Студенти в Нидерландия - 26

• 45 180
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
Прибраха се. Късно, но се прибраха. Не сме ги виждали от Коледа. Емоцията е голяма. Благодаря на всички за съпричасността.

Stanislavovamarina - това което описваш ми се струва ощетяващо за детето. Как ще дава пари ако не е изкарала бакшиши?  Вярвам, че са си оправили грешката и ще й компенсират неизплатените изработени пари. 
Като прочета за някоя несправедливост по отношение на децата, много се ядосвам. Трябва да ги учим да си търсят и отстояват правата до дупка. При тях поне има голям шанс да им се получи. Тук... трудно, да не кажа никога.

# 316
  • София
Ох, G.D., напълно те разбирам. И моят син не си беше идвал от Нова година и толкова му се зарадвахме, като си дойде преди две седмици. Лошото е, че времето лети и на 18.08 се прибира, но ще стискам зъби до следващата ни среща...

# 317
G.D. много се радвам ,че всичко е наред.
За моето момиче...И аз се надявам да и дадат това, което е заработила.
Досега е била само в магазини където си е правила часовете които се изискват за ДУО, за да може да взима стипендия и всичко е било повече от добре.Със заведенията хич не са добре нещата.Преместила се е в друго заведение сега, тежко и е но е по-коректно от това на плажа.И пак като,че ли не си заслужава

# 318
Вчера и аз получих писмо от ДУО, в което пише аз да кача документите за дохода ми. Дъщерята ги е качила през нейния профил няколко дни след изпращането на писмото. Сега, аз да ги изпращам ли отделно с имейл или както пише по-горе писмото е стандартно и е достатъчно, че студентката ги е качила?

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 22:02 от stella1977

# 319
Университета в Маастрихт са изпратили насоки за старт на учебната година, освен приобщаващата седмица за всички първокурсници, следващите три дни има организация на дейности от факултета. Изпратили са примерно упражнение, посъветвали са ги да вземат предварително няколко урока по Java, наблегнали са на важността на математиката, започва се:)
Той сигурно и на големия университета е изпращал такава информация, ама там много не питах, сага малкия все го ръчкам за нещо, последните дни все му повтарях  да влиза да се запише за  курсовете за първия семестър, оказа се, че са ги записали от унито, като са им писали, че ще очакват за втория семестър да си ги запишат сами.Препрати един мейл та видях и останалите неща.
От тук тръгва само с дрехи, обувки и компютър, мебели, уреди и всичко останало, ще го поръчаме от Икеа и разни други магазини.Няма да ходим с него, брат му, ще има грижата да му помогне за мебелите.

# 320
Университета в Маастрихт са изпратили насоки за старт на учебната година...
Tu/E са изпратили програмата. На 01.09 в 8:30 е лекцията по математика, имат и дати и материали на тестовете за входни нива, пак по математика. Това за машинните инженери.

# 321
  • София
Вчера и аз получих писмо от ДУО, в което пише аз да кача документите за дохода ми. Дъщерята ги е качила през нейния профил няколко дни след изпращането на писмото. Сега, аз да ги изпращам ли отделно с имейл или както пише по-горе писмото е стандартно и е достатъчно, че студентката ги е качила?
Нищо не трябва да правиш. Ще получиш по-нататък и второ писмо - пак нищо не трябва да правиш.

# 322
Девойката е писала на ейч ара и са и изплатили всичко. Явно, ако се бориш за правата си, може и да се получи в Нидерландия.

# 323
  • София
И ние с мъжа ми получихме такива писма на хартия в пощенската кутия. Щерката говори с други студенти, които са по-напреднали с ДУО-то и те потвърдиха, че нищо не трябва да се прави. Аз понеже съм читанка и го преведох с google lens и от прочетеното съм склонна да се съглася с казаното, защото по-скоро вътре се описва какво се изисква и за кой период.
Щерката е на стаж от 01.08 и е хем уплашена, хем много ентусиазирана. Най-важното е, че й харесва това, което прави.
Удари на камък със здравната застраховка. Първо им беше пратила договора м/у нея , унито и фирмата и те си помислиха, че е в Нл само за 6-м стаж и й отказаха - нямала право. После им прати трудовия си договор с фирмата, обяснявайки им, че учи в Нл, че е на трудов договор за 6 м на 8 часа и го прави, но отново й отказаха, защото заплатата й била под минималната. (300 Е получава) Tова е застр. компания: https://www.vinkvink.nl/
Много е странно, защото колежката й, която я обучава и е от 7 м във фирмата е в същата застр. компания, има същия трудов договор и получава същите пари. Anguished От фирмата пък я предупредиха, че задължително трябва да има здравна застраховка, защото, иначе подлежи на глоба. Някой с подобен казус? (за протокола: избрала е най-ниското покритие около 140 евро/месец).
Моля да предложите други застрахователно компании, защото на стр. 1 намерих само студентската.

# 324
Моята винаги се е застраховала (по препоръка от приятелки) към https://www.menzis.nl/. Пуска и спира когато е необходимо без проблем.

# 325
  • София
Моята е със застраховка към FBTO
https://www.fbto.nl/zorgverzekering
Но тя не е предоставяла договора за стаж, а другия (за почасовата работа). Не пречи да се пробва при тях с договор за стаж.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 15:19 от Sunny bunny

# 326
  • Пловдив
Bibi опитайте с друга застр.компания, но няма страшно, че закъснява - ще й направят застраховката със задна дата от деня на сключване на договора.
Stanislavovamarina браво на момичето ти, ей много им се радвам, че стават борбени и успяват!

# 327
Здравейте, в последния последен момент търсим квартира за младеж в Делфт. Мислите ли, че има шанс? И от къде да тръгнем - абонамент към агенции, познати разпитахме, фейсбук страници е прегледал, изпускаме ли нещо?

# 328
  • София
В Xior видяхте ли ?
Нещо не ми е ясна новата визия на сайта им, но изглежда има свободна квартира в Делфт.

# 329
Днес замина и номер 2 холандско студентче. Вълнения, приятели на летещето. Една идея съм по-спокойна, защото пътя е извървян и брат й е там, но майчино сърце не пита.
Избра да отиде по-рано, за да може да разгледа и да дообзаведе. Записа час за общината и да мине административните задължения.

Общи условия

Активация на акаунт