Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 28 978
  • 751
  •   1
Отговори
# 405
Аз съм с BRCA1 мутация. Двойната ми мастектомия беше ноември 2022 г. Почувствах се физически и психически готова за тоталната хистеректомия след една година, а самата операция беше март 2024 г. - влязох в болницата деня след рождения ми ден 😆, навърших 43 тогава. Възстановяването беше много бързо, след по-малко от седмица шофирах. Много съм доволна от лекаря, който ме оперира - д-р Иван Димитров, препоръпвам с две ръце /за АГ в София/, като той ме и следеше във времето преди операцията.
DZ, не го мисли от сега. Като дойде времето, ще направиш и другата операция. Леко да минава лечението и безпроблемно ❤️

# 406
Благодаря на всички за подкрепата ❤️

Olive, още като цъфнах за втори път, казах на мъжа ми, че догодина лятото махам всичко отдолу. Тази година ще ми дойдат много упойките и операциите🤕

DZ, и после бесен секс без предпазни средства, нали! Голяма палавница си ти, знаех си Wink))

Мили дами, добре, че ви има!
От вчера косата ми започва да индикира, че втория рунд на Х й идва ту мъч...
Знам ... "всичко минава" ... "и това ще мине", ама все пак да си се оплача Simple Smile.

# 407
Мисля, че повече ме тормозеше броенето на всеки паднал косъм на ден и следенето дали броят на ден е в норма и надявайки се да не ми окапе. Като започна изведнъж да капе с шепи и си я видях по земята вълми вълми, изпаднах в истерия, беше може би един от най-мъчителните ми моменти. Извиках леля и тя ме мина с машинката. Всъшност почувствах изключителна лекота на мига, видях се, дори се харесах, имах все още коса де, даже остричка беше като я минахме с машинката. На следващите вливки вече омаломощя и стана мека и плешивичка, но бях вече преодоляла стреса и гледах смело напред към сшедващите стъпки и изцелението. Глре главата. Косата става мн готина и жива. При мен няма особена разлика с предходната ми, а аз имах доста дълга и гъста коса, нетретирана и сега върви същата. Всичко е за добро!

# 408
  • София
При мен косата, която започна да расте и вече е около 2 см е жива и гъста. Направо си е рестарт (аз бях с дълга много къдрава коса). И като започна да пада с шепи беше голям шок. При мен лично каската изобщо не помогна. Първите две химии бях с каска и след втората за една вечер ми окапа почти цялата коса. Аз помолих мъжа ми да ме мине с машинката и до там беше каската.

А най-хубавото е че миглите ми растат много по гъсти от преди. Ако станат и една идея по дълги, ще е чудно. Simple Smile
Да погледнем хубавата страна Simple Smile

# 409
Предният път веднага щом започна да ми пада косата я минахме с машинката. Сега нещо се бавя. Вързала съм я на две плитки и скоро трябва да я режа(с цел да си ползвам косата после).  Втори ден съм така и си мисля, ами ако не опада, а аз я отрежа.
Абе ще я махам днес или утре... То така реално и до магазина не мога да отида в момента.
И аз не знам какво чакам...

# 410
Аз направих голяма грешка с косата, въпреки, че бях предупредена. Започна да пада яко на кичури. Взех, че я измих преди да я отрежа, за да я дам за перука. И тя веднага окапа и стана  на огромна залепена топка на тила. После - машинката, огромен шок беше, наистина огромен. Минавайте с машинката още в началото, за да си го спестите.

Момичета, направих чутовен алергичен шок на втората вливка. Къде могат да ми направят тест към дексаметазон?

# 411
Моята коса е около 12 см една година и 2 месеца след края на химиотерапията, изглежда си като прическа боб. Опада след първата химиотерапия, на 18-19 ден яко ме засърбя скалпа и веднага се усетих какво става. Директно при фризьора и до дъно я остъргах. Тоя Ужас да ми капе на кичури, си го спестих. Моята не окапа на 100 процента, а имах около 30 процента от косата останала. Ако бях пробвала каска, вероятно щях да я запазя цялата. Миглите ми окапаха, ама сега са гъсти и дълги, веждичките са ми също оредяха,но сега са красиви. Гадно е къса коса, и аз се тръшках, това ти е женствеността, но каквото-такова.
Storytime каква алергична реакция си направила? Дексаметазона не помогна ли? Каква химия ти слагат?

# 412
Storytime, какво се случи 🤕

Предния път 10м след последната химия имах достатъчно коса, за да махна перуката. И тогава всъщност разбрах, че колегите изобщо не са знаели, че е перука🫣 Смених местоработата след лечението и само ръководството знаеше за диагнозата. Общо взето ме помислиха за луда, че се подстригвам така😊
Т.е. само ние си мислим, че си личи перуката.
Хората не обръщат внимание!
Оставам на страна хората, които са се сблъсквали с диагнозата. Аз съм като ренген и всичко виждам🙄 Перукерката беше потресена, че съм разпознала изкуствения й бритон🤭

# 413
haidi DZ вечерта ми биха дексаметазона и още тогава се почна, задух, замъглено виждане, но изкарах нощта. На сутринта - пак дексаметазон, алергозан, херцептин и още в първите минути на вливането на доцетаксела спрях да дишам. Та още две дози урбазон..
Да съм направела консултация с алерголог и тест.  При първата нямаше такъв проблем, но и нямаше два пъти дексаметазон.

# 414
Ужас Sad
Горката🤕
Дано не ти се случва повече подобно нещо.
Задължително направи тест, за да знаеш от какво е.

# 415
Аз до третата вливка нямах никакви проблеми, обаче на четвъртата вдигнах температура, имах сърцебиене ужасно, ама ужасно, треперене, през цялото време мислеха, че е реакция към Херцептина, накрая се оказа че от Дексаметазона правя такива реакции и ми го спряха....Но избутах химиотерапиите криво-ляво, със тропане на сърцето и температура, па ми слагаха химиотерапита на втория ден. Въртяха сукаха, но ми слагаха Дексаметазон.Напълно те разбирам, виж алерголог какво ще каже. Херцептин може и да го избуташ без дексаметазон, евентуално, на мен просто спряха да ми вливат Дексаметазон като бях на таргетна с Херцептин, но за химиотерапията търпях. В крайна сметка вляха ли ти всичко?

# 416
haidi как се доказа, че реакцията е от дексаметазона? Всичко ми вкараха.

# 417
haidi как се доказа, че реакцията е от дексаметазона? Всичко ми вкараха.
Една сестра като ме видя и каза, че е виждала много пациенти с такива като моите реакции след Дексаметазон и решиха да ми го спрат, за да видят какво ще стане...малко проба грешка беше. И като го спряха, спряха и тъпите реакции. Тогава разбраха, че Херцептина не е виновен. Последните 7 вливки Херцептин ги изкарах без Дексаметазон и без странични ефекти.
Много е коварен тоя Дексаметазон. Виж му страничните реакции и ги сравни с твоите.
Аз мисля, че и кръвно вдигнах, имах задух, температура, сърцебиене. Голяма гадост беше.
Може другия път нищо да ти няма. Много е относително...пий много вода,поне 3 литра в деня на вливките. Всичко да изхвърлиш.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 15:09 от haidi

# 418
Косата за съжаление постоянно ти напомня през какво си минал, може би докато свалиш перуката. С нея изгубваш част от самоличността, от егото…  Аз също геройски издържах капането й с надеждата, че ще се запази някак. Имам много гъста коса. Тя спря да расте и изтъня още на 4 вливка. Разделих се с нея след края на ХТ, понеже опада на сектори около слепоочията, на темето и стана много грозно. Сега чакам търпеливо да порастне.

# 419
Днес нещо съм активна 😁 Аз бях с каска, но косата опада почти цялата след 7-та вливка и след последната химия (8-ма) я минах с машинката. Това в края на октомври. От началото на следващата година се върнах на работа без перука и с един пръст коса в моя си кестеняв цвят, а преди химията бях с руса коса до кръста. Какво да ви кажа, всичко ни е в главите и е въпрос на нагласа. В нито един момент не съм се чувствала неудобно заради мноооого късата си коса. Нито някой ме е питал или разпитвал нещо. Може би имам и съобразителни колеги. Косата расте, а всяка една е красива най-вече заради това, което е вътре е нея!
Всичко минава и това ще мине също. Кураж и вяра ❤️

Общи условия

Активация на акаунт