За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 15 016
  • 599
  •   2
Отговори
# 15
  • Пловдив
Големият ми син "търпеше" редуването и до днес не се върти в леглото, малкият си предпочиташе лявата половина и специална възглавница за оформяна купих и на всяка дрямка го оставях на различна страна и все тая и до днес спи във всякакви позиции и си се върти в съня, редовно се събужда напречно на леглото.

# 16
Здравейте, имам бебе на 6 месеца и от около месец и половина се буди по няколко пъти на вечер с плач и понякога се успокоява, а друг път не може и плаче. През деня също е неспокойна. Предполагам, че я мъчат зъбите, от време на време давам Панадол бебе и Камилия денто бейби. Моля за препоръки и съвети какво да давам, което да е ефективно за болката и да я успокои малко, за да спи през нощта.

# 17

Здравейте,
Някой има ли представа дали има риск организма на детето да привкне с тези и след това да не ака самостоятелно без приема й .
Борим запек от бебе,сега е на почти 3 г.
Педиятърката, каза че това е най-безобидното което мога да дам дори спрямо билки . Попринцип съм много доволна от нея,но предпочитам да чуя и второ мнение от вас

# 18
Не мога да дам мнение за тези. По принцип към всичко може да се привикне. Колкото и да са безобидни, за мен това си е някаква химия. Аз лично избягвам да давам медицински изделия на детето ми. Да, налага се (зъби, температура, вирус, грип), но изобщо не съм им фен. Трябва детето да се научи само да се изхожда. Ако от бебе сте му помагали по различни начини - сиропи, свещички и тн. То ето, че проблема си стои. В началото на захранването се старах да редувам запичащ и разхлабващ продукт. И наблюдение, ако не се изходи - наблягам на разхлабващите, ако е по-рехаво (до сега не е имала разстройство) - давам запичащ. Вече е на 1 година и не е имала запек. Забелязвам, че ако не пие вода, може да се изходи само 1-2 пъти за деня, но ако приеме повечко течности, може да стигне и до 5 пъти. Моя съвет е да наблегнете на повече вода и разхлабващите плодове. Избягвайте банан, много е лесен за предлагане и децата го обичат, но запича. Просто детето трябва да се научи само да се изхожда без помощни средства, защото това си е природата. Спрете сухите храни, наблегнете на супи и манджи и вижте как ще му подейства. И в краен случай вече бих се допитала до детски гастроентеролог. Първо опитайте да промените навиците му, защото помощните средства за изхождане са временно решение.

# 19
Посетихте ли гастроентеролог? Не пречи специалист да погледне на ехограф дали всичко е наред. И да ви даде насоки, но давайте в менюто задължително разхлабващи храни.

# 20
Ходи ли сме на гасто,каза че нв вижда нищо притеснително .
Отностно това ,че са химия ,разбира се че ако мога няма да давам,обаче когато гледаш как детето ти плаче с часове и се измъчва от запек, няма как да го оставя без да дам нещо. Не смятам ,че е до храната ,защото както казах така е от бебе ,а тогава беше само на кърма .
Отностно акането лично за мен 5 пъти на ден е твърде много . Толкова акат бебетата(новородените) ,за дете на 1 г ми се струва много .

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 14:26 от Radii❤️

# 21
Ради, а с разхлабващи плодове (и храни по принцип) има ли някакъв ефект?
Аз например случайно установих, че на моето бебе му действа разхлабващо … касис! Знам, че различните организми различните храни имат различен ефект, ти имаш ли наблюдения как реаргира на определени храни? Например при нас освен касиса, мармалад от сини сливи (без захар) веднага му действа разхлабващо, както и на мен впрочем.

# 22
Като цяло е злояд ,но от нещата които съм успяла да му пробутам нищо не е сработило .
Веднъж реши да опита от яйца по панагюрски на татко си ,бяха по-рохки и след това започна в рамките на седмица да ака по 2 пъти на ден .
Обаче това по-скоро ми се стори като непоносимост към яйцата

# 23
Не ака 5 пъти на ден всеки ден. Но се е случвало. И за мен е много, да. Понеже не е всеки ден, не помня какво е консумирала в този ден, за да направя връзка. Средно по 3 пъти като ако се е изходила днес два пъти, значи не е пила достатъчно вода. Ако прекали с водата, се изхожда 4 пъти.

Потърси мнение и от друг гастроентеролог. Разбирам, че е ужасно детето ти да се мъчи, обаче така решаваш временно проблема. И като привикне с тези хапчета, пак ще си в изхожда позиция и накрая ще му докараш лениви черва. Просто трябва да опиташ всички естествени варианти. Те, разбира се, няма да дадат ефект на 2-я ден, както е при медицинските изделия. Ако трябва си записвай. Какво яде, колко се изхожда. Не знам при децата колко дни се води за запек. При бебета и до 8/10 ден не го водеха запек. При по-големите как е? Също и позата за изхождане има значение. Най-добре е клекнал, както се ползваха едновремешните тоалетни на село. Ако можеш ти го дръж над тоалетната в тази клекнала поза. Просто трябва нещата да си влезнат в естествения ход.

# 24
Като цяло е злояд ,но от нещата които съм успяла да му пробутам нищо не е сработило .
Веднъж реши да опита от яйца по панагюрски на татко си ,бяха по-рохки и след това започна в рамките на седмица да ака по 2 пъти на ден .
Обаче това по-скоро ми се стори като непоносимост към яйцата

А да модифицираш любими храни така че да има нещо разхлабващо вътре? Например ако обича палачинки, да пробваш да ги дадеш с мармалад от сини сливи? Или в мъфини да сложиш круша?
Може да пробваш и с хуск в печива.

# 25
Аз се сещам и за киви- ако е по-мекичко и сладко, може да му хареса. Кивито доста разхлабва. Другото, което действа безотказно е гулията (земна ябълка). Само че сега не е сезон. Чак през октомври се намира по пазарите. Много е полезна и в много малки количества би разрешила проблемите със запека. Черешите също помагат, ама те са златни и не се пипат този сезон. Малините и кайсиите на моите деца също действат разхлабващо.

# 26
Писах в хейли туко що на Елена Лазарова и тя ми отговори това ,, Благодаря Ви за изпратената допълнителна информация. От всичко описано е видно, че Най-вероятно се касае за функционален запек, свързан с начина на хранене и храните, които консумира. За да се изхожда нормално трябва да има хранене 4 х 300г. иначе има "гладен запек", поради малкия обем храна и необходимост от повече време за оформянето на изпражнения. Трябва да приема пълнозърнести продукти-хляб, овесени ядки с плодове. Сурови плодове 300г дневно - круша, кайсии, праскови, грозде, киви, а от зеленчуци предимно зеленолистни и без морков и картоф, малко ориз. Всички Всички млечни продукти водят до запек, поради което трябва да са в минимално количество. Вода минимум 500мл дневно. За да се преодолее проблема е необходимо продължително лечение до 6 месеца, за да не се стига до анална фисура и страх от изхождания. Започнете лечение с вая лакс джуниор 15мл 1х сутрин за 30дни, след което може постепенно да се намали и спре, ако е с нормални изхождания. Във връзка с капризно хранене независимо, че теглото е в норма трябва да се проведе отново има кръв е редно преглед, за оценка състоянието на ануса и неговият тонус"

Смятате ли ,че наистина е възможно да има запек ако не се храни достатъчно ?

# 27
Нищо не пречи да пробвате и тези насоки, при моя позната, детето се наакваше в гащите, оказа се,че има хроничен запек - който води до това да не се усеща като ака.
Така,че не се учудвам и това да бъде причина за запек.

# 28
Нищо не пречи да пробвате и тези насоки, при моя позната, детето се наакваше в гащите, оказа се,че има хроничен запек - който води до това да не се усеща като ака.
Така,че не се учудвам и това да бъде причина за запек.

Ами ако детето на Вашата позната се е изхождал винаги с помощ, явно не е успял сам да контролира процеса и не се усеща като му се приходи по голяма нужда.

Сигурно и недохранването (макар, че сигурно не изглежда недохранен) има значение. Нещата са комплексни.
Ради, опитай всички изброени съвети (те се и препокриват), преди да минаваш към други помощни средства, защото те биха били временно решение. След няколко месеца пак ще си в изхожда позиция. В момента му правиш мечешка услуга.

# 29
Да,определено не е недохранен.Обаче е злояд и не винаги и не всичко яде . Има моменти яде по 4 пъти на ден в огромни количества и после все едно никога не го е ял се мръщи и казва,,иуу,аки" ,тоест че е гадно това което му предлагам .
Ще пробвам със сиропчето,което тя ни предложи ,но друго освен това не мога да направя .
Не мога да му спра картофите като се има на предвид ,че е злояд но картофите ги яде . Не мога и на сила да го накарам да яде ,знаете как стоят нещата с децата. Винаги съм купувала и готвила каквото каже ,че иска и не знам какво друго да направя за да започне да се храни . Разбира се ,че искам детето ми да е добре ,но ако той доброволно не иска да се храни ,не виждам как мога да му бутам в устата

Общи условия

Активация на акаунт