Ноемврийски бебета 2024 - тема 4

• 7 401
  • 240
  •   1
Отговори
# 45
Филип не спира да лази, да пружинира, да се изправя на крака и иска да го води някой постоянно, за да крачи.
Да, знам, че това е топ, обаче съм изстискана. Затова го мятам в кошарата с играчките и се занимава сам. Гука си и си бърбори там на бебешки. Предимно иска музикални играчки. Сега го наблюдавам към кои играчки няма вече интерес и кои играчки да махна.
Аз играя по 10-на минути с него, после пак отивам да правя нещо. Като цяло умее да се занимава сам и това е топ според мен.

Венците са се надули и от самолет се виждат, но няма зъби. Яде де що види всичко по пътя си. Има цяла кошница с гризалки, но си чеше зъбите като ръфа таблата на леглото 😬

Иначе имам проблеми с неговото хранене - от 3-4 дни насам не успява да си изяде 200-те грама количество за закуска и за обяд. Късмет е, ако въобще половината успее. Всяка лъжица е мъка и е съпроводена с неистови увещания и молби от моя страна. Не знам как да ви обясня усещането за безсилие.
Едва следобяда яде с охота. Продължава да не иска да пие вода. Напоследък, последните 3 дни, ляга за дрямка в 8:30 до 10 сутринта, и после чак в 15-16ч., което прави и яденето, и съня кошмар. Има прекалено голям ИБ и това е проблем. Всичко беше наред, денят беше топ-структуриран. Нямам представа какво да правя, честно. А вече и аз самата не знам какво правя… детето е дявол в премяна на бебе със сини очи, казвам ви, на предела съм на силите и търпението си… страшна игра на нерви е.

# 46
  • София
Привет и от мен и запис в новата тема. Чета, нищо че не пиша, взимам акъл. Моят нали е от по малките, точно стана на 8 месеца. Много се кефи да пея "Пляс, пляс ръчички" и вече пляска като го чуе, по скоро тупа като на барабан. Той засега се заиграва сам, от седмица-две седи хубаво и почти само тази поза иска с играчки между крачетата. Мога да го прилъжа с играчка,  но в като ястреб и го носим и види нещо, топ фаворити са бутилките за вода и ключовете. Ааа, и още примира от кеф да се гледа в огледалата нарциса, като ревне така го успокоявам.
Два и месеца и малко го захранвам и е много добре. Обяд зеленчуково пюре с яйце или заешко. Втора закуска (6 пъти се храни) каша с плод. Иска ми се кашата да мине следобед и е време да мисля друг тип закуска, кускус, попарка, качамак. И да питам.
1.Първо дадохте млечни или глутен 🤔
2.Купих оризов кус кус, пише да се вари в зеленчуков бульон. Някоя правила ли е? И има ли други начини, че това не ми звучи апетитно.
Надявам се да не ви морят жегите, ние до обяд сме в парка, следобед на балкона в леген и е голям кеф

# 47
Врабченце, увещанията и молбите да се яде ще изиграят лоша шега в бъдеще, когато асоциацията за ядене ще се затвърди като мъчение. Аз лично борби за хранене не водя. Бебетата знаят колко им трябва и колко искат да ядат и не бива да им нарушаваме тази интуиция с нашите изисквания за това колко трябвало да изядат на всяко хранене. Колкото изяде, изяде. Важното е храната да е нещо приятно, а не насила и не бебето да се впише в някакви дневни дажби измислени от някой си. Също е важно бебето да се научи да следва сигналите на тялото си за глад и ситост - важно умение за цял живот.

4 часа будуване не ми се виждат напълно нормални на тази възраст. Аз и борби за сън не водя. Като иска, спи. От нерви няма смисъл. Водя се по детето. Много по-лесно е за всички, когато нищо не е насила

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 15:43 от Zimk02

# 48
Zimk02 Няма как да не се съглася с теб! Ние захранваме по ЗВБ,  но няма значение метода, важно е да не свързва бебето храненето с негативни емоции. Неща от типа: лъжичка за мама, баба, стринка, игра на самолетче с храната, насила бутане на лъжицата, гонене на бебето с храна и подобни са абсолютно противопоказни в дългосрочен план. Все пак това е ЗАхранване, а не НАхранване, тоест запознаване на бебето с различни вкусове. Колкото изяде, толкова! В крайна сметка се предполага,че до годинката млякото под всякаква форма е основна храна! Не пробутвам на никого ЗВБ,  но педиатрите е крайно време да се осъзнаят,че бутане насила да изяде определен грамаж не е окей. Тях никой не ги кара да ядат насила ,нали? Тази тема ме напряга доста, но както и да е. Идеята е ,че бебето не трябва да свързва нищо с негативни чувства -ходене на гърне, спане, хранене, игра и тн. При нас също спането е когато той реши. Засега още е на 3 дремки, с обща продължителност 3 часа. Еми консултанти по сън това препоръчват, а не сме дали една стотинка. В процес е на махане на третата и скоро сам ще си покаже като е готов. Много дълго стана ,но все пак в заключение слушайте си бебетата най-вече,а педиатрите с много голяма доза критично мислене.

# 49
Да, бе, знам че сте прави за това. Наистина го осъзнавам, но докато пиша тука, станаха 6 часа и половина будуване… ами ще се водя по него, ама не знам докъде ще я докараме….

Вече е следобяда, той е пред трето ядене, а е ял колкото за едно за целия ден. И вероятно няма да яде и следобедната закуска, защото ще се трупяса да спи.

Вода… това е мираж… нямам идея какво да правя и си сипах една бира. Да прави каквото ще!

# 50
Врабченце, имай предвид, че зъбките, жегите също влияят на яденето. Последните дни забелязвам, че яде по-малко и не с този огромен апетит, който си има, та мисля, че при нас е точно зъби и жеги. И личната днес каза ако не иска, да не я насилвам, колкото, толкова.

Иначе не знам на какво да го отдам ама ИБ трудно ги добутва. Мине ли се час и половина и лека полека започва да показва признаци, че и се доспива, от там разбира се деня тръгва малко назад. Все още е на 3 дремки, но така спи през деня, че от няколко дни добавя и някаква четвърта, защото другите са някакви кратки. В повечето случаи добутвам някак си до 2-2,5 часа, но не би ли трябвало да ги увеличава.

Отделно наскоро бях питала за раното ставане, вече започна да се буди в 5:20 и се получава един омагьосан кръг. Няма значение в колко ляга вечер.

# 51
И при нас е така. Както казах все още е на 3, въпреки,че всички казват да е на 2. На вторият час му се приспива , а знам,че преспокойно може да изкара 3. Това,което правя е да го изкарам навън или на терасата, пускаме заедно прахосмукачка,  развеждам го из стаята,  държат го докато готвя. Като цяло да не е в кошарата за игра,защото монотонността ги приспива.
Иначе и нашият се буди в 520, но аз го отдавам на това че трябва да махне едната дрямка и просто чакам да се случи.  Приех си съдбата. 😃
Имайте предвид,че сега в 8ми месец има регресия на съня, голям скок в растежа, на повечето ги мъчат зъби, жега им е, и на тях не им е лесно.

# 52
  • София
_Miss_, в омагьосания кръг на малко будуване денем, което компенсира с ранно ставане. И ние бяхме така преди прехода и започнах да му увеличавам плавно интервалите, защото ми правеше будувания нощем или буденки в 5:40 😀 Оправихме това, сега друго нагласяме, но така е с бебешкия сън….За съжаление, или не, не знам, но съм от хората, които имат нужда от някаква структура, бебето усещам е така също и ако го оставя да ми показва кога да спи и да будува…не знам къде ще му излезне края 😀🫠

Иначе и моят напоследък не яде много, но и аз не го натискам. Като не иска твърда храна, предлагам мляко, по-малко, но по-често е напоследък. Сега му изби и преден резец, жега е, та да…не им е лесно на бебоците 🙂

# 53
Някои бебета имат нужда от повече сън, други от по-малко. Не разбирам защо да се държи едно бебе будно, като му се спи, защото трябвало да издържа повече.

# 54
Зимк, така е, това са бебета все пак, развиват се постоянно, но според мен трябва и малко помощ от наша страна, за да не излизат нещата извън контрол. Имам позната, която така беше изпуснала нещата, че бебето беше обърнало деня с нощта.

# 55
То помощ добре. Светлината например е важна за циркадния ритъм. И няма лошо да се буди бебето всяка сутрин по едно и също време и дневният сън да не се позволява да е много дълъг. Но бебето минава на две дремки, после на една, после и без, когато то е готово, не е нещо, което ние можем да решим. Например някои деца още на 2 години вече нямат нужда от дневен сън (аз съм била от тях и помня как никога не спях в детската градина), а други чак до 6 години си спят и през деня. Същото и с интервалите на будуване. Те са просто ориентировъчни за всяка възраст, не че толкова трябва да са

# 56
  • София
Ами именно, бебетата са различни, при твоето това работи, при моето - не. Слагах го като му се доспиваше и почна да се буди в 5:40 или да ми будува по час през нощта, при все, че вече не се храни нощем. Ми не, мерси, правиш нещо по въпроса 😀

# 57
Моето пък от 3 месеца насам е на интервали бетон 2 часа, даже сутрин по-малко и почти винаги 4 дремки. Не ми пречи просто се чудя до кога ще пеодулжава това 😁

# 58
Момичета,не забравяйте, че зъбките, жегата и новите умения (повишена двигателна активност) са уморителни. Бебоците трябва да свикнат с новия ритъм и е нормално да има временно влошаване на съня. А се натрупва и sleep dept, ако дори един ден не спят добре, мъничката душичка после не може да заспи ,защото е преуморена.

# 59
Ние не налагаме нищо на детето, свързано със съня. Гледаме сънят да е по адекватно време, но не ни е проблем, ако не стане. Може да я задържим будна половин час над желанието ѝ, за да яде и да има после хубав следобеден сън. Много сме далеч от "трябва да има 2 дремки на тази възраст" или въобще "трябва" каквото и да било. Когато каквото се получи, това е. Има дни, в които детето сякаш спи по цял ден. Има дни като днес, в които детето спи общо един час и ни разказва играта, а и своята собствена Joy Ако Я сложим да легне следобяд и не заспи повече от час, я взимаме и влизаме в басейна. Там се изморява и след малко е готова пак за сън. Днес и това не свърши работа, но пък вечерта как стабилно си заспа веднага, не дочака ни приказка, ни нищо.

Общи условия

Активация на акаунт