Това е най - живата прежда, която съм плела! Буквално се движи!
По този повод имах приключения с бието - плетене и прикачване успоредно през 10-тина см и пак трудно, защото има разлика във височината на реда, идваща от различните мотиви /основния и на бието/. Накрая се наложи и копчетата да местя....Много конструктивно мислене е вложено, защото няма снадки никъде, исках чисти линии, симетрия и перфектни завършеци.
Модела също не е от леките - ритмичен повтарящ се мотив в който няма два поредни еднакви реда.
Плетена е на номер 3, отделни елементи. Зашита е безшевно, като е подсилен и укрепен шева окоро качулката и при раменете.
Не е блокирана нито цялостно -нито на части. Не се наложи.
Не съм правила компромис с нищо, изработила съм я точно както си я представях и исках.
Пп. Качулката се вижда добре на снимката, ако държиш ще я снимам отблизо. Обикновено плета като изваждам бримки от основата, но предвид големината на дрехата, тази правих отделно. Наддаване в началото и края, после прегъване и събиране. Няма точна пропорция, зависи как ще легнат мотива и преждата. Диорела, аз не забравям, защото творя в процес и нещата при мен никога не следват някаква утвърдена рамка.

Плетенето е било работа навремето, затова и то е в кюпа. В днешно време плетенето обикновено е хоби, тоест удоволствие, така че аз си плета, когато си реша. Майка ми много ги спазва тези неща и ми подскача по темата, но гледам да не се отчитам кога, какво и как. Иначе можело да се плете на празник "след църква", тоест следобед.
Както казват бабите - все едно с ръка не е пипано! Страхотна, страхотна, страхотна!! Пропуснала съм да видя коя е преждата, ако може пак да кажеш.