Как се справяте с дигиталната умора и постоянната свързаност?

• 2 163
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Голяма промяна настъпи при мен когато включих телефона си на режим Do Not Disturb. Не получавам никакъв сигнал за ново известие, освен ако не е обаждане. Много по-рядко се сещам за телефона.
Нищо в реалния свят не ми носи този допамин и това усещане като ровенето из нета. Обичам да търся и разглеждам по разни любими теми. И като повися малко повечко време, накрая се чувствам някак изцедена, вместо отпочинала.

# 31
Имам доста разнообразни интереси, а работата ми изисква съвсем други неща, така че даже не успявам да се справя със тоновете информация която лично ме интересува.
Иначе насочено съдържание виждам във социални платформи и примерно музикални сайтове, но както казах не съм им голям фен последните години и слабо ми се отразяват.

# 32
Do not disturb не блокира ли и повиквания?

# 33
Не е задължително, можеш да настроиш индивидуално кое приложение и кой контакт да заобикалят ДНД.

# 34
  • Out of the Mix
Решил съм проблема с всички нотификации, като просто не държа включени постоянно мобилните данни. А вкъщи почти не ползвам телефон.
Пускам ги от време на време, когато искам да проверя нещо, или очкавам от някого нещо.
Пуш рекламите съм ги блокирал и почти нямам.
Който иска да ме намери веднага, звъни.

Не бих се върнал към телефон с копчета, просто смартфонът си е супер аксесоар, удобство, връзка със света, сторидж, камера, видеразговори и т.н.

Много хора са със слушалки навън, така се откъсват все едно, декларирайки "не ме закачай", или са меломани.

По групички си говорят.

Много са модерни блутуут колонките; в определени ситуации, пускаш Тубата, или каквото, и имаш приличен звук, докато тренираш, или майсториш нещо, или си на излед.

В компания и с човек никой не си гледа телефона, а всеки е концентриран върху социализирането и хората около него. От време на време се поглежда за размяна на контакт, или някое селфи, снимка, което е в реда на нещата. Поне в моите компании е така, дори младежи. Като се събираме телефоните не важат.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 17:04 от Revoker

# 35
Който иска чопли телефон по цял ден, дори младежите казаха, че имат ли по 7,5 часа на ден пред телефон/компютър в гледане на тъпотии.
Само се качете в метрото и се вижда как всеки рови телефона, ама постоянно. Плъзгат се фейсбуци и пр, тук там някой чати или гледа нещо друго.

После за децата се пускат теми, екранни деца, психолози и други.

# 36
  • Out of the Mix
Не съм против чатенето, общуването, социализирането, напротив, имаш достъп до всеки веднага.

Въпросът е да се отсява плявата, която е много.

Така е за Метрото.
Точно именно в отрязъците, като си навън - в Метрото, шофираш, ходиш, тренираш и т.н. е идеалният вариант да се откъснеш от дисплея, било на телефона или компютъра, така и процедирам.

Като се занимавам служебно пък въобще не го поглеждам, или пък да държа табове на браузъра със социалки, и някакви други неща, форума примерно.

Това го правят тези, закотвените 9 to 5 в офиса по цял ден, скучаещите домакини, или в случая с форума жените в майчинство, но дори и те би трябвало да имат куп задължения и неща за правене, не кесене 24/7 в нета.
Неслучайно в много корпорации са резнали достъпа на служебните лаптопи, но пък смартфончетата са им под ръка и са станали факири в бързото писане на малко дисплейче. Smile

# 37
Между другото, в началото на тази година четох проучване (американско, не българско), че младите хора НЕ ползват мейнстрийм медии. 

# 38
  • Out of the Mix
TВ не гледат със сигурност, аз от много години, не плащам, нямам ТВ "пакет".

Не ползват и не гледат, да.

Основно Инстаграм, малко Фейсбук, и другите платформи за чат, комуникация, всякакви служебни ангажименти минават също през тях.

Брат ми, примерно е с Макбук, и всичко свързано с Епъл ползва и минава оттам.
Плаща абонамент за тв, че гледа много спорт, основно тенис, ама го е прекарал през телефона и стриймва, както и всичко каквото му е в телефона, го "мирърва" на ТВ-то.

# 39
  • София
Фейсбук рядко ползват хората под 30 г.

# 40
  • Out of the Mix
Ползват артисти, музиканти и др., основно за реклама, букване и споделяне на ивенти.

# 41
  • София
Те да, но останалите не. Simple Smile

# 42
Фейсбук и мен не ме интересува, но Месинджър - да.

# 43
Аз хич не се справям, признавам си. По цял ден съм пред компютъра. Каквато и информация да искаш, да учиш нещо, да комуникираш, филми да гледаш - все е най-удобният и бърз начин.
Социални мрежи често отварям за едно нещо и продължавам скролването доста дълго. Идеята ми уж е да следя горе-долу новини, събития. Усещам се, че ми е натоварващо, каква ли не вселенска гадост се изсипва - то не са престъпления, смърти, падението на демокрацията и прочие. В същото време не ми се иска да съм като някои познати , които нямат идея какво се случва наоколо.

# 44
Лесно - рядко си нося телефона когато съм навън, така винаги имам няколко часа спокойствие. Да, знам, че има винаги опасност да пропусна важно обаждане, но я приемам и досега нищо страшно не се е случило.

Всъщност това доста помага когато се чака, при лекаря примерно. Всички други хора са със забити носове в телефоните си, но аз, понеже не си нося моя, си чакам по нормалния начин.

Общи условия

Активация на акаунт