Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 300
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
Да седиш всеки ден в къщи сам пред монитора също не е много гот.

Това ако го правиш, хоум офиса ти е най-малкия проблем. На друго ниво нещата куцат и това е следствие от тях.

# 421
  • София
Аз не зная как е в Копенхаген, работя по-тясно с колеги от други държави.

Nonamemusic, по мненията ти по-горе разбрахме, че българската работна култура е мързелива, че не ти дават желаното възнаграждение, че в България храната е нездравословна, че българинът (о, ужас) си позволява да се храни по заведения с ужасно нездравословна храна и по тази причина не е беден. Мислил ли си да си търсиш късмета извън България?

Щото аз друго виждам. Германия, двигателят на Европа. Цари тотално безхаберие - от младши специалист до мениджър. Ако нещо може да се забатачи - то се забатачва. Срещи, срещи до откат, с цел отчитане на дейност. Двама седят на съседни бюра, като единият ескалира другия две нива нагоре, че не му отговаря на мейла(!), но никога не му е хрумнало да го помоли да побърза с отговора.

Както казах и по-горе - аз явно живея в паралелна реалност. Почти всеки около мен е по-скоро претоварен, никой няма време да се занимава с глупости, върши си задачите и така. Шарено е и около мен - имаме и топ първормъри, имаме си и скатавки борци за права, имаме и криви хора, имаме и темерути - всякакви хора имаме. Отчитаме къде и как са продуктивни хората и нон стоп получаваме похвали от немската централа за високото качество, което доставяме, както и за това, че нямаме забатачено или пропуснат срок. Непрекъснато немският мениджмънт хедхътва хора - мен, младши мениджърите ми, експертите, ама никой не желае е ходи в Германия, защото тук му е добре. По моя груба оценка, на повечето хора им стигат парите. Знам за 3-ма, на които не стигат и понеже се справят много добре, ще се преборя да корегирам това и да им вдигна заплатите осезаемо при следващия прозорец.
Да, Германия е много уредена държава. Но аз лично няма да мога да живея там. Натоварва ме фалшивата любезност, а после отива и те топи на началството. Аз харесвам да има правила, спазвам ги, но там заради правилата, използването им като оправдание да не се свърши работа е издигнато в култ. Факт е, че не ходят по ресторанти, защото им е ужасно скъпо, то си е и ужасно скъпо, особено в последните две години цените и там полудяха. И германеца не спира да се оплаква - колко е скъпо, как горивото се вдига (това си е винаги тема за small talk), как отново вали, как няма места в паркинга... ние българите си мрънкаме за цяло и не щяло, ама такова мрънкане като от немските ми колеги няма, честно! Затова и не бъркам туризма с емиграцията, тук ми е чудесно.

# 422
  • София
Нищо освен немският не ме натоварва в Германия 🤣. Нотам съм турист та не е релевантно.

# 423
  • София
Нищо освен немският не ме натоварва в Германия 🤣. Нотам съм турист та не е релевантно.

А мен и той ме натоварва, ама не е по темата Grinning

# 424
Има известна разлика обаче къде точно се храниш навън. В индустриална зона често има заведения от типа - столови или шкембеджийници, където се намира евтина храна. Някои хора ядат по една супа. Не всеки има здрав стомах и може да го кара безкрайно на суха храна. Въпреки, че за мен истински стабилните фирми осигуряват кетъринг на служителите си или имат стол/кантина/ресторант за хранене със специални цени за служители. Ако вече и тогава служителите си позволяват лукса да ядат по заведения, да бият път дотам и да плащат двойно - тогава вече мога да кажа, че са си навили на масрафа.

# 425
Аз не зная как е в Копенхаген, работя по-тясно с колеги от други държави.

Nonamemusic, по мненията ти по-горе разбрахме, че българската работна култура е мързелива, че не ти дават желаното възнаграждение, че в България храната е нездравословна, че българинът (о, ужас) си позволява да се храни по заведения с ужасно нездравословна храна и по тази причина не е беден. Мислил ли си да си търсиш късмета извън България?

Щото аз друго виждам. Германия, двигателят на Европа. Цари тотално безхаберие - от младши специалист до мениджър. Ако нещо може да се забатачи - то се забатачва. Срещи, срещи до откат, с цел отчитане на дейност. Двама седят на съседни бюра, като единият ескалира другия две нива нагоре, че не му отговаря на мейла(!), но никога не му е хрумнало да го помоли да побърза с отговора.

Както казах и по-горе - аз явно живея в паралелна реалност. Почти всеки около мен е по-скоро претоварен, никой няма време да се занимава с глупости, върши си задачите и така. Шарено е и около мен - имаме и топ първормъри, имаме си и скатавки борци за права, имаме и криви хора, имаме и темерути - всякакви хора имаме. Отчитаме къде и как са продуктивни хората и нон стоп получаваме похвали от немската централа за високото качество, което доставяме, както и за това, че нямаме забатачено или пропуснат срок. Непрекъснато немският мениджмънт хедхътва хора - мен, младши мениджърите ми, експертите, ама никой не желае е ходи в Германия, защото тук му е добре. По моя груба оценка, на повечето хора им стигат парите. Знам за 3-ма, на които не стигат и понеже се справят много добре, ще се преборя да корегирам това и да им вдигна заплатите осезаемо при следващия прозорец.
Да, Германия е много уредена държава. Но аз лично няма да мога да живея там. Натоварва ме фалшивата любезност, а после отива и те топи на началството. Аз харесвам да има правила, спазвам ги, но там заради правилата, използването им като оправдание да не се свърши работа е издигнато в култ. Факт е, че не ходят по ресторанти, защото им е ужасно скъпо, то си е и ужасно скъпо, особено в последните две години цените и там полудяха. И германеца не спира да се оплаква - колко е скъпо, как горивото се вдига (това си е винаги тема за small talk), как отново вали, как няма места в паркинга... ние българите си мрънкаме за цяло и не щяло, ама такова мрънкане като от немските ми колеги няма, честно! Затова и не бъркам туризма с емиграцията, тук ми е чудесно.

Да! Ще съм чествен, всеки ден се събуждам с желанието за емиграция и съм стигнал прегаряването с нашата работна среда и манталитет. Държат ме семейни причини тук. Нищо друго. Нямам и финансови проблеми, просто манталитета не ми понася и не съм в свой води.
Германия е по-различна, те е известна доста йерархична корпоративна култура, обратно на Дания и Скандинавия като цяло. За там не знам, но не съм чувал много хубави неща...
Аз също е чужбина си говорех с едни германки и се оплакваха, че хляба им бил много скъп....тогава си помислих, аз какво да кажа....хаха

# 426
  • Fairbanks, Alaska
И колко точно им е скъп хлябът на тези германки?  В Германия стандартно е 1.49 евро. Има и хляб и по 3-4 евро. От витрината с хлебчетата естествено е по-скъпо.
Отделно в Германия цените не скачат всеки ден. На 4 и повече месеца се прави актуализация и то ще е с до 20-30 цента. Това са най-големите скокове, които съм отчел.

# 427
  • София
В Германия никак не е евтино. Такси под 20-25 евро не съм плащала. Билетът за градския транспорт е между 1.60 и 3.60 евро в зависимост от разстоянието.
Салата под 15-16 евро в нормално (не луксозно) заведение не съм яла. Чаша вино 7-8 евро. Цените са като в БГ, само че в евро. На един фризьор да отиде човек, пак не е евтино.
Не са цъфнали и вързали, така че не е чудно, че доста хора се връщат или поне сериозно обмислят връщане.

# 428
Nonamemusic, проблемите които описваш ги има навсякъде и от тази гледна точка ми е трудно да си представя място, където би се чувствал в свои води. Не е критика или заяждане, не знам защо го пиша, но може да помислиш с какво би направил компромис и кое може да се подобри всъщност и да тръгнеш оттам.

# 429
Описанието на работния процес в Германия ми харесва много. Искам и аз! Тука ни пушат главите, а шанс за още един човек няма. В същото време гледам колеги да пият кафе на раздумка в кухнята, защото са приключили. Просто са си свършили работата. Как пък не попаднах на такова място, дето да мога да пия така кафенце, вместо да се чудя дали да остана още малко след работното време, или по-добре не, че вече димя и започвам да правя грешки.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 12:50 от Нарцùса

# 430
  • София
Описанието на работния процес в Германия ми харесва много. Искам и аз! Тука ни пушат главите, а шанс за още един човек няма. В същото време гледам колеги да пият кафе на раздумка в кухнята, защото са приключили. Просто са си свършили работата. Как пък не попаднах на такова място, дето да мога да пия така кафенце, вместо да се чудя дали да остана още малко след работното време, или по-добре не, че вече димя и започвам да правя грешки.

И аз искам, ама за да е при тях така - познай кой го отнася Grinning
Изобщо, по отношение на Западна Европа се оказва, че совите не са това, което са. Дълга тема.

# 431
На немците им е част от културата да се оплакват, но пък заради това им е (беше?) чисто и подредено и не можеха да ги експлоатират- ако видят нередност, винаги си правят труда да я отбележат, дори да е дреболия.
Не знам, дали са осъзнали, че всяка дреболия има потенциала да прерастне в огромен проблем за всички; дали имат емпатията, че дребен проблем за тях лично може би е значителна пречка за някой друг и си правят труда да я отстранят за другия; дали са мухнати и се чудят за какво да се заяждат.
Може би това вече е в минало време, но преди 5-10 години си бяха такива всичките. За сравнение австрийци, швейцарци- не.

# 432
  • Mars Hotel
Абсолютно съм съгласна. Германците мрънкат, но нещата им се случват, точно защото си търсят правата. ММ редовно праща мейли на депутата от своя район, за да им се оплаква и да иска да се вземат мерки, дори за дреболии. Последно се беше оплаквал от разположението на паркинга за велосипеди до една спирка на S-Bahn и скоро след това паркингът беше преместен.

# 433
И аз винаги съм имала работа, явно си намирам такава, на която има по много.
След 20 години трудов стаж почти си мисля, че настоящата работа е работа, при която все още не си стигнал до точката да ти прекипи.

# 434
Аз съм човек на правилата, за това не се вписвам в България. Обичам да има конкретни правила, особено на работа и те да се спазват и следват. Така е в Скандинавия, Германия...
Ако има един час обедна почивка, това значи, че тогава пушиш или в другите две по 15 мин....не цял ден по 10 пъти.

Общи условия

Активация на акаунт