Как се справяте с дигиталната умора и постоянната свързаност?

• 2 031
  • 48
  •   1
Отговори
# 15
BasilA, идеята на темата не е да търся съгласие или утеха, а пространство за размисъл и споделяне. Форумът е диалог, а не съдебна зала – понякога въпросите са по-важни от отговорите.

И да, замълчаването е проява на баланс, не на слабост. Това обаче се разбира най-добре от хора, които могат да общуват без да поставят диагнози на чуждото.

# 16
Не се чувствам обсебена от телефона. През него и работя, и играя, и чета книги, и учех магистратурата. Събират ми се много часове дневно, ако се гледа наедро, но има огромно значение с какво се занимаваш, когато си на екрана. Учене и работа нямат общо със сталкване на чужди феисбуци и шопинг. Както и судоку не е същото като кенди кръш. Модерното демонизиране на устройствата ми е крайно нелогично.

# 17
Не е задължително да е изкушение. За майка ми, например, изобщо не е изкушение. Тя не е чак толкова възрастна - имаше колежки, вманиачени по Фейсбук. Нея просто не я интересува, както и останалите социални мрежи.

Аз вече написах, че имам дни, които непрекъснато зяпам нещо на телефона.

Компютърът ми вкъщи преди се ползваше непрекъснато, заради Ю туб - на мен от години (още от студентските) Ю туб ми е по-интересен от телевизията и гледам предимно клипове (под клипове разбирам и документални филми, подкастове и др, които са дълги, а не някакъв кратък формат). По телевизията следя 3-4 предавания (не всеки ден - през годината) и евентуално по някой сериал, който ме мързи да търся онлайн.
Откакто мога да пускам Ю туб на телевизора, не ползвам чак толкова много стационарният компютър - пак го ползвам, но не нон стоп, когато съм вкъщи

# 18
В извънработно време и уикенда избягвам да седя на лаптопа и пред телефона, също и след 22:00. И гледам да влизам в социалните мрежи за кратко и с ясна цел, не просто да скролвам.

# 19
Аз или съм дърта, или старомодна или само на мен ми се струва, че в нета вече няма нищо интересно? Може би щото нямам социални мрежи, а YouTube за да ми пусне клипче ми върти по половин час реклами та и там не влизам вече.
Ако търся нещо  гугъла ми вади 5 страници резултати и една част от тях са страници, генерирани от изкуствен интелект. Преди 25 години като започнах активно да ползвам нет, търсачките ми вадеха по 50 страници резултати и то по специфични теми.

Интернет май наистина е мъртъв. Flushed

# 20
Обсебването от телевизора приключи отдавна. Направо съм се отучил да гледам и ми е адски дразнещо - ще ми пускат разни неща които не искам и хиляди реклами, които даже не мога да мутирам както си му е реда, щото пък на другите не им харесва това. Мога да не гледам с месеци и не ми прави впечатление.
Телефона горе долу същото . Многобройни дразнещи съобщенийца и изисквания ангажиращи вниманието ми. Също така вече ми е много малък и шрифта и медиите. Въобще чудесно си карах и с най-обикновен тел. като влизах във Фейсбук примерно по веднъж на седмица или месец. Тиктока е вбесителен инсталирах го заради други, както и някои програмки. Големия + му е че е малък а и има някои специфични неща само за Андроид ( и Мак ).
Зомбирането при мен е с компютри особено лаптопи. Както други хора влизат у тях и си пускат телевизора аз със влизането или сутрин със събуждането моментално го включвам. Често пъти само го събуждам защото си работи и по цяла нощ. И няма значение дали ще правя нещо просто трябва да е пуснат за фон и тихо! да шуми, докато си се мотам нанякъде. На работа също - първото нещо с влизането е да пускам компа. И поради разни причини е много трудно да се откъсвам от това но има и такива моменти.

# 21
  • Out of the Mix
Нямам дигитална умора, нито се смятам за зависим, нито скролвам по цял ден.
Нямам инсталнати всички видове месинджъри, соц. мрежи и какво ли не, имам по 1-2 неща, които ми вършат работа, всеки ползва и толкова. Фейсът ми е важен за събития и хора, букване на това-онова, някои групи, приятели, с които няма как да се виждаме често, живеейки в други градове и държави.

Много по-удобно ми да върша всичко от физическа безжична клавиатура, мишка и голям екран, а не да се мъча с миниатюрното телефонче, колкото и да е модерно, голямо и хубаво.

YouTube е идеален, както каза pppqq, това си е и за мен чудесен източник за инфо, ревюта, док. филми, коучинг за какво ли не с подробности стъпка по стъпка, много интересни неща има. Всичко може да се научи, да се видят идеи и какво ли не.

Дори платените, тези които не разкриват всичко, а ползващи се, като "кукичка", пак дават достатъчно инфо, стига да знаеш какво да търсиш, спрямо интересуващата те сфера.

Всичко опира до това колко свободно време имаш и как го оползотворяваш.

Аз съм си намерил баланса, и си оставям време за всичко, като се започне от гледане на някой друг филм на големия екран вкъщи, мине се през някое интересно спортно предаване, публицистика, запис на нещо от вчера, или оня ден, че всичко не можеш да следиш, и задължително прекарване време и навън, съчетаваш служебно с разходка, нещо за душата. Физическата активност и упражения за тези, които могат да си позволят на въздух, още по добре. Не се лишавам и от социални мероприятия, събирания, излизания. Изключително важно е също вкъщи да си си направил уют, в който да можеш на 100% да се откъсваш и да презареждаш батерии. Не на последно място свирене на музикален инструмент, което допълнително те медитира и маха стреса на 100%.
Време да има човек, може да живее прекрасен живот, каквато е и идеята, от нас си зависи.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 14:54 от Revoker

# 22
  • Пловдив
Жив си е интернет. Изяде хляба на кината и библиотеките. Wink

# 23
Да... по жив е всякога ,не си нагазила яко в алгоритъма да видиш колко е и жив и как преследва с информация ,която те интересува Joy

# 24
Жив е, обаче в какво състояние... Разчитам много алгоритмите да ме преследват и да ми предлагат това, което ме интересува, но с този ИИ всичко е еднакво и всеки преписва от всеки. Примерно си търся прическа - в Пинтерест прегледах 10 линка с абсолютно еднакви, генерирани от ИИ изображения, преди да ми писне.

# 25
Доста трудно, за да съм честна. Истината е, че голяма част от хората са на телефоните си постоянно. Взе да ми прави впечатление напоследък, че всички чакащи на спирката си гледат телефоните, гледат си телефоните докато вървят и даже докато пресичат улицата. Аз поне като съм навън телефонът ми е прибран.

Понякога го слагам в другата стая, за да не се разсейвам.

# 26
Мога да повторя 1:1 мнението на Revoker по-горе, щях да напиша буквално същото.

Интернет и ИИ са инструменти, средства, и само от нас зависи да ги използваме умно и с кеф, без да изпадаме в зависимости. В интернет има огромно количество ценна информация, както и отлични начини за забавление, стига човек да знае как да ги открие.
То е малко същото, дали ще се насладиш вечер на чаша "Chivas", или ще издумкаш бутилка "Black Ram".

И за да съм по темата все пак, ще дам няколко съвета, които се спазват у дома, и които давам на пристрастени познати.
- Без устройства на масата по време на хранене. Независимо дали човек хапва сам, обядва с колеги или вечеря със семейството - телефона или таблета нямат място на масата. 
- Без устройства веднага при събуждане - а чак след тоалета и закуската
- Без устройства преди сън. Поне 40 минути преди тоалета и вечерната рутина, устройствата се поставят в тих режим или направо се изкючват
- Лимитиране на времето за безразборно скролване - решавате, че ще отделите половин час примерно, и нито минута повече
- Не оставяйте на алгоритмите и рекламите да ви управляват - ако не  планирате покупка на мебели, не влизате да разглеждате мебели; ако нямате нужда от бански, не влизате да разглеждате бански; ако не правите ремонт - не цъквате на клипче за окачени тавани

Иначе, ако на човек не му е достатъчно пълноценен и интересен личния живот, все ще намери към какво да се "свърже" и от какво да се "умори". Дали ще е книга, телевизия, или интернет - по-скоро открийте какво в ежевневието ви кара да търсите толкова отчаяно бягство от него, отколкото да търсите извинения, че го правите.

# 27
Аз съм си пристрастена. При това от зората на интернета, от 1997 г. Наясно съм с този факт, а и професията ми е с ненормирано работно време и на екрани (по това време вече я практикувах и заради нея имах от толкова рано непрекъсната свързаност), та благоприятства чудесно злоупотребата. Интернет е толкова по-вълнуващ от ежедневието и толкова непрестанно се обогатява през тези 30 години, на които съм свидетел, че всякакви купешки фрази от типа "вижте какво ви липсва и от какво бягате" предизвикват у мен само смях.

Основното, което съм направила за ограничаване на щетите като съзнателен избор - никога до днес не съм имала смартфон или друго преносимо устройство с интернет. Така дългите часове все пак се ограничават до компютър и лаптоп: едно, че големият екран е по-щадящ за очите (аз съм все пак на 50), и по-важно - при хранене, разходки, пазаруване, пътуване, срещи с приятели, плаж и т.н., съм 100% ОФЛАЙН и вниманието ми е фокусирано върху живия живот.

Но седна ли на лаптопа, което е около 10-14 часа на ден в работните дни (а почивните съвсем не са всяка седмица), никакво спасение няма Stuck Out Tongue

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 12:07 от Параход

# 28
Аз доста "преядох" с екранно време покрай локдауна и работата от вкъщи преди няколко години.

Наложи се съвсем съзнателно да си сложа ограничения. Дори и сега, ако някоя вечер съм прекалено уморена да правя каквото и да било, се улавям как посягам към телефона и мога да се заровя в YouTube или Instagram за часове наред. Така че темата според мен е напълно актуална и може да бъде много полезна!

През уикендите ако се случи да си остана вкъщи и да си мързелувам, пускам таймер на телефона - примерно 2 часа без да пипвам устройство. Ако ми стане скучно, излизам за половин час в парка до нас. Или си набелязвам някаква рутинна задачка, която да свърша за половин-един час, например да подредя някакви папки с документи. Просто като усетя, че ми идва да посегна към телефона и да зяпам рийлс, съм се научила как да се самохаквам и да си пренасочвам вниманието.

Прочетох предишните постове и съм съгласна за това, че всичко в интернет става все по-еднотипно. Особено когато алгоритмите веднъж са ти надушили дирята. От там нататък е едно зомбиране с безполезно, неоригинално и повтарящо се съдържание. Така че всеки от нас трябва да си тренира критичното мислене и сам да си преценя Simple Smile

# 29
Прочетох предишните постове и съм съгласна за това, че всичко в интернет става все по-еднотипно. Особено когато алгоритмите веднъж са ти надушили дирята. От там нататък е едно зомбиране с безполезно, неоригинално и повтарящо се съдържание.
Подчертах първото изречение, защото е категорично невярно. Разбира се, второто и третото са верни (за повечето хора) и алгоритмите именно така работят, защото преследват комерсиални цели. Но говорим за необятна вселена от информация, от която да вземеш само "безполезно, неоригинално и повтарящо се съдържание" е наистина жалко.

Общи условия

Активация на акаунт