За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 17 686
  • 703
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте,  мами! Моето бебче преди 2 дни стана на 2 месеца. Доста съм притеснена и ми трябва съвет... След доста време чудене, защо бебчо постоянно се плюнчи, не иска да зацока млякото, извива се на дъга и плаче, започна да не наддава, даже свали малко..Много се стреснахме от това, че започна да сваля и го заведохме на детски гастроентеролог в клиника Здравето в София. Оказа се ,че бебчо има тих рефлукс. След преглед от докторката и проверка с ехограф, докторката ни каза да сменим мялкото а анти рефлуксно и според нея нещата ще се оправят. Ако не видим промяна ни изписа някакъв сироп. Някой има ли подобен проблем и моля за съвети дали да се доверя на тази докторка или да търся и друго мнение?

Моите и двете деца бяха с рефлукс. С първото бяхме на анти рефлуксна формула, сиропи, прахчета, но не помогна, отшумя когато заместих всички хранения.
С второто по-същия начин. Вече е на 9 месеца, все още има лек рефлукс.
Оригвайте хубаво след всяко хранене. Дръжте повече време изправено, ако е възможно.
Мисля, че се препоръчва поядигане на матрачето, някои кошари даже имат тази функция.

# 691
Давате ли вит. Д на деца над годинка (в случая на година и два месеца) през есента и зимата? Забравих да питам на последния преглед и сега съм в чуденка.

Да, започнах да давам от няколко дни. Знам, че е хубаво до 2-рата година поне да се дава.

# 692
Мами, малката е с хрема от миналата събота. Бистра като вода е, понякога течна, на моменти леко се сгъстява, като ту изчезне хремата, ту пак се появи. Освен хремата няма нищо друго. Педиатърката каза, че е от зъби, понеже на нея са ѝ тръгнали кучешките. Според вас възможно ли е да е така, че се притеснявам?

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 14:21 от m1917

# 693
  • UK
Не е от зъбите, а вероятно тривиална вирусна инфекция.

# 694
Здравейте! Детето ми е на 1г. и 11м. и ни предстои поставяне на последната реимунизация, за която сме закъснели вече, но ние продължаваме да си закъсняваме заради едни сополи, но понеже педи е на едно мнение, аз прочетох други две - въпросът ми е - колко време след боледуване сте слагали ваксини? Благодаря на отзовалите се!

В момента върлува един сополив вирус, 'дето 10 дена боря сополи на малкия с 3 вида капки, сироп, хапчета и нищо не се променя. Та, имайте едно на ум.

Мами, малката е с хрема от миналата събота. Бистра като вода е, понякога течна, на моменти леко се сгъстява, като ту изчезне хремата, ту пак се появи. Освен хремата няма нищо друго. Педиатърката каза, че е от зъби, понеже на нея са ѝ тръгнали кучешките. Според вас възможно ли е да е така, че се притеснявам?

# 695
Момичета, каква доза витамин Д3 давахте на бебчето след 20 ден и от какъв препарат? Ние сме на 400 единици на Вая Биотик, което са 7 капки понеже е с пробиотик и понякога леко изтича по устичката. Започнах да се тревожа, че сме в дефицит, защото и първите 40 дни ги Съблюдавах и бяхме само на балкона за по няколко минути, после пък започна дъждовно време и не всеки ден излизаме. Вече сме на 2 месеца но от 10тина дни нощем много трудно заспива, става супер енергична, тревожна сякаш, рита, удря с ръчички, заспива чак към 2-3. И педиатърът спомена думата "рахит" в изречение, че няма щом не си поти главичката, но си изкарах акъла. Дали да не увелича дозата на 800 единици? Решихме с  педиатъра да сменим Вая биотик с Бетър ю 400 единици, но ако сме направили дефицит, дали е безопасно да вдигна дозата?

# 696
Не бих вдигала дозата без препоръката на лекар. Витамин Д може да се предозира, не е безобиден в прекомерни количества

# 697
Да, аз също не бих самосиндикално. Но четох тук че на някои бебчета е предписан 800 единици и искам да сравня..🤗
Също четох, че в някои страни от първия ден до 1 месец дават 500 единици, а до годинка 1000. Дали 400 не са малко?

# 698
  • Пловдив
Аз съм давала по 5 капки Вигантол.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 01:35 от Десиссслава

# 699
Здравейте! Детето ми е на 1г. и 11м. и ни предстои поставяне на последната реимунизация, за която сме закъснели вече, но ние продължаваме да си закъсняваме заради едни сополи, но понеже педи е на едно мнение, аз прочетох други две - въпросът ми е - колко време след боледуване сте слагали ваксини? Благодаря на отзовалите се!

В момента върлува един сополив вирус, 'дето 10 дена боря сополи на малкия с 3 вида капки, сироп, хапчета и нищо не се променя. Та, имайте едно на ум.

Ние пък съвсем закъсняхме с всички ваксини, на моя син последната я сложихме на 3 години и 3 месеца заради атопичен дерматит и целогодишни обриви. Така че въобще не сте закъснели.
Ако децата ми са боледували, винаги сме отлагали, като педиатърът ни е викал след 30 дни. Но пак зависи предполагам от това колко сериозно е било боледуването преди това. Така че може и по-рано. За ваше спокойствие може да пуснете ПКК и CRP един ден преди ваксината. Иначе за мен детето трябва да е на 100% здраво, за да бъде ваксинирано. Ако не е, чакам, колкото е нужно.

# 700
Ние сме с Вигантол. Започнахме от 20я ден по 2 капки. Казаха ни, че когато почнем повече разходки можем да намалим на 1капка. Общо взето май беше на месец и половина като намалихме на 1 капка, защото беше юли месец и имахме доста дневни разходки.
Тази седмица на прегледа - 4м и половина ни казаха, че защото вън захладнява да започнем отново по 2 капки. Бяхме и на ортопед и също ни каза до пролетта да даваме по 2.

От листовката на Вигантол за единиците в капка:
"Профилактика на рахит при кърмачета: 1 капка дневно Вигантол (приблизително 500 IU витамин D3)"

# 701
Не сте закъснели за ваксина. При някои деца се отлагат или изобщо не се слагат (според състоянието). Изчакайте да оздравее хубаво и тогава сложете. Няма бърза работа.

Аз давам по 1 капка Вигантол пак от Октомври. Лятото го бях спряла.

# 702
  • Пловдив
С голямото дете едната ваксина я бяхме отложили сигурно с година, дълъг болничен престой, после чистене на кортикостероид, където трябваше супер много да го пазим, когато се поуспокоих хвана някакъв вирус с повръщане и така си мина времето.
Никога личната не ми е давала зор за ваксини и никога не е поставяла при наличие на най-малък симптом на нещо.
С малкият също вървим назад, защото два пъти се случва да е болен на датите, които му бяха насрочени.
След боледуване обикновено след месец дава дата за ваксина.

# 703
Ние сме с Вигантол. Започнахме от 20я ден по 2 капки. Казаха ни, че когато почнем повече разходки можем да намалим на 1капка. Общо взето май беше на месец и половина като намалихме на 1 капка, защото беше юли месец и имахме доста дневни разходки.
Тази седмица на прегледа - 4м и половина ни казаха, че защото вън захладнява да започнем отново по 2 капки. Бяхме и на ортопед и също ни каза до пролетта да даваме по 2.

От листовката на Вигантол за единиците в капка:
"Профилактика на рахит при кърмачета: 1 капка дневно Вигантол (приблизително 500 IU витамин D3)"
От раждането по 1 капка,но понеже не се е затворила още,преди 2 месеца започнах да давам по 2 капки,разбира се по съвет на педиатър. Той е на 11 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт