Юлски книжен клуб - 2025

• 2 117
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
  • в сърцето на един мъж...
Ами аз вече я чета. Жалко, че знам развръзката.

Къде я намери? Защо жалко?

# 31
С огромно закъснение започвам "Люляковите момичета" - книга , която бях загледала и отхвърлила поради тежката тематика за Втората световна война.
Не спирам обаче да чета клуба , я почнах като на шега.
Не съм се задълбочавала по история за Хитлер и откривам много интригуващи факти.
Тежичка е , имайки предвид предходната прочетена книга на Елиф Шафак "Островът на изгубените дървета" - също тъжна с тази обреченост на Дефне /любим образ/.
Сама си се изумявам как понякога ми се четат подобни неща - както и Ремарк, който обожавам или пък Халейд Хюсеин.
Та , благодаря за предоставената възможност и изживяване !
Рядко пиша , но винаги Ви чета !
Хубав книжен ден !

# 32
  • Карлово

Добри я е дала на предната страница:
https://www.rulit.me/books/momicheto-ot-vlaka-download-427409.html

А жалко, защото, както тя пише, книгата е "Малко Крими, малко психо... " По-вълнуващо е да е загадка.

# 33
Прочетох книгата. Започнах я доста скептично предвид сюжета, но ми хареса. Не бях запозната с историята на Полша и книгата ме накара да потърся допълнително информация. Много интересна ми беше следвоенната съпоставка между страните в и отвъд желязната завеса. Целият ни индустриален прогрес е бил поставен на пауза. Карате да се замислиш какво ли щеше да бъде, ако България не беше под влиянието на Русия и изобщо беше демократична република. Дали манталитета ни като народ щеше да бъде различен? Щатите звучат толкова модерно през 40-60, докато тук..

Както и да е, хареса ми книгата. Четеше се бързо. Не ми допадна това, че нямаше своевременно наказание за германката. Но съм гледала доста интервюта на хора, участвали в концентрационни лагери, които се оправдават със спазването на заповеди.

# 34
  • в сърцето на един мъж...

Добри я е дала на предната страница:
https://www.rulit.me/books/momicheto-ot-vlaka-download-427409.html

А жалко, защото, както тя пише, книгата е "Малко Крими, малко психо... " По-вълнуващо е да е загадка.

Мерси, пропуснала съм я. А, ясно.

# 35
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Съжалявам за спойлера.

Ще се опитам да напиша/опиша чувствата си от предишната книга.

Не е леко четиво, в никакъв случай.
Особено тежко става, като прочетеш, че всъщност всички са действително живели лица, които са преживели събитията в книгата.
Героите са добре развити и описани, пълнокръвни, ако мога така да кажа. Четейки книгата ги "виждах" както човек би видял хора в живота, съседи или роднини.
Но от след средата нататък стана някак кухо.
Не мога да го обясня добре, но вече не ги чувствах така живи, сякаш вече не бяха тези герои, а някакви празни от съдържание марионетки.
Книгата изведнъж изгуби и цвят и плътност.
Мисля да я прочета пак, по-късно, защото в един момент се замислих дали е от книгата или от мен и новините от другия край на света.
Не искам да навлизам в политически анализи и спорове. Всички знаем, че една и съща книга може да ни грабне или изобщо да не ни докосне в различни периоди от живота ни. Надявам се и с тази да е така - да е добра книга, попаднала в ръцете ми в неподходящо време.

# 36
  • Карлово
От средата нататък имаш предвид след концлагера ли?
След края на войната ли?

# 37
Още в концлагера.
Някои случки и събития са леко попресилени и малко нещо невероятни.

# 38
  • Карлово
Ами не е Ремарк, но мене ми хареса книгата.
Малко излишно ми дойде появата на жената на Пол, ама авторско виждане. С нищо не допренесе, за мене, за повествованието.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 20:58 от ДамаТрефа

# 39
И аз смятам, че сюжетната линия с Рина беше излишна. Появи се само, за да се разделят Пол и Керълайн.
На мен книгата ми хареса, изненадах се от това, че някои от хората са реално съществуващи личности.

# 40
Heart
Не че е лоша, но започна да ми прискърцва и я довърших леко на инат.

# 41
  • Пловдив
Първия път като четох "Люляковите момичета", беше след друга книга за времето на Хитлер и лагерите и съответно ми се стори малко суховата и скучна.
Втория път като я четох (вече с дете), на места някои детайли ми се сториха особено ужасни - как взеха бебето от полската учителка и тя повече не го видя. Това действие, описано с две изречения, ми се наби най-много.
Вкарването на Рина е за малко раздвижване в историята на Керълайн, според мен, малко несполучливо.
Като цяло книгата е интересна, задържа ми вниманието и я препрочетох бързо.

# 42
След първото завъртане на трите героини и при мен тръгна бързо четенето. Като стигнах до медицинските експерименти в лагера проверих тези сулфонамиди и така открих, че и мястото, и главният "лекар" (може би "медик" е по-удачната дума), Гебхарт, са съществували.
Промяната у Харта ме изненада. Когато пристигна в лагера, тя имаше скрупули по отношение на мъченията, докато Фриц сякаш приемаше нещата по-леко. Как така в епизода с операциите на полските девойчета, нещата се обърнаха и тя действа с хладнокръвие на учен-изследовател, а той вече не иска да бъде част от това? Някак си останах с усещането, че Херта не ни обясни емоциите си и този преход. Ясно, че заплатата е важна, но все пак, има и други работни места... Е, и мястото при гнусния Хайнц не беше приемливо, но наистина сякаш героинята беше подменена. Още съм в Първата част, тъкмо се чудя какво се е случило с Халина, тя защо каза на дъщерите си да не вярват на докторката, как така ги взеха точно на следващия ден... Сигурно всичко ще се разкрие в следващите глави.
До момента историята на Карълайн ми е най-скучна. Може би защото тя е отвъд океана и колкото и да се старае и да съчувства, разказите от лагера печелят по емоционално натоварване.
Накратко, книгата ми харесва много, най-вече заради историческия аспект, на чийто фон сме свидетели на личните истории.

# 43
  • Карлово
Някак си останах с усещането, че Херта не ни обясни емоциите си и този преход. Ясно, че заплатата е важна, но все пак, има и други работни места...
Помня, че имаше телефонно обаждане до вкъщи и и се напомни, че иамат материални затруднения. Може би се страхуваше, че след отказа и да работи в концлагера, в характеристиката и ще има негативни забележки и няма да си намери работа.
Но и за мене остана загадка как Фриц се отврати от работа и замина за фронта, а тя с хъс заработи над експеримента.

# 44
Реших да задържа, защото се заформи хубава дискусия и после живота ме подхвана Simple Smile
Новата https://www.bg-mamma.com/?topic=1803903.new#new

Общи условия

Активация на акаунт