Ноемврийски бебета 2024 - тема 4

• 7 685
  • 246
  •   1
Отговори
# 165
Момичета, давате ли вече някакви ядки и какви? Под каква форма? С какво ги смесвате ?

# 166
Ядки на прах давам аз. Слагам ги в кисело мляко, в каши и даже в пюрета

# 167
Само и единствено тахани и ядкови млека са препоръчителни до 5 годишна възраст.

# 168
Няма никакъв проблем да са на прах. Проблемът е да са на части или цели. Също таханите трябва да се разредят, иначе те също са опасни за задавяне

# 169
Аз още не съм стигнала до ядките и таханите, но скоро ще започвам- първо с таханите - мисля в кисело мляко да ги слагам и по- нататък и ядки- на прах както предлага Zimk.

# 170
Мами, вие как приспивате бебетата? Аз имам чувството, че ще си се дундуркаме до първи клас. При нас самостоятелното заспиване е просто сладък сън. Та още си му шъткам, бял шум ,полюшвам, тупам по дупето, и на ръце. Поне си тренирам ръцете така😃💪🏻

# 171
Аз на гърда, таткото на топката. До абитуриентския бал все ще се научи да заспива сама надявам се.

Оказа се, че не са кучешките зъби, които са избили, а страничните резци. Сега и централните взеха да избиват и е мъка. Само с ледените гризалки от фризера се успокоява

# 172
Аз ядки не давам. Те са алерген и ще изчакам за след 1г. Иначе месо редувам през седмицата, а жълтък давам два пъти в седмицата като вече количеството е 3/4 жълтък.
Понеже Филип вече е на 10 месеца и 4 дни ще въведа тази седмица и леща в менюто. Грах и зелен боб са въведени, но в нашата къща се яде много леща и боб както и нахут. Затова сега с това ще се заема.

Относно заспиването, ами все още заспива на ръце/гърда. И все още не пие вода…

# 173
Давам орехи. Още не съм давала други ядки. Ще взема бадеми, ще кисна 12 часа и ще дам. Отдавна съм въвела цяло яйце, ягоди, домати, леща, боб. Нашата яде всичко, което и ние. Сутрин закусвам сандвич и правя и на нея, и тя си го яде.

# 174
Включвам се рядко, но ви чета с интерес Simple Smile
По темата хранене: Елица е все още на три хранения с твърда храна (10.30, 13.30, 17.00), а сутрешното и вечерното са все още с мляко.
За закуската в 10.30 давам каша, кускус, попара, "качамак" с царевична каша 😆
За обяд - като вас: зеленчукови пюрета с редуване на месо, жълтък, риба... От бобовите още имам да въвеждам
За следобедна закуска - каша с плод най-често.
Между храненията или с някое от тях вече и цели плодове, зеленчуци, коричка хляб, бисквита...
И аз все още изчаквам с някои храни, докато стане на годинка, въпреки че вече силно се замислям, дали да не й дам кисело мляко - аз на него съм израснала 😀.
Вече пие повече вода - от чаша от "магичните", които не се разливат или от чаша с бебешка сламка. Педиатърката предложи и плодови сокове да давам, но съм малко резервирана и по отношение на фруктозата...
От септември отварят държавната кухня, през август бяха в отпуск. Но докато взема бележки от личната, докато се регистрираме... ще стане октомври Simple Smile Иначе мисля, че ще е улеснение. Доколкото четох и се интересувах, дават 3 порции по 190г - супа, основно и десерт, които да се разпределят в различните хранения. Очевидно ще трябва и да се добавя по нещо още Simple Smile
Зъбите са вече 6, като растат и още, защото постоянно нещо дъвче, обикновено пластмасови шишета, капачки, т.н. Играчки по-рядко 🙃😄 Мажа й венците с Дентокинд, който много ми го хвалеха и ми се струва оправдано.
Все още няма много "думички", освен "Айде" и "Ей" 😄 - държи ни под контрол.
Все повече се движи, пълзи, но не се изправя самостоятелно още.
И вече много малко спи през деня... И следобедния сън намаля - вече направо нямам идеи с какво да я занимавам, защото всичко й писва бързо 🙃
Дайте идеи за успешни занимателни играчки? Бънджи ползвате ли? Ще свърши хубавото време, ще останем повече вкъщи и просто не зная как ще се забавляваме...
Учите ли вече сладурите на гърне? По препоръка на нашата педиатърка вече  слагам Елица след сън и преди лягане, но засега още не забелязвам да й е станало ясно защо 😄
Весели слънчеви дни на всички 🌞

# 175
Аз още от 6 месеца я уча на гърне, тя още в началото взе да пишка там, но чак последните седмици сериозно се хванах да хващам почти всичко. От една седмица всеки ден ака в гърнето, а преди това не акаше всеки ден, но определено имаше нужда съдейки по газовете. Определено добре и се отрази да ползва гърнето за ако, не обича да си ака в памперса. То кой ли обича да си ака в гащите. Много по-лесно се чисти дупе след акане в гърне, а и не се дразни кожата наоколо.

За акането най-накрая ми се получи, като взех да я държа по-дълго, като виждам, че и се ака. Почти винаги ака след кърмене (веднъж след твърда храна - като и е пълно стомахчето) - пуска се и почва да се върти и да гледа в една точка, може и малко пръц. Слагам я на гърнето и и давам играчки, може и музика да пусна, даже и и давам да суче. Ако тръгне да става и виждам, че и се ака, в слагам обратно и продължавам да я занимавам и тя тогава често започва да ака. Обикновено на два пъти поне се напъва.

За пишкането наистина веднага след всяко събуждане е най-лесно, както и след хранене. Също и при смяна на памперса може. Може да се наложи малко повече да седи в началото, докато се изпишка и като го направи, следват шумни поздравления. Също и по време на пишкането се казва пишшшш и след време вече знае какво значи този звук. Може и някой жест да се прави - аз се опитвам да я науча на жестове, но тя не прави засега. Също и на тази възраст много бебета искат усамотение, докато пишкат. Някой път трябва да и обърна гръб или даже да изляза за една секунда, за да се изпишка.

# 176
Момичета, купихте ли вече някакви обувчици на децата ? На какви се спряхте?

# 177
Аз купих Колев и Колев, там открихме номер, който да ѝ става. Макар, че и 16 ѝ е малко голямо, ама поне не са като плавници...

# 178
Аз купих Колев и Колев, там открихме номер, който да ѝ става. Макар, че и 16 ѝ е малко голямо, ама поне не са като плавници...

И ние от там, ама вече са му малки след половин месец и трябва да купуваме нови - 19 номер.

# 179
Майките, които слагат активно на гърне - как го правите като излизате навън. Ние през уикенда почти не се прибраме и не знам как бих мога да съчетая излизането с гърнето.
За обувките - щяхме да вземем биомеханикс, но консултантката от 1001 пантофки ни каза да изчакаме ,защото бебето още прави по няколко крачки настрани като се държи за упора. Ако му сложим обувки щял да спре. Та ще изчакаме още няколко седмици и ще вземем биомеханикс.

Общи условия

Активация на акаунт