Студенти в Нидерландия - 26

• 42 698
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Като Ви чета добре, че Икеа нямаха часове за доставка в желаната от нас дата и наехме бус, вярно е, че имаше допълнителен разход, но се вместихме в графика, който бяхме направили, момчето с буса помогна с товаренето и прибирането на кашоните в стаята.
В деня на пристигането успя да си вземе и мебелите, докато го открия този бус обаче доста се бях притеснила, сутринта на 14.08 имах потвърждение за буса и херпес на устата:), младежът излетя на 15.08.
Сега и двамата сме ги натиснали да си изкарват шофьорски книжки там, големият много се замота, миналато лято две школи му отказаха, защото два месеца не стигали, той за повече от два месеца скоро няма да е в България, така че ще си търси вариант за там.Ако поне единия имаше книжка, щеше да е по-лесна организацията с мебелите.

# 631
  • София
За да вземеш под наем кола там, трябва да имаш някакъв стаж като шофьор. Не може с току що взета книжка, да знаете.

# 632
  • София
Да, минимум от 1 година трябва да имаш книжка. Освен това не дават кола под наем на шофьор под 21, независимо от колко време има книжка. За шофьори между 21 и 23 години, начисляват някаква допълнителна застраховка и излиза по-скъпо...
Ние нямахме проблеми с Икеа. Закупено, доставено с техен транспорт до съседен град, в уречения ден и часови интервал. За Икеа Айндховен става дума.

# 633
Писах за фирмата за коли под наем за района на Амстердам, Хага, Утрехт. Там няма проблем да се наеме малък автомобил над 19г, като доплащането е 15 евро върху цената до навършване на 20г. Остава изискването за минимум 1 година стаж като шофьор. Изключително съм доволна и препоръчвам с 2 ръце (сложила съм контакти на първа страница).
За съжаление шофьорските курсове са доста скъпи в Нидерландия и зависят от броя часове кормуване. Наскоро в някоя от фейсбук групите ми се мерна и курс с български инструктор.

# 634
Моята е на 22 г., има книжка от 18 годишна. Като се налага да се мести не й разрешавам да си наема кола. Нае си бус с шофьор, в крайна сметка ще излезе по-евтино дори от глоба там за минимално нарушение. Много по-спокойно ми е така. Не знам как ще разрешите с току що взети книжки да карат из Нидерландия и то кола под наем.

# 635
  • София
Да, скъпи са там курсовете.
Затова моята девойка миналото лято почна шофьорски курс по време на лятото в България. Изкара тогава теорията (листовките), но не можа да вземе всички часове кормуване.  После, когато се върна за Коледа, изкара часовете и се яви на изпит пред КАТ. Но я скъсаха. Сега, през настоящото лято, взе допълнителните часове за кормуване и се яви втори път пред КАТ. Взе книжка.
Така че има го и този вариант. Важно е да се знае, че има 1 г. срок след теорията, за да се вземе кормуването.

# 636
  • София
На моето оставаше една седмица до навършването на 21 и не можа да наеме от негово име кола, та я наехме на името на негов приятел, навършил 21 преди месец. 😁
Двамата отидоха заедно да вземат колата и там ги посъветваха, който е наел, той да кара, за да няма проблем при проверка, още повече че ставаше дума за междуградско пътуване.
За щастие, нямаше никакви проблеми, върнаха колата навреме, а от рент а кара върнаха депозита още на следващия работен ден. Фирмата е SIXT. Работят в много градове, че даже май са международна компания. Отдават леки автомобили, пикапи и бусове. Предвид многото багаж, малка лека кола не вършеш работа, а за бус младежите нямаха категория, така че наехме пикапа ака баничарка. 😅
Но свърши чудесна работа!

# 637
Ние намерихме за Хага курс с различни пакети, най-нискта цена е 1400Е и включва 10 урока по 100 минути, с добри отзиви, погледнах набързо  за Пловдив 1700-1800 лв.
Да, по-скъпо излиза там, но такава е ситуацията.

# 638
  • София
Относно колите, синът ми има книжка от 18 годишен, на 19 наемаше кола от едни електрически, които имат като опция в Xior. Имат 2 коли и си ги вземаш през app. Не съм чула да има казус с годините или стажа. Плащаш през app-а и това е. Ползва ги да си превози малко дребен багаж и да пътува между градовете за мачове ,като с още 3ма си делят цената. Има такса на час плюс тока.

А за курсовете, може да взима часовете на порции тук, за да не плащате там. Лятото и после каквото остане. Не е нужно да е наведнъж.

# 639
  • София
Ние 2 пъти поръчвахме от Икеа - през 2023 и преди 2 седмици. Нямаше драма, а и мебелите са с по-добро качество от тези на Юск.
Моята се премести от 9 кв м стая в 20 кв студио (Тилбург) с помощта на още 3 деца и една … пазарска количка oт Jumbo. Добре, че са на пешеходно разстояние двете квартири. Купи и един диван от 2 българки и ги спазари да й го доставят до студиото, когато те се местят. После ги почерпи. Някак си се справят децата, помагат си, защото знаят, че разчитат на себе си и на приятели.

# 640
  • София
Ние 2 пъти поръчвахме от Икеа - през 2023 и преди 2 седмици. Нямаше драма, а и мебелите са с по-добро качество от тези на Юск.
Моята се премести от 9 кв м стая в 20 кв студио (Тилбург) с помощта на още 3 деца и една … пазарска количка oт Jumbo. Добре, че са на пешеходно разстояние двете квартири. Купи и един диван от 2 българки и ги спазари да й го доставят до студиото, когато те се местят. После ги почерпи. Някак си се справят децата, помагат си, защото знаят, че разчитат на себе си и на приятели.

Браво на детето ! Не съм сигурна дали моето ще успее да се справи така.

Дами, не знам дали няма да нарушава някое правило на форума, но ще постна тук линкове към първия сингъл на групата на сина ми. Вчера излезе по платформите,  а днес се въртяла в студентското кафе в Айндховен.  На български,  а са я слушали в нидерландско кафе.
Децата са любители,  не целя реклама и печалби, но много ще ги зарадва, ако се слуша и харесва.

Ако искате може да я чуете на някоя от следните платформи:

https://open.spotify.com/album/0sqOsBSOuTFGItmwoTRsJW?si=Jpn6eivYS0aVo5M64ajNKQ,

https://youtu.be/vq_04LBMCg4?si=FYKxH_hRmb3s0zSB,

https://tidal.com/browse/artist/66498102?u

Изцяло авторска. Пуснете се по течението на Реката. Simple Smile

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 18:49 от Сойка

# 641
  • дядовата ръкавичка
Страхотни! Браво!

# 642
С голямо удоволствие изслушах! Благодаря. Успех на младите хора!

# 643
ЗдрВейте мами от съседната тема:)
Търся помощ: търсим някой държал GMAT тест.
Синът ми учи във Виена, на англ. Lauder Busibess School, IBA, иска да кандидатства за Магистратура във WU. Но му трябва този тест. Иска да говори с хора, които са го държали - колко време са се подготвяли, от къде материали.
Направо ще го свържа да си говорят.
Благодаря предварително!

# 644
  • София
Много ми хареса Реката! Да дерзаят младежите!

Общи условия

Активация на акаунт