Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 490
  • 745
  •   1
Отговори
# 705
Бих си пазила нервите и работното място. Аз пращам билничен до  HR, началник в копие. Болничния се занася/ праща. После не правиш нищо. Ако искаш, чети пощата, но не отговаряй, не се обяснявай. Няма те за момента.

# 706
  • Melmak
Моят съвет е да не се ядосваш. Обяснения колко време няма да те има на мениджъра ти трябва да даваш. Тази не ти е никаква, може да пита общия ви шеф, за да знае колко време трябва да те покрива. Примерно “Иване, Непослушната готвачка до кога е болничен, за да планирам как да покривам и нейните неща?” А не да те занимава теб.

Сега, ако сте добър колектив и нещо ти пише/звънне да те пита, човешко е. Не си длъжна да отговаряш, но на всеки може да се случи да има нужда. Обаче тая твоя колежка е някаква злоба, която иска да командори. Просто си пести нервите.

На твое място не бих говорила с мениджъра чак да те махне от нея или да напускаш. Вижда ми се крайно.

# 707
Оо, тя най-изрично ми е писала в онзи и-мейл, че освен шефа и ТРЗ, трябвало и нея да информирам, защото ме замествала и това още в началото ми било казано. И то не е като да не го правя. Просто я оставих за последна да разбере колко дни ще отсъствам и явно съм накърнила възпаленото его. Отговорих на мейла в същия нахално-саркастичен тон, като я питах в коя заповед и наредба го пише и защо тя ми дава нареждания, а не ръководството. Не копирах управителя, защото реших, че след като ми е писал, че ще има среща, най-много да го раздразня като продължа да го занимавам с драмите й. А в момента има голямо недоволство на всички нива във фирмата и най-вероятно и той е много изнервен. Предстоят разни промени и рокади и повечето колеги роптаят и са притеснени. Включително и аз. Тя е само един от проблемите, но пък достатъчно неприятен.
Не изключвам да го е издебнала да говорят и да е изопачила нещта и мейлът да е съгласуван с него. Тя ги умее тези работи.

# 708
Значи има голям проблем в мениджмънта. На нас ни е забранено да се караме с когото и да е било, ако имаме проблем в нашия екип - мениджъра го решава, ако имаме проблем с някой от друг екип - мениджърите се джафкат.

# 709
  • Melmak
Няма нужда да влизаш в нейната динамика.

# 710
Знам, Хечи. Но е някак унизително на човек работил за български и чуждестранни фирми, комплексарка, която даже няма висше и не е виждала друг ред освен в конкретната фирма, да обяснява по особено императивен начин, каква била практиката с болничните.

# 711
Никога не бих отговорила в подобен тон. То като цяло на мейл в болничен изобщо не бих отговорила, но ако все пак отговоря ще е с копие до мениджъра ми и ЧР, че практиката е спазена и е видно, че ме няма. Може да попита и тях при нужда. Точка и единствен мейл от мен, ако изобщо. Да си бълва, ако иска още, delete.

# 712
  • Melmak
Знам, Хечи. Но е някак унизително на човек работил за български и чуждестранни фирми, комплексарка, която даже няма висше и не е виждала друг ред освен в конкретната фирма, да обяснява по особено императивен начин, каква била практиката с болничните.
Разбирам те, но тя не унижава теб. Тя злепоставя себе си. Мейлите са писмено доказателство, явно е и глупава да се заяжда писмено. Има някои, които го правят устно, на саме, така че да не можеш да докажеш. Една щеше да мине през мен и ме блъсна нарочно, ама ей така, хем е ясно, че ме хейти, хем да си знам, че ще мине през мен. Въобще грам внимание на такива…

# 713
Това е несериозно, ти имаш задължение да уведомиш личен състав, ЧР, ТРЗ или както там се казва сега, и мениджъра си, като на него дори не е нужно да се обясняваш за причината за болничния. Оттам нататък негова отговорност е да реорганизира работата и съответно да уведоми екипа и хората, които са пряко засегнати.

# 714
  • София
И на мен не би ми станало приятно някой да ме изненада и да "се отплесне да каже", ако трябва да го замествам. Да, задача на шефа е, но е и колегиално.  
Някак се описва с топла усмивка клюкарстването и "даването на акъл" от другите колежки, та явно не е проблем да се каже на колегите. Хубаво си я предизвикала, но тя не е особено умна, че се пени открито и го документира.
Колежките знаят, даже раздават съвети, има време за оплаквания до шефа, само човекът, който ще те замества, не знае. Евала Grinning

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 23:21 от The Catcher in the Rye

# 715
Още сутринта е уведомена, че детето ми е повръщало цяла нощ. Дори и да не съм й казала веднага колко дни е болничния, някак близко е до акъла, особено за човек отгледал 2 деца, че стомашния вирус е минимум 3 дни. Пък и като ми писа, веднага отговорих. Тя всеки път още от сутринта иска да знае. Но как да кажа с точност, след като прегледът е чак следобед. Детето ми още се мъчи. Педиатърката ми говори за болница. Това не беше предвидено. И искрено се надявам да не стигаме до там, защото освен за болното си дете, ще трябва да мисля за чувствата на излъганата колежка, която е разчитала да ме няма само 3 дни. И да, в основата на проблема е фирмената организация и структура. Щото не е нейна работа нито да се разпорежда, нито да ми търси друг заместник. Но тя не ходи да говори с шефа той да каже, а занимава мен по начин, който не решава проблема.

# 716
  • пустинята Гоби
Много се обясняваш и угаждаш, там ти е грешката. Уведомяваш шефа и не отговаряш на лудото Ленче. Сменяш си работата, след като си намериш нова, откъде накъде ще напускаш заради някаква, която много си е повярвала. Ами то постоянно някой в офиса трябва да бъде заместван - колежката като я няма лятото, кой я покрива?

# 717
От опит ти казвам, че битката от сега е загубена.
Стисни зъби и си търси друга работа.
На две работни места съм срещала подобни колежки, които не са никакви шефки, а обикновени работнички, но преките шефове прекалено много ги е страх от тях и за това ги оставят да колят и да бесят.
Нещо, което за мен е напълно нелогично.
Със злобата си и характера си прогониха сумати народ, но според шефовете проблем пак няма (то може и да има, ама как се премахва някаква с 20+ годишен стаж)?
Все ще я изтърпят до пенсия, само дето докато те си я "търпят" на теб ще ти се вземе акъла.

# 718
  • София
Бих отказала да замествам. Как ли пък някой ще ме постави пред свършен факт като маймуна, докато е разказал за сополите на всички останали в 3 тома мъчения. И само на мен са пропуснали да кажат, ама иначе работата на мен чака. Grinning

# 719
  • София
Супер грубо и непрофесионално. Няма задължение жената да уведомява лично всеки. Свършила си е задължетието като е представила болничен. Заместването се определя от мениджмънта.

Общи условия

Активация на акаунт