Бързи здравословни въпроси и отговори – 53

• 30 780
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
Къде в София да отида на дерматолог за отстраняване на кокоши трън? Имам направление, но звънях на няколко места и ми казват, че там не се извършват такива процедури.

На дъщеря ми й  махнахме със сол като малка. Мястото с кокошия трън се държи в топла вода да се размекне и после се посипва със сол, слага се лепенка отгоре. Преди няколко месеца пак й е излязъл, на ходилото и го е махнала със солта. Само слага по-голяма лепенка, да не падне. За около седмица, две не остава нищо от кокошия трън.

# 226
Има логика, преди години цялата пета ми беше в кокоши тръни и правих какво ли не и не мина. Накрая бяхме на море и от горещия пясък плюс солената вода доста облекчиха положението и взех едни лепенки Ургопатч мисля, лепих няколко дни и мина. Само че знаех кой е майчиния трън.
От тогава не съм имала да чукна на дърво.

# 227
На мен ми го каза този метод със солта една жена, когато видя показалчето на дъщеря ми. Каза,че целите и ръце отгоре над дланите, са били покрити с кокоши тръни и така ги е махнала. На дъщеря ми не й беше излизал над 25 години, но преди няклоко месеца й излязъл този на ходилото, за който казах, на много болезнено място. Тя беше забравила за солта и ме пита какда го махне. Веднага го осолихме.
Кокошият трън е вирус и вероятно солта го изгаря. Малко неща могат да оцелеят в сол.

# 228
  • Бургас
За сол не знам, но аз съм си махала навремето със салицил на прах.

# 229
Те и повечето лепенки и разтвори за премахване на мазоли и кокоши тръни са със салицилова киселина.
Изгаря доста, ако някой реши така да действа, може да залепи парче лейкопласт с изрязана малка дупчица, който да предпази кожата в съседство.

# 230
Те са такива, с препарат в средата и отстрани с нещо като гумичка, за да изолира кожата отстрани.

# 231
Изпробвани са тези лепенки, едни капки Салекс на салицилова основа, пчелен клей. Ще пробвам и сол, докато дойде време за прегледа. Звъннах в Софиямед, че ми е близо, правят процедура с течен азот, но не се покрива от ЗК, заплаща се 60 лв.

# 232
Щом ще пробваш със сол, правиш процедурата минимум един път дневно ( още по-добре 2 пъти)   - киснеш в топла вода да се размекне добре кокошия трън и после го посоляваш, солата да полепне по него. За ходилото, най-удобни са лепенките от този тип - Омнификс Е, еластични, без марля. С ширина 5 см е добре.  Режеш по-голямо парче лепенка, да стои стабилно.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010001293
Правиш го, докато изцяло изчезне кокошия трън. Непрекъснато да е със сол върху него.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 22:38 от Diorela

# 233
На мен по касата ми направи всички.
 процедури. Най-добре ще е солта да свърши работа, стискам палци!
.
Изпробвани са тези лепенки, едни капки Салекс на салицилова основа, пчелен клей. Ще пробвам и сол, докато дойде време за прегледа. Звъннах в Софиямед, че ми е близо, правят процедура с течен азот, но не се покрива от ЗК, заплаща се 60 лв.

# 234
  • Поморие
Здравейте,
Въпросът ми е как да подобря имунитета си през лятото?
В последните години точно през август хващам стомашен вирус, придружен с тежка отпадналост, която особено сега когато съм майка на две малки деца е голямо предизвикателство, тъй като все още имат нужда от постоянни грижи, а аз не мога да стана от леглото.. 😩 Какво да предприемам за напред да предотвратявам такъв момент?

# 235
За мен сиропът от бъзак е най-ефикасното средство за силен имунитет

# 236
Инфлуцид - имуностимулира
Мултивитамини с цинк, селен, вит.Ц
При стомашно неразположение - чай от кори от нар действа много добре.
За пресичане на разстройство - в 1 супена лъжица кисело мляко се разтварят 5 прахчета ванилия. Може да се повтори ако с първото вземане няма особен ефект.
Против обезводняване при разстройство е добре да се вземат електролити - ако нямате под ръка физиологичен разтвор може да си приготвите у дома:
- 0,5 л вода преварена или минерална
- 1 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжичка сол
Пие се по 50 мл през 2 часа.

# 237
Към витамините не е лошо да се добави и витамин Д, това че е лято изобщо не е гаранция че няма дефицит, камо ли ако човек боледува често. Поне да се провери как е нивото, че той се отразява доста на имунитета а много хора не подозират че имат нужда от повече. На днешно време съм виждала дори и след седмици почивка на море страхотен дефицит, изследвано след 2-3 дни. Та, това че е лято не значи да се игнорира точно Д и да не се гледа.

# 238
За стомашни проблеми си изберете и пробиотик. Много пъти съм казвала тук в темата, че за мен по-добър от Ентерол няма.

# 239
За имунитета е от основно значение витамин Д. Вижте си нивото и приемайте редовно.

Общи условия

Активация на акаунт