Как се справяте с дигиталната умора и постоянната свързаност?

• 2 030
  • 48
  •   1
Отговори
В днешно време сме като залепени за телефоните и компютрите си – работим, чатим, гледаме клипчета, и когато най-накрая решим да отпуснем поглед, се чудим дали въобще знаем как изглежда истинският свят. Часовете пред екрана растат, а ние все по-често се чувстваме като зомбита с кафето в ръка и „отпуснати“ очи.

Интересно ми е да разбера как вие се справяте с това? Колко време обикновено прекарвате пред екрана и как се отразява това на вашето настроение и енергия? Имате ли си някакви начини или ритуали за „дигитален детокс“ — моменти, в които изключвате телефоните и компютрите, за да си починете наистина? Какво ви помага да се отпуснете и да намерите време за себе си, когато всичко около вас е свързано с технологии?

Случвало ли ви се е дигиталната умора да повлияе на отношенията ви с близките — например да сте по-нервни или по-отдалечени? Как успявате да балансирате работата и личния живот, когато и двете са все „онлайн“ и често не могат да се отделят?

# 1
  • Далечният изток
Нямам подобни оплаквания. Всичко си ми е наред.
Който иска да живее в реалния свят, намира начин.
Като зомби чак не съм се чувствала. А съм по цял ден пред екрана на компютъра, а вечер на телефона.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 09:01 от AIDA_N

# 2
Отделям време за спорт и книги, през останалото време съм на лаптопа и телефона. Намерила съм баланс за себе си и се чувствам добре.

# 3
Не ми се е случвало, защото не се оставям да цъкам без цел и посока нон стоп по телефони, лаптопи. Правя го винаги с определена цел – да проверя нещо, да почета, да се разсея. После сменям и се заемам с нещо в реалността. Инерцията и хипнотизирането пред екраните води до приспиване на ума, на критичното и самостоятелно мислене, и трябва да си с пълното съзнание, че това се случва, за да не го допускаш.

На пръв поглед ти действа успокояващо само да цъкаш, скролваш и зяпаш. Но точно това е тотално зомбиране. Просто спираш и се захващаш с нещо друго или дори да не правиш нищо, по-добре да зяпаш хората в метрото, през прозореца или да четеш книга, да си седиш навън на пейка и да слушаш птиците. Но да е свързано с теб и твоите мисли, а не с облъчването с инфо от екрана.

# 4
  • Пловдив
Никак. Със зор. Трябва да си кажеш: сега оставям ейййй там телефона/затварям браузъра и... правя там каквото правя.
Но е трудно и все още не се справям добре. Уцелиха ни слабото място тия устройства.

# 5
През седмицата работата ми е свързана с пътуване и срещи, две вечери седмично съм пред лаптопа по 3 часа за онлайн курс, обикновено с очила за екран. Гледам филми на телефона, чета си, не чатя. Когато съм навън, ползвам телефона само за разговори. Не се чувствам обсебена или пристрастена, дори често не чувам,че звъни.

# 6
  • Пловдив
То и аз не се чувствам обсебена, но регистрирам колко ужасно много време ми ядат устройствата и колко неща остават несвършени за сметка на това време.

# 7
Аз имам дни и седмици, в които почти не влизам в нета, но има и такива дни, в които непрекъснато съм на телефона - обикновено когато ми досаждат - хора, работа, която е неприятна и т.н. И не мога да правя нещата, които искам да правя. Свършвам си работата и в останалото време разглеждам нещо... По никакъв начин не мога да се ангажирам с дразнители, извън това, което е задължително.

# 8
От доста време насам нямам компютър/лаптоп вкъщи, а дори когато имах не съм седяла нон стоп на него, ползвах го предимно за музика, даже не го пусках всеки ден. Относно телефона, (мисля че даже и в други теми съм писала преди) ровя само когато съвсем нямам какво друго да правя, или когато искам да потърся нещо конкретно, да се информирам...., пускам музика от него. Когато бях студентка, лаптопа си го ползвах често заради четене на лекции, писане на курсови работи... Сега на работа също имам компютър, който не се ползва постоянно (работата е такава). Така че не съм пристрастена, но това човек сам трябва да си го постави.

# 9
  • София
От устройство/телефон следя реално само форума, няколко влога и гледам филми. Контактувам с големите ми деца, които живеят далеч, следя си крачкомера и играя една игра, която си цъкам в градския транспорт. Попълвам и едни анкети, от които получавам точки и ги обменям за книги, пъзели и т.н.
Нямам проблем, но аз преценявам кога, дали и как.
Сумарно ми се събират около 3 часа дневно, но това за всичко, което ползвам. Вкл.гледането на някой мач или филм на лаптопа. Понякога стигам до 4 часа, когато имам урок по чужд език, но тези часове не са последователни, а разхвърляни в денонощието, а част от нещата са паралелно с друга дейност (гледане на влог съчетавам с готвене). Не ползвам компютър и телевизор. Не работя. Спортувам много. Заменям дигиталните устройства с движение. Това е.

# 10
Ехаа, тук сякаш сме се събрали все будистки монаси с желязна дисциплина – никой не цъка безцелно, никой не се хипнотизира от екрана, всички спортуват, четат и слушат птички на пейка. ❤️

А реалността? Ами тя е, че дори когато си четем книгата или сме навън, телефонът пак си диша в джоба ни. И ни изкушава. Всички сме в една лодка – някой гребе към баланса, друг просто го гледа отдалеч и му маха с ръка.

# 11
Е, хайде сега. Не е нужно да придърпвате всички към вас и вашето, за да се чувствате ок. Всеки е намерил за себе си баланса. Някои не са. Е и?! Вас това какво ви топли или помага?
Питате – отговарят ви хората.
Няма значение къде ви е телефона. Ако сте неспокойна вътрешно, невротична натура, всичко ще ви вкарва в стрес и нерви, дори и птичките.

# 12
Е, хайде сега. Не е нужно да придърпвате всички към вас и вашето, за да се чувствате ок. Всеки е намерил за себе си баланса. Някои не са. Е и?! Вас това какво ви топли или помага?
Питате – отговарят ви хората.
Няма значение къде ви е телефона. Ако сте неспокойна вътрешно, невротична натура, всичко ще ви вкарва в стрес и нерви, дори и птичките.

BasilA, прекрасно е да сте стигнали до такова вътрешно дзен, че дори птичките не ви вкарват в стрес. Но изглежда едно нещо все пак ви успява – чуждото мнение. 😉

Балансът не е в това да коментираш с лекота колко „невротичен“ е някой друг, а да имаш силата да замълчиш, когато не разбираш гледната точка.

# 13
Ооооо.....аз съм супер зле в това отношение ,добре ,че махнах тик тока преди време 😅
Реално съм постоянно в интернеДа и си проверявам някакви неща които следя и се интересувам за работа ,спорт ,хранене ...следя живота на 3-4 минималиста ,които също са много извън матрицата,ама всеки ден качват съдържание   хахаха 🤣🤣🤣
Знам ,че трябва да се откача ,правила съм го ,но е мнооого труднооо

# 14
Ааа ясно.
Да замълчиш.
Тогава каква е идеята да пускате темата?
Да ви пишат хора, които ви "разбират" ли?
Каквото и да значи това, демек - да са съгласни с вас или са като вас, за да се успокоите.
Обратната връзка, независимо от знака, е най-добрият коректив.
Да ви приспи може и психотерапевт.

Общи условия

Активация на акаунт