За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 115

• 22 910
  • 865
  •   1
Отговори
# 750
Тя няма запек по принцип. Има кризисни дни с колики, но са редки, от рода на 1-2 дни на седмица и нещо, две. Тогава има повече газове, неспокойна е и когато се изака 1-2 пъти хубаво се успокоява, обикновено е през нощта или на следващия ден, но е с нормални изхождания. Но два пъти реших да дам еспумизан нали елиминирал газовете, ами нищо не елиминира, само дето акаше топчета. На фона на кръвни нишки в акото, само запек с кръв по него ми липсваше, не мерси. Просто явно като е в криза трябва да си я изчакам и да я успокоявам колкото мога. Снощи към 2 се успокои, сутринта се изака.

# 751
  • UK
Аз не разбирам този задължителен за повечето бебета прием на пробиотици.

Имам две деца родени в различни държави и никой никога не ми е предлагал пробиотик за тях.

# 752
Уж е препоръчителен, но още от болницата почват да дават и ти като си го прибереш е малко божа работа ще се справи ли стомахчето му без него или ще трябва да продължиш. В моя случай трябваше да продължа, защото нещата не вървяха на добре 🫠

# 753
Аз в началато давах пандата 20 дни. В края на втория месец пак го почнах, ,но спрях, имах чувството, че повръща повече с него. После давах биогая докато свърши едно шишенце, взела съм пак да имам, но не давам, имам чувството, че не му се отразява добре с изхождането и така

# 754
Уж идеята е даже не толкова до помощта за изхождане, а като цяло че ако се роди по естествен път, от родовите пътища на майката си поема пробиотици. Но родените секцио няма как и затова трябва да приемат. Но различните продукти съдържат различни щамове бактерии. Кои са ок май никой не знае 🤨

# 755
  • Пловдив
Имам две деца родени в различни държави и никой никога не ми е предлагал пробиотик за тях.

То май само в БГ е този "бум" на прием на пробиотици. Само с първото дете давах в самото начало няколко дни и приключих.

# 756
Уж идеята е даже не толкова до помощта за изхождане, а като цяло че ако се роди по естествен път, от родовите пътища на майката си поема пробиотици. Но родените секцио няма как и затова трябва да приемат. Но различните продукти съдържат различни щамове бактерии. Кои са ок май никой не знае 🤨
На моето не са давали никакъв пробиотик в болницата, нито са препоръчвали Cry Педиатърката каза БиоГая, за коликите не помогна, но все пак го давах...

# 757
Първото дете родих нормално и имаше страшни колики и проблеми със стомахчето. Използвах всичко, което можеше да се купи, нищо не помогна. Имаше колики дори по време на захранването около 6 месец. Всичко се нормализира след 7-8 месец.
Второто се роди със секцио. Нямаше нито 1 ден с колики. Чак се бях притеснила защо няма 🤪. Пробиотици не съм давала като беше бебе. Сега е на 3 години и досега проблеми не е имал със стомаха. Давам пробиотици само ако се налага прием на антибиотик.
Всичко е много индивидуално

# 758
Другото бебе в стаята беше родено естествено, но решиха да му дават антибиотик заради нещо в кръвните показатели. Това му "разби" коремчето, плачеше страшно много. Накрая дадоха пробиотик, не знам помогна ли, последния ден беше.

# 759

Много правилно сте забелязали...тук е така!
Питам аз отдавна за научни обосновки и официални протоколи за нужда при здраво бебе, но...тц.
И не...не е на принципа, ако не помогне- не вреди.
За пари е цялата работа, уви! А за бебета иде реч, това ми е най- болно.

# 760
  • Пловдив
Голяма част от фармацията е за пари, за съжаление.

# 761
  • UK

Много правилно сте забелязали...тук е така!
Питам аз отдавна за научни обосновки и официални протоколи за нужда при здраво бебе, но...тц.
И не...не е на принципа, ако не помогне- не вреди.
За пари е цялата работа, уви! А за бебета иде реч, това ми е най- болно.

Ами мислим, че не вреди, но откъде сме сигурни. Няма научна информация - така че не знаем.

Но се бутат Омнибиотици, БиоГая и т.н. за напълно естествени процеси - то аз и в коликите не вярвам (не ангажирам никого с мнението си), но в България просто не можеш да си тръгнеш от лекар без рецепта за нещо.

Между фармацията и пациента седи лекарят и той би трябвало да прецени от какво имаме наистина нужда или не, вместо да ни пробутва рецепти за всякакви прахчета и хапчета.

# 762
Не само се пробутват, а се вменява задължителна нужда.
То ако е наистина задължително, ще е официална препоръка. Ще е достатъчно изследвано и обосновано.
А дали може да вреди - да, определено може.
Здраво дете се нуждае само от кърма/ АМ.

# 763
Най-забавно е като препоръчват пробиотици, а се отнасят пренебрежително към коластрата, която точно помага да се засели чревната флора с благотворни бактерии.

# 764
О за това с коластрата без коментар. Не мисля, че ще се оправят нещата скоро в българските болници в това отношение.
Детето ми беше в кувьоз 3 дена, аз през това време имах коластра. Питайте ме някой от неонатология дали даже му е хрумнало да ме пита имам ли и искам ли да я дам на детето. Цедях и хвърлях, защото нямаше и къде да се съхранява. Тъжна история.

Общи условия

Активация на акаунт