Бързи здравословни въпроси и отговори – 53

• 29 058
  • 732
  •   2
Отговори
# 600
На ямр на гръбначен стълб - лумбален отдел, се откри киста, предполагаемо на яйчника, 3-4 см. Очаква се цикъла ми да дойде след седмица. Чудя се дали да изчакам да ми дойде и тогава да ида на гинеколог или да побързам.
Трябва да отидеш на АГ след мензис, за да може точно да прецени, какво е, размера му и прочее.

# 601
Да, след цикъл. Може и да я няма кистата.

# 602
Възможно ли е на дете да му излезе афта в устата от вирус? Дъщеря ми е на 4 беше няколно дни на градина, и лепна нещо - малко болка в гърло, сополи, лека кашлица, еднократно имаше 37,5 температура и днес на третия ден я забелязах, че има една афта в устата и се притесних много, афта ме е имала до сега. Да я мажа ли с нещо?

# 603
# 604
Анафтин - има и гелче има и спрей. Иначе от майка ми знам да се сложи сода бикарбонат в чаша вода и да се жабури, но не съм го правила нито на мен нито на детето

# 605
.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 08:14 от KarnaVall

# 606
  • Пловдив
Здравейте.
Детето ми, на 13г, има нещо като обрив около устата. Червени пъпчици, които стават на сухи петна. Наподобява на хранителна алергия. Вече няколко месеца. Опитвах с почистване, крем здраве..нищо. Бяхме на лекар, той каза - екзема. Изписа елокрем. Мазах 10 дена. Още на втория изчезна, но мазах.
Вече от 3 дена не мажа и пак се появи тоя  обрив.
Притеснявам се, че ще се въртим в омагьосан кръг, ако действам само с кортикостероиди.
Случвало ли се е на някого? Да препоръчате някакви изследвания? Ще отидем и на друг лекар, ама...ако пак изпише кортикостероид.
Нали правилно разсъждавам - ако е хранителна алергия, не би трябвало да минава от кортикостероид?.

# 607
При всеки кожен обрив от алергичен характер действат мазила антихистамини и кортикостероиди.
Възможно е да изпишат и антихистамини за пиене.

# 608
Вероятно става въпрос за периорален дерматит. Трябва да ви се назначи удачно лечение. Потърсете друг дерматолог. И сменете пастата за зъби на първо време, вземете такава без флуорид.

# 609
*ashley*, детето изследвано ли е за проблеми с щитовидната? Питам преднамерено, защото знам, че ти си с такива.
Звучи ми също като авитаминоза.

# 610
  • Пловдив
Не. Не съм се сетила. Права си, аз имам Хашимото. Ама той е момче...все се надявам, че няма да има и той...
Благодаря на всички.
Първо ще сменим пастата.
Ще пусна изследвания.
Авитаминоза би обяснила нещата, ама уж се храни добре...и витамини давам допълнително...

# 611
Преди месеци получих някаква алергия, която свързах с храна, но според дерматолог можело да е много неща. Обривът беше по целите бузи. За месец бях изключила много алергени от менюто, но не помогна нищо и накрая изби същия обрив около устата, като при контактен дерматит, коричките се образуваха за ден. Мина с прием на антихистамини и кортикостероиди орален прием за седмица. Мазилата не помогнаха.

# 612
Не. Не съм се сетила. Права си, аз имам Хашимото. Ама той е момче...все се надявам, че няма да има и той...
Благодаря на всички.
Първо ще сменим пастата.
Ще пусна изследвания.
Авитаминоза би обяснила нещата, ама уж се храни добре...и витамини давам допълнително...

Това отдавна не е вярно, че това е "женско" заболяване. Синът ми от 8 годишен е с Хашимото, както и познавам много мъже с такова.

# 613
  • София
Благодаря на всички.
Първо ще сменим пастата.
Ще пусна изследвания.
Хашимото не се предава и няма пол за него. При ползване от малката ми дъщеря на кортикостероида нещата се бяха влошили доста. Ползвамехме някакъв правен крем с Витафермин и допълнително се взе специален крем да хидратира кожата. В един момент бяхме стигнали до рани…
Така, че мнение от поне още един дерматолог.

# 614
  • пустинята Гоби
Моето дете с с хранителни алергии и е имал подобен обрив около устата преди години. Имал е и около носа миналата година, много бавно мина, ама мина. Мазах с много кремове и честно казано нямам спомен накрая какво помогна. По принцип той има и други по-сериозни реакции към храни, които сме ограничили. Какво точно провокира обривите не сме изследвали, защото са твърде епизодични.

Общи условия

Активация на акаунт