НАБОР 2006 - Студенти на хоризонта!

• 51 283
  • 775
  •   1
Отговори
# 735
  • у дома...
Не ме разбра. Прочети целият ми пост. Копирам отново
И тук има много варианти - "Или участват в различни международни проекти. Или магистратура правят в чужбина. Или стават стипендианти на международни фондации. Варианти има изключително много. Желание да имат!" -  тези неща, като изключим магистратурата в чужбина, са напълно финансово достъпни, стига да имаш желание. И покриваш необходимите критерии за участие. Съответно обаче не получаваш заплащане, с изключение на стипендиантските програми. Има доста европейски фондации, които предлагат такива в различни направления - хуманитарни науки, точни науки. Варианти - бол, конкуренцията обаче е доста силна. Все пак има много деца в България, които се развиват и имат страхотни постижения извън училищната диплома.
И допълвам - има и семестри по Еразъм в чужбина.

# 736
Мислиш ли, че не зная какви варианти и условия има за чужбина? 4 години живея с мисълта, че ще учи в чужбина, подготвена съм.

# 737
Има една подходяща българска поговорка, вероятно няма да се хареса, но си е приложима - човек се простира според чергата.
Съобразяваш се с действителността и според нея взимаш решения и си правиш стратегията кое как да се случи.
Реално на моето дете не му е никакъв зор да ходи да следва, ама му трябва. Следователно като не му е зор си избра университет в България, в който даже и изпит не държа, че гледа по най-малката допирателна да се приплъзне. Като го завърши, и според бъдещата си кондиция и умствен потенциал, ще реши какво да прави след това. Сега и да седна да чопля па защо така, па как така, ама не бива така.... смисъл няма. Просто Е така, съобразявам се и действам според ситуацията. Реалист съм, не очаквам чудеса от храброст от университета, приела съм го и каквото, такова. За друг вариант не се сещам, освен да ида да се сбия с министъра, ама то и вината не е изцяло негова, щото и той човекът се съобразява с наличния ресурс и потенциала на тоя ресурс.

Това вкратце е моята гледна точка. Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 11:29 от шмърциплянку

# 738
Само да попитам - кои са тези унита, които приемат медицина с тройки? Да знаем, че приятелско дете остасна извън борда на два МУ и то с отличен резултат

# 739
  • Някъде в Европа...
Шмърци, на твоето мнение съм.
При все, че действителността в нашата родина е такава, че не се знае утре какво ще е..Нека да си имат избора и преследват техните цели, ние сме много далеч от тяхното мислене и виждане... Вкъщи много уважавам приказката "нищо не е на всяка цена" - днес обстоятелствата, желанията са едни, утре други, важното е да може да "плуваш в блатото" днес и да извличаш най-доброто от днешната действителност..Утре - я камилата, я камиларя. Мен животът ме е научил, че е непредвидим и непредсказуем, хората в обкръжението ти също и колкото и да си правиш предварителни планове, бъдещето може да те изненада и не винаги зависи от теб, твоята подготовка и планове за него, нито пък ти си допринесъл с твои грешки или неправилни ходове за разваляне на статуковото...Не е константен, което предполага и постоянно лавиране...
Biserka, и синковецът бил получил такъв мейл за онази карта неотдавна, но въобще не му бил обърнал внимание. Добре, че му казах да следи, и било цяло чудо, че не го е изтрил...

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 12:39 от AIR

# 740
  • у дома...
Мислиш ли, че не зная какви варианти и условия има за чужбина? 4 години живея с мисълта, че ще учи в чужбина, подготвена съм.
Мария, тези варианти са тук, в България. Аз упорито ти показвам какви възможности има тук, в България с международен авторитет. Чужбина не е манна небесна за всички. И не бива да е така. Всеки има право на избор. Много искат да останат тук, за да "прекроят" системата както трябва. Много се и завръщат след дълги години живот в чужбина - млади хора на по 35 - 40 години, в разцвета на силите си, придобили образование и реализирали се в чужбина.
Плюем системата тук, плюем всичко, но какво правим за да я променим? То и в чужбина не всичко е цветя и рози. Нали точно инвестицията в младите дава надеждата да направят страната едно добро място за живот. А демокрацията дава възможност, който желае да отиде да учи където иска. И където го приемат. Дори, до колкото знам, се предлагат и помощи за студентите в чужбина, и възможност за работа.
Няма невъзможни неща. Но за съжаление в повечето случаи положението е "имах възможност, но нямах желание".

# 741
Няма нужда да ме поучаваш. Наясно съм с всички тези неща. Просто не разбирам примиримостта ви и дори харесването на ситуацията, в която сме.
Но някак изчерпахме темата. Ясно е, че нищо няма да променим с писане във форум. За мен беше изненада, че има толкова хора, които са ок със състоянието на образованието ни и поддържат мнението, че то трябва да се запази в този му вид.

# 742
Хич не съм ок със състоянието на образователната система в България, но не е в моите компетенции да я променя. Какво се очаква да направя? Да набия някого? Да подпаля институция? Да вдигна нацията на бунт? Какво точно?
И да си пиша тука и днеска и нощеска, нищо няма да се промени. Намерила съм си решение и действам сопред него, без излишно да си тровя нервите.

# 743
Само да попитам - кои са тези унита, които приемат медицина с тройки? Да знаем, че приятелско дете остасна извън борда на два МУ и то с отличен резултат
Ползвайте търсачката на Google "медицина +тройка", ще се учудите както на броя, така и на имената на университетите от резултата. Нито е само един университет, нито е единичен случай, нито е от "неелитните" само.

# 744
Никой не караме да си къса ризите и да се бие, но се заформи дискусия, защото някои мнения докарваха на одобрение на положението.
Всеки има право на това, разбира се, но понатъртихме минусите. Който е отегчен, просто прескача.
До месец започват първите студентски вълнения. За нас не от София със силно битов елемент, освен другото. Simple Smile

# 745
  • у дома...
Няма нужда да ме поучаваш. Наясно съм с всички тези неща. Просто не разбирам примиримостта ви и дори харесването на ситуацията, в която сме.
Но някак изчерпахме темата. Ясно е, че нищо няма да променим с писане във форум. За мен беше изненада, че има толкова хора, които са ок със състоянието на образованието ни и поддържат мнението, че то трябва да се запази в този му вид.
Не те поучавам, споделям информация. И да - с писане във форума нищо няма да се промени. Не само в образованието. И никъде не съм казвала, че съм ок със състоянието на образованието ни. Но избор и варианти има много - или подемаш инициатива с експертно мотивирани предложения, даваш гластност, търсиш политическа подкрепа и работиш за реализирането на идеите си за промени в нормативната уредба, или си оставаш с диванните (форумски) протести. Или приемаш, че на този етап БГ образованието те устройва, или търсиш "спасение" в чужбина. Или избираш БГ частен университет. Но, като гледам децата от форума къде са приети, масово са в държавни университети. Това какво означава? Че са приели и са ок със състоянието на образованието ни?
Защото, както и преди съм казвала, при желание има много варианти за финансиране на образованието. А и една дама тук, Анет ако се не лъжа, беше споделила годишната такса на детето ѝ във Франция - 150 евро. 300 лв. Издръжката на студент в чужбина горе долу имам някаква представа колко е, но пък две хубави няма. Или се съгласяваш да плащаш повече пари, дори и с цената на кредити и осигуряваш обучение в чужбина. Или оставаш на този етап в БГ и си плащаш или не (ако е защитена специалност) държавната поръчка и това е. В този живот две хубави няма.

Ето "Напоителни системи" тази година предлагат 14 бр. месечни стипендии в размер на една минимална работна заплата лв. за студенти "Хидростроителство" в УАСГ. Добра практика е. Е,  не финансират обучение в Дания, но...

# 746
  • София
solnichka, защо реши, че няма широк вход за медицината? Като даваме примери за прием с 3ки по математика, да споменем и за приетите медицина с тройки по биология?

тия тройки от изпита по биология в медицинските университети не са като училищните тройки, хич не се лъжете!

изискванията са в пъти по-високи там. за пример - отличник от Американския колеж, профил химия и биология, явил се без допълнителна подготовка на изпитите в МУ-София, изкара 2.00 и на двата изпита. правете си сметка какво значи тройка на тия изпити...

# 747
solnichka, защо реши, че няма широк вход за медицината? Като даваме примери за прием с 3ки по математика, да споменем и за приетите медицина с тройки по биология?

тия тройки от изпита по биология в медицинските университети не са като училищните тройки, хич не се лъжете!

изискванията са в пъти по-високи там. за пример - отличник от Американския колеж, профил химия и биология, явил се без допълнителна подготовка на изпитите в МУ-София, изкара 2.00 и на двата изпита. правете си сметка какво значи тройка на тия изпити...
Постът ми няма за цел да обезцени знанията и усилията на кандидат-студентите. Ставаше въпрос за тройка чисто като оценка, достатъчна за вход.

# 748

Мда, jam е много права, но нека го обясня малко по-обстойно. Преди няколко години и аз се чудех как така уж с тройки се влиза, а хората започват да се подготвят 2-3 години по-рано.

1. Честота, разпространение и отразяване в медиите
Мине се не мине година и се появи статия как се влиза с тройка в медицински университет, без да става ясно, че това е епизодично събитие и не навсякъде, обикновено е на поредно енто класиране и обикновено е само за момчета късметлии няколко на брой. Дори често е и платен (с много високи такси) прием. Което не значи, че човекът не е подготвен, ще обясня после защо

2. Участие на тази оценка в бала
Често тройката по единия предмет е компенсирана с доста висока оценка по-другия.

3. Сложност и обхватност на материала в изпитната тема
С училищни отлични знания вероятността да изкарате 3 на този изпит клони към 0. Не е невъзможно, но ще е по-скоро голяма случайност. Изисква се продължителна задълбочена подготовка. Такива задачи не присъстват в учебниците и допълнителната теория към тях е много голяма и е застъпена бегло в учебния материал.

4. Скала и критерии за оценяване

Често зад тази тройка стои около 80% справяне с изпитната тема. Прагът за всяка следваща оценка е доста висок. Санкционират се миниатюрни грешки, за да се осъществи класиране, особено важно във високия регистър. Много често те дори не са плод на незнание, а за неправилно представяне спрямо изскания формат.

5. Това не е гаранция, че студентът няма да стане добър лекар
В повечето случаи ниска оценка на входа, означава по-скоро неизпълнение на изпитния формат, отколкото неспособност за учене. Този, който не е учил допълнително извън задължителния материал, дори не би се приближил до тройка. А ако има някаква случайност и мистерия, то вероятно още първият семестър този студент ще отпадне.

С тези мантри за тройки в МУ просто се омаловажава и подценява наистина колосалния труд, които са положили децата, които кандидатстват в МУ.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 14:30 от Cygnus

# 749
  • София
Благодаря, Cygnus, че го обясни така добре!

За съжаление, мантрата за тройкаджиите няма да спре да се повтаря. Аз по-бих се притеснила от тройкаджията - учител по математика или начален педагог, но явно това не смущава обществото никак.

Общи условия

Активация на акаунт