НПМГ - Тема 11

• 24 311
  • 206
  •   3
Отговори
# 195
  • Някъде там...
Свикнали сме с похвата вече. Като знаят, че ще се взима следващото произведение, чинно си го прочитат. И шестици пишат учителите, не само двойки, ако си добре запознат с произведението. Хубавото е, че двойките обикновено са с дисциплинарна цел и не влизат накрая средноаритметично в срочната оценка (поне в нашия случай). Не сме при същата преподавателка, само да отбележа.
Имат и списък с литература по желание, представяне на книга с цел повишаване на оценка, също от списък с подбрани качествени четива. В момента се чете книга с такава цел, споделих да изгледа и филма после, класика е, а и книгата се хареса. И у нас се мрънка понякога, но като цяло си харесват предмета и обожават учителя. Simple Smile

# 196
За кандидастване след 7 клас, когато е за природните профили или физика, автоматично ли се взема по-добрата оценка от олимпиадата и изпита в НПМГ? Съответно и двете ли се преобразуват към 100% и имат еднаква тежест, т.е. ако си изкарал максимален резултат на олимпиада е 100 точки, както и максимален резултат на изпита е 100 точки? Последните години на кое от двете децата средно са постигали по-високи резултати (физика, химия, биология)?

# 197
Да, така се призчисляват резултатите и олимпиадата, и състезанието.
По мои наблюдения - физиката по-високо от състезанието, химия и биология горе долу равностойно... Като не забравяме, че едната паралелка биология+химия ползва само резултатите от състезанието и там е доста висок бала.

# 198
Аз пак нещо съм изпуснала, ако не се е явил на олимпиада може ли да има шанс за НПМГ?

# 199
Да се яви на състезанието.

# 200
Миналата година състезанието по физика беше много тежко и масово точките бяха по-ниски, така че много деца участваха с точките от олимпиадата.

# 201
Като не забравяме, че едната паралелка биология+химия ползва само резултатите от състезанието и там е доста висок бала.

Странно, аз гледам някаква таблица от 2025 година, където в НПМГ балът за "Природни науки - НЕ БЗО ХООС" е най-нисък (https://danybon.com/obrazovanie/ocenkite-ot-olimpiadite-priem-pmg/ - най-долу има някакво класиране, не знам дали е за първо, второ и изобщо дали е правилната таблица)
Моето дете в последния момент прояви интерес към физиката и химията и няма как да разчитаме на олимпиада, но по-големият проблем е, че много вероятно няма да има отлични оценки по предметите и не знам дали тогава изобщо ще има смилъл да си губи времето да се явява.

# 202
За НПМГ се гонят максимални резултати.

Ако детето не е с такива, има и други училища с профил Химия и Физика. Вижте справочник, ориентирайте се спрямо миналогодишни балове. Щом към тези предмети има интерес, ориентирайте се към тези профили в училища, където ще му стига балът.

Като не забравяме, че едната паралелка биология+химия ползва само резултатите от състезанието и там е доста висок бала.

Странно, аз гледам някаква таблица от 2025 година, където в НПМГ балът за "Природни науки - НЕ БЗО ХООС" е най-нисък (https://danybon.com/obrazovanie/ocenkite-ot-olimpiadite-priem-pmg/ - най-долу има някакво класиране, не знам дали е за първо, второ и изобщо дали е правилната таблица)
Моето дете в последния момент прояви интерес към физиката и химията и няма как да разчитаме на олимпиада, но по-големият проблем е, че много вероятно няма да има отлични оценки по предметите и не знам дали тогава изобщо ще има смилъл да си губи времето да се явява.

# 203
Независимо от всичко, едно явяване на състезание не е губене на време. Не се сещам какво по-смислено нещо би правил един ученик в това време, така че да не му бъде изгубено. Да, може да не се класира, но като се замислите, повечето явили се не се класират и не ги приемат. В клас приемат по 26 деца, така че логично конкуренцията е голяма и резултатите са високи. Успех на седмокласниците!

# 204

Бала като абсолютна стойност може да не е бил много висок, но е "обрал" най-високите точки по двата предмета на състезанието. Там балообразуването е точки Биология (състезание) + точки Химия (състезание) + НВО Мат + НВО БЕЛ +точки от оценки от училище биология + химия.
Паралелката с химия е с удвояване на НВО Мат, както и паралелката с физика...

Беше писано "вземете си справочник" Thinking При налична инфомация за балообразуване, профили на училища и паралелки, адреси... в сайта на РУО, за какво да се купува справочник?

# 205
Писах "вижте справочник" - идеята е родителят да се ориентира, че има и други училища с тези профили. Има и онлайн информации. Без значение по какъв начин, просто да видят, че НПМГ не е единственото училище с тези профили и щом имат съмнения, че няма да се справи детето с конкуренцията в НПМГ за кандидатстване, да не се отчайват, а да разгледат и други училища.
За синът ми е рано. И той иска НПМГ, но сме говорили, че има и други варианти, ако не се получи там. 

Бала като абсолютна стойност може да не е бил много висок, но е "обрал" най-високите точки по двата предмета на състезанието. Там балообразуването е точки Биология (състезание) + точки Химия (състезание) + НВО Мат + НВО БЕЛ +точки от оценки от училище биология + химия.
Паралелката с химия е с удвояване на НВО Мат, както и паралелката с физика...

Беше писано "вземете си справочник" Thinking При налична инфомация за балообразуване, профили на училища и паралелки, адреси... в сайта на РУО, за какво да се купува справочник?

# 206

Балообразуването на тази паралелка не е съотносимо с другите.

Общи условия

Активация на акаунт