Сто и шеста плетаческа тема

• 24 238
  • 764
  •   1
Отговори
# 660
Тази е Лана мериносова. По-добре вземи Амалия, че ще ти излезе по-изгодно и е 100м/100 гр.
https://martenici-petya.com/c/prezhdi-kontsi-kuki-za-pletene/valnena-prezhda/

Предполагам, че ще се филцва. Плела съм шапки от нея, но не съм я филцвала.
Нали виждаш каква е разликата между краката и размера на чорапите, преди филцването - втората снимка. Не зная как ще уцелиш,че да ти станат по размер, след филцване.

# 661
Това с размера след филцване е малко на късмет. На теория при филцване свиването е между 30 и 40%, но е повече по дължината на плетивото и по-малко по ширината.  Процента ва свиване зависи също от това колко пресукана е преждата,  колко е пречистена, на каква температура се пере,  с колко топки за тенис в барабана, много е важно и как се формова при съхнене. Много харесвам филцовото плетиво, но резултатът често е изненадващ.

# 662
С огромно съжаление мога да кажа, че Амалия се филцва много повече от 30 %, зет ми сви едно плетиво в пералнята Close

# 663
Благодаря за отговорите! Тези дни ще си купя схемата за плетене - https://www.ravelry.com/patterns/library/sailor-slippers, там предполагам с възможно най-малко отклонение е описано за всеки размер. За пръв път ще го правя, така че може и да има разминаване в очакваното и реалността, но трябва да опитам Smile
Иначе ми се искаше да се придържам към препоръчаната прежда от създателката на схемата, точно защото така мисля че ще има най-малко отклонение, но много трудно намирам каквато и да е прежда на Дропс в български сайтове, а не ми се иска да поръчвам от чужбина.

# 664
Някой пробвал ли е Лана Фреско на Ярн Арт?
Утре ще отида до магазина да видя един цвят, който ми хареса, та да знам отсега дали ще се набутам или да пропусна 🤔

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 22:31 от •mimoza•

# 665
Poli__D, в указанията ще е дадено за конкретната прежда. С друга прежда, на друга температура, може да има доста голяма разлика.

# 666
Poli__D, има прежди Дропс в България, аз съм купувала от Хобиярн https://hobiyarn.com/premium-selection-of-top-quality-brands мисля че и в други фирми се продава.
Но да ползваш Дропс за тази схема ми звучи еретично и греховно Grinning не съсипвай хубавата прежда. И не вярвай безкритично на всичко което се продава. За точно тази схема има лоши отзиви например в тик-ток

https://www.tiktok.com/discover/sailor-slippers-controversy
Схема за пантофи за 20 лв ... просто не е истина, не мога да повярвам.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 23:20 от Фри

# 667
Аз дебна от ноември Хобиярн да заредят Дропс Сноу, все така си стои на "очаквайте скоро". Кой знае кога (и дали изобщо) ще се случи.
Има ли някой, който е виждал и пипал "на живо" и Велбъжд Амалиа, и Дропс Сноу? Като характеристики на хартия са еднакви, но дали наистина е така?

# 668
Точно от TikTok и клипове в YouTube ги видях и оттам дойде интересът и желанието да пробвам 😄 По принцип и аз мисля, че Дропс е малко по-скъпа от необходимото за този проект, но все още нямам кой знае какъв опит в плетенето и се опитвам да се придържам към схемата, за да нямам много ядове и да се получи нещо прилично. Най-вероятно ще пробвам предложението на Diorela и ще си направя проба с малко парче, преди да изплета цялото.
Иначе още септември–октомври поръчах от Creativa, другия сайт, в който продават, няколко бройки Melody. Явно бяха последни и оттогава досега се надявам, че ще заредят отново, но ми се струва, че е малко вероятно. Следя и Хобиярн, и там наличните цветове и видове са ограничени. Просто съм попаднала в такава дупка, че всичко, което си харесам се плете с тази марка 😄

# 669
Цитат
Велбъжд Амалиа, и Дропс Сноу? Като характеристики на хартия са еднакви, но дали наистина е така?

Изглеждат еднакви. Не съм виждала Дропс сноу на живо, но от снимките ми изглеждат доста близки като структура на пресукване.
Амалия никак не е лоша, много хубави шапки изплетох с нея. Май ги бях пускала в темата. Дори ги бях съчетавала и с мерино такава. Почти не се усеща разлика, една идея мериното е по-меко като усещане на челото, но това е нормално. Визуално - никаква разлика.
Предполагам и с Дропс сноу ще е така.

Успях да намеря шапките от Амалия. Бях плела и ленти за глава. Поне на мен ми беше лесно да плета с нея, но по-големи игли, май на № 7, но не съм много сигурна, мина време.

тази още е без понпон, но по-добре се вижда лицевата плетка отгоре

ЕДИТ
Poli__D , погледнах в ravelry .
Тя дори е объркала тук. Но 1 рамер по-големи, не е достатъчно. Това е силно сплъстено, Амалията ще се сплъсти много. 1 размер по-големи, ще станат детски, според мен. Пише игли № 8, ще са малко по-едри бримки от тези на шапките.
Цитат
For EU sizes 40 and 44, I recommend knitting sizes 39 and 43, respectively.
За размери 40 и 44 от ЕС, препоръчвам плетене съответно с размери 39 и 43.

Имай предвид, че с такива плетени пантофи, ще се пързаляш много върху гладък под, ако няма килим, пътека.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 15:11 от Diorela

# 670
Някой може ли да ми каже как се плете пшеничен шев.?

# 671
Дайте идея за плетка на една кука на правоъгълен шал. Преждата е мохер
Поръчах четири кълбета, като никога не съм плела с толкова тънка нишка.

# 672
Дайте идея за плетка на една кука на правоъгълен шал. Преждата е мохер
Поръчах четири кълбета, като никога не съм плела с толкова тънка нишка.

Обикновена плетка на 2 куки около 60 - 70 см широк и 1,50 м дълъг. Получават се много нежни и топли. Като на Crochet things от фейсбук.

# 673
Само на една мога за съжаление.

# 674

Общи условия

Активация на акаунт