ИЗКУПЛЕНИЕ (Kefaret) - bTV Story

• 1 717
  • 14
  •   1
Отговори
ИЗКУПЛЕНИЕ - KEFARET
всеки делник от 21.30 ч. по bTV Story
(повторение - 13.00 ч.)

Продукция: 25 Film / FOX Türkiye (2020-2021)
Епизоди: 35 (в България: 105+)
Реж. Фърат Парлак и Корай Шаахин

В ролите: Нургюл Йешилчай, Мерт Фърат, Юрдаер Окур, Йозге Йозаджар, Еге Кьокенли, Мине Кълъч, Айшегюл Дженгиз, Айше Кунабойлу, Хакан Юфкаджъгил, Юсуф Атала, Ефе Депрем, Айберк Аладар, Толга Гюлеч

"Изкупление“ е телевизионна адаптация на романа на прочутия турски писател Зюлфю Ливанели „Константинополски хотел“. Режисьор на продукцията е Месуде Ераслан, стояща зад успеха на „Листопад“, а сценарист – Махинур Ергун („Милост“, „Песента на живота“).

Учителката по музика Зейнеп Чънaрлъ (Нургюл Йешилчай) води привидно идиличен семеен живот заедно със съпруга си – многоуважавания хирург Ахмет, и двете им деца – Елиф и Джан. На рождения си ден преди 5 години Зейнеп духа свещите на тортата и си пожелава само едно – отново да се превърне в онази млада, мечтаеща и влюбена жена, която някога е била. Тя обаче дори не подозира, че само няколко дни по-късно животът ѝ ще се превърне в истински ад… Внезапното изчезване на малката ѝ дъщеря – 3-годишната Елиф, която е похитена от маскиран мъж на бензиностанция, разтърсва семейството из основи.

Макар полицията да работи усилено по случая, от момиченцето няма и следа в продължение на години. Зад отвличането на Елиф стои Зеки (Толга Гюлеч) – бившия мъж на привлекателната Мелтем (Йозге Йозаджар) – съседка на семейство Чънарлъ, колежка на Зейнеп в училището и… тайна любовница на съпруга ѝ Ахмет. Когато разбира за аферата на бившата си жена, Зеки решава да си отмъсти, като похити детето на лекаря. Малко след отвличането обаче той умира неочаквано при тежка катастрофа, погребвайки със себе си тайната къде е местоположението на Елиф.

В следващите 5 години животът на семейство Чънaрлъ се преобръща на 180 градуса… Бракът на Зейнеп и Ахмет се разпада – той заживява заедно с Мелтем, а Зейнеп напуска работата си и посвещава съществуването си на издирването на дъщеря си. В отчаянието си тя дори прибягва към окултни методи, които обаче не дават резултат. Неотлъчно до Зейнеп е инспектор Синан Демир (Мерт Фърат), който поема случая на Елиф от самото начало и макар впоследствие да губи работата си в полицията, остава до учителката, правейки всичко възможно да открие дъщеря ѝ. Така между двамата се заражда силна връзка, основана на непреклонната решимост да стигнат до истината.

Постепенно Зейнеп започва да губи надежда, че някога ще види Елиф отново, и в безсилието си се решава на отчаят ход. Тя се качва на покрива на висока сграда, готова да се хвърли, ако някой не ѝ предостави каквато и да е достоверна информация за дъщеря ѝ. Малко преди да скочи Зейнеп получава съобщение със снимка на 8-годишно момиченце, в което тя веднага разпознава чертите на изгубената Елиф. Дали обаче детето е истинската дъщеря на семейство Чънарлъ, или някой се опитва да пренапише нечия съдба?

ЕПИЗОДИТЕ НА БЪЛГАРСКИ (след ефир)
ЕПИЗОДИТЕ НА БЪЛГАРСКИ (седмица преди ефир)
ЕПИЗОДИТЕ НА ТУРСКИ (в оригинал)
ЕПИЗОДИТЕ НА РУСКИ (с дублаж и субтитри)

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 14:57 от diziler

# 1
Сега съм на 8 еп. (от тези на БТВ, реално на 3 еп. от оригиналните).  Със сюжета всичко ясно, ама има неща, които не ми се вързват.

Реално ли е дете на 3 години да не помни майка си, ако не я е виждало 5 години и се срещнат пак като детето е на 8?

Този похитител ... окей, грижи се за детето 5 години. Но щом има фейк име и изобщо фейк живот, това дете как ходи на лекар, на зъболекар, без да има здравен картон, без никакви данни, без документи?

В условията на толкова развита техника, на камери навсякъде, този похитител нонстоп оставя следи, как е възможно 5 години да са в един град и да не ги открият?  А той също е болен, има връзка с лекари, ще влиза в болница, има си и професия, издържа се някакси... неговите колеги, приятели, роднини как не забелязват, че има дете с него от 5 години? Или ако са забелязали, как си обясняват, че то изведнъж се е появило на 3 годишна възраст?  Леко ми е като съшито с бели конци всичко.

# 2
  • Пловдив
Според мен дете на 3 години може и да не помни майка си. Все пак е било мъничко, когато са го отвлекли.
След отвличането похитителят може бе се е преместил на съвсем друго място, където никой не го познава.

# 3
Детето е отвлечено на бензиностанция в Шиле, близо до Истанбул. След това живеят в Истанбул, а похитителят е милионер, има бизнес, оставя завещание 17 милиона долара на детето.

Иначе много добре играят и Нургюл, и Мерт Фърат... както винаги!

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 17:27 от diziler

# 4
Е, поне стана ясно, че Суде е всъщност изгубената Елиф.
И някои неща продължават да са ми като съшити с бели конци.  Бащата как пък веднъж не показа някаква тъга, че дъщеря му е изгубена? Та нали това е и негово дете, не само на Зейнеп. Изобщо ли не страда, че дъщеря му изчезна? Само обвинява жена си. Дори и да не я обича, дори и да си има любовница, детето си остава дете. Няма начин да не му дреме, не е реално чак и да се дразни, че жена му търси детето и е обсебена от идеята. Трябва и той да е обсебен, но къде ти...

Друго: по телефона съобщават на Зейнеп "излязоха резултатите от ДНК теста, тя е ваша дъщеря". Глупости, тези неща не се съобщават по телефона. Викат я да отиде и й връчват плика. Пък тя си го вижда когато и както прецени, вътре си пише например, че 99.9% е вероятността това дете да е нейно. По телефона съобщават ли се тези неща? А и това дете как е ходило на лекар или дентист в последните 5 години? Как е регистрирано и изобщо регистрирано ли е? Документи има ли някакви?

Нотариус съобщава на Зейнеп за последната воля на похитителя, как й оставя всичките пари, банката й издава кредитни карти без лимит, документи за имоти и т.н. И всичко това пред сестрата на полицая! Тези неща се казват насаме или в присъствието на всички наследници и това е. Чий го дири там сестрата на Синан? Това е абсолютно нелепо. Че дори и тя скача и казва "няма да се отказваш от тези пари, Синан колко пари изгуби покрай това разследване, дължиш му...", бла бла бла.  Дори и когато ми връчват кредитна карта в банката и подписвам документи, това се случва насаме, само аз и кредитния инспектор. За толкова важни неща, как ще допускат друг човек да слуша?

# 5
Привет!

diziler, направил си прекрасно оформена и информативна тема, благодаря!

Харесвам сериали, които са екранизация на романи, а този е наистина завладяващ. Още при излъчването му съм си го „заплюла“, но така и не стигнах до него.  Сега няма нищо за гледане и го започнах. Не обичам да гледам по телевизията, това рязане на малки части на мен лично ми убива удоволствието от гледането. Предпочитам целите епизоди в тяхната сюжетна цялост, затова започнах с бг субтитри. Автоматичния превод обаче не е моето и се прехвърлих на руска озвучка и съм ок.  Така се зарибих, че гледам по 1-2 серии всяка вечер и вече съм на 24 оригинален епизод. Ще се постарая обаче да не издавам нищо.

diziler, въпросите които си задаваш са абсолютно адекватни. Има неща, които в началните серии и на мен ми се струваха нелогични  и като съшити с бели конци, но занапред всичко ще стане ясно. Разбира се има и някои бели петна в сюжета. Занапред ще има много изненадващи обрати, нови герои и изненадващи сюжетни линии, които дават отговори на повечето ни въпроси. Ще го кажа така, нищо не е такова, каквото изглежда в момента и става много заплетено и вълнуващо.

За бащата Ахмет си прав. Той върши глупост след глупост и не си взема поука. Занапред ще продължава да усложнява семейната ситуация и да пречи на Зейнеп и децата да се справят с проблемите, които валят един след друг. Не че не му дреме за децата му, обича си ги, но е един такъв объркан и изгубен. Има проблясъци на човещина и благородство у него, но и много импулсивност и издънки, съчетани с високо его и желание да се налага. Аз обичам такива противоречиви образи. На моменти ти идва да го удушиш, а в друг момент му съчувстваш.

За резултатите от ДНК теста, за които съобщиха на Зейнеп по телефона, доколкото си спомням го направи адвоката на Сабри, а не нотариус. Тя по-рано го упълномощи да се занимава с въпросите около наследството и той е получил заключението от болницата. А ДНК – то го чакаха да излезе, за да може веднага да се задейства процедурата по получаване на настойничество над Суде и съответно парите и имотите, които  Сабри им е завещал. Съответно криеха детето, за да не го вземат социалните, преди да се докаже, че Зейнеп му е майка.

Мюневер, сестрата на Синан наистина и на всяко гърне мерудия, но по стечение на обстоятелствата тя ще е основен герой и доста ще я гледаме занапред. И тя е противоречив образ. Алчна, манипулативна, използвачка, но и с добро сърце. Има от всичко у нея.

Спирам, за да не издам нещо, макар че ме сърби езика.
Много вълнуваща история, но на мен на моменти сякаш ми липсва малко динамика на действието. Особено в началото, когато постоянно ни връщат в миналото със спомени, за да ни разкажат как се  е случило отвличането на Елиф и как всеки от героите и свързан с него е малко разбъркано и е трудно да навържеш фактите и тяхната хронология.  Дълго време не разбирах защо ни занимават толкова много с Арзу и брата й мафиот, Мехмет и т.н., но всичко си има обяснение. Най-интересното предстои.

Надявам се,че ще се включат още хора в темата, защото сериала наистина си заслужава.

До скоро!

# 6
Благодаря за подробния разбор. Да, има доста бели петна и наивно представени неща, които се виждат и с просто око.
А мен лично сестрата на Синан взима много да ме дразни. И не знам защо й дават картбланш да се меси навсякъде. В снощния епизод иска пари кеш на Зейнеп ... и нашата Зейнеп веднага й ги дава. Ама откъде накъде? Тя ги брои, 6000 лири и вместо "благодаря" иска още. И пита "ти нямаше ли безлимитна кредитна карта?". Ама чакай малко, това не е твоя работа, да бях там, щях да й кажа "коя си ти, че да коментираш кой каква кредитна карта има и какво прави с нея", а Зейнеп казва "е какво, да купя кола на Синан с кредитната карта"? Не.. да купели разни телефони, електроуреди, да ги продадат  и така да получели кеш. И наивната Зейнеп веднага се съгласи. Мега досадна жена е тази Мюневер, как няма кой да я постави на място.
Иначе Зейнеп наистина трябва да позлати Синан, защото доста й е помагал в тези 5 години, най-трудният период в живота й.  Но той, а не нахалната му сестра.

Прислужницата, която се грижи за Суде/Елиф казва на Зейнеп "роди се в ръцете ми, отгледала съм я от бебе", хахаха. А всъщност тя до третата й годишнина не я е виждала, защото е отвлечена на 3 г. Намерила пред кого да лъже и да си измисля.

# 7
А занапред в сериите ще има ли цуни-гуни между Зейнеп и Синан? Че тамън в снощния епизод щеше да има нещо такова и телефонът му звънна. Сестра му го прекъсна, разбира се.

И още една нелепица. Дават как бащата (докторът)  преди няколко години.. се запознава с Джансу (което се играе от друго детенце) и изобщо не разпознава, че това е дъщеря му. Дооообре!

# 8
Мюневер сериозно ли каза, че не е виждала Босфора, въпреки че живее от толкова години в Истанбул? Или просто преметна Кадир, за да я заведе на някой ресторант наоколо и да я разходи?
И как така ще купуваш кола на друг човек, без да си го питал иска ли, не иска ли, каква да бъде и т.н., според удобствата, вкусовете и нуждите му? Това да не е...да купиш диня от пазара? Странни и наивни работи има в този сериал.

# 9
Някой, който е гледал напред може ли да каже дали Суде е истинската дъщеря на Зейнеп (Eлиф) или всъщност е Джансу? Защото дават и двете деца паралелно. Но вече се заговори в серията за ДНК тест, даже взеха проби от Сиде.  И двете деца се оказаха в едно и също училище, та  онзи Алп изпадна в ужас, че "дъщерята на Зейнеп е в същото училище със Суде", какво означава това, че Джансу е всъщност Елиф?

# 10
Джансу е Елиф.

# 11
Значи сега ще стане интересно, като излязат резултатите от ДНК тестовете. Другата седмица ще го дадат.

# 12
Привет!

Сабри в отчаянието си да осигури бъдещето на детето след като умре, решава да излъже Зейнеп, че Суде е нейното момиченце и така хем да й осигури любящо семейство, хем да облекчи мъката на една отчаяна майка. Така измисля версията, че той е отвлякъл детето, която Айше разказва на Зейнеп. Това е много луда постъпка, отчаяна и малко егоистична, но той няма полезен ход, а и разполага с възможности /пари, връзки, контакти/ да нагласи нещата така, че да изглежда истина.

Дават паралелно и двете момиченца, защото те ще присъстват в живота на семейството на Зейнеп до края на сериала. Суде е страхотно дете - възпитано , умно, обичливо и много зряло за възрастта си заради трудностите, които е преживяло твърде рано. Тя много бързо заслужава обичта на цялото семейство и когато истината излиза наяве,  никой дори не си представя да се разделят.

Това, че Суде и Джансу случайно започнаха да учат в едно училище се оказа причината да се разкрие измамата на Сабри. Постепенно започнаха да изплуват факти, които наведоха на съмнения Зейнеп и Ахмет, имаше нови ДНК и тестове и накрая се разбра, че истинската им дъщеря е Джансу, а не Суде. Това беше голям шок и за тях и за Суде.

Бившият мъж на Мелтем, онзи който излезе от затвора /не му помня името/ отвлече  детето, за да направи мръсно на новия й любовник и го заведе временно в махалата при Арзу, за да го скрие. Само че после той катастрофира и не можа да довърши изнудването и така Джансу си остава там. Арзу се привързва към детето и го отглежда като свое,като за пред хората измисля версия, че е дъщеря на Мехмет, работника във фермата. Жена му го е напуснала преди години, но тогава уж била бременна и сега му върнала детето да го гледа. Двамата отглеждат Джансу с любов и грижа, но далече от хората и тя израства в изолация като диваче.

Не знам докъде е стигнал сериала, защото аз вече го изгледах, дано не съм издала много. Финалът е топ. Много ми хареса, радвам се че го открих.

# 13
Арзу се привързва към детето и го отглежда като свое,като за пред хората измисля версия, че е дъщеря на Мехмет, работника във фермата.
То много заплетено. А как отглеждаш дадено дете “като свое”, егаси, тия деца нямат ли си ЕГН, здравни картони, актове за раждане, регистрации разни? Поне в здравната система нали са регистрирани. Ама дай да си намерим детенце на улицата и да си го отглеждаме като свое, това да не е коте или куче? Съвсем е скалъпено с бели  конци. (Иначе да, в Турция, а и в цяла Европа с изключение  на България и  Босна няма ЕГН, ама има лични данни всяко дете след раждане и фигурира в здравната система.).

Прочетох почти докрая, защото много напред разказа, но нищо. По бТВ стори са стигнали до момента, в който двете деца постъпиха в едно училище и се скараха, а “майките им” се срещнаха като дойдоха да си ги приберат. Зейнеп как така не разпозна онази измамница?

# 14
Как е възможно Зейнеб да не разпознае дъщеря си? Говори на Джансу и не й е познат нито гласа й, нито лицето й? Как е възможно една майка да не познае дъщеря си, ако не я е виждала 5 години? Вие повечето сте майки, представяте ли си да не си познаете детето след 5 години? Това ми се струва абсурд на абсурдите.

Иначе историята доста се заплете.  Сестрата на Синан хич не ща и да я гледам, но постоянно я дават.

Общи условия

Активация на акаунт