Бързи здравословни въпроси и отговори – 53

• 30 868
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
rusevavv, консултирай се със съдов хирург, да види на доплер дали няма някакво запушване на съдове в този крак, както и с ревматолог. Изследвай и пикочна киселина за подагра. Друго не се сещам да предложа.

Ако няма нищо, може би пак ортопед, но гледай да е някой добър.

ПС Наскоро паднах и си навехнах лошо глезена. Нямах друго в къщи и го наложих със стар лук -стара домашна рецепта. Има противовъзпалителен ефект. На сутринта нямах нито оток, нито синина.
По-едра глава лук се срязва на 2, разделят се люспите, при възможност им се маха ципичката отвътре и се посоляват с малко сол да пускат сок. Леко се начукват и се налагат и превръзват на болното място с вътрешната осолена страна. Да стоят така целодневно. Превръзката се подновява на другия ден. Ако излизаш, може да я махнеш, но после пак слагаш.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 13:55 от Diorela

# 316
Възможно е и паднал свод на стъпалото да е причината. Поне при мен беше така. Точно по същият начин. Плоскостъпието прави възпаления на ахилесовото сухожилие, както и възможни проблеми с кръвоносните съдове. Може би на друг ортопед да отидеш. Както каза Diorela, да е добър.

# 317
Ревматолог, да види и на ехограф възпаление на сухожилия и ставна торбичка...
Оток от съдов проблем изглежда различно...

# 318
Благодаря ви,дами,за включването!Мислех да ходя и на ревматолог, но когато ми излязоха изследванията, че нямам абсолютно никакъв възпалителен процес, се отказах и си казах, че може би ще мине от само себе си. За съжаление обаче, колкото повече време минава, толкова повече виждам, че няма промяна. При ходене се подува, започва да боли, а болката отива и към мускула при самото движение. Сутрин, като стъпя от леглото, първите минути също са трудни и болезнени, докато "разходя" крака.

Ходих на ортопед, но за съжаление май не беше от най-добрите – погледна и каза нещо от сорта „младо момиче си, какъв такъв проблем ще имаш ти на тия години, ха-ха“.
Скрит текст:

Скрит текст:
Затова и се чудя накъде да се насоча, защото реално изследванията ми са чисти, а проблемът остава.

# 319
Не е по темата ти, но като ти гледам кръвната картина - изследвай се за дефицит на В12 и фолиева киселина

# 320
Здравейте,сенната хрема противопоказна ли е за задължителните ваксини?
И ако дете не е имало проблем с ваксинацията до 6 годишна възраст,възможно ли е да има след това?

# 321
  • София
Според мен всеки човек може да има на всякаква възраст зависи от здравословното му състояния. Какво имате предвид под проблем?

# 322
Капки за очи, на които срока е изтекъл декември миналата година, могат ли да се ползват днес, утре ще купя други, но за днес няма. За Тобрекс става въпрос.

# 323
Капки за очи, на които срока е изтекъл декември миналата година, могат ли да се ползват днес, утре ще купя други, но за днес няма. За Тобрекс става въпрос.

Аз не бих, все пак в очите ще ги слагате. А 7 месеца не са малко. Освен това, ако са били отваряно вече, обикновено срокът е 10 дни от отварянето.

# 324
А нещо подръчно за сърбеж на очите?

# 325
  • София
Може да си направите разтвор вода с лайка и да се минавате с памучно тампонче или стерилна марличка.
Има и специални кърпички, но не са подръчни, а ги има в аптека.

# 326
Тобрекс  е антибиотик, при бактериална инфекция.
А сърбежа на очите обикновено е алергична рекация , или от замърсяване. Питай в аптеката за антиалергични капки и такива  за промиване.

# 327
Аз имам Тобрекс, стоят си в хладилника и си ги ползвам при нужда. Не им знам срока.

# 328
Може някакви овлажняващи капки - изкуствена сълза с хиалуронова киселина.
Иначе съвсем подръчно - на детето съм варила лайка и с тампонче съм промивала при зачервяване или сълзене.

# 329
Сварих лайка, ще пробваме с нея.

Общи условия

Активация на акаунт