На море в Гърция 2025 - II

• 41 070
  • 762
  •   1
Отговори
# 150
Нямам никаква семейна история, свързана с Гърция, поне доколкото ми е известно (макар че мъжът ми е 1/4 от Одринска Тракия; на нас първата ни среща беше на Санторини, де, разказвала съм тази история). Но я обичам и така, особено когато е толкова синя.

# 151
  • София
Параход, не срещнахте ли Кайли Дженър някъде из Йонийското Grinning Нейната почивка на Кефалония е топ новината на гръцката преса https://www.iefimerida.gr/zoi/i-kaili-tzener-postare-foto-apo-ti … pes-tis-sto-ionio

Аз от близо 10 години се мъча с гръцкия, но сама - със самоучители, гледане на видео и филми и четене, ама ми е много труден този език, особено спреженията на глаголите никак не ги запомням. Направо понякога се чудя как е възможно толкова бързо да забравям всичко. Та нивото ми е съвсем базово - разбирам менюта, рецепти и по-елементарен текст. Иска ми се курс, но се съмнявам, че ще мога да го вместя сред ангажиментите, а и не ми се ходи сама. На моя прителка мъжът мина 2 нива сугестопедичен курс и вече пише стихове на гръцки, но курсът е по 3-4 часа дневно и то в работно време, та не става за всеки.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 23:46 от миленка_д

# 152
Не, аз не се интересувам особено от такива светски кифли и дори не бях узнала този факт Simple Smile

# 153
  • София
Аз също не се интересувам, но преглеждам гръцките сайтове. За съжаление прави ненужна реклама на Кефалония сред почитателите си.

# 154
Зукърбърк, Дж.К.Роулинг и Меджик Джонсън също бяха с яхтите си на Кефалония.
Меджик и Роулинг почти седмица във Фискардо, яхтите им били акостирали една до друга. Зукито освен яхтата имаше и обслужващ кораб, който пътува с нея, но той малко се задържа.
Много ги обсъждаха във фейсбук групите за острова.

# 155
Фискардо е станало доста кофти място, не е сред любимите ми на острова. Посетихме го на бегом само да вземем ферибота за връщане, защото той ни бе най-удобен (от 4 посещения досега никога не сме пътували през Лефкада ЗА Кефалония, но обратният курс все оттам се пада). Жега, комерс, балканци, малко и неудобно пристанище. А като видях какво стълпотворение от коли е на малкото плажче Фоки, щях да припадна!
Но мога да кажа, че новата резервационна система на West Ferry работи без проблем, макар на пръв поглед да не изглежда така Simple Smile
Иначе милионерски яхти киснеха и в залива на Аргостоли, но нямам идея чии са били.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 10:49 от Параход

# 156
Миналия ден в Аргостоли беше акустирал катамаран от Бургас. Най-луксозния и големия измежду всичките беше там. 
Параход, от кои места са тези страхотни цветове? Аз в момента сам на Миртос и определено не е такъв цвета.

# 157
Цветовете сe дължат на вятъра и силното вълнение в четвъртък и петък (макар че и в събота бяха все още такива). Получават се от леко рушене и размътване на варовиковите пластове по дъното и са наистина ужасно впечатляващи, или както каза ММ "тази красота е всъщност вид тиня" Simple Smile. Аз съм виждала Миртос неведнъж в тихо време и знам за какво говориш.
А иначе освен него, снимани са плаж Вути, Агия Кириаки, както и панорамни гледки от пътя при селата Зола и Агонас.

# 158
Да и аз си мислих, че това е причината или в определени часове от деня става такава, но преди три дни и на плажа Авитос беше млечна водата, заради вълните които мътеха  отдолу пясъка. Красиво:

А вчера бяхме на плажа Лагадакия на полуострова. Много симпатично и интересно за шнорхелинг. Павилиончето там предлага клуб сандвичи и салати, вного вкусни и парадоксално или не, но точно там ядох една от най-вкуснити гръцки салати с хубави домати и стабилно облята с хубан зехтин.
Губи се обхвата на плажа и може би поради тази причина телефоните ни изоставаха с 1 час назад? Очудихме се как изведнъж от 18.00 стана 19.00 часа когато си тръгнахме и вече имахме обхват.
Днес сме планували Миртос и разходка в Асос, а вечеря в Диварата. Другите дни Петани, Фтери и околията. Ако идваме друг път пак в Кефалония няма да избера южната част заради пясъчните плажове. Определено станахме големи фенове на каменистите такива.

# 159
Ако не сте ходили на Вути, горещо препоръчвам. За мен той е един от най-красивите, достъпни с кола, но се пренаселват и паркингът, и чадърите, затова по-раничко.
Също и "скритата" Песада - малък пясъчен залив сред скали, до който се стига по стъпала и 10 минути ходене по остри камъни от видимата Песада. Може да се извърви и с джапанки, но НЕ го препоръчвам. Поне акваобувки.

Сред нашите любими и по-малко известни е и Атерас - един от малкото неорганизирани на Кефалония, на север, два сносни ресторанта. Близо е до Петани и лесно се комбинират.

За хранене, щом сте в Аргостоли, настоятелно съветвам за "Палиа Плака" - най-вкусната храна на острова, огромен асортимент от предимно готвени ястия. Това си е нормален ресторант със сервиране, но работи само от 12 до 18 (а ако искате да има останал избор, трябва да идете до 16 - 16:30) и може да се взема и за вкъщи от витрина, както правят много от местните (и ние в един от дните). Много популярен сред тях, чужденци почти не се мяркат. Изключителни вкусове, огромни порции, нищо общо с туристическите кръчми на юг. Ако седите там, дават и комплимент десерт, а за take away цените на всичко са с около 2 евро по-ниски, отколкото на място. Всеки ден в сайта им се публикува менюто за деня.

Ето все пак още няколко по-стандартни места, от които сме доволни:
https://maps.app.goo.gl/1KmGTWWoXCpCU8eb6 - италиански
https://maps.app.goo.gl/LwtMedX9Cnjvot9e9 - на плажа Атерас, рибки, салата от октопод
https://maps.app.goo.gl/TJDwQFCneDoXxecH8 - селски, скара, изключителни гледки отвисоко и по-хладно
https://maps.app.goo.gl/oiw5XyqkYnfSDdKq7 - подобен, в друго село наблизо
https://maps.app.goo.gl/NsZiWg1KnkpbDAL2A - закуска, брънч, лек обед към Фискардо
С изключение на него и плажния, другите три работят само вечер.

Не забравяйте също да минете по моста Де Босет - най-дългият пешеходен мост над море в света, около 700 метра. При предишните ни посещения на острова (преди много години) той беше затворен. Паркирането при него е много по-лесно, отколкото в центъра на Аргостоли, в борова горичка. А наблизо има и нелош брънч - Yard. Особено приятно е по залез, осветен е и нощем. Понякога във водата край перилата му се виждат костенурки, а винаги - риби и едни огромни раци.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 13:35 от Параход

# 160
  • София
Здравейте ,

включвам се с бъдеща почивка в Лефкада за първи път .
Искам да благодаря от сърце  на съфорумката Sparkling Heart , която сподели място за настаняване и неочаквано успяхме да намерим места .

Ако имате препоръки за заведения в района на Порос и Василики ще съм благодарна , също и  имена  на плажове!

Който е пътувал с пренощуване , къде е подходящо да направим спирка, че пътя си е много !
Солун ?

Прекрасно лято на всички Simple Smile

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 16:34 от SILI

# 161
  • София
Здравете,

Не съм писала доста отдавна,  2017, когато благодарение на Параход си изкарахме невероятна почивка на Скопелос,   за което много, много благодаря!

Пиша по два повода:
1. От 7  години частично се установихме в Гърция и предлагаме нова къщичка на самия бряг на Неа Плагия, Касандра, Халдикиди, ще се радвам да разгледате: https://bluehousebythesea.com/
За тази година има места само след 14 септември, за следващата обикновено се запълва от стари клиенти до края на март. Добре дошли сте, ако ви хареса Simple Smile

Ако е против правилата, ще изтрия тази част веднага.

2. Искаме да отидем до Парос или Парга  през септември, моля за съвети за престои - четирима възрастни сме  Simple Smile

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 16:55 от Енита

# 162
Здравейте. Продължавам с плановете за Лимнос. Набелязани сме плажове и заведения на база изписаното в темите и няколко места за посещение - водната пещера Philoctetes, пустинята и скалните образувания Farakalou и крепостта в Мирина, където ще отседнем.
 Нещо друго да препоръчате, което си струва да се види като места за поещение ?
Освен това, дали случайно няма някакви дневни круизове, които да се организират?

# 163
SILI
Не мога да помогна по другите въпроси, че не сме фенове на Лефкада и сме я посещавали отдавна (и вчера минахме само транзит за 50 минути Simple Smile). Но за пътя ще кажа. Много хора го вземат наведнъж, ние делим.
Географската среда е Вергина/Верия - и двата града са приятни и има настаняване, в първия е и гробницата на Филип Македонски.
Ако искате да дръпнете повече път в първия ден, спете в Мецово - на около 5.5 часа, планина, хлад, мръвки. На сутринта се наспивате и в ранния следобед сте в Лефкада за настаняването.

salex,
с тази водна пещера ме изненада! Сефте я чувам. Също може да разгледате археологическия обект Ифестия и църквата без покрив (под скала) Какавиотиса.

# 164
  • софия
Здравейте. Продължавам с плановете за Лимнос. Набелязани сме плажове и заведения на база изписаното в темите и няколко места за посещение - водната пещера Philoctetes, пустинята и скалните образувания Farakalou и крепостта в Мирина, където ще отседнем.
 Нещо друго да препоръчате, което си струва да се види като места за поещение ?
Освен това, дали случайно няма някакви дневни круизове, които да се организират?
Не знам колко време ще бъдете. Philoctetes беше пещерата на Херакъл ли? Интересна е. Намираше се в древно селище. Вижте работното време.
За Какавиотиса, която е леснодостъпна, се подгответе за около 40 мин. спокойно ходене. Въпреки че съм ходила с джапанки, препоръчвам да имате затворени обувки. Няма сянка по пътя, с изключение на една беседка, която е по-близо до църквата. Пътят не е труден и си заслужава.
Статуята на Марула (Мария) В църквата до нея има извор, до който се слиза по тясно, стръмно стълбище. За водата се вярва, че е светена. Имам бутилка от няколко години и не се е заблатила.
Имаше и вятърни мелници, но не бях впечатлена. Помня, че таверната беше велика - проста, прясна храна, маси под вековни дървета.
Прекрасен остров е Лемнос 🤍💙

Доп. Изгледах епизода за Кеа и пак искам да отида. Някои места изглеждат по-големи отколкото на живо. Независимо от това, Кеа е остров, останал незасегнат от масовия туризъм.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 18:01 от zvаnchе

Общи условия

Активация на акаунт