За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 22 872
  • 865
  •   1
Отговори
# 765
Да хвърляш коластра..🥹 направо са за разстрел!!

# 766
Също така е важно за чревния микробиом какво ще е първото, което ще приема бебето - най-добре това да е точно коластра/кърма. На мен ми казаха, че те първото денонощие само спели и не ги хранят изобщо (бебетата, които остават в неонатологията).

# 767
Как не ги хранят 🤯 при нас още на втория час се започва захранването. Друг е въпросът, че е с АМ, но следващото хранене ако майката иска да кърми си е на гърда.
Не съм чула досега да не се храни новородено освен ако състоянието му не изисква това.

# 768
  • Пловдив
Даааа, при първото ми раждане детето ревеше от глад, АМ не даваха, защото "насърчаваха" кърменето - то не засука изобщо, /за първи път се случи към 40 ден и това му беше единственото кърмене/. Всички минаваха, поглеждаха ми гърдите констатираха, че имало мляко в тях и това беше. Нито показаха какво да пробвам да направя, нито нищо. Жив и здрав да е таткото на другата родилка, който тайно ни донесе дози АМ на другия ден и по-късно  мъжът ми донесе помпата.

# 769
Ясно е, че във всяка болница е различно. Това за първото денонощие е, когато по някаква причина остане при тях, че не дават АМ на постоянно спящо бебе. Но ако е при майката - може да го кърми, може да иска АМ, не е било "забранено", просто излишно според тях.

# 770
Където раждах казаха, че ще го хранят с АМ преди да ми го дадат. Родих секцио сутринта, а на следващата сутрин ме изкараха от реанимация и донесоха бебето в часа им за хранене (имаха си фиксирани 5ч, 8ч, 11ч, 14ч, 17ч, 20ч, 23ч, 2ч - нещо такова май беше). Донесоха ми го директно с шише АМ, защото независимо кърмиш или не оставят и мляко. Друго, ако не, акушерката, която беше на смяна още като го вкараха в стаята и ми каза - давай му гърда, защото в болницата в това отношение бяха страшно объркващи и неадекватни. Една влиза и казва, че независимо дали го кърмя да му давам и на 3те часа мляко, което носят, че даже ти се кара защо не му даваш и АМ, друга пък да не му давам, ако успява да суче, никой не показа как да го сложиш, кога е нахранено, да го будиш ли, защото то заспива на гърдата, на поискване ли.. слагай го и толкова, ето ти и шише, а за помпи, изцеждане, стимулиране и т.н. пък никой съвсем поне при мен не каза нищо, а само едната акушерка каза "аз съм консултант по кърмене" мога да ти дам номера си като те изпишат, ама там докато е на работа нищо от нея, въпреки че май даже им се води нещо като по-старша акушерка на етажа и единствена на смяна през деня. Коластра си имах и отпреди да родя, та за пръв път засука 24ч след като се роди, а допреди това само с мляко, но се оказа, че дават от шишета с каучукови биби с огромни дупки и то буквално им се стича в гърлото. В крайна сметка обаче и в последствие ми се наложи да давам и АМ. Като цяло имам чувството, че в едно поне 90% от болниците в България им е директно все тая какво ще яде бебето, липсва персонал, не им се занимава с кърмещите майки.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 09:19 от genome

# 771
С две думи, ако искаш да кърмиш, трябва още предварително да си подготвена с информация и да знаеш къде бързо да намериш още нужна такава в първите часове след раждането. Дали ще е консултант по кърмене, дали доверена акушерка, дали темата за кърмене тук.  Защото в болниците макар и уж стимулиращи кърменето, не се намират адекватни съвети. Даже напротив. Отделно че всяка болница си има спонсор, осигуряващ АМ. Нали не мислим, че го купуват? А после на изписването всяка мама пита на какво АМ са захранили бебенцето, за да може с него и да продължи у дома. В Селена миналата година бяха на аптамил, сега на хип. Тоест зависи кой ги спонсорира.

# 772
  • Пловдив
Това беше за всички денонощия, детето си беше при мен след първите две два часа от раждането. Имаше една сестра, която се падна два пъти на дежурство и тайно ни носеше, в нейните смени, но така или иначе до тогава вече бяхме намерили решение.

С второто отидох подготвена с дози и помпа /в друга болница/, та изобщо не ми пукаше какво стимулират или не.

Иначе и на двете деца, след болницата смених млякото, с което си бях решила, че ще ги храня.

# 773
Момичета, кога започнаха да се прорязват първите зъбки? Бебка е на 2 месеца и 8 дни и много си чеше венците днес, не е стандартното смучене на ръка, а сякаш вече я сърбят? Не е ли рано?

# 774
Бебо се плюнчи и си чеше зъбите от 3-тия месец. Сега е почти на 11 месеца и половина и няма нито един зъб. Други бебета на тези месеци имат 7-8 зъба..Така че ,не се знае Smile

# 775
Нашият на 2месеца започна настървено чесане, след десетина дни прави 5м и няма избил още. Понякога така се чеше, че си разранява венеца и му давам вече 2 месеца чесалки. На прегледа миналата седмица лекарката му натисна леко венчето и каза, че за нея скоро ще избият, защото се виждат и даже ми ги показа.

На момиче от нашата отчетна нейното момченце май на 1м, че и по-малко да беше, вече имаше първото зъбче. На съседката ми е на 7м и половина и няма нито едно,  а каза че вече 5 месеца се чеше. В нашата фамилия на 3,4 месеца масово са ни избили първите, та си зависи явно.
Сега почват да си опознават ръчичките и те първа всичко ще влиза в устата с най-голям интерес.

# 776
  • Пловдив
На голямото късно му избиха зъбите, на малкото в 3 или 4 месец.

# 777
Моето започна да се плюнчи още от втория месец, а първият зъб излезна на почти 8м. 🙂 Колко лиги съм трила..

# 778
4 месеца "чаках" първите 2 зъба (от малко преди 4ти до малко преди 8ми).

# 779
Здравейте мами, моето бебче е на 1 месец  досега нямахме проблем със сученото но от снощи не може да засуче гърдата а си я търси какво да правя опитах кожа в кожа , съблякох я след като е спокойно отново опитах но уви само един истеричен рев получихме. Помощ!

Общи условия

Активация на акаунт