Ноемврийски бебета 2024 - тема 4

• 7 410
  • 240
  •   1
Отговори
# 60
И при нас всеки ден е различен. Различно яде, различно спи. Сега като я мъчи зъбчето, иска нон стоп да суче.

Аз не съм забелязала да спи по-зле или да заспива по-трудно, ако е преуморена. Напротив даже. Ако не и се спи, излизаме навън - това от баба и го научих. Е, в жегите не винаги става, тогава просто си играем още, докато се умори пак. Единственото, че ако е преуморена, заспива доста бързо, преди да се наяде напълно и се буди да яде пак.

# 61
Момичета, вашите бебоци на колко хранения са и през колко време (като млякото също го броя за хранене)? Ние сме на 5 хранения през 3 часа. Искам да ги направя през 4, но тогава ще станат само 4 хранения, което ми се струва малко за бебе на 8-9 месеца.

# 62
Моето си е на 4 хранения през 4 часа, но си изяжда големи порции, по 190-200гр, между тях давам някакъв малък снак (плод, бисквитка, оризовка, т.н.). Пробвала съм и по-начесто да се храни, ама няколко пъти я прехраних и повръщаше. Напоследък даже вечер не си изяжда и цялото мляко, оставя едни 30мл. Дребос е, на 9 месеца е 6.800кг. 😃

# 63
На поискване е. Две хранения с храна на столчето, може и нещо отделно да и дадем да гризе, ако го види. През останалото време суче колкото и когато поиска, често на два часа

# 64
При нас са 5 храненията- на обяд хапва зеленчуково пюре с месо или жълтък, следобед- само плод или плод с кисело мляко/бисквитка/овесени ядки, и останалите три- закуска, вечеря и преди сън- суче. След морето ще заместя и вечерята и малко по- нататък- след месец-два, и закуската.
Вие какво давате за вечеря? Супа или нещо друго? Друг вариант, за който си мислех, е заленчуково пюре пак, но без месо/жълтък. Може би нещо със сухарчета/спагети/други макаронени варива. Мисля и от към 10-11 месец да започна да давам и от нашата храна като или ще готвим без сол или ще му отделям в друга тенджерка преди да посолим. Не пържим и като цяло не ядем мазни, пикантни храни, така че според мен в повечето случаи ще е подходяща храната.

# 65
И при нас са 5 хранения. Сутрин, преди обяд, следобяд и вечер давам да суче. Първо мислих дали не и е много млякото, но реално тя не изпива да кажем 180 мл и мисля, че има баланс Grinning

На обяд давам пюре, следобяд плодове, кисело мляко с овесени ядки, правя някакви бисквитки, каши давам малко по-рядко. Започнах и закуска да предлагам.

Интервала е различен, но е между 3 и 4 часа.

# 66
Благодаря за отговорите! А какво дадохте първо да гризка ? Аз до сега всичко пасирам много гладко и малко да усети, че има по-едро и плюе и ми се иска да му дам нещо сам да си хване и да си гризка, но не знам какво много ме е страх да не се задави.

# 67
Коричка хляб е добър избор. Може и парче жилаво месо. Моето бебче много харесва и печена круша и ябълка (реже се на две, махат се семките, може да се можели) и се слага във фурната на 200 градуса за около 30 минути, може с или без олио), но те се разпадат в ръцете. Също може и добре узряла праскова или кайсия, те също се хлъзгат и се разпадат, но са голям хит. Може и да се сложат в мрежичка за плодове и така сам ще се храни и ще изкарва парченца.

# 68
Manuela1992, браво на вас! Аз толкова се опитвах да направя на малката 5 хранения, и не стана, само повръщаше. От няколко месеца е на 4 хранения. Сутрин в 6 мляко, обяд в 12 пюре, следобедна в 4 каша или нещо плодово, и вечеря в 19:30 мляко. Много рядко успявам в 10 сутринта да ѝ дам храна.

Аз от рано започнах да пасирам по-едро (без да искам стана даже). Коричка хляб давам най-редовно. Също понякога го раздавам ЗВБ и давам цяло броколче, морковче, парче тофу, картоф, яйце. Така детето само си прие по-едрите неща.

# 69
И нашия господин има 5 основни хранения + едно междинно. Като цяло сурин става в 5 пие мляко, след това спи до 7, към 8:30 има отново мляко, 10:30 му давам някакъв плод, предимно парченца и той си хапва сам, но количеството е много малко, в 12:30-13ч. обядва, към 16:30ч. яде следобедна закуска и в 20ч. пие пак мляко и си ляга.
От утре ще започна да му давам закуска в 8:30, вместо мляко. Подготвила съм си няколко разлини варианта. Много ми се иска да започна да му правя палачинки с плодове, омлетчета, но нали не може да ядът белък преди година и още се ограничавам, хаха.

# 70
  • София
Ох, май само ние сме с 6 хранения Grinning. Две заместих, каша с плод (втора закуска) и зеленчуково пюре с яйце или заешко (обяд). Сега се минавам към млечни и глутен, за да минат за втората закуска, а кашата с плод да е следобед. Но няма как да ги направя под 6 хранения като първото е в 6 сутринта, последното в 9. Твърдите храни са му по 180-190  грама, млякото е 3×150 и вечер 170.
И сме на три дремки (тотално бебе), сутрин спи до 8.20, после след 11 около половин час, час и половина следобед (13.30-15 часа) и последна дрямка около 30 Мин след 17.30-18 часа.
И така излизаме само до парка почти.

# 71
Малката я захраних с белтък на 8 месеца. 😃
И поне веднъж в седмицата ѝ правя омлет или бъркани яйца (едно яйце, де) , да не е само жълтък.

# 72
И аз съм дала вече белтък. Изобщо не следвам схемите по българския метод, последните проучвания доказват,че алергените е хубаво да се представят и включват редовно в менюто още след 6ти месец. Само тахани/ядки не съм давала ,но на къщата на морето нямам възможност да набавя качествени такива - ще започна като се приберем.

Едит: малкият направи някаква интересна реакция от ягодите. Първо му дадох две-три лъжички домашно пюре (на пара и смлени). Много му хареса и ми се разсърди, че не му дадох повече. На другия ден му дадох пак няколко лъжички, И понеже пак се разсърди/ разплака - му дадох повече. Същия ден следобед му се появиха червени петна по гърба. Изчезнаха до края на деня. След това ягоди не съм давала, доколкото четох може да е от хистамините в плода. Някой от вас има ли опит с ягоди, давала ли е на бебето си вече?

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 16:57 от slanchogledka^

# 73
Ние захранваме по ЗВБ и вече е ял всички алергени - белтък на 6 месеца още, тахан от кашу засега съм дала само, ягоди, лактоза яде почти всеки ден, глутен без никакъв проблем - хляб, кус кус, паста, мъхести плодове. Колкото по-рано, толкова по-добре! Не робувайте на бг стандартите цяло яйце на 2 години от страх да не е алергични детето. По презумпция децата не са алергични към нищо до доказване на противното. А в Бг се третират като алергични към всичко до доказване на противното, което е абсурдно. Разбира се , ако имате тежки хранителни алергии в семейството, тогава вече се внимава повече и по специфичен начин се въвеждат, ко не и много по-късно. Крайно време е малко да се ъпдейтнем на тази тема!

# 74
Аз не съм в БГ и аз почти всички алергени съм дала вече (включително фъстък, кашу, шам фъстък, орехи, сусам), но не е вярно, че е правилно ей така да се дават. Дават се по един алерген три дни поред с постепенно увеличаваща се доза и се следи за реакция - обикновено реакция има на втория или третия ден чак. След това продължават да се дават поне веднъж-два пъти седмично. Аз винаги давам нов алерген в делничен ден сутринта, за да е по-лесно да намерим лекарска помощ, ако се наложи.

Лактозата не е алерген, това е захарта в млякото.

Моето бебенце здраво се мъчи с горните зъбки. Ей сега баща и и даде стрък селъри от хладилника да си гризка. Тя веднага го взе и го захапа. Направи една кисела физиономия, но продължи да го гризе и така поне 15 минути. Май и харесва.

Общи условия

Активация на акаунт