Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 29 041
  • 751
  •   1
Отговори
# 345
От Стара Загора сме. Момичета, възхищавам се за силата Ви! И вярвам, че ще се преборите. Относно решението на майка ми, тя вече го е взела. Лекарят така или иначе ще ги изследва, след като ги премахне. А и нали е лекар...ще рискува ли да сгреши...не знам какво да кажа. Ще потърся темата, която ме насочихте. Няма ли просто да се изрежат, изследват и да се назначи лечение?
Първо кор биопсия!!!!! Аз също съм със заразени лимфни възли и ме пратиха за операция. Благодарение на момичетата от тук не послушай доктора и отидох за кор биопсия (която установи много агресивен рак, който задължително се лекува с предоперативна химиотерапия и след това операция). Ако бях отишла за операция първо щях да имам химия пак и след това още една операция за доизчистване)... И щях да рискувам изхода от лечението защото онколога нямаше да знае дали реагирам към предписаната терапия.

# 346
Сигурна съм,че Жасмина вярва във вашата добронамереност,мили момичета.Те са взели решение,добро или не,както е написала сама,ще се разбере ,след време ...може би ще сподели.
Това е нейния начин да изкрещи на света страховете си,да пусне паниката...и да се почувства уверена ..
Вселената наказва ,не поисканото добро...беше казала ,баба Ванга...

# 347
Вярвам във всичко и ми се плаче за всички...дядо ми си отиде от рак, баща ми лекува рак на кожата, сестрата на майка ми...просто вече това ми дойде в повече и както написах, времето да събера информация ми е кратко. Майка ми не чете в интернет. Поне аз да знам какво се случва... прегръщам всички вас и ще ви държа в течение. Ако мога и аз да бъда полезна на някого, винаги съм насреща. Остава само да се събера психически. Или както казва моя близка- да се закопчеем. Благодаря отново!

# 348
  • Варна
Жасмина мислех повече да не пиша по темата. Никой хирург не може да оперира до чисти резекционни линии, при положение че има нещо в ЛВ. Това че е в София нищо не значи. Ако се върнете назад в темите ще видите, че точно най известните хирурзи, работят по стари методи, защото така им е лесно. Направете един консулт с проф. Тимчева. Дава консултации онлайн и отговаря до един ден.Има опция задай въпрос, плаща се предварително и до ден имате становище, написано като епикриза.Дори ще ви посъветва за лекари. Изхода от лечението много зависи от правилните стъпки. Аз също пиша заради сестра ми. Първите 3м.четях денонощно, всякаква медицинска летература от БГ и цял свят. Нямам фейсбук и не чета форуми освен тук. Навсякъде е прието първо кор биопсия, скенер или Пет на цяло тяло и тогава онко комисия решава, дали операция или първо химио. Успех ви желая, каквото и да решите.

# 349
Привет, не ме разбирайте погрешно. Стреснати сме много. Не знам дали е и добра идея да питам така. Всеки човек е индивидуален. Пожелавам на всички, които са тук, да оставят в миналото това страшно нещо. И не е спор, моля да приемете моите извинения. Просто за буквално два дена се опитвам да събера информация и да знам какво да очакваме. Всеки преминава през нещо, всеки води своята борба и съм благодарна, че споделихте. Ще видим как и какво ще се случи и наистина вярвам, че ще има какво да си споделим и как да си помогнем. Благодаря ❤️
Не се сдържах и аз Satisfied минавам  на "ти", майка ти е малко по-млада от мен, но се разболях на нейната възраст, бях на 54, вече съм на 58. Ако бях послушала същият съвет от един също виден столичен хирург, щеше в момента животът да е доста по-труден за мен. Обясни на майка си или ако трябва го избий от главата и, съжалявам за израза, че видиш ли, махне ли се бучката и край, да ама не, особено със засегнати лимфни възли. Послушай ни, влезе в темата и до момента всички даваме еднакъв съвет, видях те и във фейсбук. Не бързайте толкова за няколко дни и седмици нищо няма да се промени, имате достатъчно време, успех и късмет Flowers Four Leaf Clover

# 350
Жасмина, привет, смело момиче! Разбирам напълно колко е трудно в този момент и колко много искате нещата да се случат бързо. Но точно затова искам да ти споделя нещо важно:
Операция без предварителна биопсия е грешен подход в много случаи. Не защото не трябва да се действа, а защото трябва да се действа умно и стратегически.

Без биопсия:
   •   не се знае какъв точно е туморът;
   •   не се знае дали е хормонозависим, HER2+, TNBC и т.н.;
   •   не може да се подбере най-доброто възможно лечение;
   •   понякога операцията дори може да попречи на по-щадящи варианти.

Биопсията е лека и бърза процедура, но дава отговор на най-важните въпроси. Сигурна съм, че ако хирургът ви е толкова добър знае това или най-малкото ще се съгласи да направи биопсия, ако поне го попитате.
А от отговора на биопсията зависи целият подход – дали ще се започне с операция, с медикаментозно лечение, дали има възможност за щадяща операция и т.н.

Разбирам, че майка ти не иска да чете много и ти носиш основната тежест в търсенето на информация. Това, че се грижиш така за нея, е прекрасно.
Защо не я свържеш с някоя от нас - жена, преминала през същото - да поговорят по телефона. Понякога такъв разговор от човек, който го е преживял, променя всичко!

Здравейте, това са изследванията на майка ми от ямр. Предложението на лекар мамолог- онколог е да изреже съмнителните участъци до здраво и да се изследват. След това да се назначи и лечение. Много ме притеснява лимфният възел, големината му и това, че е групиран с други.
Изследването се проведе след напипване на възела. Притеснена съм безкрайно. Може ли някой да се включи с мнение и път, по който върви? Благодаря предварително!

# 351
Здравейте,
Утре сутринта почвам втория рунд на Х. 
Както писах за първия рунд, мина изненадващо прилично. Косата и мозъкът са си на мястото. Килограмите и те (почти).
Искам да попитам за мнение за фармацевт Цонка Даскалова от аптека "Розмарин". Мненията за нея са от "Осанна" до "Разпни я". Ходих и ми даде някакъв антиоксидантен микс, както и билкова смес /ще звъня да питам от какви билки е/, още не съм ги почнала. Каза, че мога да ги пия по време на Х и че трябва шест месеца да се пие микса от буркана /по един буркан на седмица/. Утре ще питам лекарите в Надежда за микса, но вероятно ще ме отсвирят. Затова поставям тук въпроса - някой ползвал ли е продуктите на Цонка Даскалоа, евентуално отзиви и т.н. 

П.С. Моля не ми се сърдете: знам,  че правилото е нищо да не се взема. Но от две места хора, които са имали такъв проблем, ни казаха, че е помогнала. Та затова питям.

# 352
Nova Kotka, аз не разбрах за какво ще ги пиеш тези буренаци - да ти помогнат да минеш по-леко терапията или да трепят рака?
Иска ми се да видя физиономията на Щерев или Мила Петрова като ги питаш. Joy
Иначе аз съм на мнение, че като си се доверил на един лекар трябва да му следваш съветите.
След това може каквото искаш да вземаш, макар че аз все още не смея да пия нищо допълнително освен витамин Д, особено като смятам, че лекарства ми докараха рака.

# 353
Nova kotka, аз ще ти кажа същото като Opossum - доверяваш се на лекарите и не пиеш нищо друго, освен това, което те са ти казали. Лека да ти е втората терапия!
Аз се приготвям да отивам днес на скенер. Вярвам, че всичко ще е чисто!
Малко ме е страх. Признавам си.
Бъдете здрави!

# 354
  • София
Има проучвания, които доказват, че взимането на антиоксиданти по време на химиотерапия водят до лош отговор на лечението и специално при рака на гърдата - до рецидив и връщане на болестта след време. Идеята е, че подлагаш клетките на оксидативен стрес, и взимането на антиоксиданти помага не само на здравите, но и на раковите клетки.
Има едно много хубаво видео с фармацевтката на Надежда на 1 стр. по този повод - за добавките по време и след лечение.

# 355
  • Sofia
Кайра, пожелавам ти чист скенер! Всичко, ще е наред!

Нова котка, не знам до колко е добре да залиташ по : някой ми каза.... Попитай в Надежда, но съм съвсем сигурна, че ще ти кажат нищо да не взимаш. В момента Надежда правят консултации за храненето по време на терапия. Ако не си минала през тези консултации, насърчавам те да го направиш. Също изгледай видеото за което Олив споменава, много е полезно и дава яснота, защо не трябва да приемаме хранителни добавки, билки и прочие.
Леко да минава вторият курс!

# 356
На мен онколожката ми беше изписала Ресвератрол на Солгар по време на химията. И аз съм против да вземаш добавки.
Две от момичетата вземаха. Едната гъби и масло от канабис, другата Вертера. И двете имаха остатъчни клетки след химията. Като и трите бяхме първо с отворена биопсия и резекция само на тумора.
Аз сега редувам кверцетин, ресверстрол, вземам Омега и витамин Д (в момента съм го спряла, но вероятно трябва пак да изследвам и да започна).
Та моята препоръка е да не пиеш по време на химията нищо освен качествен пробиотик и евентуално ресвератрол на Солгар.

# 357
Неда, абсолютно винаги съм 150% съгласна с теб. Истински ценя твоята мъдрост, съпричастност и майчина топлина. Но този път – не съвсем Simple Smile

Аз самата преминах през диагнозата си с помощта на десетки видими и невидими хора, случки и събития. Голяма част от тях дойдоха без да съм ги търсила. И това смятам за магия – онази необяснима намеса на вселената, която те хваща за ръка, когато си на ръба. Именно затова се заклех, че когато мога и когато видя нужда – ще помогна. Дори и без някой да ме моли. Дано не съм грешник за това.

Жасмин, искам да ти кажа нещо с много грижа и отговорност – само тук, във форума, има десетки момичета, които биха дали мило и драго да върнат времето назад и да не бързат с операцията. Причините са много – и медицински, и стратегически, и свързани с дългосрочния шанс за излекуване. Обещавам, че скоро ще ги обясня в детайли с доказателства и на разбираем език, защото информацията е сила. Не е задължително това да доведе до лош траен резултат, но значително увеличава рисковете!

За това, когато става въпрос за реални лечебни решения – като това дали да се направи операция без предварителна кор-биопсия – последствията не са само емоционални. Става дума за конкретен риск, доказан в редица научни изследвания: забавянето при започване на химиотерапията, което се получава при операция преди терапия  може да увеличи значимо риска от рецидив – особено при агресивни подтипове, а ти не знаеш какъв е под-типът докато не излезе резултатът от хистологията.

Затова не е въпрос дали едно решение е “добро или лошо по усещане”, а какви реални последствия може да има – и те понякога се проявяват месеци или години по-късно, когато вече не можем да върнем времето назад.

Точно затова настояваме за информираност – не защото не вярваме в добрите намерения, а защото понякога дори най-добронамереното може да навреди, ако не е подплатено с факти.

Сигурна съм,че Жасмина вярва във вашата добронамереност,мили момичета.Те са взели решение,добро или не,както е написала сама,ще се разбере ,след време ...може би ще сподели.
Това е нейния начин да изкрещи на света страховете си,да пусне паниката...и да се почувства уверена ..
Вселената наказва ,не поисканото добро...беше казала ,баба Ванга...

# 358
Съжалявам ,ако съм разбрана погрешно ..,поста ми беше,с единствената мисъл да не сторим така,че Жасмина да приеме настойчивите съвети ,като укор...  Моя скромен житейски опит,показва,че има хора ,които още по-здрсво се  вкопчват в това,което са си наумили,ако се почувстват притиснати...просто имат нужда от пространство,и въздух...
Да,,за разлика от всички,препатили ,тук,трудно е за възприемане...че  за лекарите ,това е бизнес,че има световни протоколи,че има хора и опит,от който да се поучиш...
То и българския народ,е много мъдър...както е казал за патило-старило...така и...на сила можеш да вземеш,на сила,не можеш да дадеш...
Това което забелязвам,защото ви чета,въпреки ангажираността си,последните седмици..че се оформя една тенденция,хора се включват в темата,не  за съвет и подкрепа ,а за да утвърдят ,че тяхното решение и мнението на техния лекар е правилно .. ,други търсят множество консултации,за да намерят лекар,който да ги подкрепи...хора разни,..разбирам че разгорещените спорове тук,понякога успяват да извадят нуждаещи се,от заблудите...Вярвам,все повече доверие,и повече тръгнали по правилния път ще има,благодарение на вашата всеотдайност, и безкрайна доброта и добронамереност...

# 359
Неда, благодаря ти за този отговор, както винаги написан с грижа, мярка и дълбоко разбиране за човешката природа.

Уверявам те, никой не е разбрал думите ти като упрек, дори напротив. Ти винаги си била гласът на баланса и съпричастието, и точно затова ценя мнението ти толкова високо.

Съгласна съм с теб, че някои хора, когато се почувстват притиснати, още по-силно се вкопчват в избрания от тях път. Но понякога, в онези критични дни, когато лечението още не е започнало, времето е не просто ценно, то е решаващо. А точно тогава липсва и най-много ориентация. Затова понякога споделените истории не са натиск, а фар, който светва преди да влезеш в мъглата.

Съгласна съм и че има хора, които търсят потвърждение, не съвет. Но вярвам, че форумът е за всички, и за питащите, и за вярващите, и за съмняващите се. Затова и разгорещените дискусии имат смисъл, защото понякога точно те отключват въпроси, които иначе биха останали потиснати.

И също, не на последно място, нека не забравяме, че написаното тук остава. Ще се повторя, но има хора, които не коментират, не харесват, но ни четат. Понякога дори години по-късно. И тогава всяко мнение, дори когато се повтаря, особено тогава, се превръща в онзи фар, който дава точния отговор в точния момент. Имам вече такива примери, от първо лице, на хора, които просто са попаднали на едно изречение тук, и то е било повратна точка. За тях. В техния път.

Така че всичко е наред. Не се притеснявай, че поспорихме. Спор между хора, които се уважават и споделят една мисия, е само знак, че ни е грижа. ❤

Съжалявам ,ако съм разбрана погрешно ..,поста ми беше,с единствената мисъл да не сторим така,че Жасмина да приеме настойчивите съвети ,като укор...  Моя скромен житейски опит,показва,че има хора ,които още по-здрсво се  вкопчват в това,което са си наумили,ако се почувстват притиснати...просто имат нужда от пространство,и въздух...
Да,,за разлика от всички,препатили ,тук,трудно е за възприемане...че  за лекарите ,това е бизнес,че има световни протоколи,че има хора и опит,от който да се поучиш...
То и българския народ,е много мъдър...както е казал за патило-старило...така и...на сила можеш да вземеш,на сила,не можеш да дадеш...
Това което забелязвам,защото ви чета,въпреки ангажираността си,последните седмици..че се оформя една тенденция,хора се включват в темата,не  за съвет и подкрепа ,а за да утвърдят ,че тяхното решение и мнението на техния лекар е правилно .. ,други търсят множество консултации,за да намерят лекар,който да ги подкрепи...хора разни,..разбирам че разгорещените спорове тук,понякога успяват да извадят нуждаещи се,от заблудите...Вярвам,все повече доверие,и повече тръгнали по правилния път ще има,благодарение на вашата всеотдайност, и безкрайна доброта и добронамереност...

Общи условия

Активация на акаунт