Студенти в Нидерландия - 26

• 45 112
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Ясно! Благодаря!

# 226
Оригинал са имали предвид - мокър печат. Което знам само за още един случай, където искат така и не е в София. От години борим тази глупост "царя дава, пъдаря не". Аз лично бих пуснала едно писмо до НАП официално с описание на случая и бих им го показала.
Разпечатайте на цветен принтер с високо качество и го дайте така с основанието, че това са дали. В краен случай детето ще трябва да ходи на място в университета да търси някой да му сложи мокър печат (за което ни гледат като неандерталци). Няма проблем да се подаде това към НАП и по-късно - аз лично ходя септември или когато имам възможност (отразяват ги за съответния период).
За пълномощното - в нашия НАП не ми го искат. Казват - ако не сте го отбелязали, не ни трябва, ако сте - дайте копие.
ред. Имам някакъв бегъл спомен ми се върти, че някой го беше подал по e-mail и му го бяха взели. Дано майката ме прочете и напише отново.

# 227
Мен това ме побърква. Всеки служител казва различни изисквания, всеки офис негови си правила.. Ама нали става въпрос за една единна държавна институция НАП, как може да зависи при кого ще се паднеш на гише, в кой град ще отидеш и т.н. Трагедия са, трагедия. Да не споменавам и че бяха 22 гишета, от които работеха само три четири, останалите си бъркаха в носовете. За всичко това плащаме ние, как може да е толкова раздута тази администрация и на всичкото отгоре изобщо да не са в час как, кое, защо. В цял свят документите са на ел.носител, само в НАП Бг-то искат хартийката да я пипнат с мокър печат SatisfiedSatisfied

Ще пробвам пак след десетина дни и дано се падна при друга служителка. Ще разпечатам и самия имейл от университета, пък ако не ще ходи синът ми да се черви в университета за мокър печат...

# 228
Разпечатайте на цветен принтер с високо качество и го дайте така с основанието, че това са дали.
При нас това работи безотказно вече 5 г. Даваме цветната разпечатка за превод. Няма печат, но като е цветно  никой от НАП не търси печат.

# 229
Аз вчера подадох на дъщеря ми документа, че е записана за учебата година 2025/2026, носех пълномощно, но казаха, че не е нужно. Всеки служител е с собствено виждане. А относно оригинала, намерете цветен принтер и така го разпечатайте. Вече 3 год. подавам по този начин и няма проблем.

# 230
  • София
Независимо дали ще ви го искат в НАП или не, аз бих препоръчала да си извадите нотариално заверено пълномощно. Не се знае за какво и кога ще ви потрябва.

# 231
  • Пловдив
https://nra.bg/wps/portal/nra/kontakti
Това са емайлите на НАП по градове. Пишете като тема здравни права или осигуровки. Имат си еднакви изисквания, но на гише всеки служител си действа както реши. Обикновенно пълномощно, с цитат да ме представлява пред НАП за здравно осигуряване и получаване на документ за здравноосигурителен статус + документа от университета преведен от заклет преводач / макар, че от както сме в ЕС трябва да приемат на английски език/ + бланката за удостоверение за непрекъснати здравни права.

# 232
Някой пращал ли е куфар от Нидерландия до България? Куфара е 23×45×75 (LxWxH) и е платнен. Много ще съм ви благодарна, ако можете да ми препоръчате някакъв начин за пращане 🙏🏻

# 233
  • София
И в нашия НАП не са ни искали пълномощни, въпреки че ги носим, а тази година едната щерка подаде и за двете, защото сестра й е с опериран крак. И друг път съм хвалила НАП Слатина - компетентни и любезни. Само бабката от охраната е леко серт, но и нея я въдворих. Преди разпечатвахме на цветно, но т.г. беше черно-бяло.

# 234
Поне на мойте две деца, никога не са искали оргинал в София. Те теглеха уверенията от техния профил и там си беше написано, че са автоматично генерирани и важат без печат. Имаше линк и пишеше, че на него може да се направи справка дали е вярно. Това в Германия

# 235
Хайде и аз да се похваля - излезе резултатът от защитата на проекта и вече си имам бакалавър Компютърни науки от ТУ Айндховен!

Много трудни три години, през които минахме през какво ли не. Сериозна школовка за живота.

Благодаря на всики за помощта и събраната информация, специални благодарности на Valka, която помогна за квартирата в Амстердам, където продължаваме с магистратура.

# 236
stella1977, браво на момичето ти, успех с магистратурата:tulip:

Когато синът ми каза, че ще учи компютърни науки в Нидерландия, му казах, че нама много смисъл, защото тук специалноста я има в толкова много университети. Сега съм абсолютно убедена, че това беше напълно правилно решение, добре че детето не ме послуша, не че аз настоявах:)

# 237
  • София
Честито, stella1977!
Успех на девойката в Амстердам!

# 238
Честито, stella1977! Успех!

# 239
  • София
Честито на дъщеря ти, Стела! Успех и в магистратурата в Амстердам, Изкуствен интелект, нали? Значи това избра в крайна сметка пред Делфт и Айндховен, мисля че е добър избор, пък и ще се наслади на големия град.
Стана ли време за НАП, по спомен можеше електронно?

Общи условия

Активация на акаунт