Сто и шеста плетаческа тема

• 24 637
  • 770
  •   2
Отговори
# 630
Ей сега съвсем ще се изложа Blush етикета от преждата съм хвърлила, а на куката не пише кой номер е. Мисля, че беше 100% вълна. Ето снимка на двете.
Не е мостра, а цяла шапка изплетох. Докато плетях беше по-стегнато, след ръчното пране се отпусна. Да взема ли да я филцна в пералнята, но знам ли после на коя котка ще е по мярка?

# 631
Вълната поема много вода.
При пране се вдига на купче в шепи, за да не провисне. Щадящ шампоан и хлядка вода. Мачка се внимателно или само се накисва. Не се търка или усуква..
В тази ситуация можеш да пробваш с малко по- топла вода, но рискуваш да се степа.
И пак да кажа, че плетката според мен не е подходяща. Влакното се смачква от самото усукване на бримката и губи обем.

# 632
Флоксче, някакъв ориентир за състава е като запалиш крайчето. Ако мирише на изгорял рог, изгоряла коса и се разпрашава въгленчето, като пипаш,  е вълна. Ако прави стопилка ( топченце) и има миризма на пластмаса или подобна, не е.
Ориентир за № на куката - сравни с дебелината на обръчите, които имаш. Поне на око ще се ориентираш малко.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 21:08 от Diorela

# 633
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
малко бабешки - слагате прегдата на три ката и леко я пресуквате, колкото да не се делят нишките - без стягане. такава трябва да е дебелината на иглата. май важи и за кука и за игли=шишове.
аз карам на око, но така съм чувала от бабите.

Sad само аз ли не виждам африканското цвете? Sad
принт скриин и всичко става

# 634
Добри, това може да е важало за някогашните ръчно предени прежди, които не са пухкави. Сегашна пухкава прежда, ако я пресучеш леко без да опъваш, ще стане много дебело. Може би пухкавите трябва да се опънат, за да станат като някогашните.

ПС Като гледам на Флоксчето, ако се пресуче на 3, ще е по-тънко от иглата.

# 635
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз затова пробвам.
нали ви показах пухкавата лилаво-розова-раирана жилетка на щерката?
пробвах както е по етикет, не ни хареса, пробвах малко по-едро - пак степана идеше.
грабнах дебелите игли и е идеално.
дупчесто като на флокси, но нали е пухкава, хич не се забелязват дупките, а е мека и галеща.

# 636
И аз рошавия пуловер го изплетох на 10-ка, а по етикет трябваше да е 5-ица. Чак реших, че има нещо сбъркано. Гледам ги уж за някакъв ориентир, но често не се придържам към тях.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 20:11 от •mimoza•

# 637
Добри,  хич не ми дойде на ум за принтскрийн! Благодаря!
Скрит текст:

# 638
Според мен куката е била дебела . Това е както гледам или 5 или 6 номер . И при изпиране ако водата е била много топла се е разтегнала или свила . Плета на усещане . Ако ми дразни по големия номер взимам по малък и така докато не си напаснем . Но и според мен плетката не е подходяща за тази прежда за това е трябвало да плетеш с по - малък номер . Защото щеше да е по стегнато и при изпиране нямаше да станат баш такива дупки и аз след малко почвам моята жилетка и си пускам сериала . хубав ден от мен .

# 639
Добри,  хич не ми дойде на ум за принтскрийн! Благодаря!
Скрит текст:

Чудесна жилетка!

# 640
Аз вчера получих поредната поръчка на прежда ,но още не мога да се престраша за нещо по сериозно като пуловер или жилетка. Затова пък се радвам на вашите проекти. Завърших поредният шал който е за мъжът ми . Мислех да му сложа малко ресни ,но се двуомя още. Започнах да плета пончо. Струва ми се обаче,че съм го умалила та може и да разплитам.

# 641
Готова си за нещо по- сериозно - давай смело!👍

# 642
Събирам кураж 🤭 за ръкавни извивки и биета.Има доста модели в интернет с описания размери. Скоро трябва да захвана нещо за да оправдая всичката прежда която съм стоварила вкъщи.

# 643
Прекрасни проекти сте реализирали Heart Поздравления!
Вчера завърших една жилетка. Днес с останалата прежда - шапчица. Да си имам нещо ново "бляскаво" за празниците (ще съм голяма червена Врана) Grinning
Снимките пак са тих ужас, то кога ли не са били... Считайте се за предупредени Kissing Heart
Скрит текст:

# 644
Моята рехава шапка като изсъхна се пооправи. Явно преждата се разлигавя като е мокра. Ще си я понося така да и се порадвам, и може на следващото пране да опитам да я степам малко. Има накъде.

Общи условия

Активация на акаунт