преместване в Испания - помощ за NIE

• 569
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте,

Може ли някой запознат с процеса да даде информация дали в испанското посолство се кандидатства за NIE или когато отида там чак? Писал съм им, но още няма отговор, а мина доста време.
И друго - на причина  какво е удачно да пиша, тъй като обмислям да живея там, да търся работа на място, но имам и идея да отворя фирма, занимаваща се с логистика там. Кое ще е по-приемливо като причина? Или не са толкова заядливи за това?

# 1
  • USA
За НИЕ може да се кандидатства и в посолството, и на място. Ако го изкарваш в посолството ще отнеме има-няма месец, а на място е веднага. Не искам да те плаша, но там е страшна бюрокрация и понякога имаш чувството, че едва ли не си търсят причина да те върнат, особено когато отидеш да си изкарваш зелено НИЕ. Казвам го за да отидеш задължително с изрядни документи и всичко да ти е много добре формулирано. Успех!

ПП. Също така, когато отидеш задължително говори с потенциалните хазяи и ги попитай дали са съгласни да те регистрират на техния адрес - това често е пречка при изкарване на зелено НИЕ, което ще ти трябва ако смяташ да пребиваваш в Испания за повече от 90 дни.

# 2
Можеш да кандидатстваш и през испанското посолство, но много хора го правят директно в Испания. Обикновено става през местната служба за чужденци или в полицейско управление. Лично ние, тъй като не познавахме никой в Испания и все още бяхме сравнително неориентирани, се свързахме с една българска адвокатка, която ни помогна със запазването на час в полиция за издаване на въпросното бяло NIE и ни съдейства с отварянето на испанска банкова сметка.
За причината – спокойно, не са чак толкова „заядливи“, просто трябва да звучи логично. Можеш да напишеш нещо от сорта на:
„Искам да се установя в Испания, за да търся работа и евентуално да стартирам собствен бизнес в сферата на логистиката.“
Това е напълно нормално и приемливо.

# 3
Благодаря за двата изчерпателни отговора. Изникна ми въпросът - каква е разликата между цвета? И на мен в случая кое ми е необходимо?

Планирам да отида там за няколко дни за да задвижа нещата по-бързо (не че бързам толко, но щом е вариант.. давай Grinning )
От къде запазвам час за полицейското управление?

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 14:38 от a_angelov

# 4
Бялото NIE е просто номер с един лист – дава се на хора, които все още не живеят постоянно в Испания, но им трябва NIE за нещо конкретно (примерно откриване на фирма, покупка на имот, банкова сметка и т.н.). Не е нужно да имаш адрес или договор за работа. Но този номер си остава завинаги, той ще фигурира и в зеленото NIE
А зеленото (което всъщност е сертификат за регистрация на гражданин на ЕС) е за тези, които вече се установяват за по-дълго – с договор за наем, работа, осигуровки и т.н. То се вади от полицията, когато вече си се установил и живееш в Испания.
Щом планираш първо да отидеш за няколко дни да задвижиш нещата, действай за бяло NIE – това ти е достатъчно на този етап.
Час за полицията се запазва тук през Sede Electrónica de la Secretaría de Estado de Administraciones Públicas
Свободни часове трудно се намират, така че пробвай в различни часове на деня – особено рано сутрин.
Без да ми се сърдиш, но мисля че трябва да проявиш малко повече самоинициатива на този етап. Доколкото разбирам, сериозно обмисляш да заживееш в Испания, но въпросите, които задаваш, са като на като човек, който се интересува от процеса по местене и вадене на документи само от любопитство. Simple Smile

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 16:30 от Rose Madder

# 5
благодаря за информацията отново. Честно да кажа, интересувам се, чета, но не съм сигурен толко, та затова не казах нищо за да е ясно, че знам как стоят нещата Simple Smile

# 6
  • Мадрид / София
Ваденето на НИЕ не е толкова трудно сега. Почни с бялото НИЕ от посолството в Бг. Да го имаш налично когато се преместиш. После за смяната със зеленото - ако нямаш работа може да ти искат да имаш определена сума пари за да се издържаш и да не се в тежест на държавата. В раличните градове изискванията могат да варират, нещо много често срещано.
Мен повече ме притеснява желанието  ти за собствен бизнес. Помисли къде искаш да се регистрираш, дали в България или Испания. В Испания сега се плащат страхотни данъци като аутономо (на собствен бизнес). Едни 40-60% ще ти ги взима държавата. Дали не е по-добре да се регистрираш в България с международна активност?  Не съм много наясно с вида дейност, която искаш да развиваш, но в Испания сега не е добър момент за частен бизнес. Обмисли го добре и се информирай предварително до колкото е възможно.

# 7
  • USA
Специално за логистика съм чувала от професионалисти, че България е по-оптимална опция от Испания днешно време, но ако е в България си има някакви ограничения от години, да се предотврати точно подобна врътка. Беше нещо от сорта, че камионите(ако има такива) трябва да се връщат често в България и темп подобни. Човека предполагам е запознат с тези неща.

# 8
Аз и мъжът ми сме autónomos от година и нещо, не е чак толкова страшно.  Simple Smile

# 9
Здравейте!
Много полезна тема, благодаря на всички за споделената информация – доста неща ми се изясниха, особено относно разликата между бяло и зелено НИЕ.

Аз също съм в процес на подготовка за преместване и мислех първо да си извадя бялото НИЕ от посолството, както много хора препоръчват. Така ще имам поне номера, докато уредя квартира и останалото на място. Само се чудя – ако все пак не успея да запиша час тук, дали наистина има опция на място да стане по-бързо (стига да си подготвен)?

Относно бизнеса – благодаря за предупрежденията. И аз четох, че автономо режимът не е никак лек в Испания, така че може би ще проуча варианта за регистрация в България с дейност навън, както някои от вас споменаха. Логистиката си е сериозна работа и определено не искам да избързвам.

# 10
Давам ъпдейт - от 3 седмици се опитвам да се свържа с посолството им тук и удрям на камък. Отговор на мейли изобщо не съм получил. Рядко вдигат телефона, а като почнат да ме прехвърлят и е вечно, та се отказвам и затварям. Явно на място ще трябва а ида  в Испания за бяло NIE,  а след това (договори, наеми..) ще вадя и синьо.

# 11
  • Мадрид / София
То сега е летен сезон и може да са отпуска служителите. Не знам, само предполагам.

# 12
Сетих се, че 2023-та си размених няколко имейла с Испанското посолство - първият беше, за да ги попитам дали могат те да ми издадат бяло NIE, тъй като възнамерявам да закупя апартамент в област Валенсия. Те ме попитаха дали имам намерение да живея в Испания и да пребивавам там за повече от 90 дни, казах "да", и ми отговориха това:

В този случай следва да имате предвид, че от 28 март 2007 г, съгласно разпоредбите на Кралски указ 240/2007, гражданите на ЕС, които ще пребивават на територията на Испания за повече от 90 дни, са задължени лично да подадат заявление за регистрация в Централния регистър на чужденците. Компетентната институция е отдел "Чужди граждани" към съответните полицейски поделения в испанската провинция, в която лицето ще пребивава.

Или накратко - грам не им се занимава те да издават NIE. Grinning
Просто си го изкарай в Испания - искаш не искаш, все някога ще трябва да се сблъскаш лице в лице с испанските институции, a ваденето на бяло NIE е най-лесната задача от всички. Simple Smile

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 09:22 от Rose Madder

# 13
Сетих се, че 2023-та си размених няколко имейла с Испанското посолство - първият беше, за да ги попитам дали могат те да ми издадат бяло NIE, тъй като възнамерявам да закупя апартамент в област Валенсия. Те ме попитаха дали имам намерение да живея в Испания и да пребивавам там за повече от 90 дни, казах "да", и ми отговориха това:

В този случай следва да имате предвид, че от 28 март 2007 г, съгласно разпоредбите на Кралски указ 240/2007, гражданите на ЕС, които ще пребивават на територията на Испания за повече от 90 дни, са задължени лично да подадат заявление за регистрация в Централния регистър на чужденците. Компетентната институция е отдел "Чужди граждани" към съответните полицейски поделения в испанската провинция, в която лицето ще пребивава.

Или накратко - грам не им се занимава те да издават NIE. Grinning
Просто си го изкарай в Испания - искаш не искаш, все някога ще трябва да се сблъскаш лице в лице с испанските институции, a ваденето на бяло NIE е най-лесната задача от всички. Simple Smile

то при теб е имало опция да извадиш от тях бялото, а след време в Испания като си да го смениш за синьото Simple Smile
ама явно не им се е занимавало хич тук

Общи условия

Активация на акаунт