Студенти в Нидерландия - 26

• 42 480
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Да, в МОЛ (примерно в София, на Стамболийски), където има ПИБ, работи и събота и неделя, до късно, това е удобно, когато е с пълномощно. Благодаря за информацията, че може с ПИК на НАП, предполагам може и с куриер в България. Да вземат да я направят електронна, да си я сложиш в телефона.

# 436
На мен в ПИБ не са ми искали нищо. След констатация "ама вие сте майка й.." Joy казаха само "подпишете тук". Достатъчен е акт за раждане, иначе гледат много пълномощното и ако не пише изрично ПИБ, се влиза в обяснителен режим (всъщност зависи дали са на кеф...).

# 437
Като в НАП, зависи при кой ще попаднеш. Днес подадох отново документите и ми признаха, че е получил удостоверението на имейл и не се наложи синът ми да иска на хартиен носител с мокър печат. Малко на късмет са нещата. Отиваш и преди да влезеш, удряш една молитва.

За неговото кметство има записан час, но в имейла с потвърждение пишат, че искат само лична карта, договор за наем на общежитието и това е. Не искат многоезичен акт. Аз съм извадила и ще го сложа в документите за всеки случай

# 438
На мен в ПИБ не са ми искали нищо. След констатация "ама вие сте майка й.." Joy казаха само "подпишете тук". Достатъчен е акт за раждане, иначе гледат много пълномощното и ако не пише изрично ПИБ, се влиза в обяснителен режим (всъщност зависи дали са на кеф...).
В пълномощното ми пише "банкови институции... искане и получаване на карти"
Скрит текст:
Аз съм с различна фамилия... А за другия ми син с акт за раждане, без пълномощно, не можах да подам, въпреки акта за раждане... Той подаде упълномощавайки ме да му получа картата...с номер на л.к. , ЕГН и т.н.... и пак не ми я дадоха без акта за раждане.  За вземането носех 3 акта за раждане + пълномощно... За 15 годишната пробвах да подам с нея, после носех акта за раждане и с баща ѝ, за вземането и копие на личната ѝ карта ми поискаха Close

И да, на който попаднеш...
Ако можете с ПИК на НАП май е най чисто...

# 439
  • София
Моят опит с ПИБ за ЕЗОК - синът ми като си дойде отиде в офис на ПИБ и подаде заявление. Стана след три седмици, той беше извън София, отивам аз с генерално пълномощно (да, не пише изрично ЕЗОК, но е толкова разширено, че няма накъде) и служителката ми иска акт за раждане. Втрещих се - обяснявам, че говорим за пълнолетен и дори да докажа, че съм майка му, няма как да взимам документи от негово име. И че пълномощното ми дава точно такива права - защото ми е дал право от негово име да извършвам определени действия. Поспорихме, но успях. Въпреки всичко явно с ПИК е доста по-удобно.

# 440
  • София
Аз подадох за ЕОЗК с пълномощно, но гледат изрично дали пише,че важи и за това. Имам отделен ред специално за тях Simple Smile Може да се издаде и експресно или временна бележка,  но се ходи в ЗК, мисля че беше някъде пресечката на бул. България.  Може май за няколко дни да стане.

Друга тема - синът ми твърди,че има някакъв student product,  който е за намаления за пътуване,  независимо дали работиш.  Казали му холандците,  ама не било само за тях.  Аз от вас знам,че няма опция, ако не работиш.  Подвела ли съм го? Ако има някаква опция,  къде и как се вади такъв продукт?

# 441
Сойка, нашият сега е първокурскик в ТУ =Айндховен и НЕ работи. От миналата седмица е там за интро-седмиците. И ние бяхме там. Та, още първия ден е имало щанд на фирма, която им беше предложила такива карти, които представялват комбинация межди ISIC  и продукт за пътуване, който дава 15% отстъпка от билетите за обществения транспорт в непиковите часове и празничните дни. Картaта струва еднократно 15 евро и се "свързава" с банкова сметка. Нашият си я извадил веднага на място и я свързал с Револют. Показа ми я докато бях там и мисля, че се казва "Student Mobility"-  https://studentmobility.nl/services/transportation/
Единствено каза, че си е взел базова версия на картата и не разбрах дали има някакви месечни такси освен еднократната цена на картата.

# 442
  • София
Има месечна такса 4,50 евро.

# 443
Може да се погледнат месечните абонаменти дали не излиза някой по-изгодно. Иначе първата година и моята беше със student mobility. Удобна е, не се дърпат парите веднага, а на определен период като се сумира. Преди даже имаше и "първи билет с влак" - на символична цена да стигнеш до твоя град. Не знам дали все още го предлагат.

# 444
  • Sofia
Преди две години, точно на 21 август беше първото велико преселение. Днес, отново на 21 август, е второто, с другия ми син🚀.
Летим дружно на обяд, с 90 кг. багаж, милимундерска част от който са академична справка с апостил, многоезичен акт в оригинал и пет копия, няколко копия на договор за наем, ЕЗОК, лична карта и международен паспорт, оригинален езиков сертификат, писмо в няколко копия за окончателен прием (искат го в банка, наемодател), разни други сертификати. Оригиналната диплома, нито езиковия сертификат са искани на малкия ми син, но въпреки това и сега сме ги взели за другия.
Керванът става все по-голям😃
Попътен вятър на всички нови и стари пушки!🍀

# 445
Аз подадох за ЕОЗК с пълномощно, но гледат изрично дали пише,че важи и за това. Имам отделен ред специално за тях Simple Smile Може да се издаде и експресно или временна бележка,  но се ходи в ЗК, мисля че беше някъде пресечката на бул. България.  Може май за няколко дни да стане.

Друга тема - синът ми твърди,че има някакъв student product,  който е за намаления за пътуване,  независимо дали работиш.  Казали му холандците,  ама не било само за тях.  Аз от вас знам,че няма опция, ако не работиш.  Подвела ли съм го? Ако има някаква опция,  къде и как се вади такъв продукт?

Попътен вятър на всички студенти и успешна година. Моят син си извади травъл продукт с абонамент и OV чип карта  от сайта на NS за сумата от 5 евро на месец . Пътува с намаление 40 % през уикенд и непикови часове.  Tрябва да имаш нидерландска банкова сметка и теглят с директен дебит сумата от пътуванията която си направил.
 https://www.ns.nl/en/season-tickets/#/bestelling/producten
Виждам, че към момента таксата е намалена на 2 евро абонамент за три месеца.

# 446
Здравейте, дами .Няколко страници назад една дама беше написала , че има контакти на брокер за Делфт, но така и не отговаря на съобщенията ми.От няколко месеца се търси квартира за младеж , които ще кара Магистратура там и от никъде нищо.В 10 сайта се плаща абонамент и нищо.Ако някой може да помогне с информация.

# 447
Здравейте,виждам във фейсбук групи за превоз на багаж към и от Нидерландия.Някоя от вас ползвала ли  е услугите им за пращане на багаж.Чудя се ,ако се наложи да пращам допълнително дрехи или лекарства дали може да се възползвам от тях?

# 448
Ако лекарствата са тип нурофен, парацетамол, смучалки и пръскалки за гърло, сиропи з акашлица и т.н. не мисля че има смисъл да плащаш за изпращане. Миналата седмица, като бях там, обърнах внимание, че ги има във всяка дрогерия и не са по-скъпи отколкото е България.
За дрехите вече не знам- освен ако не е някоя по-специфична дреха, от която детето да има нужда, то в тамошните вериги има дрехи на доста по-ниски цени от нашенските.
Казвам го, защото не знам колко би струвал този транспорт и разкарването за изпращане и получаване, че нашенци не си поплюват с цените и искат да им излезе безплатен курса Simple Smile

# 449
Здравейте, дами .Няколко страници назад една дама беше написала , че има контакти на брокер за Делфт, но така и не отговаря на съобщенията ми.От няколко месеца се търси квартира за младеж , които ще кара Магистратура там и от никъде нищо.В 10 сайта се плаща абонамент и нищо.Ако някой може да помогне с информация.
[/quot

Здравейте, пратих Ви координати !
Дано да имате успех , че става все по-голям проблема с квартирите с всяка изминала година !

Общи условия

Активация на акаунт