Ноемврийски бебета 2024 - тема 4

• 6 296
  • 221
  •   1
Отговори
# 195
Момичета, как сте? Нещо нашата тема е най-тиха. Явно всички са заети покрай децата. Искам да ви питам ,как гд ви минават дните? Има ли бебета на 1 дрямка вече? Някой научил ли се е на гърне? Идеи за занимания и игри? Нашият главно иска да лази идваме а се изправя. Играчките почти не го вълнуват. Сега като че ли най се забавлява на музикални книжки, но ми се иска и някакви други играчки да му вземем. Имаме кубчета за редене ,но само ги бута, не успя да ги реди,както и сортерите.

# 196
  • София
Досега дните минаваха добре навън, но днес ситуацията хич не ми хареса. При нас от две седмици някъде дремките са две, няма шанс за една.
Моят сега се научи да стои прав и и дома иска само да стои подпрян на музикалната масичка. За играчки харесва всичко което като удря издава силен звук и тропа по пода. Но той се заиграва сам, сутрин по един час го оставям. Доста срички казва и много прави физиономии и ни имитира.
За шега го сложих на гърне и се изпишка. И оттогава използвам главно моментите като се събуди и не е пишкал да го сложа и досега няма пропуск. Почна и да ака, днес два от трите пъти, в които го сложих на гърне. Държа го по две-три мин, и досега няма празно гърне. Но не ми е самоцел, няма да го държа зимата събут. По-скоро да свиква, да се учи какво се прави там и да не плаче от гърнето. Два-три пъти на ден.
От октомври го записах на кухня

Момичета, как сте? Нещо нашата тема е най-тиха. Явно всички са заети покрай децата. Искам да ви питам ,как гд ви минават дните? Има ли бебета на 1 дрямка вече? Някой научил ли се е на гърне? Идеи за занимания и игри? Нашият главно иска да лази идваме а се изправя. Играчките почти не го вълнуват. Сега като че ли най се забавлява на музикални книжки, но ми се иска и някакви други играчки да му вземем. Имаме кубчета за редене ,но само ги бута, не успя да ги реди,както и сортерите.

# 197
Една дрямка е далечен мираж, а вече сме на 11 месеца. На гърнето обаче добре се справя и определено предпочита там, особено за акото. Като е с баща си и аз работя, той по-малко хваща, но с мен рядко мокри памперса. Даже се събужда суха сутрин повечето дни. Някой път почва да недоволства и да шава по определен начин и на мен вече ми е ясно, че това значи, че и се пишка. Често я слагам на гърнето успешно, но някой път не ми позволява и след няколко минути пишка в памперса. Забелязвам, че обикновено прави така, ако има проблем с газове/ако. Мисля си да почна и през нощта да я слагам на гърне, може би по-добре ще спи, но не съм пробвала още.

И на тази възраст са малки още да редят и да сортират. Сега всичко се яде и се ръфа. Любими играчки - прахосмукачката е номер едно, няма конкурент. Като я чуе, и всичко останало няма значение вече. Такова вълнение. Пълзи към нея с такова устремление. И после като я хване, няма пускане. Други любими играчки - дистанционно, кутийки с хапчета, които дрънчат, лъжици. Стигнах до извода, че няма смисъл да купувам повече играчки, то така или иначе ще я засипят за рождения ден и Коледа. Обича и да отваря и затваря книжки и тези, които имат като прозорчета, са и любими. Също много обича като намери нещо пълно с разни неща, да почне да ги вади - играчките от коша на Икея, прането от коша за пране - абе много обича да вади. Също и като намери рулото с тоалетната хартия, падна едно развиване, но това не е за всеки ден (естествено, че татко и я беше оставил). Много обича и врати и да ги мести между ръцете си и някой път и успява да си затвори вратата на стаята самичка и ми става много смешно

# 198
И моето човече е на две дремки все още, не мисля, че е готова за една все още. На гърне не съм я слагала, тамън се бях надъхала да пробвам и взе, че се разболя и го отложих. Ще я слагам да свиква, пък ще видим.
От вторник пие антибиотик, заради отит. Опазих я 11 месеца, а така ми се искаше да е повече... Пред кабинета на доктора беше някакъв ужас след почивните дни, всички кихат, кашлят, та и аз се тръшнах с някаква гадост, само ММ оцеля да не е болен. 🤡

Вече има 5 зъба, като последния път изкара два наведнъж.
Играчки има хиляди, заиграва се самичка, най-вече тропа играчките една в друга, всичко естествено отива в устата. Онзи ден даже се почерпи с пясък за първи път, дори не знам как успя. "Подрежда" ми шкафовете и кошовете, всичко се вади и хвърля.
Ходи иначе много добре, хваната за една ръка, но я е страх да се пусне самичка за повече от една, две крачки. И аз съм я записала на кухня от идния месец, предполагам, че няма да имаме проблеми, тя яде всичко и не е претенциозна.

Подготвяме рождения ѝ ден, дойде си време почти, нали е една от най-големите тук, та се вълнувам и тези дни са ме налегнали едни мисли, не усетих кога мина тази година. Вече въобще не прилича на бебе, а си е малко момиченце. 🥺

# 199
Да, наистина нашата тема е много тиха, но и от началото тука не се коментира много.
Относно игрите, мога да споделя нещо, което поне при моето дете работи доста добре - кошарата за игра оставих панерче, пълно с различни играчки. На английски се казва sensory basket. Идеята е да има четири до пет различни по вид неща - нещо дрънкащо, книжка, плюшена играчка, може от домакинството безопасен предмет. И веднъж в седмицата сменям всичко, А понякога вадя една играчка и просто слагам друга на нейно място. Наскоро имах сложен ластик за коса в кутийка за биберон - еее, голяма игра падна.  Много обича да обръща панерчето и да вади всичко от там.
Не е ли рано за една дрямка още? И Алекс спи по 2пъти на ден.
Onirique, стискам палци за бързо възстановяване! Много съжалявам за антибиотика, напълно те разбирам, че не си искала да даваш, но мисля че по-добре така, отколкото да се влоши!
С ходенето до никъде не сме, няма никакво желание. Прави една-две крачки с мен и кляка да лази 🤣
Записах го на кухня да опитаме другата седмица, да видя дали ще му хареса. Две три частни съм си харесала,но от малкия зависи коя ще му допадне. Това с пълненето на бурканчета в държавната ме отблъсква , все едно сме в 90те.

# 200
  • София
Аз взимам частна кухня (не всеки ден), Фуристо и Юначе, харесва ги. От 1-ви октомври съм го записала и на държавна кухня, да видим 😀 Иначе видях, че хората си взимат директно пълни бурканчетата, не наливат на място, поне в нашия пункт.

# 201
Привет, аз възлагам също големи надежди на държавната кухня от другата седмица. До сега основно аз му приготвям храната, но си отнема време, въпреки че- "какво толкова- свариш два картофа и един морков....) Simple Smile
За играчките- имам и аз панерче с различни играчки, но не ги сменям много често. Давам му ги сутрин само в леглото, но далеч по- интересни са му вратите на гардероба, които вече стига. Беше успял даже веднъж да извади дрехите от един рафт.. Иначе в момента като че ли най- интересно му е да се придвижва- лази и от скоро на четири крака, да се изправя и да стои прав и да сваля всичко, което успее да хване така. Опитва се да се качва на дивана, но все още не му се получава. Гледам да сме навън повече, колкото времето позволява.
Спането при нас се промени доста напоследък и се чудя дали да не пробвам с една дрямка- сутрин заспива чак към 11:30 и спи до към 12:00- 12:30 и после следобедния сън е вече от 15:00- 15:15 понякога и до 18:00 ако не го събудя. Съответно и вечер си ляга вече по- късно. Струва ми се малък още за една дрямка- на 10 и половина е.

# 202
Изобщо не мога да пиша откакто малката проходи. Днес почиствах разсипана саксия и изкоренено цвете. Оставена за точно 1 минута и то имаше човек в стаята, но на 3 метра.
Взехме рокличка за първия рожден ден. Учим се да слизаме по стълби. Ходи на гърне, когато я сложим. Ще махаме памперса през коледната ваканция, че покрай работата ми, много бременна жена и частни ученици изобщо няма как да се учим на гърне. А имах желание, но това е положението като прекратих майчинството.

# 203
Привет,

ох ами 🤣✌😁 психиатрия е и при нас.
Вчера се върнахме от морето - за последно тая година бяхме. На отиване пътуването даже беше приятно, но на връщане…. Просто се зарекох, че скоро няма да ходим на повече от час и половина разстояние докато не се освести малко дребното.

Иначе, спането напоследък не се е променило много. Пробвах с една дрямка, но не е готов. Противно на това спи по 10-11 часа непробуден нощен сън. Сутрин заспива към 10:30/11:30 и спи до към 12:00/12:30/13:00 и после следобедния сън е вече от 16:00-17:30 понякога и до 18:00 ако не го събудя. Вечер си ляга както обикновено - с кокошките. Струва ми се малък още за една дрямка макар да направи 11 месеца.

От два месеца някъде го къпем с тази седналата вана аз я наричам на ok baby и е голям цирк. Но стои сам и се държи докато го търкам като индийче в Ганг. 😆

С ходенето съм доста доволна макар да стои изправен от 8-ми месец и все още да не върви самостоятелно - върви си в кошарата и извън нея, опира се по мебелите и върви, върви с мен като ме държи за една ръка, но сам не смее все още - успява да направи най-много три крачки сам без помощ и стои по 18-20 секунди без да се държи някъде. Отива си до чекмеджетата, отваря ги, тряска ги, отваря вратичките на шкафовете - вади всичко от там 😒

С гърнето съм доволна - като бяхме на лекар за пишката (при д-р Цанова) тя каза, че трябвало да сяда на гърне от 8-ми месец.
Аз, естествено, бях много шокирана дали не е много рано.
От 10 месец го слагах на гърне и започна да чурка вътре - естествено без да разбира какво прави. Чиста случайност. Но по-важното ми бе да се запознае с гърнето и да не бяга от него и да не плаче. Че изчетох много гадни неща за това.
Та, на мен като цяло не ми е самоцел това гърне, повече се чудя на обществения натиск - очаквам от детето като проговори да си казва и да реагираме, но да се гоним като котка и мишка тука за престиж, за да обявя колко ми е умно детето, понеже акото му е цопнало случайно в гърнето - е сори, ама … да, около мене има такива майки и много се чудя кому е нужно това търчане и натискане на детето. То реве, тя го бута на гърнето, зор та зор 🥸 то става и реве, тя го пляска…
Та, от 4.9 ака в гърне, но не защото е върха (е, върха е, де, нали всяка майка има най-прекрасното дете 😏), но защото му познавам нуждите, кога ака и знам как да го хвана, за да се изтропости в гърнето. Това е всичко. Това е просто успех за мен. Неговият ще дойде като почне да си казва. А и имам чувството, че му харесва да е чистичък след ако.
Какво да искаме от тях в момента - не могат да говорят, имат незряла нервна система, тепърва ще се учат да култивират емоциите си, едва разбират къде им е главата и къде дупарата, ние искаме дисертация за гърнето да пишат….

Зъби Филип няма. Нито един. 😁
Само се напъва - той ли, зъбите ли, не знам вече кой и за какво се бори в тая уста. Но пък онзи ден яде сандвичи с шунка, масло и кашкавал. Ръска и хляб. Почти няма храна, която да не е ял - само патладжан и агнешко не ял всъщност от обичайните за нашата кухня. Онзи ден даже маслини му давах. Яде пица, но без гъби… само с продукти с ясен произход, разбира се… телешко варено му е в топ три и измести заешкото с карфиол, на което пъшкаше докато яде.

Интелектуално се развива добре - научи се да си бърка в носа и да се смее докато го прави като след това пробва деликатеса с устата си.
Рови ми в пъпчето и в ухото на баща си. От там, слава Богу, не вади нищо, което да дегустира.

Все още кърмя, защото отказва да пие вода и е точно като в ония мемета с децата, които правят акробатични стойки докато биват кърмени ☹ ням чаша или шише, които да не пробвахме - не и не и това е. От течностите пие само боза. Радомирска. И то в чаша за кафе. 😩

Емиииии…. Това е от мен. 😃

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 17:20 от Vrabchenze

# 204
И аз не съм писала от много време...
Моята дъщеря зъби няма... Нито 1.
От няколко нощи се буди още повече от преди, отделно е с хрема, а снощи вдигна и 37,7, но я свали сама. Капя капки и давам биозин кидс и камилия.

Има ли мами, които вече взимат държавна? Записах я преди 2 седмици и се чудя кога ли ще се обявят. Са сега яде Юначе, ама 15 лв на ден нещо ми е много

# 205
Аз взимам вече втори ден държавна кухня и съм доста доволна, малката ламя не прощава на нищо..😃 Само десерта дето още не сме пробвали, че вчера нагостих паркета в хола с него. Днешното основно беше телешко с ориз, така хубаво ми замириса, че за малко и аз да се почерпя.

# 206
Аз взимам вече втори ден държавна кухня и съм доста доволна, малката ламя не прощава на нищо..😃 Само десерта дето още не сме пробвали, че вчера нагостих паркета в хола с него. Днешното основно беше телешко с ориз, така хубаво ми замириса, че за малко и аз да се почерпя.
[/quo

Колко време чака за обаждане?
Знам, че навсякъде в различно, но ми е чудно

# 207
Аз съм към Западен парк и не съм чакала въобще, веднага я взеха малката.

# 208
  • София
И аз втори ден взимам държавна кухня. Десертите не стават 😀 Основното и супата са вкусни, но са малки като грамаж, особено супата…

# 209
Взимаме и ние втори ден, добре е и според мен. Само за кремчетата още се чудя дали и по колко да му давам. Към супата е предвидено май да се добавя сухар/хляб.

Общи условия

Активация на акаунт