На море в Гърция 2025 - II

• 41 078
  • 762
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Здравейте ,

включвам се с бъдеща почивка в Лефкада за първи път .
Искам да благодаря от сърце  на съфорумката Sparkling Heart , която сподели място за настаняване и неочаквано успяхме да намерим места .

Ако имате препоръки за заведения в района на Порос и Василики ще съм благодарна , също и  имена  на плажове!

Който е пътувал с пренощуване , къде е подходящо да направим спирка, че пътя си е много !
Солун ?

Прекрасно лято на всички Simple Smile

Ако сте с деца почивка по средата е препоръчителна, ние спахме на Халкидики и на отиване , и на връщане.
Порто Кацики и Егремини видяхме с корабче, ако не се лъжа, го взехме от  Василики. Сега чета, че Егремини вече е достъпен и с кола и после пеш, ние ходихме преди 7 години и не беше.
На Катизма се стига с кола, ходихме поне 3 пъти, има много приятни заведения, някои дори с басейни, тогава дъщеря ни беше малка, много си хареса един и затова се връщахме. За съжаление, не съм запазила местата, има огромен паркинг, та отдясно на паркинга. Пътят до  Катизма е с остри завои и е за опитен водач, поне според мен.
Агиофили също е достъпен с кола и много ни хареса.

# 166
Здравейте, чела съм мнения много, за това, че близката Гърция не се предпочита, но за там ми стигат сили и шофиране. Та пиша мнение само да споделя едно пътуване до Офринио с плаж на кула Аполония, Амолофи и плаж Саракина. От вчера повръщаме пет човека, като вода от морето не сме пили, храна на т.н. свободно в Офринио. Никога повече няма да избера това свободно хранене таврни, и т.н. пържени неща и скапали домати, макар да съм гледала всичко да е с оценка пет. Миналата год. Касандра бе отврат, е и тук също.

# 167
А освен повръщане друг симптом имате ли?
 Защото има в момента такъв вирус. Ние сме си в София, но в офиса две колежки са болничен точно с повръщане и диария.

# 168
Да, но ние сме от седми в Гърция, не е Софийски. Т.е е, най-вероятно от София донесен. ВСе тая, болките са адски.

# 169
  • софия
Най-често чревните вируси са предизвикани от мръсния пясък и пипането на устата с мръсни ръце. За почти 20 години море в Гърция на различни места само веднъж детето имаше летен вирус на къмпинг до Волос.

# 170
  • София
Ние за 13 години не сме имали. На нашето море - почти всяка. За съжаление в Офринио вече много неща са български, явно и за хигиената важи.

# 171
Да, така е
Гмеч, мръсотия.
Знам, че се налага да пътуваме повече, но за пет дни отпуск в годината, просто не става.
То и за малко да си останем, по-добре дори. Так и така всичко ни изгоря. Буквално.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 20:01 от janakrasi

# 172
  • София
Плажът ни днес. Поглед наляво:

Поглед надясно:

Сянката е безплатна - ширнахме се под едно дърво.
Заварихме едно младо семейство, чието бебе спеше в количката си, в сянката на скалата.
Развалихме им идилията да са сам-сами. Simple Smile

# 173
  • София
Тъй като започнах с разказа за почивката отзад напред, продължавам с остров Скирос. Времето ни на острова не беше много - един дълъг уикенд - от петък на обяд до понеделник рано сутринта. Определено не ми стигна, но то май никъде в Гърция не ми е достатъчно.
На отиване хванахме ферибота в 10.00 ч. от Кими. Бях купила предварително билети (100 евро на посока за кола и трима пътници) и щом пристигнахме на пристанището в 9.15 ч., веднага се качихме на кораба, който се запълни на 100%. Пътуването е почти 2 часа, но мина неусетно. На пристанището Линария обаче настъпи невъобразима лудница след пристигането на ферибота - имаше спрели коли навсякъде и задръстване в двете посоки. Веднага щом и нашата кола излезе, се измъкнахме от градчето по най-бързия начин и съответно не видях нищо от него.
Къщата, която бях запазила, беше в северните покрайнини на Молос до плаж Гиризмата. Хубавото беше, че успяхме да се настаним веднага след пристигане. Къщата беше прекрасна, с голяма тераса с изглед към морето отдалече. В кухнята ни очакваше заредена табла с кафе капсули, мляно и нес кафе, бутилка вино и традиционни бисквитки Мустокулура (които се приготвят с гроздова мъст). Домакинът ни беше много мил и отзивчив - заради неработещ рутер се изстреля веднага (въпреки че беше на работа) и ни донесе нов. Плажът Гиризмата се намираше на около 600 метра от къщата. Това е натурален, див плаж, неорганизиран и често с вълни за разлика от Молос и Магазия. Състои се предимно от пясък, но има и малко камъни на влизане. В началото на юли беше почти празен.
Освен него посетихме Молос, Кира Панагия и Пефкос - всичките бяха пясъчни и ни харесаха, но по необясними за мен причини плажовете от западната страна бяха с доста по-хладна вода.
По отношение на храната на Скирос нямам забележки - за 3 вечери ядохме на две места. Първото беше по-непретенциозно, но много вкусно и го повторихме. Вторият път имахме късмета да опитаме контосувли - оказа се изключително добро. А и момичето, което ни обслужваше, беше супер любезно - още от началото каза, че не говори добре английски, а аз я затрудних с описанието на контосувли-то, което именно тя ни предложи- явно го предлагаха само през уикенда. И момичето извика един млад мъж, който ни обясни всичко, изобщо бяха много мили.
Последната вечер ядохме в ресторант Asterias - https://maps.app.goo.gl/S6Px43jmAvt1CDgKA - препоръчан ни беше от нашия домакин. Отлично обслужване, големи порции и вкусна храна + малък десерт комплимент. Успяхме да опитаме скироската ладопита, а аз избрах козе с лимонов сос. Ресторантът се намира буквално на плажа Молос, непосредствено до водата, с гледка към Хора.
Едната вечер се разходихме до Хора-та на Скирос (за съжаление за повече не ни стигна времето). Качихме се на крепостта (уникални гледки), на площада Рупърт Брук и минахме по основната улица до общината. Прекрасна атмосфера и чар има това място. Не ядохме там, защото вечерята върви с бира, а ние бяхме с кола.
Като цяло впечатленията ми от острова са чудесни. Определено бих отишла отново. Само пътуването до пристанището на Кими е проблемно т.е. много бавно. Не сме попаднали на враждебно отношение. Освен в Хора, другаде навалици нямаше. Началото на юли още не е силен сезон, което е супер. Имат прекрасни, ослепително бели къщи в цикладски стил с равни покриви. Характерно е украсяването им с различни комбинации от триъгълни отвори, най-вече по терасите. Само улиците са зле - има много неасфалтирани, разкопавани и насипвани, и ужасно прашни.  

На последните три снимки е къщата, в която бяхме отседнали - https://maps.app.goo.gl/dpYPmhWpyyZk1dPRA

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 23:32 от миленка_д

# 174
Миленка, ние спахме в Астериас (май съм ти казвала) и посещавахме ресторанта им, разбира се - и аз ядох там мекицата, но на закуска, както си се яде мекица Simple Smile. А на бийч бара ползвахме безплатни шезлонги - не разбрах дали е за всички или защото сме клиенти на хотела.
Радвам се, че ви е харесал Скирос. Там сезонът е много кратък. Ние бяхме през първата седмица на септември и си личеше, че вече приключва. Единствено вечер в Хора цареше оживление, и то на двете главни улици само.

# 175
  • София
Може и да си ми казала и да съм забравила - напоследък паметта ми не е особено усложлива. Аз дори не съм забелязала, че Астериас имат и хотелска част. Надвечер от ресторанта имаше чудесна гледка към плажа и Хора.

# 176
Ние се върнахме вчера от една седмица в Офринио. На нас ни хареса, бяхме само с малкото дете, тийна остана вкъщи. Беше спокойно през седмицата, уикендите си става фраш. И въпреки това, водата беше топла и чиста, проблем с паркирането не сме имали, цените си бяха нормални, храната по заведенията беше вкусна и на нормални цени, детето си намираше деца да се заиграе на български език. Изобщо, починахме си. Не бяхме на първа линия, та ни беше и много тихо.

# 177
Хотелът не е точно на плажа, а 50-100 метра по-назад, вероятно затова не си го видяла. Ето и един мой поглед от терасата на ресторанта.

Правена е сутринта, затова хич няма хора, не е бил чак толкова пуст плажът - макар че и пълен не беше.

# 178
  • София
Здравейте ,

включвам се с бъдеща почивка в Лефкада за първи път .
Искам да благодаря от сърце  на съфорумката Sparkling Heart , която сподели място за настаняване и неочаквано успяхме да намерим места .

Бихте ли го споделили и на мен?

# 179
А дали някой има препоръки за местенца за хапване в и около Сами, Кефалония? Както и къде си пазарувате зехтин на острова, например?

Общи условия

Активация на акаунт