Студенти в Нидерландия - 26

• 45 124
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
И аз това се чудя, моя младжеж няма да се прибира преди Коледа, поне за сега, пълномощно нямаме.
Той има PIK, ще го накарам в понеделник да и звънне. Ако не става, ще му ги платя, лошото е, че и картата на НЗОК, май му изтича през август.Така ме е яд, че го проспахме това пълномощно.

# 241
  • Русе, у дома
Сега, юни, подновявахме на голямата щерка НЗОК- картата. Подадохме искането през egov с ПИК на НАП. Имаше опция и за получаване на готовата карта в чужбина. На нас не ни се наложи, за това не мога да дам отзив дали “работи”.

# 242
Охлювчетоо, не е необходимо да бъде в него самата карта. Номерът на картата е важен. И моят син подаде онлайн за нова ЕЗОК, чрез ПИК на НАП.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 17:22 от Terzieva

# 243
Благодаря момичета, още днес, ще подаде, оказа се, че е била валидна до вчера.

# 244
Привет мили майчета !
Имам следният казус относно DUO  с моят студент в Нидерландия - завърши бакалавърска степен в Делфт и продължава с магистратура пак там.
Предстои да сключи договор за стажантска позиция в холандска компания за full-time / 40 часа на седмица/  за 1000 евро  на месец.
Записан като студент за целият период на стажантството- продължавайки с магистратурата. Няма холандско гражданство, от 3 години е там.
Работи part-time към друга компания преди началото на стажантството, получава DUO  и към момента до края на август.Ще прекрати договора преди началото на стажа. Вмъквам , че стаж не се изисква от неговият университет.
Въпросът ми е : Предвид описанието младежът има ли право да получава DUO за целият стажантски период .
Утре ще коментира с европейски представител  на DUO, но устно по телефона - не са му отговорили писмено с чат-бот...
Благодаря Ви предварително !

# 245
Честито на дъщеря ти, Стела! Успех и в магистратурата в Амстердам, Изкуствен интелект, нали? Значи това избра в крайна сметка пред Делфт и Айндховен, мисля че е добър избор, пък и ще се наслади на големия град.
Да, избра магистратурата да е в Амстердам, въпреки че можеше да избере Делфт или да продължи в Айндховен. В Айндховен имаше и чисто ново студио в Xior (за което й е много мъчно), има и почасова работа в световна компания. Обаче програмата на унито в Амстердам й хареса най-много. Някак си ще трябва да пътува за сега между Амстердам за лекции и Айндховен за работа. И тя още няма идея как ще стане.
В момента си е в Бг за кратко и обмисляме и как ще се премести.
И междувременно чакаме резултат и от ТУМ. Ако я приемат ще стане още по-интересно.

# 246
Stela1977 браво на момичето и на теб!Успехи пожелавам!

# 247
Здравейте! Във фейса в групата Българските студенти в Холандия има обява за стая в Хага. От днес е.

# 248
  • София
И обявата е от Мариела Нордел Sunglasses.
В профила й има интересна публикация за Нидерландия - как в училище (и не само) са ги заблуждавали относно мигрантите.
https://www.facebook.com/share/1D1SBTRbPR/
Моята девойка няма да работи през юли и август. Съответно спря травъл продукта, а разрешението за грантовете само си изтече. Но не е спряла здравната застраховка, върви й и помощта за нея. Дали трябваше и застраховката да спре за двата месеца?

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 13:59 от Sunny bunny

# 249
  • София
Здравейте! Във фейса в групата Българските студенти в Холандия има обява за стая в Хага. От днес е.
...и, ако някой се заинтересува, може да ми пише на лични да му разкажа това-онова Wink

# 250
Цитат на: desichobanova79@gmail.com link=topic=1791683.msg50020577#msg50020577 date=1753699084
...и, ако някой се заинтересува, може да ми пише на лични да му разкажа това-онова Wink
Извинявам се , ако съм подвела някой и е фалшива обявата… Просто видях и веднага пуснах тук.

# 251
  • София
Цитат на: desichobanova79@gmail.com link=topic=1791683.msg50020577#msg50020577 date=1753699084
Извинявам се , ако съм подвела някой и е фалшива обявата… Просто видях и веднага пуснах тук.
Не е фалшива - съвсем реална е и понеже щерката е ходила на оглед преди време, искам да споделя впечатления, но не публично.

# 252
Ъпдейт: вече имаме ангажимент и съощението не е актуално.

Здравейте, подаряваме мебели - легло, гардероб, диван, малка масичка, голяма маса с 4 стола, етажерка, лампи стояща и настолна. Всичко е от Икея и е  използвано година и половина.  Намират се в Ротердам. За повече информация на лични.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 12:25 от niika

# 253
Здравейте, подаряваме мебели - легло, гардероб, диван, малка масичка, голяма маса с 4 стола, етажерка, лампи стояща и настолна. Всичко е от Икея и е  използвано година и половина.  Намират се в Ротердам. За повече информация на лични.
Здравей @niika! Писах на лични.

# 254
Привет мили майчета !
Имам следният казус относно DUO  с моят студент в Нидерландия - завърши бакалавърска степен в Делфт и продължава с магистратура пак там.
Предстои да сключи договор за стажантска позиция в холандска компания за full-time / 40 часа на седмица/  за 1000 евро  на месец.
Записан като студент за целият период на стажантството- продължавайки с магистратурата. Няма холандско гражданство, от 3 години е там.
Работи part-time към друга компания преди началото на стажантството, получава DUO  и към момента до края на август.Ще прекрати договора преди началото на стажа. Вмъквам , че стаж не се изисква от неговият университет.
Въпросът ми е : Предвид описанието младежът има ли право да получава DUO за целият стажантски период .
Утре ще коментира с европейски представител  на DUO, но устно по телефона - не са му отговорили писмено с чат-бот...
Благодаря Ви предварително !

Да, може да ползва ДУО, но е необходима бележка от стажантската фирма. Да запише час в ДУО за среща и те ще я предоставят/ може би би могло и онлайн да я пратят, но не съм много сигурна/.След подпис и печат от фирмата се изпраща на ДУО и така продължават плащанията....

Общи условия

Активация на акаунт