Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 29 029
  • 751
  •   1
Отговори
# 270
  • Северозапада
Dalinda82, според последните изследвания съм здрава.
Знам го това за фиброаденома, но като знам как го наблюдавах години, а порасна за месеци ми се губи логиката да е било тумор, а не фиброаденом. Възможно ли е тумор да е неактивен с години? Или по някаква нелепа случайност да се е образувал до фиброаденома и да се е залепил за него?
Не знам. Минало. Няма да променя нищо, само се терзая, че съм се забавила.

# 271
Фиброаденом не може да стане рак, но трябва да е доказано че е такъв с биопсия. При ехографите, особено ако са  стар модел, не винаги може да се оцени какво е. Скоро си чатих с ИИ и се оказа, че само др. В. Иванов, др. В. Йорданов и др. Куцаров, разполагат с най нов клас апарати. Единствените които могат да направят кор биопсия на 2-3мм образувание са В. Йорданов и Куцаров.
Не съм съгласна, др. Инков работи с 3Д ехограф в Превентика, изключително модерен апарат, в който изкуствен интелект помага при обработката на изображението. Не му хващайте вяра много много на ИИ, лъже, и то съвсем сериозно.
За мен Виктор Йорданов и Иван Инков са най добрите лекари, които съм виждала да гледат с ехограф. Има редица много добри и опитни лекари, цял списък, но за мен тези двамата са мастъри.

# 272
Тройнонегативния и на ЯМР не се "вижда" хубаво 🫣
И там си изглежда хубаво и красиво квартирантче, с под 5% шанс да е неканен.
Чак ме е страх да се зарадвам на ПЕТ скенера си. Знам ли дали и там не се скрива🫣

Просветна ми малко😘

# 273
Знам го това за фиброаденома, но като знам как го наблюдавах години, а порасна за месеци ми се губи логиката да е било тумор, а не фиброаденом. Възможно ли е тумор да е неактивен с години? Или по някаква нелепа случайност да се е образувал до фиброаденома и да се е залепил за него?
Нямам отговор на тези въпроси, но ти желая здраве и ти благодаря че ми отговаряш.

# 274
  • Варна
Haidi може, но ми изкара и моделите ехографи, които са 2024г и 2025г,а на посочения лекар др. Инков е 2021г.Ако има и други би било добре. Добре е лекарите да надграждат, а не да стоят на стари лаври. Сега видях че в новата клиника др. Иванов ще има нов клас мамограф.

# 275
Хайди,
Няма свободни часове за д-р Инков в Превента, които да ме устройват.
Дали в Неоклиник има ЗД ехограф?

# 276
Момичета, относно сентинелната биопсия, четох че е най-добре точно комбинирания метод, за да няма пропуснати лимфни възли. Не знаех, че някой го прилага, браво! И аз бих искала така, понеже по скенер излиза, че нямам уголемени, но това както знаем не означава, че нямам заразени и много ме е страх да не се пропусне някой.

Иначе Хер ми излезе вчера. Положителен. И май официално се водя тройноположителна. Така че скоро започвам с химиотерапията.

Вчера бях на преглед при В. Йорданов, понеделник ще ме маркира. Действително е невероятен специалист и човек!  Прегледа ме и каза, че ракът е 25/15 мм и е далече от размера, който ми определиха във ВМА - 35 мм. Пак ми прегледа лимфите - каза, че са чисти ( според  ВМА съм с подут лимфен възел). Най интересното е, че във ВМА,  освен биопсията, нищо друго не са ми правили, дори обикновен ехограф нямам. Как определиха тумора и лимфите - не знам. Май са ме готвели за яко кълцане...

Имам и запазен час при Вълкан Иванов на 20.08., отсега да уговарям предстоящата операция след 6 месеца.

Аз все още съм в дилема къде да се зачисля. В Надежда, или в Сити Клиник. Може ли някой с малко повече информация относно Сити Клиник - колко струват вливките. Дават ли без зор направления за ЯМР и Пет скенер. И въобще как стои въпросът с плащанията на разни неща. Пак ли искат пари, ако онкологът ти е там. Че тия в Надежда си знаят КТ и Мамограф с контраст (ясно защо) . Не искам да им се моля за всяко нещо..

# 277
И при мен е подобен случай, но аз наистина при напипване усещах 2 образувания: едното подвижно, а другото като залепено до него.

# 278
По въпроса с фиброаденома, аз не съм се следила никога, на 37 отидох за пръв път в живота и откриха рака, като здравата гърда, която вече я няма също беше цялата във “фиброаденоматоидна мастопатия” болната ин ситу като също в началото гледаха като за мастопатия и фиброаденом, но вече по-разхвърлян и суспектен. Др Иванов в Пловдив ми каза, че също е било фибдоаденом, но съм се забавила. Имах уплътнение няколко години преди да отида на преглед. Хормонални смущения, лошо хранене, стрес, фамилност. За съжаление фиброаденомите са си пускови и рискови за отглеждане в това ежедневие, в което хабитираме.

# 279
  • София
....
Аз все още съм в дилема къде да се зачисля. В Надежда, или в Сити Клиник. Може ли някой с малко повече информация относно Сити Клиник - колко струват вливките. Дават ли без зор направления за ЯМР и Пет скенер. И въобще как стои въпросът с плащанията на разни неща. Пак ли искат пари, ако онкологът ти е там. Че тия в Надежда си знаят КТ и Мамограф с контраст (ясно защо) . Не искам да им се моля за всяко нещо..

В Сити никога не мога да им хвана логиката дали и защо се плаща. Принципно пращат на каквото се наложи, било то ЯМР или пет-скенер. Преди година платих 70 лв. за ЯМР /за проследяване, аз съм с импланти/, оня ден за същото нищо не поискаха.

# 280
Алатеа,какви стари лаври? Инков е млад лекар, това е най начетения хирург при който съм била,(моите уважения към всички други), в час е с всички нови клинични проучвания,които текат в момента , познава лично и някой от лекарите в чужбина,които правят тези клинични проучвания. Чува се с тях и е в час какво става в момента в клиничното проучване. Генетика, хранене -  впечатляващи познания.
Човекът е със специализации и обучения в чужбина...не знам за какви стари лаври говориш. Simple Smile  За моделите ехографи, дали е от 2021 или от 2025, едва ли е от решаващо значение, важното е специалиста да е добър и да знае какво да гледа.
Баба Яга, отивай в Неоклиник, това е модерна клиника, не мислете че работят с ехографи отпреди 20 години. Важно е с каква техника разполагат,но най важно е задапаратното устройство, а в случая, Инков е един от най добрите, които могат да ви прегледат. И прегледа при него е 40 минути.
Ирен, пак ще ти напиша и спирам. Аз бях със сентинелна биопсия, дали ще те маркират двойно или с едно вещество, не е от кой знае какво значение, защото целта е да ти намерят сентинелния възел, ако е опитен оператора, а те всички са опитни, няма да е проблем. Със гама сондата проследяват без проблем пътя на лимфата, отделно предния ден със сцинтиграфия проследяват пътя и описват кой възел е съмнителен.
ДЗ, на ЯМР светят точно тройнонегативен и ХЕР позитивен, защото са агресивни, има една крива на насищане с контраста, ако бързо се насити тумора и бързо спадне насищането, е 99 процента рак. В моят първи ЯМР бяха описали два тумора и чисти възли, Виктор Йорданов се изсмя...каза,че имам един тумор и заразени възли. И светеше тоя контраст, ама светеше като светофар.  Рядко тройнонегативен на ЯМР не може да се види,но има и изключения, разбира се, трудни за диагностика са лобуларните и ин ситуто.  В медицината няма нищо на сто процента точно и винаги стават грешки, има изключения, но общото правило е че 90 процента от ХЕР и тройнонегативен светят на ЯМР и то много отчетливо. Същото е и с ПЕТ скенера, това са агресивни видове и "гълтат" радиоактивно вещество, затова СУВ-а им е доста висок. Моят беше 9,9 на тумора, което се водело доста високо. Даже се бях ровила да чета какви са прогнозите на база големината на СУВ, ама се отказах, защото се панирах от цялата информация.

# 281
  • Варна
haidi, не говорех за Инков, за старите лаври. Видях му квалификациите. Надявам се да има повече млади лекари с отношение към пациентите. За тумори те на образни, мисля че е различно не само от вида. При сестра ми на  Пет suv max 12,5 хер-. Навсякъде излизаха чисти ЛВ, двама образни, Белинов, Занева. Всички бяха сигурни и препоръчаха операция. Вълкан Иванов само се усъмни, че има нещо. Накрая излезе далечна метстаза.

# 282
haidi, при мен се видя на ЯМР, но имаше само под 5% шанс да е злокачествено образувание.  Тройнонегативен си е отвсякъде.
Нямам намерение да споря за точноста на апаратите. Идеята ми е да не им вярват хората на 100%
Ако нещо ги притеснява - да търсят, да ровят...

# 283
Ирен, както знаеш в болница „Надежда“ има отлични онколози и условия и няма допълнителни такси за стандартни неща. Спестеното от тези такси го влагам в споменатите от теб образни изследвания — например ЯМР, мамография с контраст, че даже и в операцията ми. Като това правя при най-добрите специалисти. (Да им напишем пак името д-р Виктор Йорданов и д-р Вълкан Иванов). Така че с една груба сметка се намира баланс — вместо да плащам всяко посещение, влагам в неща, които наистина ми дават спокойствие и увереност.

Жалко е, че нямаме едно място с всички тези прекрасни лекари под един покрив и по здравна каса… Но с малко логистика можем сами да си сглобим най-доброто възможно лечение — и това си е истинска сила. В крайна сметка, в други държави и системи има други предизвикателства. А ние тук просто намираме начин.

Късмет, миличка! Ти решаваш!

Момичета, относно сентинелната биопсия, четох че е най-добре точно комбинирания метод, за да няма пропуснати лимфни възли. Не знаех, че някой го прилага, браво! И аз бих искала така, понеже по скенер излиза, че нямам уголемени, но това както знаем не означава, че нямам заразени и много ме е страх да не се пропусне някой.

Иначе Хер ми излезе вчера. Положителен. И май официално се водя тройноположителна. Така че скоро започвам с химиотерапията.

Вчера бях на преглед при В. Йорданов, понеделник ще ме маркира. Действително е невероятен специалист и човек!  Прегледа ме и каза, че ракът е 25/15 мм и е далече от размера, който ми определиха във ВМА - 35 мм. Пак ми прегледа лимфите - каза, че са чисти ( според  ВМА съм с подут лимфен възел). Най интересното е, че във ВМА,  освен биопсията, нищо друго не са ми правили, дори обикновен ехограф нямам. Как определиха тумора и лимфите - не знам. Май са ме готвели за яко кълцане...

Имам и запазен час при Вълкан Иванов на 20.08., отсега да уговарям предстоящата операция след 6 месеца.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 11:54 от DaiaD

# 284
Моля да ме извините за неинформираността,но как се определя 5 % шанс за злокачественост...,на база образни, преглед ...

Общи условия

Активация на акаунт