На море в Гърция 2025 - II

• 41 932
  • 762
  •   1
Отговори
# 435
Ellie D,
Сифнос и Крит.

# 436
АфРоДиЗиаЧкА, същото мога да го кажа и за Закинтос, като скоро завърнала се от там. Всички заведения за хранане наоколо бяха с рейтинг над 4,5-4,6 с доста наброй отзиви в гугъл(над 300-500). А посетените от нас не бяха кой знае какво като храна и обслужване, не знам може би англичаните не са толкова критични.
raf11, не тръгвай с някаква нагласа, ще ти хареса Закинтос, не искам да кажа, че е лошо там.
Както са написали и другите преди мен природата е чудесна, красиво е, зелено е, морето е с много нюанси синьо.
Може би понеже сме били и на Корфу и на Кефалония ги сравянвам с тях и затова се получи някаква класация.

# 437
може би англичаните не са толкова критични.
Определено - само на Корфу съм виждала, благодарение преобладаващите отзиви от англичани, места ОК, но нищо особено, да имат рейтинги 4.7, 4.8, та дори и пълно 5. Другаде по света това е много рядко. Затова мненията на англичани винаги се четат под лупа и с едно наум Simple Smile

# 438
Съжалявам, че не ви прочетох по-рано и не спахме и ние за междинна нощувка в  Навпактос вместо в Патра на път за Закинтос. Честно казано моите очаквания за Патра бяха други. Може би защото бяхме в неделя и ми се стори много пусто, неподдържано, все едно бяха необитаеми голяма част от жилищата, изоставени. Центъра на града живна чак след 20 часа вечерта.
На връщане спахме в Йоанина/Янина. Там отсядаме за 2-ри път много ни харесва. Много "жив" град е, младежки.
За тези които са все още в Кеафлония, на нас преди две години много ни харесаха заведенията за хранене в Диварата, бяха препоръчани и от други в темата - Мyrtillo, Alexandros Restaurant Grill на път за Миртос.
Относно Закинтос още ми се "бистрят" впечатленията, но като че ли Кефалония повече ми харесва.
Навагио от view point-a е много впечатляващ, разходките с корабчетата до пещерите и скалните красоти си заслужават, плажа Porto Limnionas Beach.

Да, първият път в тази посока и ние спахме в Патра - безкрайно бях разочарована. Като цялостно усещане - мърляво, неподдържано, заедения - нищо особено, никакво крайморско усещане - край морето е само индустриална зона...
Иначе и аз съм по-фен на Кефалония пред Закинтос, макар само два пъти да сме били в Кефалония, нямам търпение за трети път. Но, харесвам и Корфу, и Лефкада. Въобще, фен съм на йонийските острови. То и без това другите съм ги посещавала по-малко. Та сега е техен ред.

Параход, аз писах за Беломорска Тракия. У нас винаги се е правила мусака, но може да е била по "българска" рецепта, щом казваш, че са измислени след 30-те години. Защото родните са се преселили тук 20-та година на миналия век.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 16:03 от Alia1

# 439
  • София
Ние дотук сме посетили 25 гръцки острова, обаче ми е много трудно да ги класирам. От любимите ми са: Икария, Кефалония, Крит, Патмос, Фолегандрос, Карпатос, Нисирос, които са съвсем различни помежду си. Общото е, че към всичките съм имала силно и продължително влечение да ги видя наживо и съм щастлива, че пътуванията ми са се осъществили благоролучно (някои са били с доста сложна логистика) и не съм имала разочарования. Най-вероятно обаче и това ми влияе при оценката.
Аз лично смятам, че победител сред Йонийските острови в категорията "Най-много плажове с ослепително синя вода" е Лефкада. Истинско удоволствие е било за мен да плувам на плажовете по западното крайбрежие. И пак бих отишла, за да плувам на Егремни, тъй като досега ми се е изплъзвал. И все пак мисля, че Кефалония е царицата на Йонийските красоти. На Корфу не съм ходила и не напирам толкова. Бих го използвала само като трамплин към мъничките Диапонтийски острови. За Китира вече ви казах, че е в челните места на списъка ми с желани острови.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 16:08 от миленка_д

# 440
Запазили сме си една вила до Banana beach, над Василикос. Бях набелязала Banana beach  за основно плажуване , но мислех да отидем и един ден на Лаганас, на Цвили и на Бука( не знам дали правилно ги изписвам) , по- към краищата на плажовете,не в бийч баровете. Ако трябва да търся други плажове.

# 441
но мислех да отидем и един ден на Лаганас, на Цвили и на Бука
Тези трите с чиста съвест бих ги пропуснала.
Василикос е идеален. Също Геракас ви е близо, Дафне, ако сте склонни да карате по черен път. На север Аликес и Аликанас. На запад има скалисти яркосини заливи за скачане и снимане, ако ви влече.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 17:25 от Параход

# 442
  • Стара Загора
На Кефалония до днес нямах разочарование с таверните, но днес бяхме на Атерас и за първи път ям жилав октопод. Иначе или ние нямаме високи очаквания или нашите неща няма много какво да се сбърка .
Вече сме на полуостровчето . Атерас ми хареса повече като гледка, водата беше студена, възможно е и да е временно явление, няма предпоставки защо да е студена, залива е доста навътре.
След него се настанихме в Ликсури и отидохме до Петани, той вече много ми хареса . Има много добра видимост , голям е , днес имаше повече вълни, но се надявам утре да е спокойно времето. Единствения плаж, на Кефалония, на който има платен паркинг, въпреки това имаше достъчно място .
Кси плажа изобщо не ми хареса с тъмния пясък( както и очаквах) само минахме да го видим .

# 443
Водата на Атерас е по-студена, защото има сладководен извор в залива.

# 444
  • София
Здравейте, страхотни разкази! Благодаря на всички, които споделиха техните пътешествия. Ние тази година сме планували да повторим Мани - Пелопонес в района на Кардамили и Ступа, че миналата година бяхме отново в района ,  но на източният бряг, около  Гитио- разкошно градче с хубави заведения и място за разходки. Обиколихме страхотни плажчета - Skoutari beach, Dimitrios beach,  посетихме Пещерата Дирос и се разходихме до най - южната точка на Пелопонес. Препоръчвам Мани, но за любителите на плажчета с камъни.

После мислим да отидем и до Порто Хели и от там  разходка до о- в Спецес и Хидра. Но съм в чуденка, след като сме без кола на тези острови , освен главните градчета какво друго може да се планува?

# 445
  • софия
Та-да-да-даммммм: Солун за начинаещи - Дроб и чѝли. Малко тийзър.
Оказва се, че голяма част сме ги овършали 😋 Дали не надничат в нашата тема?

# 446
После мислим да отидем и до Порто Хели и от там  разходка до о- в Спецес и Хидра. Но съм в чуденка, след като сме без кола на тези острови , освен главните градчета какво друго може да се планува?
На тези острови всички са без кола Simple Smile Може да се ходи пеша или с водно такси. Разстоянията са малки.

Препоръчвам Хидра, като най-удобното корабче не е от Порто Хели, а от малкото пристанище Метохи. Ако искате да отидете някъде с кола - Порос е много приятен също.

# 447
  • Стара Загора
Днес направихме два плажа на Агия Елени и Лагадакия . Агия Елени много ни хареса , единствено, че и неговата вода беше по-студена. Иначе всичко друго перфектно -див плаж, до който има лесен достъп с кола. Естествена сянка от скалите , кристална вода . Самия плаж е с обли бели камъчета и скалички тук -там във водата , които придават чар , заобиколен от отвесни скали. Не беше и твърде пренаселен . Щом си намерихме и сянка. На обяд хапнахме тук  вкусна готвена храна. https://maps.app.goo.gl/gSw5uFapfGtuiwHa6?g_st=ipc. Утре ни е последна нощувка , тръгваме за Фискардо. Там съм набелязала 2 плажа и понеделник сутринта хващаме ферибота за Лефкада, ще караме транзит до Стара Загора ..  Кефалония много ни хареса, беше последния непосетен остров от Йонийските. За десерт 😃 .Не знам на колко острова сме били в Гърция вероятно около 25, Кефалония е от първата тройка и за мен. Като на първо място - природа, плажове, кухня, гостоприемство, разнообразие на дейности, цялостно - си остава Крит. Но Кефалония с по-малките си размери не отстъпва много.

Имам и малко по-различен въпрос - едни приятели искат да отидем с тях до Гърция пак  за дълъг уикенд , след  седмица 😃. Мъжа е рибар, моя мъж нищо не разбира от риба- на него залези му дайте и плажове. За толкова малко време се сещам да се отскочи до Халкидики или Тасос , но  незнам къде е по-подходящо за рибари. Някъде организират ли такива турове за риболов? Гледам на много места на Кефалония се предлага.  Всичко ще ми е полезно като съвет .

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 22:57 от niditop3

# 448
  • Sofia
Според мен, на Тасос. Много повече морски създания видях там, отколкото на ръкавите. Но разбира се, моето мнение е непрофесионално. Simple Smile

# 449
Аз искам да попитам дали на Йонийските острови, като и по Северозападните брегове на Пелопонес около Патра лятото е по-хладно/поносимо, от колкото например в района на Атина и Солун?

И като почитател на древните култури, дали има някое място, където да правят възстановки на древните елини?

В Рим например понякога правят възстановки на Древен Рим, където местни се обличат като римската армия, в Западна Европа дори по някои села пък има карнавали, където се предрешават на рицари и девойки от средновековието. Дали има нещо подобно и в Гърция, защото определено древната им история ми е много интересна.

Общи условия

Активация на акаунт