Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 28 037
  • 751
  •   1
Отговори
# 465
Дидона, правих моето лъче от 12 до 18.06. общо 5 броя. Изрично питах лъчетерапевта дали това лято мога да отида на почивка, да плувам. Отговорът беше, че по време на лъчетерапия не се препоръчва, но след това няма никакви противопоказания. Единственото такова е да не се печем, най-вече да пазим мястото на облъчване. Аз си купих uv тениски в три-четвърт ръкав от Декатлон и ходих месец след лъчето в Банско, плувах в басейн. След седмица ще отида и до морето. Винаги с повишено внимание обаче.
Относно отбягването от партньора ти...аз наистина не мога да си го представя. Та той трябва да е човекът "стълб" в момента. Прегръщам те!
Иначе и аз чакам цикъл, уж. Три и отгоре месеца след хт съм. По време на нея нямах. Все още не е възстановен. Когато започнах Нолвадекса онкологът не ми изписа с него золадекс, понеже няма цикъл и да не ме товари. В момента,в който получа обаче, да отида при него ми каза, за да почваме золадекс. Онзи ден бях при моя гинеколог и ми каза, че ще ми дойде скоро, защото лигавицата ми е удебелена и имам доминантен фоликул. Аз също си усещам "оживление" на яйчниците. Явно се събуждат. На 44 съм. Да видим...

# 466
didona666, преди години си правихме такива срещи по градове🤗
Ако има и други момичета от Бургас, може да се организирате😘

Ирен, нормална е умората. Мен предния път ме прасна за 5дни... От леглото не ставах. Чак сега имам сили за повече неща, но ето че идва следващата химия...

Цикълът ми дойде с 10 дена по-рано.
Чаках го да спре вече, а той си дойде пак на датата на която трябваше🫣
Явно съвсем обърка тази химия яйчници и всичко... Предната направо ми я спря и не я мислех с месеци.
Да, ще е супер да се възобновят срещите между градовете. Кой ги организираше преди? Ако има някоя дама, която да организира такива срещи(аз ще помагам в организацията), ще е чудесно.😀 Имам жилище и в София, там също прекарвам една част от времето си.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 12:11 от didona666

# 467
Ами организира ги този, който има желание за такава. Пишеш си тук - Има ли желаеши за среща в гр.Бургас?
Място и час се разбирате после 🤗

# 468
Ами организира ги този, който има желание за такава. Пишеш си тук - Има ли желаеши за среща в гр.Бургас?
Място и час се разбирате после 🤗
Ок, пиша. Grinning Ако има дами от Бургас, които имат желание да си организираме срещи, нека пишат. А за срещи и по - други градове, също ще се радвам на такива. Grinning

# 469
  • Русе
Здравейте, момичета!
По-рано писах, че при рутинен преглед откриха образувание в гърдата на майка ми (67 години).
Оперира я проф. Александрова в Пирогов и се оказа лошото.
рТ1аN0M0 IA/3 C50.5
Хистологична диагноза: Бифокален инвазивен карцином /9 мм и 4 мм/, като втория е муцинозен карцином.
Резекционни линии – без туморна инфилтрация
Имунохистохимично изследване:
HER 2 – (3+), но след ревизия в Александровска болница – HER2 по CISH 0,87 отрицателен
E-cadherin - положителен
Ki-67 – 10%
Estrogen -  IS-3, PS-5; TS-8
Progesteron - отрицателен
Веднага назначиха лъчетерапия за месец. Започна в СофияМед Люлин при д-р  Георгиев.
Когато приключи с лъчетерапията, трябва да започне хормонотерапия. И тук вече не знаем как да постъпим.  Направихме консултация с проф. Куртева и тя ни изписа Нолвадекс, който да започне след края на лъчетерапията.
Разбира се, потърсихме и второ мнение и вчера бяхме при д-р Мила Петрова в болница „Надежда“. Тя пък каза, че хормоналната терапия трябва да е с „Летрозол“, тъй като става дума за жена на 67 години.
Бях чула само положителни отзиви за болница „Надежда“ и д-р Петрова, но сега вече се разколебах и се чудя как да продължим.
Мама има много други заболявания и хич не знам как ще понесе хормоналната терапия.

valentinkag,
надявам се информацията да е полезна: https://www.yourhealthnavigator.org/bg/treatment-and-therapy/hormonal-therapy

# 470
Здравейте момичета! Чета ви от години, но досега не съм се включвала. Благодаря Ви от сърце за всички ценни съвети с които много ми помогнахте. Два пъти минах през това.
Моят рак е с единичен хормонален рецептор - естроген +. Нолвадекс не действа в този случай, препоръчва се летрозол.
Karri_G, вашата майка има същите показатели като мен. Доверете се на д-р Петрова.

# 471
Здравейте, момичета!
По-рано писах, че при рутинен преглед откриха образувание в гърдата на майка ми (67 години).
Оперира я проф. Александрова в Пирогов и се оказа лошото.
рТ1аN0M0 IA/3 C50.5
Хистологична диагноза: Бифокален инвазивен карцином /9 мм и 4 мм/, като втория е муцинозен карцином.
Резекционни линии – без туморна инфилтрация
Имунохистохимично изследване:
HER 2 – (3+), но след ревизия в Александровска болница – HER2 по CISH 0,87 отрицателен
E-cadherin - положителен
Ki-67 – 10%
Estrogen -  IS-3, PS-5; TS-8
Progesteron - отрицателен
Веднага назначиха лъчетерапия за месец. Започна в СофияМед Люлин при д-р  Георгиев.
Когато приключи с лъчетерапията, трябва да започне хормонотерапия. И тук вече не знаем как да постъпим.  Направихме консултация с проф. Куртева и тя ни изписа Нолвадекс, който да започне след края на лъчетерапията.
Разбира се, потърсихме и второ мнение и вчера бяхме при д-р Мила Петрова в болница „Надежда“. Тя пък каза, че хормоналната терапия трябва да е с „Летрозол“, тъй като става дума за жена на 67 години.
Бях чула само положителни отзиви за болница „Надежда“ и д-р Петрова, но сега вече се разколебах и се чудя как да продължим.
Мама има много други заболявания и хич не знам как ще понесе хормоналната терапия.

valentinkag,
надявам се информацията да е полезна: https://www.yourhealthnavigator.org/bg/treatment-and-therapy/hormonal-therapy

Нолвадекс и Летрозол не са ли и двата за жени преминали менопаузата, но на различни производители? Аз пия Аримидекс, който е същото, но на друг производител. Моя рак също е хормонозависим и съм на 60, навършени - вече 15 г. съм без менструация. В момента съм на лъчетерапия и продължавам да си пия Аримидекса.
Д-р Ваня Митова - хирурга, който ме оперира в Усбал по Онколгия в Дървеница в София, каза да спра Аримидекса като започна лъчелечението. Правя го в КОЦ Бургас и тук лъчетерапевта пита онколог дали да го спирам по време на лъчето. Онкологът каза да не го спирам. Спирал се го само при Химиотерапия. Питах една дама от София, която също започна лъчетерапия в Аджибадем Сити Младост в София. Там също казали да не спира хормоналната терапия по време на лъчето. Хриси, ако четеш, дай мнение и ти.
Сега Вие казвате, че професор Куртева и д-р Мила Петрова са казали да започне хормоналната терапия след като свърши с лъчето. Какво противоречие има между различните доктори. Едните казват да се спира хормоналната по време на лъчето, другите - да не се спира Тотално ни объркват.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 17:52 от didona666

# 472
  • Sofia
Относно хормонална терапия и лъче. Няма проблем да вървят заедно. Независимо дали става въпрос за Нолвадекс или Летрозол/Аримидекс. Д-р Мила Петрова препоръчва да не се взима по време на лъчетерапията, за да не се товари организма. Лично при мен реши да започна хормоналната ( Аримидекс + Золадекс) седмица преди да приключа с лъчетерапията, т.е. бях още на лъчетерапия когато започнах хормоналната. Имайте предвид, че решенията се взимат на база възраст на пациента, общо състояние и т.н. Специално Аримидекса не се изписва само на жени в менопауза. Аз съм на 46 например, има и други момичета дори и по-млади от мен, които са на Аримидекс. Механизма е различен на действие на Нолвадекс/Тамоксифен ( това е едно и също на различни производители) и Аримидекс/Летрозол. По мои наблюдения без грам претенции, че съм права Летрозола се изписва на жени, които вече отдавна са в менопауза.
Ваш е избора на кой да се доверите. Ако има две различни мнения, вижте трето и то ще наклони везната.

# 473
Viva, защо не Нолвадекс/Тамоксифен не действа при зависим само от естроген? Само питам, защото и моят е такъв. На 47 съм, в менопауза, защото нямам матка и яйчници от две години. Преди това бях няколко месеца на Тамоксифен и Резелиго/Золадекс. След хистеректомията спряха Резелигото и остана само Тамоксифен. Още по-преди, след края на лъчетерапията, първо почнах Летрозол, но тутакси (буквално на 2-я ден) ми дойде цикълът, който беше спрял за близо 6 месеца след първата химия и не се очакваше да се върне, според гинеколога ми и тестове за хормони (не помня какви точно). Да, ама, не. Веднага ми го смениха с Тамоксифен, който го спря на първия месец, но след още месец добавиха и Резелиго. Мисля, че антихормоналната се преценява за всеки отделен случай и може да се сменя, естествено. Интересно обаче защо не действа Тамоксифена при нашия вариант?

# 474
  • Варна
Ето момичета.,каква е разлика. При пременопаузални жени, яйчниците все още произвеждат много естроген, който не може да бъде потиснат достатъчно с инхибитори на ароматазата и се изписва Тамоксифен. При постменопаузални жени, почти целият естроген се произвежда чрез ароматазата в мастната тъкан – и затова АИ като летрозол са по-ефективни.Когато се приемат CDK4/6 инхибитори,също се комбинират с Ароматазен инхибитор. От скоро е прието при възрастни пациентки над 75г,предвид общото състояние, да се започва само с АИ, за свиване на тумора и след това операция. АИ са Летрозол, Анастрозол и Екземестан. При тежки странични ефекти или прогресия се сменят с Фулвестран.

# 475
Calm, също бях на 47г., когато се появи в едната гърда Er +, Pr-, Her 2 отрицателен. Минах първо операция, 6 химиотерапии, лъчетерапия и понеже не бях в менопауза ( цикъла беше спрял след 2-та химиотерапия) ми изписаха нолвадекс. Точно след 4 год., въпреки хормонотерапията се появи и в другата гърда и всичко  отначало. Изчетох всичката налична информация за този вид рак в чуждите сайтове (има доста проучвания за рак с единичен хормонален рецептор) и разбрах, че той се влияе слабо от Тамоксифен. Реагира добре на Ароматазни инхибитори и CDK4  инхибитори. Сега съм на 52г. и вече в менопауза и пия Анастразол и Верзениус.

# 476
  • Варна
Viva73 в кой стадий сте. Имахте ли химио преди Верзенио.

# 477
Alatea, първият път бях 2А - тумор 1,5 см с 4 заразени ЛВ. Вторият път 3А - два малки тумора  и 4 заразени ЛВ ( при непрекъснато следене през 6 месеца). Трудно се виждаше на ехомамография.

# 478
Alatea, започнах с 4 червени и на първата с паклитаксел направих алергична реакция. Вляха ми я някак за 10часа, но на втората се задуших и казаха, че приключваме. След това се оперирах, минах лъчетерапия и започнах Верзенио и Анастразол.

# 479
Имам въпрос. Всъщност два.
1. За минали химиото в Надежда, относно растежния фактор.
Днес отидох да си оправям документите разни и една сестра ми подава инжекцията и ми казва - ето ви инжекцията(т. е. да си я взимам и да си ходя) 😳 Аз и казах - ама аз разбрах, че тук ще ми я поставят. И тя - А, така ли, ами добре. Е, би ми я. Така ми я би, че ми изскочиха очите и се разревах. Толкова много ме заболя. Изстреля я за секунда. Така ли е и при вас?!
2. Сега вечерта ме засърбв скала и се почесвам и.. боли ме. Мравучка, сърби и като почеша при допир - боли. Не е ли рано за симптоми за косопад?

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 21:54 от i.r.e.n.

Общи условия

Активация на акаунт