Ноемврийски бебета 2024 - тема 4

• 7 411
  • 240
  •   1
Отговори
# 225
Смяната на времето не дава отражение при нас засега, преди ставаше между 7 и 7:30, и сега е така. Днес стана в 7:10. И аз не виждам как ще минем към една дрямка на този етап, сутрин много трудно я удържам будна поне до към 10ч. Даже винаги я будя след сутрешния сън, че иначе ще си откара сигурно над час и половина-два да спи. При нас първата дрямка е по-кратка, втората е по-дългата, че да има сили до вечерта. Доста си увеличи последния ИБ, преди до към 20:30 беше заспала, сега заспива между 20:30 и 21:00, но пък нощите са спокойни.
Иначе за прохождането, ден след рождения ѝ ден просто тръгна внезапно сама между стаите. Даже се учудих като я видях. Преди това само хваната за ръчичка ходеше.

# 226
Тази тема е една от най-тихите 😃 Честит първи рожден ден на всички бебчета, които са празнували!❤️
Моето момче има рд чак след 2 седмици. Вече сме поръчали и подготвили всичко и сега само чакаме. Притеснявам се дали всичко ще мине окей. Вече навлиза в период, в който не иска много хора около него. Не искам да го притеснявам с толкова много хора и роднини, но пък в същото време е първи рожден ден и искахме да е специално и да го празнуваме.
Все още е на 2 дремки - около 10 и около 15 часа следобед. Смяната на часа си оказа влияние - вчера стана в 5 😃, а днес - в 6🫠
Надявам се до утре вече да е влязъл в график. Имахме 2-3 дни на 1 дрямка, но пък съм чела ,че около годинката правят фалшив преход и е абсолютно необходимо да имат 2 поне още 1-2 месеца. Трябва да будуват поне 5 часа, за да минат на 1. Ние сме далече засега от това.
Може и да съм писала преди тук, но нашият дълго време го приспивах на ръце с всички допълнителни подкрепления - тупкане ,шъткане, мънкане, какво ли не. 😃 Преди 2 месеца реших,че не може повече така и започнах първо да го гушкам и да правя всичко това ,но оставен на леглото с ръката ми под него. После махнах ръката. След това спрях малко по малко шъткането и тн. Сега вече заспива сам като си имаме рутина. Половин час преди сън го карам в спалнята,  четем книжка , играем Тихи игри. Като стане време вече и виждам ,че му се приспива му давам биба, пускам бял шум. Той започва да обикаля леглото и по някое време си заспива - след около 10 мин. Много трудно ни беше да стигнем до това заспиване и ми се струваше абсолютно невъзможно преди, но пък и той сам си показа,че не иска вече да го пеиспивам. Започна да ме бута и да плаче като го вземех на ръце ,което си е бил ясен знак,че му е писнало от моето тупане и шъткане🤣
Тези от вас, които редовното слагат на гърне - какво правите докато сте навън? Портативно гърне ли сте купили и къде закарвате бебетата да пишкат? Имаме горе долу някакъв успех с гърнето и не ми се иска да го прецаквам като излизаме навън. Много дълго стана ,извинявам се 😃

# 227
И ние сме на годинка вече. Почти е готова да проходи, прави по 2-3 крачки сама. Приспиването с мама е на гърда, с тати на топката, а в яслата я приспиват по техни си начини и успяват. Аз нямам намерение да а приспивам по друг начин скоро време, на гърда е най-лесно и приятно и за двете.

За гърнето - аз скоро ще си вземе портативно, което може да се ползва и за седалка на тоалетна. Видях, че OXO имат такова. Събужда се сухичка и като е с мен, почти винаги е сухичка. Ако можех да съм вкъщи, щях да махна памперса изцяло, но засега ще трябва да изчакам.

Още е на две дремки, но вчера например заспа в 10, събуди се да суче и пак заспа и така 3 часа. После беше в супер настроение и чак за нощния сън заспа пак

# 228
Моята мишка прави годинка на 8-ми. Ще сме вкъщи около 10 човека. Simple Smile мисля и прощапулника да направя тогава. Вече си ходи сама и много се кефи 😁
Има само 2 зъба, един горен и един долен избиха скоро.
Продължава да ме мъчи буденето й през нощта. То не е точно будене, изревава супер много и се успокоява като й дам гърда .. вече много ми идва, повече от година сигурно нямам нощ, в която да не съм се будила сто пъти... Чудя се дали и как да я отбия съвсем, ама нещо ме спира 😔

# 229
  • София
Малко отклонявам темата, но имам нужда от съвет. Напоследък имам проблеми с храненето на детето. Както ядеше всичко, хранеше се само, беше любопитно към нова храна - така това са изпари. Особено голям проблем имам на обяд, когато храненето е пълна мъка. Тръшка се, не иска да яде, бута купички, но и мляко не иска. Пробвах две детски кухни, пробвах да му давам от моята чиния, пробвах сам да си взима от нея, отложих храненето с половин час, пробвах аз да го храня, пробвах пюрета, смених консистенцията на мачкано, нищо не помага. Яде малко и започва рев, тръшкане. Оглежда се навсякъде, започва да протестира. Ако му дам да се я заиграе с нещо - капаче, лъжичка, може да хапне още малко. Не искам да давам устройства, книжки и играчки.
Има някакъв проблем но не мога да определя какъв е. Закусва към 8:00, обядът е към 12, сутрин в 5 изпива 230 мл мляко и пак заспива до 7.
Много често в 2 надава вой, не рев, а вой за мляко. Защото не е ял достатъчно на обяд.... А с другите хранения нямам проблем, дете с апетит. Обаче на обяд просто не иска да яде като хората. Ясно е че съм го оставила, щом дохранвам с мляко след два часа - но не е решение. Не мога да разбера какъв е проблема, има ли някоя майка с проблем с конкретно хранене? Всякакви идеи на какво може да се дължи са добре дошли...
Притеснявам се малко защото на обяд е най-питателната храна, с месо. Днес пробвах да разменя следобедната закуска и обяда, дадох му кремче за обяд (фуристо) - пак същата работа.... Изяде го с много зор и търпение от моя страна. И в два пак се разплака, и пи едно шише мляко.
Това продължава вече от 3 седмици.
Горе-долу преди толкова време изкара лек стомашен вирус, повърна в колата на фонтан малко след следобедна закуска, бяхме до спешното, не съм ти разказвала тука... и трябваше да дадем пауза на захранването, само на мляко, картофи и препечени филийки.
Здравей,  моят младеж е същия и единственото, което правя е да му дам сам да яде нещо, та белким хапне още. Залъгвам го като му пия песни или показвам нещо инересно около нас, например кафе автомата, включвам и изключвам.
Явно е някакъв период, знам ли.
Не се притеснявай 🥰
Добавям: след консултация с логопед, при който ходим, каза, че е най-вероятно от растящите зъбчета и болезнени венци,  затова да предлагам по-гладка храна временно. И пак, може и от лъжичката да го боли при докосване.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 15:28 от Mamamishka

# 230
Здравейте , преди докато бях бременна следях темата постоянно , но раждане на бебчето времето започна да не ми стига ( нещо, което преди се чудех на всички , които се оплакваха ..) но последните вече почти 4 , 5 месеца положението със спането на момченцето ми става все по-кошмарно .  Отначало - първите 6 месеца той винаги е спял по-малко като време в сравнение с други бебчета или нормите за сън , които показват за съответната възраст . Но спеше по цяла нощ без да се буди и дори бяхме стигнали невероятния етап да заспива абсолютно сам в леглото си с една кърпа пиле за успокоение ….. никога не го бях приспивала на ръце , а максимумът беше галено по челцето и да сложа ръката си на коремчето му . Откакто започнаха зъбите или по-скоро откакто започна активно да се обръща гръб / корем нещата бързо се промениха и нощния сън стана изключително неспокоен . В момента ситуацията е почти всяка вечер да е буден по 2,3 часа през нощта по различно време като някои от пътите е весел , обикаля в кошарата , смее се , играе си , накрая започва да плаче и заспива , останалите пъти очевидно му се спи , но не успява да заспи въпреки , че стои със затворени очи , но много усилено смуче биберон и си играе с ръцете ми.. през деня редува 1-2 дремки , но винаги са къси и не успява сам да премине във втория цикъл на около 40-та минута . Опитвала съм 2 различни консултанти по детски сън , имаме рутина , обстановката за сън е Ок , няма отношение това дали ще го сложа да заспив в 20 или в 22:30 , сутрин се буди между 6 и 7 и денят започва . Дори започнах отново да му правя мляко през нощта като това повечето пъти по-скоро го разбужда още повече. Наистина в момента изглежда като да го мъчат зъби - ръката отново постоянно му е в устата , лигави се зверски и постоянно джвака биберона си. Сумарно нощния сън освен, че е накъсан е около 9 часа а дневния 1 час. Има ли някоя с подобни несгоди ? Вече наистина ми е доста трудно физически , също се и притеснявам да не му се отрази този толкова малък и некачествен сън

# 231
Дай примерен режим с часове как ви минава денят, че да пробваме да помогнем.Simple Smile

# 232
Дай примерен режим с часове как ви минава денят, че да пробваме да помогнем

Няма ден с ден еднакви , ноботносително изглежда така :
1. Вариант 2 дремки
6:30 ставане от сън, мляко , тоалет , игра , книжки
9:00 закуска , игра
Опит за приспиване на 3,30 , 3;45 будуване и сън максимум 1 час
12 обяд , разходка
4 часа будуване и опит за сън 30мин - 1 час
18:30 -19 вечеря
И по интересното че последният интервал е най-малък - доспива му се на 3, 3,30 часа и максимум в 21 е заспал с мляко

1 дрямка
Ставане от сън 8:30
Сън 13, 13:30 -за 1 час
19:30,20:00 сън

# 233
Доспива му се, защото не му е достигнал следобедният сън, според мен.
Пробвай по-рано да го приспиваш за втората дрямка, да не са му много тези 4 часа?
Моето 4+ часа изкарва само преди нощния сън, втория интервал на будуване е около 3 часа и 20-30 мин, а е вече над годинка.

# 234
Хубаво е да се буди всеки ден по едно и също време и да се изложи веднага на ярка светлина.

Ако наистина са зъбки, ибупрофен преди сън помага много. Но ако са зъби, боли и има рев посред нощ.

Някои бебета издържат дълго да са будни. Моята и по 6-7 е будна някой път и се смее и си играе и лудува, не е изморена даже.

# 235
Здравейте, момичета!
Слагате ли пантофки на децата като ходят вкъщи ?

# 236
Аз слагам. Ето с такива се шета моето и ми изглеждат много удобни:
Скрит текст:

# 237
Аз също слагам от типа, където са като чорапче с подметка.

# 238
Не, ходи босичка

# 239
Нашият юнак още не е проходил, но за сега е само по чорапи. За вкъщи май няма да взимам (скоро) пантофи, в яслата ще им искат.

Общи условия

Активация на акаунт