Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 27 949
  • 751
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
Благодаря Опосум, за новата тема!
На всички пожелавам успех и добри новини!
Аз ще започна с оплакване,от поредната техническа грешка,предполагам...
Вчера взех ТЕЛК -а. От пощата,въпреки моите предпочитания.Няма подписи,няма печати.И въпреки това,отне само 10дни.Спах спокойно само една нощ...прочетох коментарите ,по горе и реших да погледна кодовете...на два документа,онколога е посочил С 50.4 (епикриза и амб.лист)
Е,комисията е написала в решението..С50.1...
С две думи ..да очаквам неочакваното или да предприема нещо преди да подаваме в НОИ...

Неда, при мен са различни кодове от епикризи. Операция, химиотерапия и лъчетерапия. В решението е 50.9 , което е и кода който използват за протоколите. Мисля да не го мислиш отсега.

Нова котка, благодаря за притчата!

# 16
Опосум, и аз благодаря за новата тема!

Лепвам едно послание:
"На пръстена, който цар Соломон получил от баща си, бил гравиран надпис "Всичко отминава". След време, когато Соломон изпада в голяма скръб по изгубената си любима Суламит, той поглежда пръстена и се ядосва на надписа. Тогава сваля пръстена и го хвърля, но вижда, че от другата страна е изписано "И това ще мине". Притчата учи на това, че нищо не е вечно и че трябва да ценим настоящия момент, защото и той ще премине, както радостта, така и скръбта".

Да се похваля, че вече съм чипирана с порт с местна упойка - доц. Арабаджиева в Александровска болница, телефон има в сайта. Невероятен лекар - знаеща, можеща и човечна! 

Би ли споделила как минава процедурата.  И колко време чака за нея? Че я обмислям и аз.

# 17
Неда, решенията са вече без печат и подпис. Навсякъде ги получават и виждат, където е необходимо.
Благодаря Опосум, за новата тема!
На всички пожелавам успех и добри новини!
Аз ще започна с оплакване,от поредната техническа грешка,предполагам...
Вчера взех ТЕЛК -а. От пощата,въпреки моите предпочитания.Няма подписи,няма печати.И въпреки това,отне само 10дни.Спах спокойно само една нощ...прочетох коментарите ,по горе и реших да погледна кодовете...на два документа,онколога е посочил С 50.4 (епикриза и амб.лист)
Е,комисията е написала в решението..С50.1...
С две думи ..да очаквам неочакваното или да предприема нещо преди да подаваме в НОИ...

# 18
И моето решение за телк е без печат и подписи, социалните са го приели без проблем, явно вече са така.
Хич и не мисля да гледам кодовете и да се психясвам. Blush
На мен ми бяха сбъркали името на протокола от комисията в Каспела, бяха сложили съвсем друга фамилия. В Надежда казаха, че няма проблем и го приеха така, не съм ходила да го оправям.
Явно е такава практика да има грешки по епикризи и протоколи, че на никого не му прави впечатление, важнэто е да има хартия да се трупа по папките.... Scream

# 19
Сторитайм,
Звъниш в понеделник на мобилния на доц. Елена Арабаджиева, посочен в сайта на Александровска болница (гледай да не е по-късно от 9,10 ч., че влиза в операции).
Обясняваш, че искаш порт заради Х и питаш кога може да ти се сложи (май само петък слагат портове).
Тя ще те пита дали имаш алергии към местна упойка и дали вземаш лекарства за разреждане на кръвта. В твой интерес е да й отговориш абсолютно честно.
Ще те пита и за документ, който доказва необходимостта от порт
/решение на онкокомитет, епикриза, каквото имаш и т.н./.
После тя ще ти каже дали може да те вземе в петъка.
В уречения ден се появяваш в 8,30 ч. в Първа хирургия /входът е откъм бул. Пенчо Славейков, в обща сграда със Св. Екатерина/ с документите, минаваш през кабинета на партера вдясно от входа, на който има табела "Първа хирургия" , където един лекар ти оформя входирането, после регистратурата те чекират с лична карта, после в отделението на третия етаж при старшата сестра, плащаш 100 лева за избор на екип (да е доц. Арабаджиева, което настоятелно ти препоръчвам; това са най-смислените пари, дето съм дала досега), казват ти на кое легло да поседнеш и да изчакаш да се освободи зала. Звучи сложно, ама навсякъде много любезно ти казват каква е следващата стъпка. 
Доцент Арабаджиева по някое време идва при теб и ти разказва какво ще се прави - локална упойка, нещо във вената, ренген дали всичко е на шест, слагане на капачето на порта.
Когато се освободи операционна зала, пристига при теб вторият лекар от операционния екип, дава ти операционна престилка /препоръчително е да не си с рокля, а облеклото да е от две части/, събличаш всичко от кръста нагоре, навличаш престилката, отивате в операционната.
Завиват те в чаршафа, като през цялото време ти обясняват какво ще правят, говорят си с теб и се грижат да си спокоен и да ти е добре.
После те натоварват на един стол /не че не можеш сама да вървиш, ама явно правилото е пациентът да не се разхожда сам на излизане/ и те закарват на леглото, където можеш да се облечеш и изчакваш доцент Арабаджиева да ти донесе паспорта на порта и епикризата (аз изчаках повече от час, но трябва да се прояви търпение, защото тя влиза в операции и т.н.). Слагат саморазграждащи се конци и водоустойчива лепенка, т.е. не ходиш за махане на конци и можеш да се изкъпеш веднага. По време на операцията те мажат с йод или нещо такова, та ако се изпотиш, може да иде на дрехите, затова си нахлузи по-тъмна риза.
Дадоха ми и рецепти за игли за порт /случайно в Надежда, ако нямат подходящи/, както и откъде да се купят.
Влязох в 8,30 часа, операцията започна към 11.50 (докато чаках за зала много приятно си поспах на леглото), а към 15, 30 ч. се изнесох, отидох да купя игли за всеки случай до Пирогов и после се паркирах в Хепи да пия кафе, лимонада и да пуша Simple Smile
Мъничко, ама наистина много мъничко, придърпва рамото и първия ден не трябва да вдигаш много нагоре ръката и да мъкнеш тежки работи с тази ръка (доц. Арабаджиева всичко това ще ти го каже).

# 20
Абсолютно никаква логика няма, в дигиталната ера, документи да имат подписи и печати. Нали всичко е онлайн, затова няма подпис и печат телк решението. Хора, аз в ТЕЛК съм посочила да ми бъде връчен ТЕЛКа електронно, те ме викат лично да го взема.... аналогова държава сме ей. За НОИ мисля електронно да пробвам да подам документи. Навсякъде е такъв хаос от документи и изисквания по държавните учреждения,че съм в потрес. Влизах в НОИ, АСП,едни инструкции, хиляди, документи, декларацийки, удостоверения...🤡😵‍💫

# 21
Сторитайм,
Звъниш в понеделник на мобилния на доц. Елена Арабаджиева, посочен в сайта на Александровска болница (гледай да не е по-късно от 9,10 ч., че влиза в операции).
Обясняваш, че искаш порт заради Х и питаш кога може да ти се сложи (май само петък слагат портове).
Тя ще те пита дали имаш алергии към местна упойка и дали вземаш лекарства за разреждане на кръвта. В твой интерес е да й отговориш абсолютно честно.
Ще те пита и за документ, който доказва необходимостта от порт
/решение на онкокомитет, епикриза, каквото имаш и т.н./.
После тя ще ти каже дали може да те вземе в петъка.
В уречения ден се появяваш в 8,30 ч. в Първа хирургия /входът е откъм бул. Пенчо Славейков, в обща сграда със Св. Екатерина/ с документите, минаваш през кабинета на партера вдясно от входа, на който има табела "Първа хирургия" , където един лекар ти оформя входирането, после регистратурата те чекират с лична карта, после в отделението на третия етаж при старшата сестра, плащаш 100 лева за избор на екип (да е доц. Арабаджиева, което настоятелно ти препоръчвам; това са най-смислените пари, дето съм дала досега), казват ти на кое легло да поседнеш и да изчакаш да се освободи зала. Звучи сложно, ама навсякъде много любезно ти казват каква е следващата стъпка. 
Доцент Арабаджиева по някое време идва при теб и ти разказва какво ще се прави - локална упойка, нещо във вената, ренген дали всичко е на шест, слагане на капачето на порта.
Когато се освободи операционна зала, пристига при теб вторият лекар от операционния екип, дава ти операционна престилка /препоръчително е да не си с рокля, а облеклото да е от две части/, събличаш всичко от кръста нагоре, навличаш престилката, отивате в операционната.
Завиват те в чаршафа, като през цялото време ти обясняват какво ще правят, говорят си с теб и се грижат да си спокоен и да ти е добре.
После те натоварват на един стол /не че не можеш сама да вървиш, ама явно правилото е пациентът да не се разхожда сам на излизане/ и те закарват на леглото, където можеш да се облечеш и изчакваш доцент Арабаджиева да ти донесе паспорта на порта и епикризата (аз изчаках повече от час, но трябва да се прояви търпение, защото тя влиза в операции и т.н.). Слагат саморазграждащи се конци и водоустойчива лепенка, т.е. не ходиш за махане на конци и можеш да се изкъпеш веднага. По време на операцията те мажат с йод или нещо такова, та ако се изпотиш, може да иде на дрехите, затова си нахлузи по-тъмна риза.
Дадоха ми и рецепти за игли за порт /случайно в Надежда, ако нямат подходящи/, както и откъде да се купят.
Влязох в 8,30 часа, операцията започна към 11.50 (докато чаках за зала много приятно си поспах на леглото), а към 15, 30 ч. се изнесох, отидох да купя игли за всеки случай до Пирогов и после се паркирах в Хепи да пия кафе, лимонада и да пуша Simple Smile
Мъничко, ама наистина много мъничко, придърпва рамото и първия ден не трябва да вдигаш много нагоре ръката и да мъкнеш тежки работи с тази ръка (доц. Арабаджиева всичко това ще ти го каже).
Много ти благодаря за изчерпателния отговор. Звучи ми като още едно мъчение за изтърпяване.  Заради колко вливки го правиш? Някой препоръча ли ти го?

# 22
Дами,при мен също има различни кодове по документите, три различни кода съм видяла до момента. Когато казах по едно време на онколога, той каза - ми грешно е записано. И документи за ТЕЛК съм подала,не съм имала проблем до момента. Хора сме, стават грешки, болни има много, и бумащина също. За мен по важно е да са наред изследванията.

# 23
До тук,разбрах едно,административните абсурди дебнат от всякъде ..спирам да се тревожа,те сами ще ме намеря...
Аз няма да видя оригинала,на мен също няма да го връчат електронно...Щом все още го търсят на хартия,за мен означава,че и институциите не си обменят информация...
Сили на всички,след като преборят болестта,което е сигурно,колкото дълго и трудно да е ..
Бюрокрацията и некомпетентността..,обаче ,едва ли ще преборим...
Айнщайн го беше казал...за Вселената,човешката глупост и безкрайността..Joy

# 24
Нова Котка, супер изчерпателна информация за слагането на порта. И ще бъде много полезна за някого, който се чуди дали и как. Heart
Аз също след доста четене се бях насочила към Александровска, Пирогов или д-р Атанасов в Стара Загора, но имала глава да пати, отидох в Надежда.
Коренно различно е твоето преживяване.
Като почнат химиотерапията и видиш как на другите им бодат ръцете, ще оцениш порта. Дано всичко при теб мине леко и безпроблемно и от тук нататък. Hug

# 25
Неда, в НОИ, не ми искаха решението на ТЕЛК, те си го получават. Доколкото си спомням само в социалните, но и там не съм сигурна, дали не се описваше само.
Искам да кажа, че има информация между институциите, колкото и малко да е.

До тук,разбрах едно,административните абсурди дебнат от всякъде ..спирам да се тревожа,те сами ще ме намеря...
Аз няма да видя оригинала,на мен също няма да го връчат електронно...Щом все още го търсят на хартия,за мен означава,че и институциите не си обменят информация...
Сили на всички,след като преборят болестта,което е сигурно,колкото дълго и трудно да е ..
Бюрокрацията и некомпетентността..,обаче ,едва ли ще преборим...
Айнщайн го беше казал...за Вселената,човешката глупост и безкрайността..Joy

# 26
Сторитайм,
Професор Щерев каза, че съгласно добрата медицинска практика правилното е да се слага порт, включително и защото имало теоретичен (и досега несбъднал се, за щастие) риск при вливане през абокат, лекарството да не потече във вената, а да се разлее наоколо в ръката  ... и се сети какво ще стане.
Показах му прекрасните си вени, които не са страдали досега от абокат и го попитах дали ще "издържа" без абокат вливанията и той ми рече горното. Отделно втората серия я мисля да е всяка седмица, т.е. 12 пъти (проф. Дудов също рече, че е оптималната схема, като това явно е всеобщо мнение; не го предлагат, защото не се знае дали ще е удобно на пациента всяка седмица да ходи), т.е. общо 16 дупчения.
Не виждам защо да си причинявам допълнителен ужас (от медицински манипулации имам навика да припадам), а и в ръцете да съм като наркоман, да се чудя с какво да се мажа, след като има елегантна и безболезнена алтернатива, за чието съществуване всъщност научих от дамите от този форум Simple Smile

Опосум,
Много съм те благодарна, че ме светна да избягам от пълната упойка при доц. Григоров! Ако не беше ти, най-вероятно няма да съм в тъй добро настроение в този момент Simple Smile

# 27
Haidy, за НОИ, поне аз мисля, че е добре на място. Нали трябва трудови книжки да се носят. Ако има нещо по тях, веднага ти казват, какво да си извадиш. При мен нямаше един печат, при приключване и веднага ми казаха да си извадя УП3 например.

Абсолютно никаква логика няма, в дигиталната ера, документи да имат подписи и печати. Нали всичко е онлайн, затова няма подпис и печат телк решението. Хора, аз в ТЕЛК съм посочила да ми бъде връчен ТЕЛКа електронно, те ме викат лично да го взема.... аналогова държава сме ей. За НОИ мисля електронно да пробвам да подам документи. Навсякъде е такъв хаос от документи и изисквания по държавните учреждения,че съм в потрес. Влизах в НОИ, АСП,едни инструкции, хиляди, документи, декларацийки, удостоверения...🤡😵‍💫

# 28
НоваКотка, разсмя ме с ръцете на наркоман.
В момента съм така😬
Мажа, ама ефект ТЦ- няма...

# 29
  • Варна
Nova kotka, радвам се, че почваш да се лекуваш и вече даваш съвети. HugПожелавам на теб и DZ(не помня има ли други) , лесно да понесете вливките.

Общи условия

Активация на акаунт