На море в Гърция 2025 - II

• 41 929
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
едни приятели искат да отидем с тях до Гърция пак  за дълъг уикенд , след  седмица 😃. Мъжа е рибар, моя мъж нищо не разбира от риба- на него залези му дайте и плажове. За толкова малко време се сещам да се отскочи до Халкидики или Тасос , но  незнам къде е по-подходящо за рибари. Някъде организират ли такива турове за риболов?  Всичко ще ми е полезно като съвет .

То въпроса е  да намерите места въобще някъде - навсякъде е препълнено . На всички пристанища има лодки под наем и все някой в компанията трябва да разбира от рибарлък и да носите такъми - рядко има точно риболовни турове дето отивате с ръце в джобовете и аджамия.

# 451
Та-да-да-даммммм: Солун за начинаещи - Дроб и чѝли. Малко тийзър.
Оказва се, че голяма част сме ги овършали 😋 Дали не надничат в нашата тема?
zvanche,
кои бяха добрите таверни на Битпазара? Ти май беше ходила.

# 452
  • софия
Не знам къде е битпазара. Ходили сме в тези срещу пазара (зад Тайгър). Едната е веднага първата вдясно, а друго място е една таверна след въпросната, като завиеш в уличката наляво и после надясно. Имена, знаеш, не помня, но съм гледала отзивите в Трипа и къде има гърци. Но, ако питаш мен, не мисля, че има място, което да е зле в Солун. Малко по-надолу от страната на пазара в уличките около Цимисхи и Ираклеиу и безистените има жестоки места. Само виж отзивите в мапса или Трипа.
Ако сте на пазара, да отидеш да вземеш салати от салатеното магазинче. Също така, последно много харесахме сухара (за Дакос) от магазинчето за сухари и ядки от страната на таверните. (Там районът е малък и не може да не го намериш. Вървиш само направо по прохода на първата таверна.)

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 12:33 от zvаnchе

# 453
Здравейте! Извинявам се,че нямам време да прочета назад какво сте писали, много бързо резервирахме за Афитос  днес и тръгваме във вторник, да сме с едни приятели, без никакво разузнаване на района. Важна ми е компанията! Чета,че в Афитос плажовете са каменисти, ще бъдем в хотел Верано, бихте ли ми казали на кои плажове да ходим, предпочитам пясъчни, изобщо всякакви насоки за района ще са ми полезни, благодаря ви предварително!

# 454
За съжаление само правя програмата аз, младежите ще ходят самички😀
Битпазарът е един триъгълник в ляво от разкопките между Олимпоу и Филипоу, само кръчмички са там, ама имаше една отличена. Някога е било битпазар там и е останало името.
Скрит текст:

Я кажете, в коя част на Переа да ги пратя да плажуват, че хич не съм наясно, някой готин бийч бар дали има?

# 455
  • софия
Остави ги. И нашите ще ходят другия месец сами. Само ще ги закараме, ще обядваме, пазарувам и ги оставяме на тях си.

Доп. Плажът на Переа не е някакъв голям. С поглед се вижда до всеки край. Да отидат и на място да си изберат. Ама е леко гъчканяк.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 17:47 от zvаnchе

# 456
Някой бил ли е на този плаж - как е водата, пясъка, има ли тълпи? Изглежда ми почти див.
https://www.google.com/maps/place/Paralia+Kalogria/@38.1255661,2 … 71932,1504m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x135e1a17ff8b4603:0x60d1fbd462e6500c!8m2!3d38.1278301!4d21.3679501!16s%2Fg%2F119wlwcts?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDcyMy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

# 457
Била съм. Огромен е, с безкрайни дюни и повечето е див, но има и бийч барове - главно в северната част, където са пътищата. На юг е национален парк Строфилия, защитена влажна зона. Красиво и интересно място, без много цивилизация наоколо (няма развит туризъм, хотели и таверни).

# 458
Благодаря, Параход! Звучи супер, непременно ще намерим начин да отидем там!

# 459
Да, просто се подгответе, че няма много избор от туристически услуги, с които сме свикнали в Гърция. Макар че съвсем наблизо е летище Араксос, което обслужва Патра.

Не са ми хубави снимките и се изви порой на 1.09. (преди години), но все пак за някаква представа

# 460
  • Пловдив
Картата ми отваря Халкидики? Но понеже коментирате западния бряг под Патра, отбелязвам, че там е открит, вълнист, с вятър и костенурчи гнезда. Красив и огромен плаж е, но не бих го нарекла подходящ за плажуване.

# 461
При мен се отвори правилно линкът. Че те Калогриите са поне 3.

CarryIna,
ами подгответе се поне с четене на няколко страници назад в темата Simple Smile Ето пост отпреди два дни по въпроса ви: https://bg-mam.ma/p/1792405/50006874

# 462
На Неа Перамос много роми и улични кучета. Или аз не бях обръщала внимание.
Нямам проблем с кучетата, но скачат по шезлонгите. Една жена беше заспала, не е приятно.
Малко на Слънчев бряг ми се е обърнало. Кукуруза предлагат (пак роми), обикалят по сетовете. Понички, гевреци.
На всички бийч барове следят за хладилни чанти. Има и табелки навсякъде да не се внася храна, но въпросните търговци не ги гонят и може да се консумира царевица.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 18:25 от marinadp

# 463
Ние се върнахме от почивката. Като цяло добре си изкарахме, но 5 дни бяха напълно достатъчни.  Тук бяхме, на удобно място, плажът през улицата, в ляво и дясно таверни. Не беше съвсем навалица, но прилично пълно с представители на балканските народи. Качеството си отговаряше на цената, доволни сме от обслужване и организация. Единствено малки нередности в стаите ни напомняха, че сме в съседска държава... Всъщност, идвайки от дъждовен и мрачен алпийски климат, синьото небе и грейнало слънце ни се видяха рай.
Някой питаше за Афитос - бяхме на плаж, но наистина е много каменисто и подходящо само за шнорхелуване. Децата казаха, че са видели октопод, раци и интересни риби. На тях им хареса, че са запалени по флората и фауната. За лежане не става - има някакви бодли и остри камъни. Малкия си наряза стъпалата, докато стигнем до колата. То и затова е празно.
Хубаво беше, обаче трафикът и лошите пътища ми скъсаха нервите - във и около Солун, както и посока Халкидики. На местата, където има ремонти, придвижването е ужас, а в остналата част, все едно караш по черен път.
Друга година сме на друго море!

# 464
Споделяте страхотни разкази и снимки от дългочаканите летни почивки в Гърция. Включвам се и аз, за да разкажа за нашата почивка на остров Парос. С него посетените от нас гръцки острови, ако правилно съм сметнала, станаха скромните 10 броя Simple Smile.
Сега за Парос. Понеже само преди две години бяхме на близкия до него остров Наксос, то непрекъснато правих сравнение между двата острова по различни критерии. Тогава страшно много харесах Наксос и затова сега тръгнах без големи очаквания или по-скоро очаквах, че Парос поради по-малките си размери и по-голямата си комерсиализация няма да ми хареса, колкото Наксос, но се случи точно обратното. Тъй като е по-малък остров, на него се пътува много лесно и всичко е максимум на 30 мин. път с кола. Пътищата не са толкова планински, както на Наксос и всъщност за нашите две седмици, през които бяхме там, успяхме да видим всичко планирано. Парос ми се стори много зелен остров, с доста растителност (висока) за циклад и с много населени места, а не толкова безлюден на места, както е Наксос. Плажовете, обаче, повечето са организирани и въпреки, че чадърите не преобладават и има достатъчно свободна зона, поради по-малките размери на самите плажни ивици, се усеща по-пренаселено и само на някои места го има онова усещане за усамотение, което всъщност търсим. Времето първата половина на юли тази година беше много приятно - топло, но температурите не надвишаваха 31/32 градуса, духаше само лек вятър и само на един плаж имахме проблем с по-силния вятър, и то защото не "послушах" приложението и не отидохме на по-закътан плаж. Така че и в това отношение (наличието на силен вятър) Парос ми допадна много. Плажовете са доста плитки, подходящи за деца, водата вече се беше стоплила достатъчно и влизането в морето не беше предизвикателство. Едно от любимите ми неща от пътуванията- храната, е приготвена от качествени местни продукти и много вкусна. Порциите навсякъде са огромни. Едно основно ястие например, спокойно стига за двама възрастни. Никъде досега не ми се беше случвало половината храна да си я вземам за вкъщи. Цените различни – имаше места, където сме плащали по 40 евро (винаги поне две от нещата са риба, морски ястия) за четири основни и бира/вода, но имаше и по по-скъпи места, където сме плащали и по 120 евро за вечеря, но както писах ни оставаше храна и за следващия обяд. Генерално не ми се сториха много високи цените, като ние предимно предпочитаме да си пазаруваме плодове и зеленчуци, млечни от улични търговци, сергии, пазари и останалото от големи супермаркети. От характерните за Парос ястия, новото за мен беше местен специалитет Gouna - сушена на слънце скумрия и след това печена на скара. Наблюденията ми са, че на Парос се хранят с по-малко козе месо, отколкото в Наксос (диви кози, свободно разхождащи се по пътя също не видяхме), но пък овчето месо беше доста застъпено в местната кухня. Слагам предложения за няколко заведения на острова, с традиционни, вкусни и пресни ястия: Ouzeri Halaris в Писо Ливади, To Balcony tou Aki, Алики (прясна риба, ловят си я от заведението, голямо разнообразие, прекрасно приготвен октопод и изобщо най-вкусната храна, която опитахме на острова), Kima, в Дриос (гурме ресторант, много вкусно приготвена храна и изискано място, съответно и по-скъпо, но си заслужава, с интересни рецепти, които са адаптирани към гръцката кухня, готвачът е учил в чужбина, но забравих къде), Anna & Giorgos - в Марписа, (наистина уникална традиционна кухня, много вкусно), Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ - Продромос. Овкусяването на храната беше много интересно и явно характерно за Парос- лимонов сок. За мен беше странно особено в рецепта за печени картофи с лимонов сос.
Бяхме отседнали в едно малко, тихо, чисто и спокойно селце Дриос, в което имаше всичко необходимо – няколко страхотни таверни, много добре зареден магазин, банкомат, не-голяма крайбрежна уличка, малка пекарна и две, три магазинчета. Явно съм остаряла, защото това село, за някои би изглеждало много „умряло“, но на мен страшно много ми допадна. Селото е удобно и за обиколки по острова. Слагам няколко снимки от популярния плаж Kolympethres Beach, синята лагуна между Парос и Антипарос, до която ходихме с лодка и снимки от уличките на Парикия и Науса.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 10:24 от mladamama

Общи условия

Активация на акаунт