За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 15 386
  • 600
  •   1
Отговори
# 450
При нас беше от влажният въздух. Взехме въздухопречиствател и не се гладеше в стаята. Освен нещата, които ти правиш, слагах и тенджера с запарена лайка в стаята да вдиша парите , педиатърката препоръча. На по-късен етап , причината за запушеният нос бяха зъбите.
Здравейте мами ❤️Имам бебче на почти 3 месеца ,като от близо месец има постоянни хрипове от нослето ,по 3 пъти на ден пръскам с физиологичен разтвор и вечер ползвам аспиратор, но даже и след почистване пак има хрипове, много пъти даже няма видимо секрет ,а пак има хрипове ,най силно изразени са при плач 2 ма педиатри ми казват че било нормално, но на мен не ми дава мира при вас случвало ли се е

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 23:55 от Stih4eto

# 451
  • София
Здравейте мами ❤️Имам бебче на почти 3 месеца ,като от близо месец има постоянни хрипове от нослето ,по 3 пъти на ден пръскам с физиологичен разтвор и вечер ползвам аспиратор, но даже и след почистване пак има хрипове, много пъти даже няма видимо секрет ,а пак има хрипове ,най силно изразени са при плач 2 ма педиатри ми казват че било нормално, но на мен не ми дава мира при вас случвало ли се е

Bubble, може ли да споделиш повече за рефлукса и да дадеш съвет?
Моето малко момче имаше тих рефлукс, като в началото го мислехме за колики.По време на ядене се започваше едно огъване и гърчене, хем искаше да яде, хем плачеше.
Цока,цока плаче и пак зацоква, и пак плаче докато се огъва на дъга.
Беше ужасно.Връщал е броени пъти, много малко количество, но си имаше тих рефлукс, много изразен.
Едно клипче на Хедра ми отвори очите и тогава разбрах, че става дума не за колики, а за рефлукс.
https://vm.tiktok.com/ZNdbeGPJB/
  Имам позната детски гастроентеролог ,веднага се свързах с нея и тя ми каза,че няма смисъл да го водя на лекар.Даде ми практични съвети, ето какво аз изпълнявах и определено ситуацията се подобри, но не съвсем ... накрая му изписаха и Гастротус сироп.
-Матрачето на леглото и на количката повдигах на 30 ° (тук неприятната част беше, че редовно намирах бебето изтъркаляно напреки на леглото)
-Бебето ми беше само на кърма ,от гърда се хранеше, но ми казаха, че ако минавам на шише е хубаво да е от тези на Авент с тръбичката, които отвеждат въздуха и с възможно най-тясната биба.
И за миг не са ми предлагали да минавам на  само на АР мляко, или пък да спирам кърменето, ранно захранване също -не).Захраних на 5 ++ месеца.
-По време на хранене вдигах бебето на няколко пъти да се оригне.
-След хранене го носех в ергономичната раница за 10-15 минути (това правех и нощем, след по -сериозно сукане), докато му слегне.
-Хранех в максимално изправена позиция .

И да, освен че по време на ядене се огъва и беше супер неспокоен, той хълцаше често и кашляше и като се изкашля и беше едно, все едно има ларингит, лаеща кашлица ,защото се дразни хранопровода.Будеше се с писък и се стряскаше понякога.
И да, нослето му хрипкаше на моменти,но никога не съм го чистила със аспиратор.Минаваше от самосебе си.
Моето дете също ядеше малки порции и начесто,в случая той си диктуваше правилата.

# 452
Мале, едно към едно с описаното, с разликата, че ние сме на смесено хранене и започваме на гърда и после минаваме на АМ. Моето момче също не повръща и е с тих рефлукс и ние го мислихме за колики. Прави същите неща, огъва се, плаче, хем иска да яде и засуква, хем реве, хълца супер често, кашля след сън и хранене, хрипка му носа нощно време. Всичко спазваме, и ние повдигнахме леглото и го намираме редовно изтъркалян настрани, и ние сменихме шишетата на Медела с тези на Авент с почти най-тясната биба за едномесечни бебета. Носим го доста време след хранене и въпреки това пак може да мине час докато се оригне. В момента и ние сме със сиропа на Гастротус. Притеснява ме, че е доста сладък и не знам колко е редно да го давам редовно на всяко хранене предвид колко сладко е. Нали бебетата не трябва да ядат сладко. Знам, че е разработен за бебета но все пак. Въпреки това явно действа, защото когато го даваме редовно нещата се подобряват. Ще се опитам да отложа захранването и аз. Благодаря много за подробния отговор, определено ми подейства успокояващо и виждам, че правим всичко каквото зависи от нас и че явно наистина е рефлукс, защото предвид, че почти няма повръщане, все имах вътрешно съмнение.

# 453
  • София
Радвам се, че съм помогнала.Просто в някакъв момент минава, но е много гадно детето ти да е с рефлукс.Скрития е просто ужасен, имам чувството че е по-добре да си повърне и да мине, отколкото така да го мъчи
И на моето дете Гастротуса му влияеше добре.
При него нещата на около годинката чак отшумяха осезаемо, но захранването не оправи ситуацията при него, продължи да си има рефлукс, а и нещо важно да ти споделя.
Въведох жълтъка на 6 месеца и след него положението стана трагично, рефлукса яко се обостри и дори започна да връща ,постоянно плюеше каквото е ял.Казвам ти го, за да го наблюдаваш след въвеждане на жълтък.
Някои храни обострят, но жълтъка беше просто екстремен.Спрях му го и въведох отново на 10 месеца.

# 454
Здравейте мами ❤Имам бебче на почти 3 месеца ,като от близо месец има постоянни хрипове от нослето ,по 3 пъти на ден пръскам с физиологичен разтвор и вечер ползвам аспиратор, но даже и след почистване пак има хрипове, много пъти даже няма видимо секрет ,а пак има хрипове ,най силно изразени са при плач 2 ма педиатри ми казват че било нормално, но на мен не ми дава мира при вас случвало ли се е

Bubble, може ли да споделиш повече за рефлукса и да дадеш съвет?
Моето малко момче имаше тих рефлукс, като в началото го мислехме за колики.По време на ядене се започваше едно огъване и гърчене, хем искаше да яде, хем плачеше.
Цока,цока плаче и пак зацоква, и пак плаче докато се огъва на дъга.
Беше ужасно.Връщал е броени пъти, много малко количество, но си имаше тих рефлукс, много изразен.
Едно клипче на Хедра ми отвори очите и тогава разбрах, че става дума не за колики, а за рефлукс.
https://vm.tiktok.com/ZNdbeGPJB/
  Имам позната детски гастроентеролог ,веднага се свързах с нея и тя ми каза,че няма смисъл да го водя на лекар.Даде ми практични съвети, ето какво аз изпълнявах и определено ситуацията се подобри, но не съвсем ... накрая му изписаха и Гастротус сироп.
-Матрачето на леглото и на количката повдигах на 30 ° (тук неприятната част беше, че редовно намирах бебето изтъркаляно напреки на леглото)
-Бебето ми беше само на кърма ,от гърда се хранеше, но ми казаха, че ако минавам на шише е хубаво да е от тези на Авент с тръбичката, които отвеждат въздуха и с възможно най-тясната биба.
И за миг не са ми предлагали да минавам на  само на АР мляко, или пък да спирам кърменето, ранно захранване също -не).Захраних на 5 ++ месеца.
-По време на хранене вдигах бебето на няколко пъти да се оригне.
-След хранене го носех в ергономичната раница за 10-15 минути (това правех и нощем, след по -сериозно сукане), докато му слегне.
-Хранех в максимално изправена позиция .

И да, освен че по време на ядене се огъва и беше супер неспокоен, той хълцаше често и кашляше и като се изкашля и беше едно, все едно има ларингит, лаеща кашлица ,защото се дразни хранопровода.Будеше се с писък и се стряскаше понякога.
И да, нослето му хрипкаше на моменти,но никога не съм го чистила със аспиратор.Минаваше от самосебе си.
Моето дете също ядеше малки порции и начесто,в случая той си диктуваше правилата.
Същото е и при нас.
И ако се сложи да легне и започва едно плюнчене, физиономии, мяткане наляво надясно. Видим дискомфорт. Само че като го види др човек вика то си будува бебето. А аз усещам и виждам, че не е ок.
На моменти както си спи, всеедно се дави от нещо и преглъща.
В началото много повръщаше, не знам дали беше от това или от това, че беше на смесено и може да съм я прехранвала, ама си повръщаше повръщаше.
После и аз стигнах до извода с антирефлуксната възглавница, също и бавно хранене, с шише антиколик, с оригване на няколко пъти или дори да не се оригне, то поне да поседи изправена. От 2-3 седмици е така, имала е леко връщане при оригване, но няма общо с онова повръщане. Храним я също по-изправена.

# 455
Преминаха през същото с малката, казваха ми че е нормално, защото каналчеата са им малки, почиствах с физиологичен разтвор, пуснах изследване и се оказа, че има бактерия, доста упорит стафилокок. Лекувахме повече от месец. При вас може да няма, но е хубаво да се провери. Имаше и хъркане по време на сън. Най-важното е да не пречи на храненето на детето.

# 456
Колко е нормално да будува бебе на месец и няколко дни?
Нормално ли е почти да не иска да спи през деня? От три дни прави много кратки дрямки, половин час, мааааксимум един след хранене и то обикновено в мен. Само че в един момент трябва да стана и аз я до тоалетна, я за нещо друго.
След нахранване направо тръгва да се унася в мен. Местя я в гнездото или в легълцето, повивам я понякога, понякога й слагам нагъната пелена да я ‘заобикаля’, пускаме й песнички от камерата (има бели шумове, има и мелодийки, но сякаш повече харесва мелодиите).
Обаче последните дни сънят бяга някъде през деня. Будува си. Ама и като будува не мога да мръдна от нея. Максимум се случва да заспи за 30-тина минути.
Спи й се, мига тежко, прозява се. Бибата рядко я иска.
Ако е в мен разбира се, спи си.
По принцип тези два дни показваше признаци, че иска да й се вдигне храната - по- често иска хранене, плаче ако не се е донахранила, ама и това ме притеснява, че в момента май яде доста.
Тя се роди 2570, спадна до 2420, една седмица вкъщи повръщаше почти на всяко хранене, писала съм за това вече. И някъде от 10-12 ден започна да качва полека грамчета, възстанови си теглото. Започна да пие колкото ‘връстниците й’ и много бързо си навакса. Вчера беше 3235гр.

След първото хранене сутринта, успява да дремне час-два.
Скоро колики не е имала. Попръцква си. Ака обилно, но не след всяко хранене. Макар, че днес по-често.
Обикновено през деня се напъва и пръцка, вечер ака. Преди хранене й правя масаж на коремчето.
Чудя се аз ли не правя нещо като хората.
Вечер се храни на приглушена светлина, не я занимавам много да й говоря, повече я галя.
През деня не затъмнявам.

Друго да попитам за отвара от лайка, как приготвяте и как съхранявате, колко често сменяте? Мисля, че и тя има стеснени каналчета. Когато се роди беше с конпнктивит, бая секрети правеше особено на едното оченце. Взимаха проба, нищо не излезе. Първо капеха цилоксан, после преминаха на венозен АБ и на флоксал капки, когато се прибрахме продължихме капките, секрета се поизчисти. Но си й сълзи особено едното оченце и образува едни секрети. Почиствам често, правя масажче на каналчетата. Ползвам физиологичен разтвор, правех и лайка, имам и кърпички за почистване на очички, в неонатологията ни ги казаха (блефарете, ако някой иска да вземе). Очите са спокойни сега, не са както в неонатология (тогава си бяха зачервени и подути клепачите, затваряха се очите). Сега само сълзи повече лявото, прави бял секрет, понякога леко жълтее.

# 457
Противно на схващането, че новородените само спят и моето бебе доста будуваше първите няколко месеца, но пък нощния сън му беше доста плътен като ставаше само за ядене. Та как е нощният сън при Вашето бебе? Отделно при нас сякаш храната не му стигаше, че в началото още се мъчех само с кърмене и това недохранване го държеше буден, но при Вас едва ли е това, щом е на АМ.

Включвам се основно да обърна внимание, че лайката е алерген и силно Ви съветвам да не я ползвате за очите на бебето. Пише го в книжката която дават при изписване, че поради опасност от алергични реакции да не се използва отвара от лайка за почистване, придържайте се към физиологичния разтвор.

# 458
На бебо му сълзеше едното оче с месеци,оказа се че е нормално,защото бавно се развиват слъзните канали ,проблем беше само като секрета стане жълт.Тогава капех антибиотични капки,но няма смисъл да ви казвам кои,защото това трябва да реши педиатър. Промивки само с физиологичен разтвор,не ползвайте отвари бебето е малко. Масажа най-много ни помогна,но трябва лееко да се натиска,в началото едвам го докосвах и затова нямаше ефект.

# 459
На мен в болницата за секрета ми казаха антибиотични капки, там му капнаха. Ту имаше, ту нямаше секрет, по едно време беше обилно, капнах му пак от антибиотичните , спря за няколко дни и после пак почна, но реших да не третирам с антибиотик повече. Към 4ти месец от само себе си спря да секретира

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 20:04 от InYan238

# 460
Здравейте мами,
Имам бебе на почти 2 месеца, но не мъчат ужасни колики от 7-ия ден на раждането.
Пихме какво ли не, но почти нищо не помага. Искам да ви питам, понеже четох,че омнибиотик панда и био гая съдържат различни по вид бактерии, може ли омнибиотика да се дава сутрин, а био гая вечер. Какво мислите?

# 461
Едва ли нещо ще помогне..Аз давах Лефакс,Биогая,Биоамика и нощните gripewater. Имаше малко подобрение,но наистина малко. Друскане, топло на коремчето,масаж и много търпение. Бебо имаше колики до края на 6-тия месец ,направо мислих ,че никога няма да свършат. Омнибиотик,при на не действаше и дори получаваше запек.

# 462
Възглавничка с костилки за затопляне на коремчето помага най-много. В dM продават едни с гроздови семки, на баткото бях купила такава.

# 463
Общо взето при всяко детенце е различно. При нас наистина еспумизана я запече (симетикон) и колкото и да чувам доволни от лефакс не смея..
но като намериш нещо работещо не трябва да се променя..

# 464
И при двете ми сега беше различно с коликите. При баткото ми помогна много инфакол. При малката обаче имаше много газове от него и имах чувството, че става по зле. При нас помогна прегръдката на таткото. Ляга слага я върху гърдите си, след като се затопли се успокоява и заспива. Масажите са най-важни, те действаха най-добре и при двете деца. Масажи кръгови движения, като се започва от горната част на коремчето и се върви надолу в посока на часовника. Общо взето има два вида капки, със симетикон и без, изберете си и пробвайте с едните, ако не стане пробвайте с другите. Коликите може да са свързани и с непоносимост към лактазата. Съвета ми е питайте за всичко педиатъра. "Мама патила"   си научи урока и с второто нямах проблеми с колики, както при баткото.

Общи условия

Активация на акаунт