Ноемврийски бебета 2024 - тема 4

• 8 700
  • 266
  •   1
Отговори
# 255
Честита нова година, момичета! Бъдете здрави Вие и всички Ваши близки!

Ние също правихме прощъпулник в началото на Декември. В тесен кръг, само ние с таткото и двете баби.

Честито Врабченце! Лека бременност и раждане на второто мъниче. Purple Heart Тихичко и аз се записвам с втора бременност, но при мен още е рано. Бебче се очаква за края на Август, за сега съм в 6гс.

Дами, как се понесе последната ваксина при Вас (МПР)? Наложи се да я отложим с един месец, защото боледувахме дружно вкъщи 2 пъти в един месец, и сега съм го записала за този четвъртък. Притеснявам се пак да не сме нещо лепнали, защото последните дни мен ме наболява гърло, но пък други оплаквания няма нито ММ нито детето сякаш. Ще му пусна изследвания ден преди деня за ваксината, но се чудя дали да не изчакам пак...

То пък ако все се чака все нещо ново ще излезе, знам ли... Имаше ли по-сериозни реакции при Вас?

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 13:29 от mishmash9

# 256
Благодаря Ви, момичета!
(Тихо) Честитя и на mishmash9 🧸

Ние бяхме болни от 6.12 до сега вкл. Аз предимно с ринит, хрема, а малкият даже по-леко от мен го изкара. Абе постоянно ми се цеди сопол като на дете в детската градина.

Ваксината за Паротит, Морбили и Рубеола Филип я понесе отлично - нямаше абсолютно никаква реакция. Само да отбележа, че педиатърката каза в деня на ваксината детето да изяде едно цяло яйце, за да е сигурна, че няма алергии от яйца. Ваксината му беше рано сутринта в 8:10, т аз му дадох яйцето вечерта преди това. Но за него яйцето не е нова храна. Така че не съм се притеснявала.
Не виждам за какво да се притеснявате и вие. Нито му се е спало, нито се е подувал, нито е вдигал температура, но при него стандартно се отлагат всички ваксини, знаете, още от февруари миналата година като направи АБКМ 🤨 и оттам даже не гледам кое кога - педиатърката ги следи тия неща и се разбираме от ваксина за ваксина.

Планираме да го пуснем догодина пролетта на градина (ще бъде на 2,5г.). И за тогава ще говоря с педи да го бодне и срещу варицела.

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 11:25 от Vrabchenze

# 257
Тихичко честото и на теб, mishmash! 🍀

Ваксината срещу морбили моето я понесе добре, но тя е така досега с почти всички ваксини. Около 10-я ден леко се обрина и се поду един лимфен възел в ингвиналната област и това беше.

# 258
Честита Нова година!
Честито и на vrabchentse и mishmash - какво по-хубаво от това да се ражда нов живот 😊
Елица още не ходи, въпреки че става все по-стабилна и понякога не се държи за нищо, а стои изправена. Моля споделете опит и съвети при прохождането - мен този етап доста ме притеснява...
Още й давам преходно мляко, обикновено сутрин, защото тогава добавям и витамин Д, както и Биозина покрай празниците.
Но вече обмислям шишето с биберон да го махна изцяло - има си шише с човка, от което пие много успешно сама Simple Smile При другите хранения отдавна е на чаша, но или със сламка или от магическите. Не съм се осмелявала още с обикновена чаша да й давам самостоятелно да пие, въпреки че такива са уж препоръките до 12-15 м. Вие?
Иначе се гледаме предимно вкъщи, но играчките са вече познати, макар някои да са от скорошните празници. А моите идеи са скромни 😁 Споделете вашите!
Много здрава и щастлива година за вас и семействата ви 🤗

# 259
Моята още от 8-9-месечна възраст си пие от обикновена чашка. Може да я държи сама, но дали ще я хвърли е 50/50, затова обикновено аз и я държа. Обикновената чашка е доста по-лесна за мен - лесно се мие.

За прохождането - важно е всичко вкъщи да е обезопасено, защото изведнъж може да тръгне доста бързо. Моето бебче направо тича вече и трябва още повече внимание

# 260
Ами при Филип помогна много кошарата. Купихме я веднага след като се изправи (в 8-ми месец). Крачи от 7ми месец когато бяхме на море, но не беше самостоятелен. До преди да навърши 12 месеца правеше по 6 крачки сам в кошарата без да се опира. Навръх рождения му ден проходи и се стабилизира до седмица.

Не сме ползвали проходилка, паяк, бънджи или там каквото е. Само Walker и то за кратко, защото веднъж се претрепа. Абе стана си съвсем естествено.

За пиенето от чаша - той отказа още в 6-ти месец да пие от шише и залъгалката едновременно. Нямах избор така че от 8 месец някъде пие от отворена чаша, но само стъклена и прозрачна 🤨
Не признава нито преходна чаша, нито чаша със сламка, нито гяволи… от зор го научих така да се каже 😬🤙

Честита Нова година!
Честито и на vrabchentse и mishmash - какво по-хубаво от това да се ражда нов живот 😊
Елица още не ходи, въпреки че става все по-стабилна и понякога не се държи за нищо, а стои изправена. Моля споделете опит и съвети при прохождането - мен този етап доста ме притеснява...
Още й давам преходно мляко, обикновено сутрин, защото тогава добавям и витамин Д, както и Биозина покрай празниците.
Но вече обмислям шишето с биберон да го махна изцяло - има си шише с човка, от което пие много успешно сама Simple Smile При другите хранения отдавна е на чаша, но или със сламка или от магическите. Не съм се осмелявала още с обикновена чаша да й давам самостоятелно да пие, въпреки че такива са уж препоръките до 12-15 м. Вие?
Иначе се гледаме предимно вкъщи, но играчките са вече познати, макар някои да са от скорошните празници. А моите идеи са скромни 😁 Споделете вашите!
Много здрава и щастлива година за вас и семействата ви 🤗

# 261
Дами, здравейте отново! Може би е дискутирано вече, но не съм видяла, Вашите дечица започнаха ли да казват някои думички?

На 14м стана малкия преди няколко дни и за сега няма интерес да имитира думички, а му говоря по цял ден. Звуците на животните също не е опитвал да имитира, но иначе им се радва. Казва единствено 'мама' и то когато е по-разстроен сякаш. Тати също понякога, но не е толкова отчетливо.

# 262
Моето също не казва много думи, основно тата, баба, мама, не, да и това е. Най-много тата казва. Имитира жестове, кашляне, ама животните не. Сочи, когато я питам кое какво е (е, понякога де). Разбира много, въпреки, че не говори.
Бях се филмирала, че детето изостава, понеже все четях (във фейса най-вече) какви умения имат деца на същата възраст. Чела съм какво ли не, че ползват на 13 месеца между 15 и 20 думи, например. Всичко приключи, когато почнахме да ходим по площадките и да се срещаме с деца на същата възраст, тогава осъзнах, че въобще не ми е изостанало детето.

# 263
Здравейте,включих се в тази тема,за да изкажа притесненията си и да получа някакъв съвет. Сина ми от по-малко от месец,започна да опира палеца в безименния пръст,средния или показалеца на едната ръка,понякога и на двете. Когато го прави държи другите си пръсти леко свити.Сякаш си масажита пръста,или нещо такова.Прави ми впечатление,че го прави най-често като е изморен,или като се загледа,но и през деня. Като се опитам да му ги изпъна се дърпа и си продължава. Вечер докато го кърмя,също прави нещо с ръцете си под завивката. Звънях на лекарката,тя не се притесни,но аз се тревожа. Случвало ли се е при вашите бебета и каква мислите за това? Вероятно ще пиша и в още една тема.

# 264
Момичета,  намерих едно видео за гърнето.
Ето го: https://www.facebook.com/share/r/1Fv7oz9nqe/?mibextid=wwXIfr

Може пък да ни е от полза…

# 265
Момичета,  намерих едно видео за гърнето.
Ето го: https://www.facebook.com/share/r/1Fv7oz9nqe/?mibextid=wwXIfr

Може пък да ни е от полза…

А да бе, ще го чакаме само да ни покаже. Това все едно някой производител на памперси го е писал.

Моето бебче вече си показва, че иска да ходи на гърне и сама сяда и иска сама да се нагласи на него. Не съм я чакала сама да ми каже, че има интерес, а от 6-месечна я слагам на гърнето. Сега има интерес, защото е нещо, с което е запозната. Стои сухичка и често само 1-2 пъти на ден пишка в памперса, останалото е гърнето. След месец-два смятам да махам памперса, аз на нейната възраст не съм била с пелени, нито пък някой от връстниците ми е бил.

# 266
аз на нейната възраст не съм била с пелени, нито пък някой от връстниците ми е бил.
+1
Аз дори се учудвам как нашата още не е научена на гърне, като вече 2 седмици се учим. Обаче ние слагаме памперс за следобедния сън и също когато излизаме да пазаруваме, така че нейното време без памперс не е достатъчно. Освен това сме с бебе и, когато жената ги гледа сама, докато съм на работа, няма шанс да хване сигналите ѝ, а тя още не отива сама до гърнето, и така процесът също се забавя. Но поне знае много добре какво се прави в гърнето, така че имаме надежда Grinning

Общи условия

Активация на акаунт