На море в Гърция 2025 - II

• 40 424
  • 762
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Дами, някой беше писал за лилавите медузи и.. абе шубе ме е. Какво се прави ако се опарят някого, а също и с таралежите?

# 256
Таралежи има само по камъни и скали. И се виждат. На пясъчните плажове таралежи няма. Ако ходите по скали, носете акваобувки с по-дебела подметка.
Медузи тази година няма особено, само от Евия чух. Когато са ме парили (в Гърция никога не ми се е случвало), съм ползвала обикновени антихистамини - фенистил за мазане и кларитин за пиене.

# 257
Здравейте, момичета,
Включвам се с питане за Евия, удачно ли е настаняване в Конистрес. Не намерих много инфо за селото, в близост е до Кими, на около 10- тина км.
Първоначално идеята беше за Микро на Пелион, размести ни се периода и взех че се огледах на Евия... Simple Smile

# 258
За мен не е удачно. А аз съм човек, който ходи по забутани села (била съм в района два пъти, в Кими и Муртери) и не му пречи да отсяда далеч от брега. Защо - тази част на Евия е планинска, пътищата са завоести. Най-близкият плаж ви е на поне 20 минути по не много лесен път, а до Кими също са толкова, както и до другото по-голямо село Авлонари.
Иначе самото село Конистрес - за пръв път го чух и трябваше да гугълна - изглежда живичко, със супермаркет, кафене, пекарна, гироси. Сигурно е приятно за ден-два, особено ако и къщата е хубава.
Та вие си преценете, но нищо общо няма с варианта Микро. Даже ми се струва, че е по-добре да потърсите настаняване на Пелион в планинско село или такова с по-лош плаж, и да ходите до Микро и другите пясъчни плажове като Кастри и Катийоргис. Отколкото да пътувате по същия начин в тази част на Евия, където и доста от плажовете са компромисни или поне не за всеки вкус.

# 259
За медузите да кажа,мен ме ужили такова чудо,още не ми е минало,мисля че получих късна реакция,а уж беше почнало да ми минава,но изведнъж пак се обостри.Вземам антихистамини,мажа се със съответните мазила,но резултата хич не е добър.Така че внимавайте,там където бяхме,Ровиес, имаше доста .

# 260
Дами, някой беше писал за лилавите медузи и.. абе шубе ме е. Какво се прави ако се опарят някого, а също и с таралежите?
Припомних протокола и аз това лято, че много плъзнаха пусти медузи. Има регистрирани още на Спорадите, Кеа, Атика. Първо, ако има пипала, отстраняват се (не се пипат директно), може да се използва стара дебитна карта за остъргване. Измива се опареното с морска вода. Налага се със сода бикарбонат, смесена с морска вода, да стане на гъста паста. Пие се противоалергично и после се намазва по възможност с нещо хидрокортизоново. Желателно е посещение при лекар. Това съм чела, това нося в плажната чанта винаги, но не ми е влизало в употреба. Преди много години видях жестоко пострадала жена на Евия и изпитвам неистов ужас от медузи.
Добавям линк към групата във ФБ, в която хората споделят къде са се натъкнали на медузи -
https://www.facebook.com/groups/medouses/?ref=share
Групата е свързана с този сайт, в който се регистрират находките -
https://www.inaturalist.org/observations?place_id=7094&subview=m … p&taxon_id=256089

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 23:09 от молец

# 261
За мен не е удачно. А аз съм човек, който ходи по забутани села (била съм в района два пъти, в Кими и Муртери) и не му пречи да отсяда далеч от брега. Защо - тази част на Евия е планинска, пътищата са завоести. Най-близкият плаж ви е на поне 20 минути по не много лесен път, а до Кими също са толкова, както и до другото по-голямо село Авлонари.
Иначе самото село Конистрес - за пръв път го чух и трябваше да гугълна - изглежда живичко, със супермаркет, кафене, пекарна, гироси. Сигурно е приятно за ден-два, особено ако и къщата е хубава.
Та вие си преценете, но нищо общо няма с варианта Микро. Даже ми се струва, че е по-добре да потърсите настаняване на Пелион в планинско село или такова с по-лош плаж, и да ходите до Микро и другите пясъчни плажове като Кастри и Катийоргис. Отколкото да пътувате по същия начин в тази част на Евия, където и доста от плажовете са компромисни или поне не за всеки вкус.
Сърдечно благодаря, Параход Hug
Вече сме закъсвали с колата по баирите на Пелион при Хорефто, едва навих ММ за втори тур Grinning, щом тук е по-планинско или слизаме в ниското или се връщаме към Микро.
Размислите продължават… Joy

# 262
Бе не е по-планинско от Хорефто, но не е и равно.
По принцип в западната и южната част на Пелион не са толкова зле пътищата, колкото в тази, която сте посещавали.

# 263
Благодаря Hug
Ще ги поогледам още малко Blush

# 264
  • софия
Трият се постове когато има повече снимки несложени в скрит текст.
Една, две снимки може да публикувате в темата.
Ако са повече сложете спойлер.
Също така да не се цитира мнение със снимки, защото става чаршаф и не се чете.
Пълни дивотии. Няма такова правило. Нали знаеш, че в мобилна версия няма бутон за спойлър и не сме длъжни да пишем? Постът със снимките е в темата.

# 265
  • Варна
Вече сме закъсвали с колата по баирите на Пелион при Хорефто, едва навих ММ за втори тур Grinning, щом тук е по-планинско или слизаме в ниското или се връщаме към Микро.
Размислите продължават… Joy

Острова е 150 км. дълъг с десетки км.брегове с десетки градчета и селца с доста добри условия за настаняване . Нямам идея защо да се набутвате по баирите , освен неизбежното преминаване по единствения свестен  надлъжен път. Иначе и Пелион и Евия и десетките други острови и по далечни части на Пелопонес са си различна бира от все по познатата на всички  СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ.

# 266
  • Стара Загора
Здравейте, поздрави от Кефалония. В района на Агростоли сме първите две вечери и ще обикаляме плажовете от Макри гиалос до Трапезаки, следващата ни спирка е апартамент в Трапезаки. Тъй като Кефалония е прекрасна и няма да ни стигнат 8 дни , но за сега толкова, много се чудим да ходим ли до Итака ? Гледахме фериботите тръгват сутрин , но последния за връщане е в 17ч и се чудя има ли смисъл за няколко часа да ходим до там. Ние сме стегнати с програмата, но все пак няма да успеем да хванем по-рано от 9-10 , хапване 2 часа някъде и за обиколки остават около 4 часа. Как са пътищата, бързо ли се кара?
Залез от Макри Гиалос

# 267
  • София
В допълнение за медузите ето тази статия, която ми попадна тези дни, на английски е, но пише доста неща, включително и препоръката на молец за содата. И аз смятам да я добавя към плажния багаж тази година, че наистина  по картата дават доста места на Евия.

https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/en/item/jellyfish-pelagia- … nd-treatment.html

# 268
Допълвам поста на молец.

Потопяване на опареното място в топла вода над 43-45 градуса за около 30-40 минути води до разграждане на отровата им. Това се прави след почистването на кожата от останали пипала от медузата. Ако няма топла вода, може да се сложи лед, защото студеното свива кръвоносните съдове, намалява оттока и също облекчава чисто симптоматично паренето, но загряването е по-ефективно.  

Освен орален антихистамин, може също да се вземе НСПВ през устата. След първоначалното третиране на опарването с оцет/паста от сода и морска вода, се намазва обилно със силен стероиден крем и се пази от слънцето. Мазането със стероиден крем продължава поне седмица, два пъти дневно. При силна реакция или опарване на голяма площ, вместо НСПВ се пие стероид през устата.

Ако човекът е склонен към анафилаксия, най-добре да имате представа къде са близките пунктове на спешна помощ.

Дрехи за плуване против слънчево изгаряне, с дълги ръкави и крачоли, са полезни, защото намаляват площта, на която може човек да бъде опарен от медузата. Ние сме с дете, което в мига, в който стигнем на плажа, влиза в морето, излиза, за да яде, и после пак влиза вътре, играчките за пясък само се разходиха до Гърция и обратно. Та от миналата година още всички сме с дрехи за плуване, защото никоя слънцезащита не може да предпази човек, който е постоянно потопен, не е неудобно за плуване. Ако почивката ви е на място, където са докладвани много медузи, помислете за дрехи поне за децата.

Pellagia noctiluca - лилава медуза - е един от най-опасните видове медуза в Средиземноморието, има и някои по-отровни, но са доста редки. Красавица е иначе. Не само пипалата парят, а и чадърчето, пари също и на плажа, след като е умряла. Ние на Евия я видяхме на Нисиотиса, местни казаха, че от западната страна на острова, където е провлака към сушата, е най-разпространена. На север и изток на плажовете, които са към открито море, не сме видели нито една.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 09:33 от Макарон

# 269
  • София
Сега и сода за хляб ще сложа в багажа, освен бутилката с оцет, която носим винаги, след като сина ми пострада преди години. Така и не разбрахме кой вид медуза го нападна в залива, но докторите в пункта обливаха с оцет и мажеха с кортикостероид. Но, дори и 6 години след случая, белезите от пипалата си личат.
За тази, лилавата, пише, че не трябвало оцет🙄, а каша със сода.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 11:38 от yovanka

Общи условия

Активация на акаунт