Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 305
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
Навсякъде се клинчи, къде повече, къде по-малко. И има хора за които правилата просто не важат.

# 436
  • София
Аз съм човек на правилата, за това не се вписвам в България. Обичам да има конкретни правила, особено на работа и те да се спазват и следват. Така е в Скандинавия, Германия...
Ако има един час обедна почивка, това значи, че тогава пушиш или в другите две по 15 мин....не цял ден по 10 пъти.

Аз също съм човек на правилата.
Ами следвай ги, какво те притеснява? Нима някой ти е забранил? Част от задълженията ми са да следя дали правилата се спазват. На 95% се спазват, останалите 5% са хаймани, с които, уви, ми се налага да се занимавам и дисциплинирам. Аз нямам проблем кой кога пуши, защото сме на ненормиран работен ден и ако има нужда - хората остават и след работа.
Не, в Германия определено не е така, никак даже. Това мога да ти го кажа съвсем уверено. Те имат силни синдикати и затова масово служителите не спазват правила - от 20 години работя с германци. Да, търсят си правата, но не спазват правила.

# 437
Ще споделя моя опит с чужди работодатели, живяла съм 10 години в арабска страна, Кувейт, не знам дали защото работех за големи авиокомпании, но винаги са били стриктни в условия и заплащане. Като цяло най-добрите ми впечатления са от там . Като се върнах в България, за да създам семейство със съпруга ми, работих за немска фирма и впечатленията ми не бяха от най- позитивните. Самият факт, че бяха открили офис в София, за да наемат хора образовани, но ниско платени, беше показателен. Винаги имаше едно едва доловимо, но типично по немски отношение като към втора категория хора. Да не говорим, че в офиса, който бяха наели собствениците, единият етаж се ползваше за спалня, пустата им пестеливост:)

# 438
  • София
Аз също работя за немска фирма, но никога не са ме третирали като втора ръка човек. Напротив, винаги са отчитали колко компетентни, образовани и съвестни сме българите. Станахме предпочитани за аутсорсинг пред индийците. Не разбирам възмущението от по-ниските заплати тук в сравнение с Германия, това е основният принцип на аутсорсинга все пак. Изнасяш услугите с цел спестяване на разходи. Обичам да работя с германци - възпитани, културни и учтиви хора, няма един да ти направи физиономия или коментар, всеки ще ти помогне.

# 439
Аз също работя за немска фирма, но никога не са ме третирали като втора ръка човек. Напротив, винаги са отчитали колко компетентни, образовани и съвестни сме българите. Станахме предпочитани за аутсорсинг пред индийците. Не разбирам възмущението от по-ниските заплати тук в сравнение с Германия, това е основният принцип на аутсорсинга все пак. Изнасяш услугите с цел спестяване на разходи. Обичам да работя с германци - възпитани, културни и учтиви хора, няма един да ти направи физиономия или коментар, всеки ще ти помогне.
Значи имате късмет, а фирмата за която работех, не беше в аутсорсинга, семейна фирма...

# 440
Аз също съм за правилата, но и за правата. И реципрочно да се спазват. Както си спазвам аз регламента, така и мен нерагламентирано да не ме занимават със служебни дела. Нямам право на междинни паузи освен обедната? Ок. Тогава в обедната да не ме привикват спешно. Засича ми се ми  се колко време не съм била зад бюрото? Дообре. Тогава ще изключвам служебния телефон, като съм си вкъщи.

# 441
Аз не вдигам телефони в отпуск, не отговарям на имейли в отпуск и не стоя извън работно време. Но в замяна на това в работно време спазвам всичко стриктно. За съжаление ако откажеш нещо от горните си черна овца, но обратното е ок.

Много ми е смешно как някой хора симулират работа точно в края на работния ден или се правят, че остават след другите.. Който не може да си организира работата в рамките на работния ден, има проблем с организацията.

# 442
  • София
Моят шеф ми е определил глоба от 1 евро, ако ме хване, че си чета имейлите през отпуската и не си почивам. За една седмица съм назад с две евро, само за толкова отговора на имейли ме хвана Simple Smile

# 443
Всъщност, ако не те засяга лично, какво значение има за теб кой какво прави?

При нас политиката с повишенията е доста ясна, съответно, който работи - повишават го, който крета на “ден да мине, друг да дойде” никога не бива повишен. Та, не изпитвам нужда да се сравнявам с по-пасивни хора.

# 444
При нас правилата са: имаш задачи, върши ги така че да не спираш тези на другите колеги, които да свързани. Веднага си проличава и честно казано има доста спънки, ама не се топим.

# 445
Ами моята предишна работа беше, свързана с комуникация с външни фирми с различно работно време. С доставчиците от строителни фирми пък преди седем часа вечерта не можеш да се свържеш, не мога да го безпокоя, когато е на скелето. Отговаряла съм на имейли и обаждания и в седем сутринта и в осем вечерта, не ми е пречило. Когато не ми е било удобно в момента да приема обаждане, натискам червената слушалка и връщам при възможност. Най-редовно разни куриери идваха в регламентираните почивки за кафе или обяд, не съм ги оставяла да чакат. Те са толкова натоварени, няма как да се съобразяват с почивката на всеки. Съответно никой не ми е правил забележка, че излизам за десет минути да си изпия кафето на въздух на двора в работно време или че си ровя в телефона, докато чакам доставчика да ми прати офертата. Много си зависи какво точно работи човек.

# 446
  • София
Ще споделя моя опит с чужди работодатели, живяла съм 10 години в арабска страна, Кувейт, не знам дали защото работех за големи авиокомпании, но винаги са били стриктни в условия и заплащане. Като цяло най-добрите ми впечатления са от там . Като се върнах в България, за да създам семейство със съпруга ми, работих за немска фирма и впечатленията ми не бяха от най- позитивните. Самият факт, че бяха открили офис в София, за да наемат хора образовани, но ниско платени, беше показателен. Винаги имаше едно едва доловимо, но типично по немски отношение като към втора категория хора. Да не говорим, че в офиса, който бяха наели собствениците, единият етаж се ползваше за спалня, пустата им пестеливост:)

Тони, нима си очаквала немска заплата в София??? Ако е така - поработи върху очакванията си, защото това никога няма да се случи. Те ако бяха да готови да плащат немските заплати, нямаше да отварят офис в София, за какво би им било? Само ей така, да си обикалят Европа - едва ли.
Мен ме приемаха за втора ръка човек около ... 3 месеца, докато ме опознаят. Немецът дели служебно и лично, но за тия години мога смело да кажа, че изградих много приятни приятелства с колеги, макар да работим по различни проекти, пак си се чуваме и си говорим, а при честите ми пътувания е почти задължително и да се видим.

Такава ми е работата, че компанията ще ми плати роуминг и за Марс ако се налага да пътувам по лични или служебни дела. Заради часовите разлики ми звънят във всякакви часове - обичайно вдигам. И в срещи съм влизала в отпуск (не говорим за регулярни, а за инцидентно възникнали драми), и мейли чета... ама това е положението.

Не, ако не си вдига служител телефона в отпуск не е черна овца, спокойно. В крайна сметка нали е в отпуск? Simple Smile Аз много мразя да звъня на колега в отпуск, ама понякога наистина се налага и няма начин. Все още ми вдигат, значи не съм прекалила Wink

# 447
И аз не обичам да звъня на колеги, когато са отпуска, въпреки, че на мен не ми пречи да ми звънят и съм го правила само в краен случай. Единици са хората, за които съм усещала, че не им е приятно. Също страшно много колеги в предишната ми работа, които нямаха право на служебен телефон, ползваха личните си като служебни. Затова и не само, не съм съгласна, че като цяло хората в България са мързеливи. Със сигурност има и такива, но не са всички.

# 448

Много ми е смешно как някой хора симулират работа точно в края на работния ден или се правят, че остават след другите.. Който не може да си организира работата в рамките на работния ден, има проблем с организацията.

Това винаги много си личи, когато не е заради истинска натовареност, ами просто от позьорство. Дреме, натиска с лакти бюрото, ама да се види, че остава. Да не говорим, че наскоро научих, че някои по-дългогодишни служители, с едната от които работя в една стая и я виждам какви ги върши през деня, редовно остават и после си пишат екстра часове, за да им ги платят. По-скорошните, изобщо не знаехме, че има такава възможност. Аз филма с работенето отвкъщи болна го играх и освен, че ми беше по-ниска заплатата, защото нямаше как да не си взема болничен, и благодарност не видях, тъй че рЕзко спрях да си нося работа вкъщи.
Колкото до "мотаенето", моята позиция е такава, че ми се налага да ходя до склад, до производство, на място в други кабинети и ми е любимо някой като каже: "къде ходиш наляво-надясно?" Голямо престъпление, видиш ли.

# 449

Това винаги много си личи, когато не е заради истинска натовареност, ами просто от позьорство. Дреме, натиска с лакти бюрото, ама да се види, че остава. Да не говорим, че наскоро научих, че някои по-дългогодишни служители, с едната от които работя в една стая и я виждам какви ги върши през деня, редовно остават и после си пишат екстра часове, за да им ги платят. По-скорошните, изобщо не знаехме, че има такава възможност. Аз филма с работенето отвкъщи болна го играх и освен, че ми беше по-ниска заплатата, защото нямаше как да не си взема болничен, и благодарност не видях, тъй че рЕзко спрях да си нося работа вкъщи.
Колкото до "мотаенето", моята позиция е такава, че ми се налага да ходя до склад, до производство, на място в други кабинети и ми е любимо някой като каже: "къде ходиш наляво-надясно?" Голямо престъпление, видиш ли.

Давам пример...колежка, само двамата бяхме по цял ден в стая...тя пуши постоянно, хаотична...става време за тръгване в 6, всички заедно си тръгваме по традиция и се гасят лампите..тя започва да стои на компютъра докато всички се обличат и казва "идваам..идвам, една минута"... след като всички видят, че тя е последна казва "ох нищо, ще взема лаптопа да довърша в къщи". Това се случваше многократно, въпреки че работата ни е обща и няма нищо което да остава за уиекенда..но тя симулираше. Когато се събирахме за рождения дни тя винаги отиваше на компютъра и казваше, че има много работа.....  Е, тази стратегия успя при нея.

Общи условия

Активация на акаунт