Сто и шеста плетаческа тема

• 24 678
  • 770
  •   2
Отговори
# 585
Довечера ще тегля и смятам по остатъка, за да не ви подведа. Купих доста от този цвят и по някое време спрях да броя.
Това е най - живата прежда, която съм плела! Буквално се движи!
По този повод имах приключения с бието - плетене и прикачване успоредно през 10-тина см и  пак трудно, защото има разлика във височината на реда, идваща от различните мотиви /основния и на бието/. Накрая се наложи и копчетата да местя....Много конструктивно мислене е вложено, защото няма снадки никъде, исках чисти линии, симетрия и перфектни завършеци.
Модела също не е от леките - ритмичен повтарящ се мотив в който няма два поредни еднакви реда.
Плетена е на номер 3, отделни елементи. Зашита е безшевно, като е подсилен и укрепен шева окоро качулката и при раменете.
Не е блокирана нито цялостно -нито на части. Не се наложи.
Не съм правила компромис с нищо, изработила съм я точно както си я представях и исках.

Пп. Качулката се вижда добре  на снимката, ако държиш ще я снимам отблизо. Обикновено плета като изваждам бримки от основата, но предвид големината на дрехата, тази правих отделно. Наддаване в началото и края, после прегъване и събиране. Няма точна пропорция, зависи как ще легнат мотива и преждата. Диорела, аз не забравям, защото творя в процес и нещата при мен никога не следват някаква утвърдена рамка.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 10:27 от •mimoza•

# 586
  • София
Уауу Mimoza, чудна жилетка, огромен проект и толкова изпипан адмирации!
Аз не се отчитам с нищо, преждите са дълбоко в шкафа. но се радвам на вашите красотички и давам по някое палче Hug
Добри, честита тиквичка и чудно чувалче - мернах го преди няколко дни.

# 587
Много добра работа, Мимоза. Наистина изпипано добре. Браво!

# 588
Благодаря!
Теглото е 0.880кг с копчетата в завършен вид.
1 копче =3 грама или общо около 20 грама. Нямам преразход.
Ето снимки на качулката и биетата.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 18:16 от •mimoza•

# 589
•mimoza•,
Окончателно ме разби.
Браво.

# 590
Защо?!
Да не очащваш да е 2кг? 😄
Преждата е с добър метраж. Въпреки, че е под кирограм в ръцете се усеща жилава и тежка.
Ако мотива не е релеф + ажур ще е дори по- малко, но няма да има дълбочина и обем, но това зависи от проекта и желания ефект.
Преждата драпира много добре 👍
Препоръчвам да я пробвате при някое намаление.
Относно прането - алпаката има свойството да се самопочиства и не задържа миризми, така, че не е необходимо да се пере често, освен при сериозно цялостно замърсяване или локално за петно, ако се наложи.  Достатъчно е да се проветрява. При спазване на инструкциите за поддръжка не очаквам да има проблеми и изненади. Има доста инфо по въпроса. Апетитна е за молци /освен за плетачи 😂/ като всяка вълна и смятам да насоча по- сериозни усилия за превенция в този аспект на поддръжката 😉

# 591
Много благодаря за снимките. Чудесно, перфектно изпълнение!

# 592
Нищо общо няма теглото. Просто толкова работа за толкова кратко време.

# 593
Аха! Извинявам се тогава 🤗
Започнала съм я на 19 Окт. - 45дни. Не знам дали е кратко, но определено щеше да е по- кратко, ако ми беше основно занимание и не бяха чорапите за разнообразие. Но...трябва да се работи.
Нещо за илиците:
Разбрах те, но не е така
Ползвам второ кълбо за лявата част на илика, а после продължавам с конеца от първата част и режа този от втората. И това съм модифицирала - ако се наложи порене ще изкарам цяло кълбо, а от второто ще похабя няколко метра конец. Нещо такова, ама не съвсем 😂
https://youtu.be/Ir28MBj0qJk?si=GV2_rbJHG-XaQTA1
Прикачам на по- късен етап, а не паралелно. Така, ако някъде набере или дръпне не се налага да поря бието, а само прикачането. Това е от значение в моя случай, защото както казах бието и основния мотив са различни патерни. Обаче дори да бяха еднакви при тази дължина.....🤐
Сега опитвам да пробвам рошла Fiona на Хобиярн и се чудя какво да и измисля 🙄

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 21:15 от •mimoza•

# 594
  • в сърцето на един мъж...
Мимоза, респект! Страхотен модел, страхотно изпълнение! Очите ми останаха в тази жилетка! Heart

# 595
Жилетката е повече от страхотна . Със здраве да се носи .

Вие плетете ли по празниците ? Днес и утре било Варвара и Сава и не се плетяло . Моята майка е суеверна и все ми се кара . Аз не вярвам на такива работи .

# 596
Най- много плета по празници.
Никой не може да даде адекватто обяснение защо не се плете, не, че ме интересува.
Значи не е грешно да пусна прахосмукачка на празник преди гости и да пера на децата дрехите, а мойте не може. Айде нЕма нужда!
Има храмове, където може да се отдаде почит на светиите.
Вкъщи държа да съм си вкъщи, а почивните дни оползотворявам както намеря за добре.

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 10:25 от •mimoza•

# 597
Поверието е, че не се работи по празници. Това включва и чистене и пране.Grinning Плетенето е било работа навремето, затова и то е в кюпа. В днешно време плетенето обикновено е хоби, тоест удоволствие, така че аз си плета, когато си реша. Майка ми много ги спазва тези неща и ми подскача по темата, но гледам да не се отчитам кога, какво и как. Иначе можело да се плете на празник "след църква", тоест следобед.

# 598
  • В полите на Пирин планина
Плетенето не ми е работа, а на работа съм и по църковните празници, тъй че - различно ни е вече времето.
Аз си плета, когато ми е удоволствие, макар че и моята свекърва все намира за добре да направи забележка. Изобщо не ѝ се обяснявам.

Мимоза, прекрасна е жилетката!

Последна редакция: чт, 04 дек 2025, 11:45 от Lady Brinne

# 599
Мимоза, сигурна ли си, че тази жилетка е плетена на ръка?!? Smile Както казват бабите - все едно с ръка не е пипано! Страхотна, страхотна, страхотна!! Пропуснала съм да видя коя е преждата, ако може пак да кажеш.

Общи условия

Активация на акаунт