На море в Гърция 2025 - II

• 41 065
  • 762
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Някой може ли да сподели впечатления от Сивота и Парга? Кое от двете да изберем за настаняване в края на юли? Планираме да сме там за няколко дни като начало на ваканцията ни, преди да се прехвърлим на Корфу.
Влюбена съм в Парга. Сивота не ме грабна достатъчно, макар да е приятно градче. Но съм ходила само втората половина на септември и началото на октомври. През юли и в двете ще е страшно откъм хора. Може би в Сивота ще е по-спокойно.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 19:58 от Таня67

# 136
Здравейте....Чета ви с голяма наслада и направо рисувате един нов свят😊
Имам си една молба....Децата много искат да идат в Гърция на море,но ниеэс баща им като едни пещерняци,мислим,че няма да се оправим.....а и къде да идем като не сме излизали никога от БГ?
Та...къде бихте препоръчали даэе близко да е спокойно,някоя квартира,пък да има къде да хапваме,и плажа да ни е близко?
Аз говоря гръцки,не ми е проблем езика.
Просто незнам хотел ли,квартира ли....а освен Керамоти,къде другаде може?

# 137
  • Пловдив
FBID1400338511, хайде сега, пещерняци били! Знаете ли какъв ужас е по плажовете от “разтропани” сърби, македонци и българи!? Ум да ти зайде. Когато за пръв път попаднах на гръцки плаж, изпаднах в културен шок, но след N на брой пъти спира да ти прави впечатление, с огромна амплитуда на толеранс съм. Всеки да се забавлява според разбиранията си, но да има все пак някакви чисто човешки граници.
Вече са ви посъветвали. Започвате от най- близките по вашата дестинация плажове и пристъпвате опознавателно като разстояние, което може да си позволите. Всеки първи път е притеснителен, но няма страшно. Спазвате правилата, законите и смело напред!

Таня67, точно този тоалет и мен ме впечатли на прима виста, но като се замисля,  това си е едно плетено парео върху цял бански, срещат се…, историята помни и по- впечатлителни ансамбълчета.

Daylili, никога няма да сгрешите с дълги, проветриви, красиви рокли. За мен това е must have, същото важи и за широки, ефирни панталони.  Материите са ясни. За плаж- с каквото се харесвате, носи се всичко- от парео до бурка( не се шегувам), но предимно полички и къси панталони.

# 138
Здравейте!
Т.к. досега съм почивала само на Ситония и Касандра, главно на Ситония, съм свикнала и обичам тихото море - без вълни, мъртви вълнения и подобни екстри. И понеже вече мина задължителната почивка там, сега обмисляме за септември почивка на някой остров, по-конкретно - за о-в Скиатос става дума. Бил много красив остров - приказно място - по думите на познати. 🙂
Та, въпросът ми е какво е морето по плажовете - има ли често вълни, какво да очаквам? На различните плажове - предполагам - е различно?
Важно ми е, защото обичам тиха вода, вълните ми развалят почивката. 😊
Също - през септември много ли е пренаселено? В началото на октомври дали е топло, или зависи от годината?
Миналата година през октомври на Торони и Порто Куфо ставаше за плаж и си изкарахме страхотно, въпреки че почти нямаше работещи заведения (на Куфо има едно добро - и то ми стига 😍), просто си обичам тамошните плажове и ходя главно заради тях. 😊😍
Благодаря предварително на всеки, отзовал се на питането ми! 🤗🍀🤗

Скрит текст:
П.П. Била съм и в едно село, близо до Волос, но нямам хубави впечатления и не бих повторила, въпреки чудесните условия за престой (бяхме в страхотна къща), не ми харесаха нито плажовете - макар да беше абсолютно тихо морето, нито заведенията в околността... 😊 Предполагам - по островите е различно. 😊

# 139
  • В средата на времето
Средата на юни, морето беше като тепсия на о. Скиатос..по всички южни и западни плажове, до които отидохме. Аз също не обичам вълни и беше идеално. Нямам идея обаче дали морето се променя в средата или края на лятото.

# 140
  • Sofia
През септември нерядко морето е вълнисто, според моите лични впечатления, но може да уцелите и напълно спокойно време. Въпрос на късмет. Не се настройвайте, че ще си развалите почивката, ако е малко по-choppy. Simple Smile

# 141
  • софия
Някой може ли да сподели впечатления от Сивота и Парга? Кое от двете да изберем за настаняване в края на юли? Планираме да сме там за няколко дни като начало на ваканцията ни, преди да се прехвърлим на Корфу.
Влюбена съм в Прага. Сивота не ме грабна достатъчно, макар да е приятно градче. Но съм ходила само втората половина на септември и началото на октомври. През юли и в двете ще е страшно откъм хора. Може би в Сивота ще е по-спокойно.
Ходили сме и на двете места различни половини на юли. Парга е изключително приятна за разходки, фотогенична. Сивота е по-бледа. От Парга може да се вземе корабче за дей трип до Парос, Антипарос. В Сивота можеш да си вземеш малка лодка и да обиколиш крайбрежието. Само шофьорска книжка трябва. Може и корабче за дей трип да има, но не съм търсила.
И двете места са популярни и има хора. И на двете места не сме ползвали градските плажове. Свикнали сме да ходим с кола, което ни позволява да видим повече.

Ние славно се прибираме. Дори Кресна и Симитли минахме безболезнено. Ще се опитам да си събера впечатленията за Кеа и драсна нещо. Ако трябва да кажа кратко нещо: бихме отишли пак. Леснодостъпен, почти няма чужденци, чаровен, топли хора, не блести с пясъчни плажове, но са хубави, добри основни пътища, хубава, основно месна храна. В западната част е доста кафяв и ми напомня на Лимнос.

Прибиранието винаги ни е било най-неприятно и го отбиваме до последно, търсейки си поводи да не минаваме границата. Днес решихме да обядваме на 10-тина км от границата. Избрахме го по многото положителни отзиви - таверна Оазис. Очаквах да е пълно с българи, но всъщност бяхме само 2 коли на паркинга. Мястото е огромно. Мислех, че няма да се напълни, но то си напълни със семейства. Храната е посредствена, не е скъпо, може да се ползва за последна спирка.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 17:44 от zvаnchе

# 142
  • София
Довечера ще има епизод на Happy Traveller в youtube за Кеа. Очаквам го с нетърпение, защото и на мен ми се ходи там. Да видим само кога ще му дойде времето Simple Smile
И ние обичаме да спираме попътно на връщане в България, но предпочитаме да е място с плаж. Тази година след 9-годишно отлагане решихме да се отбием в Неа Анхиалос - намира се на 20 км. преди Волос. Причината за посещението е сантиментална, защото градчето е основано в началото на 20-ти век от българи (или гърци), бежанци от Анхиало (дн. Поморие) след опожаряването на града през 1906г. Сред тези анхиалци е имало и роднини на съпруга ми, който пък е роден в Поморие. Най-близките му роднини са се върнали в България впоследствие, но се оказа, че и там има останали далечни братовчеди, които обаче не бяхме подготвени да търсим.
Честно казано, представях си градчето да изглежда доста по-посредствено от реалността. Може би и заради негативната ми нагласа, но всъщност ми хареса и мога да кажа, че става за плаж и хапване попътно, преди да се върнете в България. Отбивката от магистралата е само 7 км.
Плажът е интересен - с малки керемидени и сиви обли камъчета, които му придават кафеникав нюанс. Има всички удобства - съблекални, душове, естествена сянка от дървета, бийч барове, няколко безплатни общински чадъра, таверни на самия плаж и места за паркиране. За съжаление по едно време морското течение довлече боклуци, но се надявам, че е инцидентно.
Иначе беше интересно да видим дубликата на семейния хотел с ресторант Токалиев в Поморие - хотел и таверна Токалис. Оказа се, че са роднини. Само дето гръцкият варинт беше доста по-класен, което лично мен не ме изненада.
Преди тръгване хапнахме лек обяд в една от плажните таверни. Въпреки 39-градусовата жега там беше приятно прохладно от дебелата сянка и морския бриз. Добре че предния ден не се отказахме от отбивката заради прогнозата.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 23:49 от миленка_д

# 143
⚠️ ИЗМАМА С ТУРОПЕРАТОР Cantotur.com– ОФИЦИАЛНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ⚠️
Споделям това, за да предпазя други хора!

Днес (13.07.2025) получих официално съобщение във Viber, в което се съобщава, че сайтът Cantotur.com е измама, използваща данни и съдържание от реална агенция (Delphi Tour), и срещу тях вече е образувано досъдебно производство от прокуратурата.

‼️ Важно: Съобщението беше изпратено от официалния им номер – същият номер, от който до вчера комуникирах с „представител“ на тяхната „фирма“ относно нашето пътуване.
След съобщението номерът беше изключен и повече никой не отговаря.

📅 Утре, на 14.07, аз, съпругът ми и майка ми трябваше да тръгнем на организирана автобусна екскурзия до остров Закинтос. Всичко беше платено, ваучери – уж изрядни. Пътуването започваше от София, а ние тръгвахме от Пловдив в 4:00 ч. сутринта – и щяхме да чакаме напразно…

📩 Ето част от съобщението, което получих лично:

> „Уважаема госпожо Камбоджовска,
Уведомяваме Ви, че срещу Cantotur.comе образувано досъдебно производство по чл. 212 и чл. 319а от Наказателния кодекс за измама и неправомерно използване на лични данни.
Сайтът е използвал съдържание от лицензирана агенция – Delphi Tour, с цел подвеждане и събиране на средства.
По разпореждане на Районната прокуратура сайтът е свален, а лицата зад него – предадени на съд.
Съгласно чл. 55 от Закона за задълженията и договорите, ще Ви бъде възстановена платената сума в срок от 2 работни дни.
Сумата ще бъде преведена по посочената от Вас банкова сметка:
Титуляр: Мирела Камбоджовска
Органите на реда ще се свържат допълнително с Вас за съдействие и евентуално свидетелстване в рамките на производството.“

💬 Не мога да повярвам в каква държава живеем! Да събереш семейството си, да платиш и да се подготвиш психически за мечтана почивка… и буквално да разбереш 12 часа преди тръгване, че си измамен!

‼️ Ако има и други потърпевши, които са получили същото съобщение или са били измамени от Cantotur.com – нека се свържат с мен. Трябва да действаме заедно!

# 144
  • София
Миленка, аз знам, че е обратното - гърците, които са били голяма част от населението на тогавашно Поморие, бягат от града при антигръцките вълнения и опожаряването на домовете им и основават Неа Анхиало.
Много му се канех на градчето миналата година, ще пробвам да го вместя тази на връщане.

# 145
  • някъде ... тук ...
Ние вчера си купихме закуски от Неа Анхиало по път за Глифа Simple Smile
Аз съм чела това, което знае Yovanka за там.
Една луна от Хриси Акти Панагиас
Скрит текст:

И плаж Makrigialos на Евия
Скрит текст:

# 146
  • София
yovanka, може и твоята версия да е по-точна. Мен историята не ме влече много, но връзката е очевидна. И все пак основателите са били жители на България, макар и с вероятен гръцки произход. Доста роднини на мъжа ми са били с гръцки имена, но като питам имат ли гръцки корени, единственият останал жив роднина отрича. Реално прабабата на мъжа ми е живяла в Неа Анхиалос 2-3 години и после се е върнала в Поморие. Но е научила гръцки и вкъщи често са говорели така.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 23:48 от миленка_д

# 147
  • София
Грък под прикритие е твоят мъж. 😂😂😂 В Поморие и Несебър преобладаващото население е било с гръцки произход.
Моят род е обратното - голяма част са избягали от Гърция в България, останалите там се считат за гърци и по-младите не знаят и дума на български.

# 148
  • Стара Загора
На майка ми рода са бежанци от Беломорска Тракия в района на Александрупосис . Знам селото , има го на картата, но е почти безлюдно така и не се е развило след като гонят населението от там. На мъжа ми рода на майка му и те са бежанци от Комотини. Говорим си, че сигурно за това обичаме толкова да ходим в Гърция.
От мен залез от тераската ни. Утре тръгваме посока Елафонисос , резервирах в Pounta.

# 149
  • някъде ... тук ...
На баща ми рода са бежанци от Сев. Гърция. Сестрите на баба ми така и не ги познаваме, както и семействата им. Спомням си как за първи път го заведохме на Аспровалта като най-близо след като отвориха границата. Искаше да види Бялото море. А на майка ми са от Лозенград, Турция. Гърция ми е по-близка, определено...
Говорехте за езика. Мога да чета горе-долу оправям се с менютата на гръцки, мога да поздравя и отговоря, но си липсва. И аз съм се замислила за курс.
.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 22:06 от ЕлиТ

Общи условия

Активация на акаунт