Сто и шеста плетаческа тема

• 24 381
  • 765
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
raliii, направо да ти давам и моя шал и съвсем да блеснеш! 😂😂😂

# 646
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ихааааа, супер моделче е. ще се опитам да запомня идеята Simple Smile

# 647
Tari Tasartir, много е готин! Направо ще ги заслепя, да не поглеждат към мен  Smiling Imp
Много са трудни за снимане тези бляскави нишки и пайети, а така хубаво пробляскват при движение.

# 648
Наистина страхотен шал и модел и цвят Gift Heart

# 649
Не може да няма някой с немски тук.
Може ли да ми преведете това:

Hier bekommst Du nochmal den ganzen Ablauf in Stichpunkten:
Hinreihe, Variante 1: Randmasche, 2 Maschen rechts zusammen, Umschlag, 2 Maschen rechts zusammen, Umschlag…. Randmasche.
Rückreihe: Randmasche, alle Maschen links, Randmasche.
Hinreihe, Variante 2: Umschlag, 2 Maschen rechts überzogen zusammen, Umschlag, 2 Maschen rechts überzogen zusammen, … Randmasche.
Rückreihe: Randmasche, alle Maschen links, Randmasche.

от тук:
https://lisibloggt.com/2017/07/12/anleitung-netzmuster-stricken/ … allen%20Hinreihen

От превода не разбирам нищо.

# 650
# 651
Момичета, завиждам на ентусиазма ви. Мен така да не ми се прави нищо напоследък, а имам куп започнати и недовършени проекти. Sad

# 652

Това и на мен по този начин ми го превежда преводача.
Нямаше да питам ако го разбирах.

Ако може някой с немски са ми го преведе,хубаво.
Ако не да не пише.

# 653
Кажи кое тоно не ти е ясно, за да ти го обясня?!
Не разбирам немски, но не ми и трябва.
От линка се виждат различни варианти на редуване на 2 бримки заедно изплетени и намятка. Другия начин е да не изплиташ заедно двете, а взимаш първата бримка, изплиташ втората и прехвърляш взетата върху изплетената. Следиш за наклона. Тази е с наклон наляво. Следва изплетена лицева бримка и прехвърляш върху нея следващата без да я изплиташ - става с наклон надясно.
В обратния ред плетеш всичко опаково, а там, където са 2 намятки една до друга, трябва да изплетеш пресукана бримка от всяка, за да станат 2 отделни.
Следиш си и наметките - за всяко събиране трябва да имаш и по една намятка - преди или след събраните 2 бримки.
Добре си е написано.
Според редуването и начина / изплитане или прехвърляне на двете бримки в еднакъв ред при лицето или разместването им шахматно/ получаваш различни текстури.

# 654
Знам немски, но пък не разбирам много от плетене, въпреки че плета. Сега да не ми се накараш и на мен за включването Smiling Imp

Лицев ред или първи ред (това е смисълът) Вариант 1: изплиташ си крайна бримка, тоест не я изплиташ, лицево изплиташ заедно две бримки и правиш наметка и т.н. до крайна бримка.

Обратен ред или втори ред - крайна бримка, всички бримки изплетени опаци и крайна бримка.

Вариант 2. Първи ред - наметка, тук двете следващи бримки пак се изплитат заедно лицево, но първо се прехвърлят и двете на десния шиш и тогава се изплитат лицево заедно, тоест конеца е минал отпред вече при това изплитане, и след това се продължава.

Обратният ред остава същият.

# 655
Момичета, сякаш малко сложно сте го обяснили. На мен от снимката ми изглежда като най-прост ажур, тип свивка, наметка, в който 2 бримки се излитат заедно и се прави наметка. В опаковия ред наметката се изплита без кръстосване, за да стане дупка. Следи се дупките да са шахматно подредени - за тази цел, в лицевите редове се започва ту с наметка, ту със свивка.
ябълка_66, намери си удобния за теб начин за свиване на 2 бримки - дали изплетени заедно, или с прехвърляне на бримка, няма никакво значение, както ти е удобно. Затова в описанието са дадени 2 варианта, според това, как правиш свивките. Ако го правиш с прехвърляне, прочети внимателно обяснението на Мимоза. И следи за наклоните на свитите бримки, както ти е казала Мимоза - с наклон наляво и с наклон надясно.

Намерих един клип с такъв обикновен ажур свивка, наметка с шахматни бримки за пример:

ПС Сега погледнах надолу, има различни снимки. Но това са все вариации на този прост ажур - свивка, наметка.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 15:14 от Diorela

# 656
Има значение как ще свива.
Ако ги изплита заедно става релеф, ако прехвърля - плетивото стои гладко.
На снимките от линка се вижда разликата.
Трябва да си разиграе няколко мостри и да си избере според търсения ефект.

# 657
Да, има значение. Аз дадох пример на най-простия шахматен ажур, който е на първата снимка. Не разбирам немски, но май обяснението е точно за такъв. А от там нататък са вариациите. Но тя като се ориентира в най-простия, ще се оправи нататък.

Ех, този ИИ, взе да плете  Simple Smile
Цитат
плетене на ажур свивка наметка
Скрит текст:
Плетенето на ажурни елементи (дупчици) се основава на баланса между наметки (добавяне на бримка) и свивки (изплитане на две или повече бримки заедно). През 2025 г. тези техники остават основни за създаване на ефирни летни блузи, шалове и наметки.
1. Наметка (Yarn Over - YO)
Наметката създава нова бримка и декоративна дупчица в плетивото.
Техника: Преди да изплетете следващата бримка, просто преметнете нишката върху дясната игла отпред назад.
Функция: Използва се за наддаване и за оформяне на ажурния мотив.

2. Свивки (Decreases)
Свивките компенсират наметката, за да остане броят на бримките непроменен.
Две заедно лицево (K2tog): Иглата се вкарва едновременно в две бримки и се изплитат като една лицева. Тази свивка има наклон надясно.
Прехвърлена свивка (SSK или SKP): Прехвърля се една бримка, следващата се изплита лицево и прехвърлената се нахлузва върху нея. Тази свивка има наклон наляво.

На търсене с английските съкращения излизат обучителни клипове. Но трябва да се обръща внимание дали плетем по същия начин, както в клипа -  в коя посока са отворени бримките на лявата игла.  Ако са обратно отворени, или да ги обърнем, или да намерим как се плете в нашия случай.
( Нали се учих да плета по интернет, папагалствах от клипове, повтарях точно всяко движение и се чудех защо не ми се получава същото. Докато осъзная, че причината е в обръщането на бримките на лявата игла, при някои клипове, моите са били обърнати обратно. Joy)

ПС Аз предпочитам и с двата наклона да ги свивам с изплитане , а не с прехвърляне. Но при единия наклон, винаги бримките ги обръщам в обратна посока на лявата игла, за да се получи наклона.

How to SKP ,свивка с наклон наляво с прехвърляне

How to SSK , свивка с наклон наляво с изплитане( в клипа прекъстосва долната бримка)

How to K2TOG , свивка с наклон надясно с изплитане

И още един полезен клип
How to K2TOG & P2TOG - Easy Decreasing for Knitting!

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 15:31 от Diorela

# 658
Здравейте, дали някой се е пробвал да си направи тези пантофи? Ако, да, с каква прежда. Виждам че най-много се препоръчва Drops Snow, но не я намирам налична никъде.

Редактирам се за да добавя, че намерих Прежда Стенли Лана /bulky/, която е 100% мериносова вълна и в 100грама има 120 метра. Дали е подходящо?

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 19:14 от Poli__D

# 659
Това е филцовано плетиво. Всяка прежда, която е 100% вълна, става за това. Колкото е по-дебела преждата, толкова ще е по-плътно плетивото след филцване.

Общи условия

Активация на акаунт