НАБОР 2006 - Студенти на хоризонта!

• 51 284
  • 775
  •   1
Отговори
# 690
Така е, Хепи. Всички, които са около дъщеря ми и работят в  момента, са на трудови договори. Те самите вече си знаят правата.
Реално само тези, които са ДП са на осигуровки от държавата. Макар и да плащат някакви минимални семестриални такси. Тези, които са платено плащат достатъчни такси и си покриват и здравните осигуровки. А тези, приети в защитени специалности са най на далавера.

Това не е вярно.
 Университетите плащат здравните осигуровки на всички студенти до навършване на 26 г в редовна форма. Няма значение дали си платено или държавна поръчка.
А реално почти не плащат, защото по-голямата част от студентите работят.
 Конкретно мога да споделя за специалност Медицина - от групата на дъщеря ми всички работят още от първи курс на трудов договор.
Имат време и да работят, и да учат.
Университета не ги осигурява конкретно в този случай.

# 691
  • София
Конкретно мога да споделя за специалност Медицина - от групата на дъщеря ми всички работят още от първи курс на трудов договор.

какво работят, marinadp?

и кога им остава време да учат и да работят, като заетостта им в университета е често целодневна?

# 692
Да, и аз това се чудя!
Погледнах някакво останало разписание на сайта за специалността на моя син. Ми то си е от 8 до 5 всеки ден.
Упражнения разхвърляни из деня. Липсата там носи риск от незаверяване на семестъра и прекъсване, ако не са чак дотам разхлабили положението.
Чисто физически не го виждам това, пък ако ще и да е готов да спи през ден само.

# 693
  • у дома...
Така е, Хепи. Всички, които са около дъщеря ми и работят в  момента, са на трудови договори. Те самите вече си знаят правата.
Реално само тези, които са ДП са на осигуровки от държавата. Макар и да плащат някакви минимални семестриални такси. Тези, които са платено плащат достатъчни такси и си покриват и здравните осигуровки. А тези, приети в защитени специалности са най на далавера.

Това не е вярно.
 Университетите плащат здравните осигуровки на всички студенти до навършване на 26 г в редовна форма. Няма значение дали си платено или държавна поръчка.
А реално почти не плащат, защото по-голямата част от студентите работят.
Университета не ги осигурява конкретно в този случай.
При семестриална такса от 1500 лева минимум и осигуровки от 43 лв на месец, дали студента не си ги плаша де факто сам? Университетът просто превежда едни пари в НАП и подава декларация.

Принципно съм ЗА да се редуцират бройките за прием в някои университети, особено за платеното. Но университетите имат автономия. МОН в случая играе ролята на "подпис и печат". Частните не подлежат на регулация, а те дори не обявяват колко точно приемат.

Реформи, ама много сериозни, трябва в много сектори. Ето, опитват се да въведат квоти в университетите за държалите ДЗИ математика. Това е добре. Много деца постигат и блестящи резултати на олимпиади - било националните, било на международните. Ми дайте им предимство. Проблемът според мен е в подбора на студентите. Ето, някоя дама тук беше посочила оценка от 3,14 на ДЗИ математика за достатъчна за прием. Една година ще го издържа държавата тоз студент и той вероятно ще отпадне, но са похарчени едни пари. Които биха могли да се инвестират в рамките на учебното заведение в нещо много по-полезно.

# 694
Hе знам в какъв свят са децата,които не работят, а само учат (извън медицина или фармация) , или са в сивия сектор , но това не е вярно. Сина ми работи 3 година на морето лятото и винаги е бил с трудов договор. Вече ги е страх да пускат работници без договор. Сега ,като отиде да учи в София, също възнамерява да работи. Вечер, уикенда. Малко са хората, които могат да издържат студенти вече , особено със скъпите квартири. И това колко имаш на вход не значи, че си тъп или некадърен или пък много умен. И такива има, но то има тъпи и некадърни отличници. Аз лично познавам доста. Да учат децата, да завършват и да работят после. Не че висшето образование е останало някаква ценност у нас, но то и навсякъде вече е така. По-добре, отколкото образованието да е само за избрани (разбирай богати). После пазара на труда ще ги оправи.  А и образованието дава само основата, не е никаква предпоставка за качества. Искат се и други неща.

# 695
Интересна дискусия се е заформила тук. Да дам и моето мнение по въпроса:
Беше споменато, че в ДП се плащат някакви си малки семестриални такси. Е, ако 750 лв на семестър, съответно 1500 лв на година е "малка" такса за държавна поръчка, не знам...
Беше споменато, че 5 години им плащаме осигуровките. Освен, че много от тях работят по време на следване и поемат поне част от осигуровките си за този период, замислете се пък кой ще ви плаща на вас пенсиите след време. Защото се сещам за една определена част от населението, на което цял живот само им се плаща, без грам да допринесат за бюджета. Лично аз предпочитам моите данъци да отиват за децата на България.
Разбира се, не всеки влиза в университета мотивиран да учи. Част от младежите го използват като "бягство" от дома, студентски живот и т.н. Така е било преди, така е и сега. Некадърни кадри е имало и преди, има ги и сега. На всички равнища, във всички сфери. Чудите се как броят за прием надвишава броя на завършващите средно образование. Ами завършилите предходни години, ами чужденците, които идват тук, за да учат? Последните плащат сериозни такси и наливат в университетите (и не само).
Относно качеството на образованието - ученето е двустранен процес. Както има незаинтересовани/слаби ученици и студенти, така има и некадърни/незаинтересовани преподаватели. За безкрайните реформи и експерименти с децата да не говорим....

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 16:06 от punch

# 696

Проблемът според мен е в подбора на студентите. Ето, някоя дама тук беше посочила оценка от 3,14 на ДЗИ математика за достатъчна за прием. Една година ще го издържа държавата тоз студент и той вероятно ще отпадне, но са похарчени едни пари. Които биха могли да се инвестират в рамките на учебното заведение в нещо много по-полезно.
Точно това се опитвам да кажа. Трябва да има някакъв минимален праг, който да си покрил, за да си ДП. С 3,14 на мат ооп как точно ще станеш учител по мат, дори и да завършиш някой уни, който раздава дипломи за добър ден? После ще се чудим къде да си пратим децата да шият пропуски от такива учители. Това ни удря по джоба/времето и т.н.

Иначе за лауреатите от олимпиади си има правила за прием и те си влизат без конкурсен изпит за областите, в които са лауреати.

# 697
УНСС и харчовете им
https://www.dailypress-bg.com/%d1%83%d0%bd%d1%81%d1%81-%d1%85%d0 … fOwwkVSGXXhJMKq3w

За съжаление и моите наблюдения са, че се харчи много за маловажни неща, но неща,  от които % може да влезе в джобчето на  ръководството
До миналата година поне в провинциалните вузове асистентите  бяха по-ниско платени и от учител, много кадърни хора се разбягаха  към частния сектор. Реално останаха тези, които могат да съчетават частна и университетска работа и некадърните, които са си заучили едно и си го "преподават"
По спешност се защитиха много докторати, но това не промени качеството на преподаване

# 698
punch, разбрахме се, че не става въпрос за осигуровките. Тук се въртяха едни таблици. За всеки студент държавата брои на университетите едни доста добри пари, които могат да се похарчат по-разумно (пак за образование). Пък те предлагали, защото имало търсене ... на дипломи.
Да ги раздават без да се харчи държавата.
Както се каза, нали пазарът на труда ще отсее. Ще се учат всички в движение, който където може да се закачи.
Скаридка, пък за друг аспект на проблема отваря дума.
Леко съм смутена, че учещите медицина работят. Има гениални деца, който ще да успяват да учат за по-кратко, но на останалите това ще да им се отразява на обучението, защото денонощието е 24 часа, а някакво време трябва да се отдели и за учене, дори и да приемем, че миже и без лекции и упражнения.

# 699
  • у дома...
Таксите в УНСС не са вдигани от поне две години. Най-скъпата държавна поръчка е 450, а най-скъпата платена (право) - 1250. Магистратура платено - 1150. А и не ги объркаха в сметките, пък и още при кандидатстване се знаеше какви са.
Общежитията на БГ университетите са е голямата си част меко казано зле. Ма пък за 100 - 150 лв. на месец ол инклузив няма. Предложих на студентката да ходи на общежитие. Има право, че и на намаление има право. Не иска 😁
Но пък ще строят нов кампус съвместно с МУ.

# 700
Няма какво да те смущава, но и няма какво да се пише. Тук много хора си живеят в свой свят и няма смисъл. Животът е шарен, съдби и варианти много

# 701
Oт първи курс ли работят? Мой приятел сега е  очен лекар, но от 4ти курс почна да ходи работи в оптика,  уикендите и вечер след 17ч

# 702
Според мен тези, които работят и учат медицина, ще да е в болница ... Аз едно дете познавам, което взе да работи в 3 курс , като медицинска сестра я взеха в една болница, ами .. наложи се да прекъсне. После си завърши, но бавно бавно. Помогна й това обаче, сега ще специализира в същата болница, кардиология, а тя преди искаше съвсем друго. Но иначе, непосилно е и според мен.

# 703
Да, в болница работят. Синът ми има един приятел от фитнеса, който сега ще бъде втори курс медицина. Работи в болница, даже му предлагаше и на него. Нещо като санитар или медицински помощник, не съм сигурна.

# 704
  • у дома...
Студентите по медицина и аз не мога да си представя как съвместяват учение и работа. Изключително трудна специалност е според мен.

Общи условия

Активация на акаунт