Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 476
  • 745
  •   1
Отговори
# 735
Не забравяй, че тук "виждаме" само едната страна на нещата.
Непослушната готвачка не е уточнила колко често се налага да отсъства, каква е същността на работата ѝ, т.е. дали търпи отлагане или не.

Всички сме колегиални до известна степен, тъй като и на нас се налага да отсъстваме - болничен, отпуска, стига да не се прекалява.
Ако отсъствам три пъти на месец по 4-5 дни, никой не е длъжен да ми върши нещата. Ще си търся вариант - баба, гледачка, да се редуваме с бащата за болничен или друго. На някои позиции работата може да се върши дистанционно, та макар и болничен, бих си поела някои неща, които мога от вкъщи.

Дори и на държавна работа много отсъстващите не ги толерират.
3-4 пъти на месец -не. Последно май месец бях в болничен заради варицела. Често съм работила и от нас със болно дете и като цяло не съм човек, дето ще си зареже нещата и няма да си вдигне телефона. Преди седмици,  докато тя беше в отпуск бях на работа с прищипан нерв на инжекции, за да не оголвам офиса. В конкретния случай сега наистина здравето на детето ми беше по-важно от нараненото его на колежката. Още повече, смятам, че има по-нормален начин да ме подсети, от назидателния тон. Има случаи, в които има оплаквания, не е ясно какво е точно, но достатъчно притеснителни,  пускат се изследвания и се почва, кога ще се върнеш. То не е имало случай да не дава зор. И в случая не й беше зорът работата, а да се заяде. И предишните пъти беше същото.
Писах по-назад, че и аз я покривам. Тя отсъства много по-често от мен по отпуск или излиза през деня. Да не говорим за личните си дела , които върши от работа. Безкрайни разправии с родата, с които пречи, защото всичко е на висок тон и се чува. И после "доработва" след работа, щото цял ден си лафи със щерката. Тъй че, това че съм поставила на първо място детето си, докато сме в болничен, на фона на нейното прекаляване е цвете.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 11:17 от Анонимен

# 736
  • София
Не се занимавай с нея. Комуникацията само с мейл и през мениджъра.

# 737
Ако това е само повод за заяждане, просто го пропускай и само официално комуникирай през мейла.

Щом не прекаляваш с отсъствията, вършиш си от вкъщи разни неща, не виждам защо се заяжда. Възможно е да е такъв характер. За това няма какво да направиш....

И е ясно, че детето ти е на първо място, въпросът е да си прецениш колко често се налага да си в болничен и, ако е много, да си намериш начин за справяне със ситуацията. Така, както си написала, не е много. Особено при варицела, дори е важно да не излизате, понеже дори и да си карала ти, пак може да я лепнеш на някой от работата.

В една от предишните ми работи един колега хвана от внука си, хем го нямаше цял месец и като се върна зарази колежка, която не я беше карала. Как стана, не знам, уж вече не трябва да е заразен след месец, ама.....

# 738
Да, така и смятам занапред - всичко по и-мейл. И за болничните ще е по-удобно, вместо да звъня подред по два пъти на 3-ма души и да се обяснявам.

# 739
  • София
Ние имаме тиймс канал в който ако няякой отсъства, мениджърът пуска съобщение от рода на Х е болен и ще отсъства.

# 740
  • София
Упорито изопачаваш написаното от мен. Освен, че ме преследваш из темите.  
Вас все ви преследват по темите. Преекспонирано чувство за собствена значимост, което си личи и в поста ти.
Чуждо ми е, защото компаниите не са социални дружества.

Мениджърът не си е свършил работата да разпредели задачите, но и ти не си постъпила колегиално, като си уведомила всички освен човека, който ще те замества. Много удобно се повтаря, че е работа на мениджъра, но се пропуска факта, че всъщност колегите, с които да си говори какви са сополите, са уведомени, че даже и звънят да дават съвети.

Мен не ме мисли, аз съм си предавала работата и на особи, които не са ми приятни, защото така е редно - личните предпочитания да не водят до "случайни забравяния". А всеки съвестен служител сам ще драсне няколко точки, няма нужда да му изкопчват дали изобщо не дойде на работа.

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 12:51 от The Catcher in the Rye

# 741
  • Melmak
Непослушна готвачке, мисля, че в основата на проблема ти си права, но явно много се връзваш и започваш да се изтъкваш и да влизаш малко в ролята на жертва. А това на никого не помага.
Няма значение дали ти си болна, или детето ти. Ок, дали са ти болнични, недей влиза в жертвата (майка героиня с най-важното нещо - повръщащо дете). Разбирам, че ти е най-важно детето и не споря. Обаче изтъкваш това като невъзможност да направиш еди си какво, влизаш в някакви ненужни лични спорове с тая жена. Няма смисъл.

Казала си на мениджъра, че ще отсъстваш и той вече осведомява колегите. Хубаво е да се знае поне в началото колко дни няма да те има, ако после ти удължат болничния, пак ще кажеш.
Защо ти е нужна тая драма “ама болно детето, ама аз горката!” Това дразни, а не, че си взела болничен.

# 742
Включвам се към темата, тъй като имам интерес да следя как вървят заплащанията в компаниите в София, тъй като съм в ситуация в момента.

# 743
  • на последния етаж
В какъв диапазон са заплатите в международните компании в София за служители с опит, отдели Доставки/Снабдяване/Логистика?

# 744
Непослушна готвачке, мисля, че в основата на проблема ти си права, но явно много се връзваш и започваш да се изтъкваш и да влизаш малко в ролята на жертва. А това на никого не помага.
Няма значение дали ти си болна, или детето ти. Ок, дали са ти болнични, недей влиза в жертвата (майка героиня с най-важното нещо - повръщащо дете). Разбирам, че ти е най-важно детето и не споря. Обаче изтъкваш това като невъзможност да направиш еди си какво, влизаш в някакви ненужни лични спорове с тая жена. Няма смисъл.

Казала си на мениджъра, че ще отсъстваш и той вече осведомява колегите. Хубаво е да се знае поне в началото колко дни няма да те има, ако после ти удължат болничния, пак ще кажеш.
Защо ти е нужна тая драма “ама болно детето, ама аз горката!” Това дразни, а не, че си взела болничен.
На мен също ми е безкрайно неприятно да се обяснявам какво, защо и как лекувам. Да не казвам, че е унизително. Работата е там, че "мениджър" няма. Има управител, който е собственик на фирмата. Той може да каже кой ще ме замести, но не и да навлиза в големи конкретики, камо ли да известява останалите. Затова онази се разпорежда и ме вкарва в обяснителни режими. Наясно съм, че не съм единствената с дете. Но май ще се окажа единствената, която трябва да уведоми и арменския поп за отсъствията си. Аз редовно се налага да издирвам разни колеги и накрая се оказва, че били болни. Никой не уведомява толкова хора по веригата, че е в болничен, камо ли докога. Само за отпуските си правим автоматични отговори по и-мейл, но отпускът е ясен откога докога и е планиран. И пак само няколко души се сещаме да го правим.

# 745
  • София
Стигнахме 50-та страница, ето го линкът към новата тема: Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

Общи условия

Активация на акаунт