На море в Гърция 2025 - II

• 41 056
  • 762
  •   1
Отговори
# 90
  • В полите на Пирин планина
Аз преди 15 години ходих на такъв курс (беше си присъствен) към АЗ. Не помня някой да е бил скъсан. Лично аз си учех, помня поне азбуката и някои думи, а също онова, което съм учила от граматиката. За писане - не мога да пиша, но мога да чета на гръцки. Колко разбирам е друга тема. Simple Smile

# 91
  • София
Аз минах такъв курс. Започнахме в средата на Октомври, приключихме преди месец.
Занятията бяха 2 пъти седмично онлайн, от 18:00 до 21:20. Няма скъсани. Езиковата школа няма файда ако има скъсани, така да го кажа Simple Smile
Курса даде добра основа, много по-различно е от Дуолингото, което преди това цъках 1-2 години. Но езика не е лесен - граматика, родове, ударения, спрежения, времена, изключения. Близък по граматика на българския, но в същото време ми се видя сложен за осмисляне на моменти. Изисква си постоянство и учене, а аз реално от един момент нататък от ангажименти не можех да седя по 3 часа 2 пъти седмично пред компютъра, и общо взето половината курс го изкарах само слушайки и гледайки през телефона. Оказа, се че съм запомнила доста неща Simple Smile
Далече съм от някакви кой знае какви разговори, но пък мога да чета, разбирам елементарни думи и изречения. Като бяхме на море Юни се отпуснах и се опитвах да говоря, а хората ми се радваха, в таверната ги питах дали е правилно да кажа еди как си, или как да кажа еди какво си.
Общо взето, ако човек е по-сериозен с един такъв курс може да придобие добра основа за лесни разговори.

И за да не е спам, няколко снимки от Закинтос:
Гледка към Mizithres
Докато бяхме там, се оказа, че има учение и един изтреbител мина покрай нас 3 пъти. Излишно е да казвам, колко се стреснахме, особено детето, при първото преминаване.

Ходихме на разходка с лодка да видим костенурки, минахме покрай Cameo island, спряхме на острова на костенурките, разгледахме Keri Caves, имахме и още 2 спирания за плуване:

Гледахме залез на Kampi.
Ние ходихме само за гледката, но който иска да вечеря с гледка - има ресторант. Предполагам обаче, че ще трябва резервация, защото в 19:30 беше пълен:

Поплувахме и в "натуралното спа" Xigia Sulphur Beach, където мирише на сяра.
Горе има паркинг - 5Е за 2 часа, 7Е за цял ден. Плажът е много малък и пренаселен, така че не си заслужава целия ден.

Ходихме и до най-северната точка на острова - Cape Skinari. Оттам се вижда Кефалония.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 09:58 от Ellie D

# 92
От вчера сме и ние в района на Агростоли. Добре, че избрах ферибота от Астакос, че от Лефкада са го били спряли.
Параход, много ще се радвам да споделиш твои впечатления за таверни, плажове и др. Ние най-известните плажове ще ги обиколим тези дни. И аз имам план за плаж Фтери с лодка. Дано да не духа много. Къде гледаш код червен за вятър на Миртос, от приложението windy ли? 🙂

# 93
  • Sofia
За ветрове, лично аз съм доволна от Windfinder. Досега не ме е подвеждал.

# 94
На мен гръцкия език ми се видя много лесен, за 3- 4 месеца го бях научила на доста добро ниво. Ама за съжаление не го ползвам и съм го забравила.

# 95
Ползвам и Windy, и още няколко сайта, но най-вече гръцката официална прогноза meteo.gr (има и на 1-ва стр.). Там има подробни карти по региони, на плажовете и плавателните условия също. Афродизиачка, за нас това е 4-то посещение на острова и съм писала много и преди, но ще споделя това-онова. Ние на Фтери досега не сме ходили.

За мен гръцкият е от най-трудните езици (не ми липсва опит с други), граматиката е смърт с кисело зеле. Иначе имам А2 и си го ползвам, но най-вече в ресторантите Simple Smile Надявам се някой ден да продължа усъвършенстването, защото това ниво става само да впечатлиш хора, които не говорят Simple Smile

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 10:39 от Параход

# 96
  • София
Параход, много точно казано за езика Simple Smile Като старт, за ресторантите е супер. И аз имам планове да продълважам да трупам лексика, поне за леки ежедневни разговори. Не мисля, че този живот ще ми стигне за по-високо ниво.

Ние на Фтери бяхме миналата година. Той, след Егремни, ми е втория любим плаж. Нямам обяснение, но се влюбих от пръв поглед. Миналата година в средата на Юни духаше почти непрекъснато, но нямаше чак толкова силни ветрове, които да възпрепятстват фериботи и водни таксита.

# 97
За жалост, и този път ще се разминем с Фтери. Преди малко си писахме с водното такси и ще плават най-рано в неделя заради вятъра (който в момента тук е едва забележим, но може би на север не е така). Ние тогава вече ще сме напуснали острова.

# 98
Ellie D, коя фирма ползвахте за разходка с лодка на Закинтос и от къде тръгнахте? Колко часа продължи и дали много се е клатила, питам понеже не всички са толератни и им издържа вестибуларния апарат. 
И още нещо, сега се загледах в Леванте Ферис, корабчетата (от Килини до Закинтос)изглеждат различно от тези с които сме пътували досега. Нямат като че ли открити палуби, така ми се стори.

# 99
Някой има ли инфо за ферибота от Лефкада за Кефалония? Във вторник ще пътуваме.

# 100
  • Стара Загора
Момичета и аз с въпрос за лодките, преди малко тръгнахме от Халки посока Напфлион, може би ще минем там където предложихте, много благодаря за което 🥰. В Напфлио сме три нощувки , искаме да отидрм до Спецес и Хидра и се чудя от къде да хванем в два отделни дни ли да ги направим или има комбонирани екскурзии. С ферибот или с лодка?

# 101
  • София
Ellie D, коя фирма ползвахте за разходка с лодка на Закинтос и от къде тръгнахте? Колко часа продължи и дали много се е клатила, питам понеже не всички са толератни и им издържа вестибуларния апарат.  
И още нещо, сега се загледах в Леванте Ферис, корабчетата (от Килини до Закинтос)изглеждат различно от тези с които сме пътували досега. Нямат като че ли открити палуби, така ми се стори.

kremm корабите на Леванте имат открити палуби. На снимките в сайта не си личи особено. Палубите са в задната част на кораба, и са на 2-3 нива. На отиване пътувахме с Fior di Levante, а на връщане с Kefalonia.
Това е снимка на Fior Di Levante. Едната палуба е горе при комините, а другата е на етажа под нея. Отстрани на комините, ако не се лъжа, бяха полуоткрити.

Ние правихме 2 разходни с корабчета.
1. Navagio, Blue Caves, White Beach, Porto Steniti. Имаше 3 спирки за плуване.
2. Гледане на костенурки в близост до Cameo island, Marathonisi island - 1 час за плаж, Keri caves, още 2 спирки за плаж.
Разходките бяха в различни дни. Всяка по около 3 часа и половина. Лодките/корабчетата са за около 40 човека. При нас морето беше спокойно и не е клатело много. На мен от малка ми се случва да ми става лошо при пътуване с кола и по завои, но на корабчетата нямах проблем.
За Navagio се качихме от Porto Vromi - https://maps.app.goo.gl/k2GSaZd2ygKVauxk9. Там са Poseidon Tours - https://shipwreck-zakynthos.com/
Таксуваха ни по 30 евро на възрастен, за детето на 6 не ни взеха пари.
Предложиха ни направо да ни направят резервация и за другата обиколка, като ни дадоха цена от по 20 евро на възрастен. Аз бях гледала цени онлайн, както и в града, и тази цена ми се стори добра и резервирахме.
За 2-рата разходка с костенурките и Кери се качихме от Agos Sostis, като пак си е корабче и капитан на Poseidon Tours. Иначе на самото пристанище има много фирми, които предлагат разходки.https://maps.app.goo.gl/M6M77246NS9QFSee6
Същия ден ходихме и до панорамната площадка да видим Myzithres Rocks(https://maps.app.goo.gl/G8YJvyxkmSD3htS89). Направихме и плаж в края на Лаганас (https://maps.app.goo.gl/S1C2LwfsDqFDWbNt7), дълга ивица, пясъчен, плитък, а водата беше като чай.

# 102
Момичета и аз с въпрос за лодките, преди малко тръгнахме от Халки посока Напфлион, може би ще минем там където предложихте, много благодаря за което 🥰. В Напфлио сме три нощувки , искаме да отидрм до Спецес и Хидра и се чудя от къде да хванем в два отделни дни ли да ги направим или има комбонирани екскурзии. С ферибот или с лодка?

За Хидра се тръгва от тук, има си платен паркинг, да си оставиш колата. Всички там си заслужават да им се отдели по ден, Хидра, Спецес, Порос, та и Метана, той ми остана за следващия път.

https://maps.app.goo.gl/KKXRRrZyjpqrQprf9

Ще допълня след малко мястото на тръгване за Спецес. На нас Порос ни хареса повече, че си бяхме с колата, на Спецес маахме пеш до някакъв плаж по жегата и толкова се изморихме, че и един тегел не ударихме по центъра, само от корабчето го видяхме.

# 103
  • София
Имай предвид, че Напфлио не е много близо до фериботите. Пътят е планински. Губи се доста време. Не сме се интересували от екскурзии. Ходихме през октомври и от опит знаем, че по това време рядко има подобни туристически атракции. Но май в Толо видях някакви плакати за корабчета, които обикалят и двата острова. Ние ходихме с фериботи в отделни дни. За съжаление не ни стигна времето да отидем и до Порос. Ако и вие изберете този вариант, трябва да предвидите повече време за паркиране, защото трудно се намират места.

За Спецес фериботът е от Коста. Коли на туристи не се допускат на острова. Може би това ни накара да си мислим, че островът е тих и спокоен. На място беше някакъв ад от пърпорещи моторетки. Нито се разходихме спокойно, нито се насладихме на обяда. Затова ако имам възможност да посетя само един от островите, определено няма да е той.

За Хидра корабчето е от Метохи. Там наистина ни хареса заради спокойствието.

При 3 нощувки реално имате само 2 дни за Напфлио. Не бих ги употребила само за островите. Качете се на крепостта. До там се стига с кола, освен ако няма някакви ограничения в топ сезон. Пиша го, защото от града има пътека със стълби за пешеходци, която за мен е убийствена, но повечето хора се качваха от там. Joy

# 104
  • София
Първия път, когато се качихме по стълбите, крепостта бе затворена Sweat Smile
До Спецес не сме ходили, но Порос и Хидра много ми харесаха.

Общи условия

Активация на акаунт