Ноемврийски бебета 2024 - тема 4

• 7 417
  • 240
  •   1
Отговори
# 210
Включвам се и аз. Дани има 6 зъба, засега май няма други налице. Опитва се да ходи, опитва се да минава на 1 дрямка, но ще видим, може да е фалшив преход. Със сигурност знам, че ще е дълъг.

Аз съм в София, Красно село. За държавна ще трябва да чакам до ноември (за записване, т.е. да започна да взимам декември), а ние ще се местим в друг квартал скоро, таа най-вероятно направо там ще си го запиша. Иначе яде Юначе. Всичко му харесва, само дето пасирам тук там все още, че е претенция... Но си е скъпичко и за нас, да. Засега оставам на тях главно, защото не слагат захар в десертите, а фурми.

# 211
Здравейте! Относно дремките и ние сме на две, но не мислите ли , че е рано още за една. Кога е нормално да се мине на една? Аз мислех, че като станат на около 2 години

# 212
Малко отклонявам темата, но имам нужда от съвет. Напоследък имам проблеми с храненето на детето. Както ядеше всичко, хранеше се само, беше любопитно към нова храна - така това са изпари. Особено голям проблем имам на обяд, когато храненето е пълна мъка. Тръшка се, не иска да яде, бута купички, но и мляко не иска. Пробвах две детски кухни, пробвах да му давам от моята чиния, пробвах сам да си взима от нея, отложих храненето с половин час, пробвах аз да го храня, пробвах пюрета, смених консистенцията на мачкано, нищо не помага. Яде малко и започва рев, тръшкане. Оглежда се навсякъде, започва да протестира. Ако му дам да се я заиграе с нещо - капаче, лъжичка, може да хапне още малко. Не искам да давам устройства, книжки и играчки.
Има някакъв проблем но не мога да определя какъв е. Закусва към 8:00, обядът е към 12, сутрин в 5 изпива 230 мл мляко и пак заспива до 7.
Много често в 2 надава вой, не рев, а вой за мляко. Защото не е ял достатъчно на обяд.... А с другите хранения нямам проблем, дете с апетит. Обаче на обяд просто не иска да яде като хората. Ясно е че съм го оставила, щом дохранвам с мляко след два часа - но не е решение. Не мога да разбера какъв е проблема, има ли някоя майка с проблем с конкретно хранене? Всякакви идеи на какво може да се дължи са добре дошли...
Притеснявам се малко защото на обяд е най-питателната храна, с месо. Днес пробвах да разменя следобедната закуска и обяда, дадох му кремче за обяд (фуристо) - пак същата работа.... Изяде го с много зор и търпение от моя страна. И в два пак се разплака, и пи едно шише мляко.
Това продължава вече от 3 седмици.
Горе-долу преди толкова време изкара лек стомашен вирус, повърна в колата на фонтан малко след следобедна закуска, бяхме до спешното, не съм ти разказвала тука... и трябваше да дадем пауза на захранването, само на мляко, картофи и препечени филийки.

# 213
Слънчогледка, при нас е подобно - ядеше всичко с кеф, но от няколко дни не иска да яде закуска и обяд особено. Според мен е просто етап, някъде към годинката им намаляват енергийните нужди и стават по-злояди. Те си знаят от колко храна имат нужда.

Здравейте! Относно дремките и ние сме на две, но не мислите ли , че е рано още за една. Кога е нормално да се мине на една? Аз мислех, че като станат на около 2 години

Обикновено между 12 и 18 месеца минават на една дрямка. Моето бебе категорично не е готово само веднъж да спи през деня. Но това е вече индивидуално за всяко бебе

# 214
От 10 месец го слагах на гърне и започна да чурка вътре - естествено без да разбира какво прави. Чиста случайност. Но по-важното ми бе да се запознае с гърнето и да не бяга от него и да не плаче. Че изчетох много гадни неща за това.
Та, на мен като цяло не ми е самоцел това гърне, повече се чудя на обществения натиск - очаквам от детето като проговори да си казва и да реагираме, но да се гоним като котка и мишка тука за престиж, за да обявя колко ми е умно детето, понеже акото му е цопнало случайно в гърнето - е сори, ама … да, около мене има такива майки и много се чудя кому е нужно това търчане и натискане на детето. То реве, тя го бута на гърнето, зор та зор 🥸 то става и реве, тя го пляска…
Аз съм от майките, които определено ще натискат детето за приучаване към гърне. Вече щяхме да сме започнали, ако не се бях върнала на работа. Чакам коледната ваканция на учениците, и честно казано се притеснявам да не е късно тогава. Долу ще обясня мотивите си и какъв е зорът. Не е за чест и гордост, а за правилното развитие на детето.

Скрит текст:
Колкото повече време детето върши нуждите си в гащите, толкова по-малко ще ги усеща и ще им обръща внимание. Това за мен е въпрос на забавяне на развитието на детето - то може да прави нещо, но не му се налага, и постепенно това умение закърнява, усещанията се притъпяват. Осъзнаването на собствени телесни сигнали е част от ранното интелектуално развитие. Детето започва да свързва причина и следствие. Това е от първите уроци по саморегулация, а тя е ключова за всяко бъдещо учене и самоконтрол. Късното махане на памперс/пелена е сравнително ново явление, свързано основно с удобството на родителите, и не е биологична необходимост. Началото на тази практика е много съмнително - един доктор, финансиран от Pampers, публикува статия как детето не усеща, не разбира и не може да ходи на гърне преди 3-годишно. А дотогава всички хора са ходили на гърне на годинка, защото няма кой да пере многократните пелени на дете, което е напълно способно да не ака в гащите.

Със сигурност истерия на гърнето или пляскане не са решение, и аз също съм против подобни практики. За всичко си има правилен подход.

Още нещо ми се иска да отбележа. Пишкането и акането поне при моето дете определено не са случайни. Видимо знае какво прави в гърнето. Наскоро дори стана от гърнето (без да е свършила нищо там), направи 2-3 крачки, усети, че ѝ се ака, и съзнателно се върна и седна отново, а тя никога досега не се е връщала. Изака се, погледна си го… Всичко това няма как да е случайност. И всичките пъти, в които пишка и гледа между крачетата, докато пишка.

Памперсът след проходждане не е удобство, а изкуствено задържане на развитието.

# 215
Съгласна съм за памперсите. Аз от 6 месеца започнах на гърне, трябваше по-рано даже, може даже още от раждането (естествено тогава си има други начини, като не може да сяда още). Събужда се суха повечето сутрини, а даже и да закъснеем малко с гърнето, пишка в памперса само малко и чака да седне на гърнето. Също и като ще пишка, идва при мен и почва да мрънка, още не съм я научила на жестове, но се опитвам. Изобщо не обича да ака в гащите, а какво мазало става, ако сме примерно в колата и не мога да спра и тя се изака в памперса... В гърнето е хиляда пъти по-хигиенично

# 216
Не, не, не ме разбра или аз не се изразих правилно. Да, за развитието на навика съм, но не на всяка цена и с принуда.
От 4.9 Филип не е акал нито веднъж в памперс. Вярно, по-често усещам момента самата аз, но в последните два дни той стои и ме гледа и мълчи и аз се сещам, че е врмее да вършим работа. Но да го пляскам и принуждавам, да го стискам да седи на гърнето - това може да има трайни психологически последици. Това наблюдавам в момента и не разбирам защо въпросните превръщат това в самоцел без мисъл и търпение.

Още нещо - Филип вече ходи през по-голямата част от деня с гащички и, да, намокря ги, но очевидно не му харесва това - започва да нервничи и да насочва вниманието ми към този му дискомфорт. Но пък след сън става винаги сух и пишка чак като го сложа на гърнето.

Нямам представа колко бързо трябва да се случи това приучване, но го карам по интуиция.

От 10 месец го слагах на гърне и започна да чурка вътре - естествено без да разбира какво прави. Чиста случайност. Но по-важното ми бе да се запознае с гърнето и да не бяга от него и да не плаче. Че изчетох много гадни неща за това.
Та, на мен като цяло не ми е самоцел това гърне, повече се чудя на обществения натиск - очаквам от детето като проговори да си казва и да реагираме, но да се гоним като котка и мишка тука за престиж, за да обявя колко ми е умно детето, понеже акото му е цопнало случайно в гърнето - е сори, ама … да, около мене има такива майки и много се чудя кому е нужно това търчане и натискане на детето. То реве, тя го бута на гърнето, зор та зор 🥸 то става и реве, тя го пляска…
Аз съм от майките, които определено ще натискат детето за приучаване към гърне. Вече щяхме да сме започнали, ако не се бях върнала на работа. Чакам коледната ваканция на учениците, и честно казано се притеснявам да не е късно тогава. Долу ще обясня мотивите си и какъв е зорът. Не е за чест и гордост, а за правилното развитие на детето.

Скрит текст:
Колкото повече време детето върши нуждите си в гащите, толкова по-малко ще ги усеща и ще им обръща внимание. Това за мен е въпрос на забавяне на развитието на детето - то може да прави нещо, но не му се налага, и постепенно това умение закърнява, усещанията се притъпяват. Осъзнаването на собствени телесни сигнали е част от ранното интелектуално развитие. Детето започва да свързва причина и следствие. Това е от първите уроци по саморегулация, а тя е ключова за всяко бъдещо учене и самоконтрол. Късното махане на памперс/пелена е сравнително ново явление, свързано основно с удобството на родителите, и не е биологична необходимост. Началото на тази практика е много съмнително - един доктор, финансиран от Pampers, публикува статия как детето не усеща, не разбира и не може да ходи на гърне преди 3-годишно. А дотогава всички хора са ходили на гърне на годинка, защото няма кой да пере многократните пелени на дете, което е напълно способно да не ака в гащите.

Със сигурност истерия на гърнето или пляскане не са решение, и аз също съм против подобни практики. За всичко си има правилен подход.

Още нещо ми се иска да отбележа. Пишкането и акането поне при моето дете определено не са случайни. Видимо знае какво прави в гърнето. Наскоро дори стана от гърнето (без да е свършила нищо там), направи 2-3 крачки, усети, че ѝ се ака, и съзнателно се върна и седна отново, а тя никога досега не се е връщала. Изака се, погледна си го… Всичко това няма как да е случайност. И всичките пъти, в които пишка и гледа между крачетата, докато пишка.

Памперсът след проходждане не е удобство, а изкуствено задържане на развитието.

# 217
Е, как пляскане, тези майки нормални ли са? Не само за гърнето, за каквото и да е. Ужас

# 218
Мда, на мен ми е много жал. Домът се превръща в бойно поле. Не познавам добре жената, просто се запознахме покрай майчинството и ме покани да ѝ гостувам. Ама това беше …

Е, как пляскане, тези майки нормални ли са? Не само за гърнето, за каквото и да е. Ужас

# 219
Здравейте и от нас с Филип. Господина е добре, след една седмица става на 11 месеца, направо не знам как мина това време. Проходи, вече много смело се пуска сам, особено вкъщи. Записан е на държавна кухня, във Варна няма чакане, направо като стане детето на 10 месеца, се записва и започваш даа вземаш. Много му харесва, пък за мен е голямо улеснение. Има 8 зъба и продължават да го мъчат, нямам търпение да избията вече всичките, че е голяма драма всеки път. Като цяло е спокойно дете, нооо със съня е ад. До 9ти месец, заспиваше сам към 20:00ч., събуждаше се в 5 за мляко и след това си спее до 7:30ч.
Обаче началото на септември ходихме на почивка в Азия, с 5 часа разлика, което обърка тотално, всичко. Или поне аз така си мисля, докато бяхме там всичко беше нормално, както и една седмица след като се прибрахме, но от тогава спането е кошмар. Не иска да заспива сам, като го оставим започва да плаче, което за мен не е ок и отивам при него докато заспи, и след това се запова към 12 ч. през 1 ч., се събуда плачейки, понякога успявам да го приспя, но повечето пъти от към 2 до 4:30-5 само му вися над леглото в опити да го приспя. Понякога го вземам на спалнята при нас, когато вече съм тотално изморена, но и там е премятне и плач. Не знам какво стана, но от месец вече, не съм спала нормално и вече съм много уморена. Дневния сън не се е променил, само спи 30мин по-малко. Сутрин спи 30 мин и следобяд, 1:30 мин. Пробовахме и с една дрямка, защото отказваше да заспи сутин, но половението вечер е същото. Моля ви дайте някаъв съвет, направо не знам какво да правя вечче.

# 220
Нашата започна да се буди сутрин със сух памперс. Като стане, се изпишква в гърнето и то доста.
Рано ми се струва, но през деня повечето нужди ги върши на гърнето въпреки, че е с памперс. МЖ се притеснява да няма пък здравословен проблем, че така не пишка цяла нощ. И се зачудих. Възможно ли е да е признак на здравословен проблем или детето си чака гърнето?

# 221
Моето бебе се буди със сух памперс от 10-месечна възраст. Напоследък почти всяка сутрин. Даже да не е суха, обикновено само малко има в памперса и си чака гърненцето да се изпишка хубаво. А тя често суче цяла нощ, та не е обезводняване изобщо. За дневния сън е суха отдавна, още от 7-8 месеца

# 222
Здравейте, дами, никой не пише вече тук Simple Smile

Моето момиче порасна във вторник, но вчера го отбелязахме, а днес имаше и прощъпулник. Едновременно хвана с двете ръце мишка и сенки за очи, ще я видим с какво ще реши да се занимава. 😃 Проходи вкъщи с пантофки Беко, купих ги от Вис Виталис и препоръчвам, изглеждат много удобни и топлички!
Прекарахме си много добре, макар и в тесен кръг. Малката почна да проявява характер, залепена е за мен и баща си, особено за него. Никой друг не признава това дете. Всички ѝ се радваха от далеч само вчера и днес.
Иначе все още я приспиваме на ръце, но на фона на това, че по цял ден е като на батерии и не се гушка, въобще не се оплаквам. Още си спи по два пъти на ден и има 6 зъба, скоро не са излизали нови.
Доста емоционална бях през цялата седмица. Едно такова хем прекрасно, хем леко тъжно усещане, че растат и всичко е наред, но и, че никога повече няма да са толкова мънички. Вярвам, че всяка една от вас ще ме разбере. Не я усетих тази година кога мина.🥰

# 223
Здравейте, дами, никой не пише вече тук Simple Smile

Моето момиче порасна във вторник, но вчера го отбелязахме, а днес имаше и прощъпулник. Едновременно хвана с двете ръце мишка и сенки за очи, ще я видим с какво ще реши да се занимава. 😃 Проходи вкъщи с пантофки Беко, купих ги от Вис Виталис и препоръчвам, изглеждат много удобни и топлички!
Прекарахме си много добре, макар и в тесен кръг. Малката почна да проявява характер, залепена е за мен и баща си, особено за него. Никой друг не признава това дете. Всички ѝ се радваха от далеч само вчера и днес.
Иначе все още я приспиваме на ръце, но на фона на това, че по цял ден е като на батерии и не се гушка, въобще не се оплаквам. Още си спи по два пъти на ден и има 6 зъба, скоро не са излизали нови.
Доста емоционална бях през цялата седмица. Едно такова хем прекрасно, хем леко тъжно усещане, че растат и всичко е наред, но и, че никога повече няма да са толкова мънички. Вярвам, че всяка една от вас ще ме разбере. Не я усетих тази година кога мина.🥰

Onirique, да е здраво и щастливо момиченцето ти! Simple Smile

# 224
Здравейте и от мен, скоро не съм се включвала. Честит първи рожден ден на всички, които вече минаха. Heart Спомням си, че се шегувах да намалите темпото, защото повечето започнаха да се раждат октомври. Grinning

Вече ми става носталгично, миналата година тръпнахме в очакване, а сега пораснаха. Много бързо мина годината.

Ние също започваме да организираме рождения и ден. Ще бъде в късния следобяд, след като се наспи, тъй като тогава и е най-големия буден прозорец. Много се чудех за кръщене, но решихме да не го съчетаваме с рождения ден, най-вероятно ще го отложим за догодина, или ако успеем да организираме нещо в много тесен семеен кръг докато времето още е топло Laughing

Още има само две зъбчета, но отгоре имам чувството, че предните и кучешките вървят заедно. През деня е доста нервна на моменти, ръцете са постоянно в устата, но важното е, че нощите са спокойни и си спи.

При вас как се отрази смяната на времето ? При нас има леко объркване със ставането, днес се пробуди към 6:30, вместо към 7:30/8 часа, но умишлено не я вдигнах и взе, че се унесе пак. Надявам се бързо да се климатизира Joy

Също сме на 2 дремки, сумарно спи около 2 часа, но има дни, в които има нужда от повече сън и достига до 2:30 часа. За сега не виждам да прави опити за преминаване към една, но пък при нас преходите до сега са ставали на по-късен етап.

Може би ще сме от последните проходили, от няколко дни започна да ходи много, до сега правеше по няколко крачки и отказваше, но предполагам до рождения и ден ще проходи.

Общи условия

Активация на акаунт