Чистене на дома

• 2 943
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
"Колкото толкова" е и моята философия за чистенето вкъщи Simple Smile

Не казвам, че оставяме мръсно и ужасно разхвърляно, но съм се простила с идеала за винаги подредено като витрина жилище. Може да се каже, че гледам през повечето време да е към 80% чисто Simple Smile

Стратегията ми е да не оставям всичко да се трупа. Всеки делничен ден поне по 15-20 минути разтребвам и разчиствам. Една вечер например ще измия мивката и ще почистя по-основно кухненския плот, ще забърша шкафовете. На другия ден ще сгъна пране и мога да изгладя няколко неща. На третия - мия банята и т.н.. Най-противното нещо за мен е да дойдат събота и неделя и аз да се хвърля като пехотинец в бой с мръсотията! Обикновено в тези случаи в събота цял ден чистя, в неделя цял ден си почивам от предходния цял ден чистене. И не остава време за истински важните неща.

Другото ми правило е редовно да разчиствам от ненужни вещи. Поне по веднъж месечно изхвърлям или подарявам по нещо. Важно е домът ни да не е задръстен с предмети, защото тогава става невъзможно да е чисто и подредено, колкото и усилия да хвърляме.

# 16
  • Най-красивата страна
Не оставям днешната работа за утре.
Прането-мразя купища дрехи за пране или за гладене.
Гладя веднага ,не на другия ден.
Прахосмукачката робот -всеки ден.
Подовете се мият всеки ден с парочистачка.
Прах -също всеки ден.

За прозорците-жилището ни е голямо,прозорците са много,викам жена два-три пъти месечно.

Банята и тоалетната -всяка седмица се почистват основно.
Кухнята също.

Дъщеря ми на 16г. сама си чисти стаята.

Основно чистене-веднъж месечно.
Свалям пердетата,изваждам всичко от шкафовете.
Мъжът ми и дъщеря ми също участват.Ако мъжът ми го няма,викам жена да ми помага.

# 17
Такава ситуация не мога да си причиня, заклевам се Simple Smile

# 18
Вероника,

Мисля, че малко се попрестараваш.
Откакто разбрах, че чистенето вкъщи не ни предпазва от болести, даже напротив и че прекалената хигиена ни изнежва, някакси целият ентусиазъм от фанатично почистване ми се изпари.
В смисъл - има и по-смислени начини да си прекарвам свободното време от чистене, с крайна сметка.
Замисли се сериозно какво точно те кара да си така вманиачена, защото зад всяко прекалено нещо, стои някакъв бъг.
Аз моите си ги разбрах и май успях да ги преборя.
Че преди - идваше чистачка у нас 2 пъти седмично, а аз чистех през останалото време. Всъщност - през по-голяма част от свободното ми време.

# 19
  • Швейцария
Аз не се вманиачавам. Гледам всичко да се връща обратно на мястото си веднага и ако има нещо да се забърше веднага. Много хора ми казват, че у нас е като аптека и няма нищо. Но на мен така ми е удобно за чистене. Веднъж в седмицата забърсвам прах и  минавам банята. Плотовете на кухнята си ги забърсваме ежедневно. Пускам робота и излизам да пазарувам. За прозорците също имам робот. Пердета почти не пера, не ми се занимава.

# 20
Аз съм спестовна и пари за чистачка не искам да давам. Мъжът ми пък не иска чужди хора да ни влизат в къщата. Добре, че не сме маниаци. Прозорци и пердета три пъти годишно.

# 21
  • Най-красивата страна
Дъщеря ми е с алергична астма.
Гледам да няма прах,акари..

# 22
Всяка седмица чистене и вадене на шкафове... ужас, само това трябва да правиш в живота.

# 23
Дъщеря ми е с алергична астма.
Гледам да няма прах,акари..

Прекалено стерилната обстановка също може да е причина. Майка ми е маниак на тема чистота и двамата със сестра ми сме/бяхме с много силни алергии към домашен прах и хиляда растения. След като се изнесох преди вече над 20 години от нас, за около 6-7 алергията ми към домашен прах изчезна, ама аз съм мърльо от гледна точка на майка ми. Сестра ми е доста по-голям чистофайник и още се мъчи с алергията. Което нищо не доказва, понеже процесите са много по-комплексни, но прекалената чистота е доказан фактор за развитието на алергии.

# 24
Ние с брат ми бяхме здрави, слава Богу, но майка ни прекалено държеше на чистотата, а баща ми не й се връзваше на акъла, та помня как като деца мъкнехме едни тежки килими и пътеки към градската чешма и перяхме като ненормални. И много други неща. Та моята порция чистене съм си я взела рано- рано.

# 25
Имам ОКР по линия на подреждането - в тази връзка вкъщи е винаги подредено и не се случва в определен ден. За чистенето - веднъж седмично, там не се вманиачавам кой знае колко много, робот с моп минава ежедневно. Жилището е голямо (два съединени апартамента) и ми се събират две бани и още две тоалетни, за тях оставям повече време, мразя ги. Grinning Децата минават прах със Swiffer, много е лесно и им е кеф, мъжът ми пуска основна прахосмукачка. Но ако не е на стаи, а е хаотично - винаги забравям нещо. От всичко най-мразя прането, през ден пускам перални и понякога имам чувствтото, че вечерите ми минават в чакане на пералнята. На мен лично чистенето не ми е приятно, завиждам на тези, на които им е - а по едно време преди години наистина ми беше любимо. Когато бях в майчинство също много обичах да чистя, сега всичко е с мъка и бързам да приключи.

# 26
Вкъщи сме с тийнейджърка, куче /дългокосместо/ и котка.
Има за чистене всеки ден. Simple Smile
ММ и тийнейджърката са помолени по принцип да слагат нещата по местата, да си прибират своите и изобщо каквото могат да съдействат.
Принципно първо изхвърлям отпадъците, ако има такива.
Хол и трапезария са ни общо голямо помещение. Там прекарваме основно времето и съответно там има най-много работа.
Разчиствам по мивката. Прибирам съдовете, които са сухи. Пускам миялна.
Разчиствам по плотовете и ги избърсвам.

Прахосмукачка пускам ежедневно. Ползвам такава с контейнер.

Подовете мия когато преценя, че има нужда.

Пералня пускам почти всеки ден.
Не гладя прането. Гладя непосредствено преди обличане.

В банята почиствам ежедневно след миене на кучето след разходка. Отнема ми 5-10 минути.

Не мисля, че е чак толкова работа.
По-скоро готвенето ме изнервя и ежедневната мисъл какво ще се вечеря........ Готвенето след работа.

В събота и неделя НЕ чистя и не подреждам специално. Обикновено сме извън къщи по разходки цялото семейство. Мобилизирам се да вкарам нещата в ред чак в неделя надвечер.

# 27
Здравейте!
Темата може и да не е за тук, моля за извинение ако не е.
Днес ме хванаха “лудите” и реших основно да почистя дома. Е, няма такъв кеф сега. Всичко ми е подредено, изчистено.
Зор ми е докато започна.
Та, се замислих вие как си разпределяте тази работа? На стаи или хаотично?
Живея в гарсониера и леко да изпусна “режима” на чистене става бъркотия. Опитвам се всичко дребно да е в “панерчета” и всяко нещо да си знае мястото, но малък апартамент и бързо става разхвърлено.
Ох, аз съм малко ОКР 😁 по тая тема. Чистя всеки ден, всичко. Само да се събере малко боклук, веднага завързвам торбата и слагам ново пликче.

# 28
  • Mediterraneo
Скрит текст:
Скрит текст:
Не оставям днешната работа за утре.
Прането-мразя купища дрехи за пране или за гладене.
Гладя веднага ,не на другия ден.
Прахосмукачката робот -всеки ден.
Подовете се мият всеки ден с парочистачка.
Прах -също всеки ден.

За прозорците-жилището ни е голямо,прозорците са много,викам жена два-три пъти месечно.

Банята и тоалетната -всяка седмица се почистват основно.
Кухнята също.

Дъщеря ми на 16г. сама си чисти стаята.

Основно чистене-веднъж месечно.
Свалям пердетата,изваждам всичко от шкафовете.
Мъжът ми и дъщеря ми също участват.Ако мъжът ми го няма,викам жена да ми помага.

А кога живееш?!
Чистя, когато ме хване музата, кухня основно( с вадене на всичко и преподреждане на шкафове)- два пъти годишно. Банята основно- веднъж седмично. Прахосмукачка и моп- през ден, като се редуваме с децата. Миялни и перални са разпределени между трите ни, гладя веднъж седмично, че работя с униформа и си трябва. Имам куче и трите сме с дълги коси, та се събира за пускане на прахосмукачка и за всекидневно чистене, но просто няма как да си го причинявам. Живея на място, където прахоляк се събира за отрицателно време, та вечно е прашно по мебелите, но веднъж седмично ми е лимитът на това почистване. Толкова. Когато не съм на работа, предпочитам да съм навън с приятели, на басейн, на фитнес, на плаж, просто да лежа и да гледам филм или да чета, но не и да чистя.

Общи условия

Активация на акаунт